Justin Bieber – “Believe” Album Kritika Téma: Egyéb kategória

Ő Justin Bieber, a pop ipar egyik legmegosztóbb zenei látványossága: van aki hozzá menne, de vannak olyanok, akik már-már a halálát kívánják. Én a sok-sok köztes megoldásnál vagyok: nem imádom, de nem is utálom. Azt azonban el kell ismerni, hogy a világ legnépszerűbb tinédzserének szépszerivel van tehetsége, rajongótábora, és egy remek ügynökség és marketing áll mögötte. A tiniszenzáció legújabb albumát vettem kézbe, a Believe-et, amely világszerte sikereket arat. A vegyesnél némivel pozitívabb érzésekkel álltam neki az új albumnak, mivel a srác mostanság jobbnál jobb dalokkal jelentkezik. Négyesével osztottam be a kritikát, mindegyik zenei rész után egy kis összegzést olvashattok arról, hogyan alakul, formálódik a véleményem a lemezről.

 • “All Around The World (feat. Ludacris)” (#1) – WOW! Nagyon jó pörgős szám! Végre! Igazi nyár hangulatom támad a daltól, ennek ellenére, hogy nyár van. Külön tetszik a dalban az a sor, hogy “People want to be loved“, ami annyit tesz, hogy “Az emberek szeretve akarnak lenni” – amolyan magyarosan… Ludacris része is tetszett.
 • “Boyfriend” (#2) – Ezt már ismertem korábbról, szeretem is. Amikor először meghallottam, teljesen letaglóztam. Azt hittem valaki szórakozik velem, a jó értelemben. Meglepődtem, hogy Justin zenéje mennyit fejlődött. Legalább annyit, amennyit a srác a legutóbbi albuma óta.
 • “As Long As You Love Me” (#3) – Lassabb szám, érzelmesebb, de modernebb is. Tetszik ez az új hangzás.
 • “Take You” (#4) – Húúú… gitárral indít az elején! Kicsit olyan Justin Timberlake-es érzést ad át, ami nálam jó pont, mert Timberlake szerintem zseniális muzsikákat csinál. Éééés felgyorsul, jobb nem is lehetne!
 • Eddig az egész album slágergyanús, ráadásul van a számok mögött tartalom is, nem csak egy rágógumidal (azaz jelentés nélküli sláger). Végre azt érzem, hogy a jó jelentés jó keretbe van ágyazva.
  • “Right Here (feat. Drake)” (#5) – Na, megjött az a zene, amitől úgy érzem magam, mintha egy gazdag gettós klipben lennék. Nem rossz a dal, de nem ez az én műfajom. Drake hozza a szokásos jó színvonalat.
  • “Catching Feelings” (#6) – Ismét gitárral indít, békés kis dalnak látszik. És az is. Ez határozottan egy szerelmes szám, aminek már az elején beugranak kis képek a szép, békés szerelemről. Ha színt kéne mondanom, akkor mégsem rózsaszínű lenne, hanem kicsit olyan bézs, barack sárga, piros, sötétkék (reggeli fények, rózsa, vacsora este egy étteremben).
  • “Fall” (#7) – Tengerpart jut eszembe elsőnek. Aztán az, hogy süt a nap, a tengerpart mellett autókázok kettesben a szerelmemmel, egy lehajtható tetős autóban, és fújja a hajunkat a szél. Tipikus ábránd-dal, mégis van benne jelentés. Nem csoda, hogy “Fall” a címe, tényleg olyan, mint amikor szerelmes leszel és beleESEL valakibe. Majd az egész egy komolyabb jelentést kap, amikor már ott vagy, hogy “mostmár megszerzem, beleszerettem“. Imádom! 🙂
  • “Die In Your Arms” (#8) – Jó kis laza szám. A dallama alapján talán egy bárba tudnám elképzelni, lehet a zongora miatt. Viszont a gyorsabb ritmus miatt meg nem. A dallamvilága alapján akár karácsonyi dalnak is be lehetne sorolni, csak a szövege akadályoz meg ebben. Tudjátok mibe illene még bele? Egy sorozat vagy film esküvős részébe, amikor erre a zenére táncol mindenki jókedvűen, és aztán elsötétül a kép.

Úgy tűnik Justinra nagy hatást gyakorolt Selena Gomez, tele van szerelmes számmal az albuma, majdnem az album hetven százaléka szerelmes dalokból áll. Nem rossz ez, sőt! Egy művészt a saját életére tett benyomások inspirálnak a legjobban. Külön kiemelném, hogy Justin mindegyik dal írásában részt vett. Úgy gondolom, hogy ez 17-18 évesen elismerendő.

 • “Thought Of You” (#9) – Jókedvű dal, olyan tavaszi. Na jó, beindult a dal, mostmár nyári dalnak is beillik. Pörgős dal, a cím alapján nem ilyet vár az ember, hiszen ha azt jelenti a szám címe, hogy “Rád gondolván“, akkor az ember általában lassú zenét vár, esetleg csendesebbet, mivel a gondolatainkat sem hallja senki. De ha a szerelemről gondolkodunk, akkor meg felpörgünk, hirtelen kiugrik a szívünk a helyéről, a gombóc pedig ott van a hasunkban. És az a gombóc… az sosem hazudik. 🙂
 • “Beauty And A Beat (feat. Nicki Minaj)” (#10) – Nicki Minaj! Jó ötlet volt a hölgyeményt szerződtetni ebbe a dalba, mert mindenképp feldobja! És ha már Nicki közreműködik egy dalban, azt általában jóra csinálják. Ezzel sem történt máshogy. Igazi party-szám, pár gépesített ritmikai elemmel, de egye fene, nekem bejön! Justintól mindenképpen szokatlan, viszont nem idegen. Külön tetszik a cím, az eredeti címmel való játék. Igen, ez határozottan egy party-szám némi érzelemmel vegyítve.
 • “One Love” (#11) – Ez is pörgős dal, a hűvös nyári éjszakák jutnak eszembe róla, amikor kicsit már hajnalodik és te tekersz haza biciklin. A városban kevesen vannak, a gondolatok csak úgy cikáznak a fejedben. Az előző estét a szerelmednél töltötted. Nem alhatsz ott náluk, de sokáig maradtatok és beszélgettetek, csókolóztatok, szeretgettétek egymást. Vagy nekem van nyár-mániám, vagy Justinnak, de nekem ezekről a számokról nagyrészt a nyár jut eszembe, és azok a vegyes érzések, amiket nyáron bőven kap az ember.
 • “Be Alright” (#12) – Egy teljesen érzelmekre alapozott dal. Gitár, érzelmes dallamvilág, érzelmes hanglejtések, érzelmes mondanivaló. A dalban az előadó megnyugtatja a szerettét (vagy szerelmét), hogy minden rendben lesz. Ha igazán átéled a dalt, elhiszed, hogy hozzád szól, és te is rá tudod vonatkoztatni a dalt a saját életedre. Az biztos, hogy átgondoltat veled pár dolgot, és megnyugtat (legalábbis engem). A dal tetőpontja nincs magasan a többi részhez képest, olyasmi, mint Jason Mraztól az “I’m Yours“: annak sincs kifejezett tetőpontja, nincsen benne nagy kitörés, csak egy laza dallam. Nem is kell több, mert a dalnak viszont összességében nagyobb ereje van.

Ez a részlet elég vegyes volt. Party, érzelmek, nyár. Eddig tetszik, mintha kicsit feléledtem volna a nyári lustaságból.

 • “Believe” (#13) – Egy újabb érzelmes dal. Úgy tűnik, hogy ezeket nagyjából a végére hagyták, talán a hatás kedvéért, hogy szép zárás legyen. Ez a szám egy amolyan köszönetnyilvánító dal: hálát ad, amiért hittek benne, pedig rengeteg olyan alkalom volt, amikor majdnem pofára esett. Ahogy hallom, gospel kórus is van benne. Nagyon felemelő dal, simán beillene egy filmzenének is. Gyönyörű, iszonyatosan tetszik!
 • “Out Of Town Girl” (#14) – Wow! Ismét egy vagány dal! Hmm… tetszik. A fura dallamvilága bejön. Kicsit Chris Brownos, de üsse kő, fülbemászó! Jó kis ritmusos dal, erre mozogsz a székedben ülve is!
 • “She Don’t Like The Lights” (#15) – Miért van olyan érzésem ezt a címet olvasva és a dalt hallgatva, hogy Selenáról szól és arról, hogy nem hagyják békén őt a paparazzik? Ja, csak azért, mert így van… Én elhiszem, hogy nem hagyják őket békén, de számos példa igazolja, hogy amíg visszaválaszolnak a sztárok a paparazzóknak – történt az erőszakos vagy békés úton -, addig nem fogják békén hagyni őket. Ráadásul ez a sztársággal együtt jár… Egyébként ez egy komoly dal, és eléggé tetszik is.
 • “Maria” (#16) – Ez a dal most tényleg arról szól, hogy egy tini lány állítása szerint Justin a gyereke apja? És hogy a turné alatt találkoztak? Miért született meg a dal? Mert remek marketingfogás, emellett el is tudja mondani, hogy mit érzett, amikor ráfogtak valami olyat, amit nem tett. Kicsit amúgy Michael Jackson “Billy Jean“-jére hajaz, mind dallamvilág, mind énekbeli dolgok, mind pedig jelentés terén.

Justinnak egyértelműen jót tett a sok tapasztalat a szerelmi élet, meg amúgy a felnőtté válás terén is. Tetszik ez az új hangzás. Ha a hangján még csiszolgatna, technikázna, akkor minden esélye megvan, hogy egy csodálatos előadó válhasson belőle. Az album nekem 9/10. Ezzel pedig köszönöm Tibinek, hogy helyet szánt a kritikámnak a blogjában! 🙂