A négy legidegesítőbb dolog a magyar X-Faktorban Téma: Egyéb kategória

Voltam olyan bátor, hogy megnéztem egy magyar X-Faktor adást a második évadból, hovatovább, visszahallgattam pár versenyző eddigi előadását is. Hát, nem kellett volna “janiskodni”, mert szereztem magamnak az egésszel jó pár kellemetlen percet. Ami a Magyar X-Faktorban folyik, az egyszerűen szánalmas. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, biztos vannak közületek páran akik szeretik a műsort (WHY???), de köszönöm, nekem ennyi elég is volt belőle. Összefoglalom négy pontba, miért is nem kérek belőle a továbbiakban.

A versenyzők: Hihetetlen, hogy az egész bagázsban mindössze két emberre merem azt mondani, hogy tehetséges. Persze, kinek mit jelent maga a szó: tehetség. Én így definiálnám: egy olyan énekes, aki miután fellép a színpadra megbabonáz a hangjával. Ilyennek tartom Tarány Tamást és Muri Enikőt. Tarány egy igazi kincs, nagyon jó hangja van, magasan a mezőny legjobbja, úgy énekel ott, mint senki más. Muri Enikőnél sokszor azt érzem, hogy kimegy a színpadra, elénekli amit kell, de utána nincs semmi. Viszont, egy-két alkalommal képes volt arra, hogy érzelmeket váltson ki belőlem a dalával, és amikor ezt megtette, akkor igazán elhittem, helye van ott. A többi versenyző maga a vicc. A kislány például ezen a héten ahogy elénekelte a Party In The USA-t, hát, az maga volt a sláger megerőszakolása. Komolyan, a fülem belesajgott a sok hamis hangba. Lol’C pedig maga a megtestesült giccs: szerencsétlen mindent csinált a színpadon, vetkőzött, táncolt, szaltózott, csak eközben énekelni felejtett el. Pedig ez lenne itt a lényeg, ugye? Mondjátok, hogy nem én vagyok a hülye…

Ördög Nóra: Amióta levágta azt a gyönyörű hajkoronát, azóta egyre irritálóbb lett számomra ez a nő. Eddig partnerekkel együtt nyomult, így nem tűnt fel mennyire suta a műsorvezetéshez, de most, hogy egyedül vezeti a műsort, egyre inkább válik nyilvánvalóvá számomra a tény, nem elég kompetens ő egy ekkora volumenű show levezényléséhez. Csak nekem antipatikus a nő?

Mentorok: Jó, aláírom. A legtöbb tehetségkutatóban a zsűri maga a vicc kategória, akik abból csinálnak versenyt, melyikük képes mélyebbre nyalni a versenyző és a nézők fenekében, DE, egy olyan műsorban, ahol a zsűritag egyben mentor, és saját maga készíti fel a versenyzőket a megmérettetésre, jobb és egyedibb dal-utáni kritikát várnék. Egyes-egyedül Malek Miklós az, akitől tényleg hallani építő-jellegű hozzászólásokat hallani egy dal után, a többiek pedig erőteljesen játsszák a “ki hatol mélyebbre” nevezetű buta játékot. A legnevetségesebb a párbaj utáni “ki maradjon bent” móka, ahol nem azzal foglalkoznak, hogy ki volt a jobb, hanem azzal, ki a mentorált, ki a képernyőképesebb, kiben van show… Még Lol’C-t sem ők, hanem a nézők szavazták ki. Egy X-Faktortól jobb mentorokat várna el az egyszerű halandó.
És ami mindenképp említést érdemel: miért olyan fontos nekik Tarány Tamás kinézete? Miért kell az előadása után valakinek a testsúlyát kritizálni ahelyett, hogy elismernék mit alkotott a színpadon. Tényleg ez lenne a lényeg? A versenyző testsúlya, ahelyett, hogy arra figyelnének, hogyan énekel? Ha szegény Tóth Verát nem baszogatták a Megasztárban emiatt, akkor itt miért kell központi témát csinálni Tamás súlyából? Hogy érezheti magát szegény emiatt? Keresztes Ildikó inkább emiatt sírjon. És ne csak akkor, ha a forgatókönyv könnyekért könyörög.

Technikai háttér: Komolyan, egy majd’ három órás műsorban egy dalnak – amiért eleve leül megnézni az ember – csak két percesnek kell lennie? Üsse kavics, ezt már megszoktuk, de ezek a versenydalok, váááá. Az még hagyján, hogy nem tudnak énekelni, de engem idegesít, a mostani dalok előadási stílusa. Miért kell ott ugrálnia egy rakat táncosnak, vagy ezerrel bevetni a vizuális effekteket? Ja, már értem. Nem elég tehetségesek az előadók. Ruzsa Magdi egy országot (kontinenst) elvarázsolt mezítláb, egy szál mikrofonnal a színpadon, de hát, ő tud is valamit. Vagy csak a világ változott meg ennyire pár év alatt? Egy Kováts Verának már félpucér táncosok kellenek ahhoz, hogy a nézők nagy része ne vegye észre, mennyire hamis is szerencsétlen.

Mindent összevetve eléggé csalódott vagyok a magyar X-Faktor második évadját illetően, a felhozatal pedig gyengébb, mint a Megasztár 5 esetében – ez pedig már teljesítmény… Azt hiszem, már elfogytak a tehetségek az országban, persze, ez nem meglepő, öt Megasztár, három Csillag Születik és egy X-Faktor után. És akkor örüljünk a ténynek, miszerint tavasszal érkezik a Csillag Születik 4Maradt még egyáltalán felfedezetlen tehetség ebben az országban?