Véget ért a harmadik hazai X-Faktor is Téma: Egyéb kategória

Azt hiszem pechesnek mondhatom magam, mert pont a harmadik évadnál csatlakoztam a valaha volt legnézettebb hazai tehetségkutató műsor népes nézőtáborához, amikoris a tizenkét döntősből csupán kettő olyan volt, akit egyáltalán képernyőre lett volna szabad engedni. A korábbi előadások alapján, amiket azért néha megnézegettem youtube-on, egyértelmű, hogy az előző két széria jobb énekhangokat tudott felvonultatni, a harmadik minősége alapján pedig elég nevetséges a friss hír, miszerint jövőre is lesz X-Faktor. Mielőtt bővebben kitérnék az utolsó két adásra, íme, egy összesítés, egy általam felállított szempontok alapján:

  • Az évad legjobb hangja: Oláh Gergő (egy őstehetség, ez egyértelműen hallatszott)
  • Az évad legrosszabb hangja: Szabó Dávid (fájdalmas volt, amit a színpadon leművelt, a hamisságára pedig egyszerűen nincs mentség)
  • Az évad meglepetése: Csobot Adél (ő fejlődött a legtöbbet hangilag, éppen ezért megérdemelten került a végső hármasba)
  • Az évad legnagyobb csalódása: Szabó Dávid (sokkal többet vártam volna az Operettszínház “színművészétől”)
  • Az évad legjobb előadása: Oláh Gergő – It’s a Man’s Man’s Man’s World
  • Az évad legcikisebb előadása: Zámbó Krisztián – Golden Eye (ezzel az egy előadással sikerült csak alulmúlni a Szabó Dávid által a véka feneke alá süllyesztett színvonalat)
  • Az évad legjobb mentora: Malek Miklós (kétség sem fér ahhoz, hogy ő végezte a legjobb munkát a lányaival, jövőre nélküle nem lesz már a műsor ugyanaz)
  • Az évad legrosszabb mentora: Keresztes Ildikó (és nem csak azért, mert nála voltak a legnevetségesebb énekes-jelöltek)

Nem sok újat tudok elmondani az X-Faktorról, pláne olyan dolgokat, amiket eddig ne tettem volna. Fogynak a felfedezetlen tehetségek az országban, és ez nem is fog megváltozni a közeljövőben, és ez alaposan rányomja a bélyegét a tehetségkutató műsorokra is. Sajnálatos dolog, de ez van, ezt “kell” szeretni – és a kell azért van idézőjelben, mert abszolút nem “kell” szeretni, el lehet kapcsolni, sorozatokat is lehet nézni X-Faktor helyett, sőt, ha tehetségekre vágyunk, ott van a műsor amerikai, angol vagy ausztrál verziója. Ilyen egyszerű a történet.

Az utolsó adás azonban megérdemel egy-két szót, mert maga a finálé egész jó volt. Csobot Adél rengeteget fejlődött, egész jól előadta a dalait szombaton, amivel nagy meglepetést okozott a számomra. Tulajdonképpen büszkén állhatott Oláh Gergő és Antal Tímea mellett, még akkor is, ha a nyerésre reális esélye nem volt, ennek ellenére nem hozott szégyent a mentorára. Vasárnapra sajnos Antal Timi már elfáradt, a dalokban jobbára csak hosszadalmasan sikított, hiányoztak azok az érzelmi töltetek, amikkel korábban felruházta az előadásait, ezzel szemben Oláh Gergő szokás szerint elemében volt, és megérdemelten nyerte végül ő a műsort. Ennek ellenére Antal Timi győzelme kapcsán is csápoltam volna, mert ebben az évadban tényleg ők voltak az egyedüliek, akik megérdemelten állhattak több, mint két millió ember előtt az X-Faktor színpadán.

Azt már most lehet tudni, hogy jövőre is lesz X-Faktor. Malek Miklós, a legjobb mentor már felmondott, valószínűleg követi őt Nagy Feró is, és mintha Ördög Nóra is nyilatkozott volna olyat, hogy egy ideig kimaradna a gyermeke miatt a műsorvezetésből. Rényi Ádám, az RTL Klub és a TV2 korábbi kreatívja nyilatkozott anno a műsorral kapcsolatban, szerinte az X-Faktor, mint márka, még menthető, de ehhez szükség lenne a mentorok lecserélésére. Ebben teljesen igaza van, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Keresztespók a műsor élő adásában üzent Simon Cowellnek, – magyarul, teszem hozzá, – hagy legyen már két győztese az X-Faktornak, mert nem fogja megbánni… Szóval, ha jövőre lecserélnék az összes mentort, én azt sem bánnám. Egy azonban biztos, ősszel is benevezek a bohózatra, ideig-óráig legalábbis biztosan, mert ha olyan minőségű lesz, mint a legutóbbi adások, ahol még azt is dícsérték, ami rossz volt, na akkor biztosan távozni fogok majd én is…

(( És ha már szóba került Simon Cowell, szerintetek mit szólt volna a hazai top 12-höz? Szabó Dávid rémes hamisságához, vagy ahhoz az undormányhoz, amit Stone és Jimmy fia Krisztián prezentált? :))