Főoldal Kritika és Értékelés Vendégtoll Parádésan szívbemarkoló: Kritika az Augusztus Oklahomában előadásáról – Írta: Artica

Parádésan szívbemarkoló: Kritika az Augusztus Oklahomában előadásáról – Írta: Artica

0
Oszd meg!

A József Attila színház hamarosan bemutatja az Augusztus Oklahomában című darabot. Articának lehetősége volt megnézni premier előtt, alább az ő véleményét olvashatjátok. További információkat a színház weboldalán találtok!

Parádésan szívbemarkoló élmény – Írta: Artica

Családi és személyes tragédiák, konfliktusok, jellemhibák – az Augusztus Oklahomában címet viselő fekete komédia parádésan szívbemarkoló élményt kínál. Az ötéves salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház vendégelőadásának főpróbáján jártam a József Attila Színházban.

augusztus-oklahomaban

Magáról a darabról korábban csak annyit tudtam, hogy világhírű, hatalmas sikert aratott a Broadway-n, illetve film is készült belőle Meryl Streep és Julia Roberts főszereplésével. A Susán Ferenc rendezte előadás után némi gyomorgörccsel és azzal az érzéssel jöttem ki a színházból, hogy a világsiker megérdemelt, a társulat lenyűgöző, és kifejezetten remélem, hogy máskor is fognak még vendégszerepelni a fővárosban.

Tracy Letts drámája a trágárságig szókimondó, egy-egy jól eltalált frázis nevetéshullámot keltett a nézőtéren, míg máskor keserűen nyugtáztuk a helyzet, a fordulat, a kontextus ismerős voltát, és az eleve sötét alaptónus a darab előrehaladtával egyre feketébbé válik.

augusztus-oklahomaban2

Az alaphelyzet egyszerű és ismerős: egy eltűnés, majd halálhír hozza össze a külön utakon járó családtagokat, akik mindegyike küzd valamivel a saját életében. Rákkal, megcsalással, válással, gyógyszerfüggőséggel és kábítószer-használattal, Pán Péter-szindrómás, életképtelen felnőtt gyerekkel, de kapunk vérrokonok közötti szerelmi kapcsolatot és ahogy az lenni szokott, idővel kiderülő csúf titkokat is. A dózis egyre nagyobb, idővel túlzónak is tűnhet – és mégis működik.

Saját családunkból vagy ismeretségi körünkből fájdalmasan ismerős helyzetek követik egymást, a nyelvezet friss és élő, a női karakterek különösen erőteljesek, a pszichológiai játszmák tökéletesen reálisak, és eljön az a pillanat, amikor az ember a legszívesebben elfordulna, mert már sok, amit a színpadon lát.

augusztus-oklahomaban3

Mégsem fordul el, és ez nagyrészt a kiváló színészgárdának köszönhető. A Jászai Mari-díjas Vándor Éva anyafigurája, Violet egyszerre gyűlöletes, kegyetlen és szánnivaló, de a három nővér (a Jászai Mari- és Vastaps-díjas Bozó Andrea, az angers-i Premiers Plans filmfesztiválon díjazott Marjai Virág és a Csinibabából ismerős Kovács Vanda) is különösen emlékezetes. Engem Bozó Andrea Barbarája fogott meg a leginkább, remek szerep elsőrangú előadásban. De a többiek is az első pillanattól az utolsóig hiteles atmoszférát varázsoltak ihletett játékukkal.

A Zenthe Ferenc Színház társulata a nyár folyamán várhatóan több nagyvárosban is bemutatja még a remek humorú, mégis sötét komédiát. Érdemes figyelni és lecsapni rá, garantált élményt nyújt.

Írta: Artica

1883 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here