A Dal – A döntősök zöme tehetségkutatókból jön Téma: Egyéb kategória

Ma délelőtt bejelentette az MTVA azt a harminc dalt, ami közül majd egy képviselni fogja Magyarországot a 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválon. Ezek a, “A Dal” c. műsorban küzdenek meg majd egymással. A premier február 2, onnantól kezdve pedig egy hónapon át minden hétvégén lesz egy adás, – február utolsó hétvégéjén kettő is, – aminek keretén belül a döntőbe nyolc dal juthat majd el, amiből négyet kiválaszt a zsűri, ezekből pedig a nézők dönthetik majd el, ki utazhat Malmöbe. A zsűri tagjairól korábban már beszámoltam, de ismétlésképpen: Rúzsa Magdi énekesnő, Rakonczai Viktor zeneszerző, Rákay Philip az m1-m2 intendánsa, Csiszár Jenő a Class FM műsorvezetője valamint Walkó Csaba, a Compact Disco frontembere. A műsorvezető Gundel Takács Gábor mellett Novodomszky Éva lesz, ők ketten pedig régi motorosok Eurovíziós körökben. Melléjük érkezik majd Buda Márton, a Petőfi Rádió “Talpra Magyar” című műsorából, ő majd a háttérből fog jelentkezni, és interjúkat készít az énekesekkel.

A harminc bejutott dalt ezen az oldalon lehet átböngészni, ahol megtaláljátok a szerzőt, az adott dal címét és az előadót is. Ha figyelmesek vagyunk láthatjuk, hogy a legtöbben tehetségkutatós felfedezettek. Nézzétek csak: Megasztár (Gáspár Laci, Puskás Peti, Palcsó Tamás, Kállay Saunders András, Radics Gigi) + Csillag Születik (Brasch Bence) + X-Faktor (Janicsák Veca, Vastag Tamás, Baricz Gergő, Fehér Zoltán, Gyurcsik Tibor) + The Voice (Mohamed Fatima, Agárdi Szilvia & Pál Dénes, Burai Krisztián). Ez azt takarja, hogy a mezőny fele tehetségkutatóból jött, aminek igazából én csak örülni tudok. A legtöbb magyar énekes nincs hozzászokva ahhoz, hogy élőben énekeljen, és ezért hibáztatni sem lehet őket, kevés a lehetőségük arra, hogy rendes zenekar előtt énekelhessenek élőben, viszont emiatt a hangjuk sem szólhat olyan magabiztosan, mint egy tehetségkutatóból érkezett előadónak, akiben még ott dobog az élő adások rutinja, és ismeri azt a pókerarcot és azokat a trükköket, amikkel szavazatokat lehet begyűjteni. Ez akárhogy is nézem előny a többiekkel szemben.

Mindenesetre azt jó látni, hogy új előadók is megpróbálkoznak, például Bogi és Rami semmit sem mond nekem, de ilyen nevekkel az életben nem lesz belőlük “valaki”, de ez persze csak személyes vélemény. Rutinos rókák is vannak a top harmincban, mint Völgyesi Gabi, Éliás Gyula vagy Rácz Gergő, tehát a mezőny rendkívül színes, pláne, ha azt nézzük, hogy idén is akadnak szép számmal zenekarok is. Persze azt nem tudom mire vélni, hogy Fehér Zoltán az X-Faktoros égése után mit keres a top harmincban, de legalább Geszti Péter – a mentora, – bizalmat szavazott neki, lévén ő az egyik dalszerző. Apropó, dalszerzők. Jó látni azt, hogy sokan saját maguknak írtak dalt, mint  Kállay-Saunders András, Baricz Gergő vagy Janicsák Veca. Persze, gyakorlott “veteránok” is dolgoztak a háttérben, mint Burai Krisztián, Geszti Péter, Éder Krisztián SP vagy Tóth Z. “A Dal” harminc előadójának dalát megpróbáltam megkeresni youtube-on, de csak párat találtam meg, őket összegyűjtöttem nektek, íme:

  • The Hated Tomorrow – Anyáddal
  • Mrs. Columbo – Játszd újra
  • Bye Alex – Kedvesem
  • Kállay Saunders András – My Baby
  • Brasch Bence – Túl egyszerű
  • Radics Gigi – Úgy Fáj + Over You (Angol Verzió)

A mezőnyt figyelembe véve egyelőre Radics Giginek szavazok bizalmat, és az ő győzelméért drukkolok. Persze a többi előadó is okozhat meglepetést. Ott van például Szabó Ádám, akiről most nem tudom hirtelen, hogy a Csillag Születik harmonikása, vagy ez a Szabó Ádám az, aki bejutott, mindenesetre drukkolok, hogy a harmonikás srác az. Amiben pedig nagyon reménykedem, hogy ne egy zenekart küldünk már megint, Compact Disco típusból egy is sok volt. Tehát, nem feledni: Február 2-án indul “A Dal”, én már nagyon várom. Azt pedig zárójelesen tenném hozzá, hogy mekkora királyság lenne már, ha Pál Dénes megnyerné a Voice-t, meg ezt is. Szerencsétlen nem sokat fog pihenni az elkövetkezendő hetekben. Annak viszont örülök, hogy ismét Agárdi Szilviával énekel, kíváncsian várom a dalukat is. Úgy érzem kemény lesz a mezőny, ez pedig csak jót jelent.