Leiner Laura – A Szent Johanna Gimi 3. ~ Egyedül Téma: Egyéb kategória

Végre, pár napja megjelent a várva várt könyv, A Szent Johanna Gimi harmadik, és egyben ezidáig legjobb része, az Egyedül. Az első két kötetről írt kritikámban arról panaszkodtam, hogy mennyire nem halad a cselekmény, és hogy a hősnőn, Renin kívül mindenki többdimenziós, érdekes karakter. Nos, a harmadik könyvnél annyiban módosult a helyzet, hogy végre valahára halad a cselekmény, a szereplőkről egyre több érdekes dolgot tudhatunk meg, és mi, olvasók egyre inkább szeretnénk megismerni a Szent Johanna életét. Ez a könyv tényleg a mai magyar fiatalok életéről szól. És nem csak az aktuális popkultúrális utalások miatt – habár fene tudja hogy a Fall Out Boy és Pete Wentz mennyire menő manapság… Az olyan apróságok miatt, hogy megemlítik a Széna teret, II. Kerület, Mammut és etc, tényleg úgy érzed mintha titokban elcsórtad volna valaki naplóját és sunyiban azt olvasnád. Nem történik a könyvben semmi olyan, ami a való életben ne esne meg veled, velem vagy bárkivel akit ismerünk. A tovább mögött spoilerekkel folytatom!

Azt hiszem mindenki arra várt leginkább, hogy alakuljon végre valami a Cortez – Reni szál kapcsán. Végre, ez is megtörtént, igaz nagyon ‘tini’ módon alakult az egész. Igazság szerint nagyon haragszom Arnoldra, amiért elrontotta annak az esélyét, hogy Cortez és Reni között lehessen valami – egy csókon kívül. Persze, az totál oké hogy védi a barátját és nem akar neki fájdalmat okozni, de tisztában van azzal is, hogy Reni akkor boldog ha Cortez ránéz, és akkor szomorú ha a srác figyelemre se méltatja őt. Azon érv, miszerint “megbánt majd és te leszel a sokadik” valahogy logikusnak tűnt, de elvette Renátától annak a lehetőségét, hogy egy ideig boldog legyen, és megtapasztalja a viszonzott szerelem csodálatos érzését. Persze, ettől függetlenül érthető hogy nem hozzák össze a nyolc részes sorozat harmadik kötetében Renit álmai pasijával, és gyanítom hogy a negyedik részben az új srác, Peti kap majd kiemelt szerepet Reni életében, de azért bízom benne, hogy majd valamikor összejön ez a Cortez-Reni páros, mert hosszú távon már nagyon gáz Renáta szenvedése.

Egyébként, a könyv legjobb karaktere most már egyértelműen Kinga. “A szánalmas összes szinonímáját kimerítetted” és ehhez hasonló aranyköpések tarkítják a könyvet, ráadásul ő is tudott arról, hogy Corteznek tetszik Reni, mégse szólt semmit, igaz az ő esetében egyáltalán nem meglepő. Egyébiránt nagyon tetszik ez a Zsolti – Kinga szál, az ahogy a srác Kinga pár szemét mondatára fogta magát és elkezdett diétázni és gyúrni járni. Egyértelműen látszik hogy a Telivér – Kinga szál hosszú távon tarthatlan, remélem sikerül majd Zsoltinak elérni a célját.

Virágnak egyébként nem igazán sikerült megbocsátanom, hiszen nagyon szemét módon viselkedett Renivel, az állítólagos legjobb barátnőjével. Az egyetlen dolog amire kíváncsi vagyok vele kapcsolatban, hogy fest majd nem-emósan a negyedik kötetben 🙂

Szóval, most végre haladt a történet, és igaz hogy este 11től hajnali 3ig olvastam, de sikerült a végére érni, és azt kell hogy mondjam, alig bírom kivárni hogy a negyedik kötet megjelenjen Júniusban 🙂

Értékelés: 10/10
Egy könyv a mai fiatalok reális problémáiról, a mi időnkben, a mi életünkről. Ha elkezded nem tudod letenni, mert akármelyik szereplővel tudsz azonosulni, hiszen valamilyen szinten mindegyik te vagy… Köszönöm drága Maia hogy felhívtad a figyelmem erre a csodára!