Once Upon a Time – Az első évadról Téma: Egyéb kategória

Annak ellenére, hogy időhiány miatt egy kritika sem volt fent az oldalon az általatok legjobbnak választott Once Upon a Time kapcsán, attól függetlenül néztem és szerettem is a sorozatot, igaz, csak ma jutottam el az évadzáróig. Viszont örülök annak, hogy ennyire önmegtartóztató voltam a részeket illetően, hetibe nézni az izgalmas cselekményeket elég nehéz lehetett, mivel a részek végén akkora cliffhangereket lőttek el, amik alapján örültem, hogy máris indíthatom az újabb epizódot. Szóval, nem lep meglepő a Once Upon a Time népes hazai rajongótábora, egy minden szempontból profi sorozattal állunk szemben.

Azok számára akik nem ismernék, röviden bemutatnám. A mesevilág igenis valós, Hófehérke, Piroska és a többi mese karakter egy másik dimenzióban léteznek és élnek, keresik a szerelmet és a boldogságot. Azonban a gonosz királynő nem akarja, hogy boldog befejezést, ezért létrehoz egy szörnyű átkot, a mi dimenziónkba űzve és emlékezetvesztéssel sújtva a mese alakokat. Az egyetlen lehetőség az átok megtörésére pedig nem más, mint Hófehérke és a Daliás Herceg lánya, Emma. Azonban a lány nem akar hinni a mesevilágban, még fia, Henry hatására sem. Ez lenne a lebutított és azt hiszem a lehető legrosszabb összefoglaló a sorozat kapcsán, de ettől természetesen sokrétűbb és érdekesebb a történet. Egy olyan széria az, amit tényleg mindenkinek látni kell.

A látványvilág amúgy mesés, a vizuális effektek is profira sikerültek, a CGI pedig több, mint pazar, az erdők, a kastélyok és minden más ami a mesevilág jelenetei alatt tárul a szemünk elé, az mint látvány fenséges. De nem csak ez utal profizmusra, hanem többek között a szereplők ruhái is. Jó dolog ha egy sorozatban nem csak a színészek és a forgatókönyvírók, de a stáb többi része is keményen dolgozik, és ez meg is látszik a leadott munkán. Hiszen nem győzöm ismételni, a Once Upon a Time egy kíváló sorozat.

Azért a sok jó mellett természetesen van némi gyengeség is a történetben. Példának okáért megemlítem azt, hogy egy lakos sem hagyhatja el Regefalvát – ennek ellenére vannak orvosok, nővérek, bírók meg ügyvédek. Utóbbi még csak-csak elvégezte levelezőn az egyetemet, no de egy orvos? Vagy volt többféle egyetem is a városban? Ha igen, akkor csak Regefalva lakói tanultak ott? Jó, ez egy kicsit szőrözésnek tűnik, de kénytelen vagyok leírni, mert amúgy túl sok hibát nem tudnék megemlíteni.

Imádom a forgatókönyvírók kreativitását, az, ahogy a már jól ismert mesealakokat új tulajdonságokkal vértezték fel és olyan irányba terelték a történetüket, amikre nem is gondoltunk volna. És ez már önmagában megér egy jófajta misét 🙂 Külön tetszett még Emma karaktere, nagyon jól volt megalkotva, egyáltalán nem lett felszínes, és Jennifer Morrison sem játszotta túl a szerepét. Utóbbi arcjátékát imádtam, leginkább az évad vége felé, amikor volt min meglepődnie. A legtöbb sorozatban idegesítőek a gyerekkarakterek, azonban Henryt nem lehetett nem imádni, Jared Gilmore pedig generációja egyik legtehetségesebb kiskölyke. Természetesen szót kell ejteni a Gonosz Királynő karakteréről is, aminek a megalkotásáért le a kalappal. Míg a mesekönyvekből egyszerűen gonosznak ismerjük őt, addig a Once Upon a Time bemutatta az emberi oldalát és azokat az indokokat, amik miatt úgy döntött, bosszút áll a vélt avagy valós sérelmeiért. Lana Parilla alakítása pedig egyenesen Emmy jelölésért kiáltott, szégyellje magát az Akadémia amiért nem hallotta azt meg. Szintén remek ábrázolást kapott a másik negatív karakter, Rumplestilskin – avagy a magyar szinkronban Zörgőfürge, – akinek az indítékai végső soron érthetőek voltak. A továbbiakban spoilerekkel folytatom, elsősorban a finálé kapcsán.

Habár az évad vége felé egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy sokáig már nem lehet húzni a helyzetet, azért nagyon meglepett az, amit az évadzáróban tapasztaltam. Nevezetesen az, hogy egy rész alatt és rendkívül hirtelen tört meg az átok. Az igaz szerelem csókja lett volna a megoldás, de Emma a fiát csókolta homlokon – ez azért egy pöppet más, mint Daliás és Hófehérke smárja az erdőben. Ennek ellenére nagyon érdekes szituációt eredményezett az átok megtörése, immáron mindenki emlékszik Regefalván, és előbb utóbb Regina, a Gonosz Királynő fejéért indulnak. Azonban, mint évad végi cliffhanger, azaz Rumplestilskin “hozzunk mágiát a Földre” dolgai úgy fest eléggé betalál, ergó nagyon kíváncsivá tett a második évadra. Viszont, hiába voltak nagyon jók a részek, az évad második felénél mintha több lett volna az időhúzás, ez pedig egy cseppet levon a sorozat élvezeti értékéből. Mindazonáltal ez korántsem jelenti azt, hogy ne lenne a Once Upon a Time a 2011/12-es évad legjobb tévés újonca.

Értékelés: 9/10
Nem tudok többet mondani attól, mint amit eddig is elmondtam. Ez tényleg egy kíváló sorozat, ami mögött profi szakemberek dolgoznak, és remek színészek alakítják a szerepeiket. Nyári darára tökéletes, és én speciel alig várom a második évadot. Külön pacsi Belle (Emilie De Ravin) főszerepéért, alig várom, hogy jövőre minden részben láthassam őt. Azt hiszem ez is átmegy majd heti sorozatba, a Glee és a Vámpírnaplók mellé 🙂