Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Filmkritika: Rossz szomszédság 2. – Bad Neighbors 2. (2016)

Filmkritika: Rossz szomszédság 2. – Bad Neighbors 2. (2016)

0
Oszd meg!

Ilyet is ritkán csinálok: az első filmet nem láttam, de a másodikat mindenképpen meg akartam nézni. Felkeltette az érdeklődésem a trailer, no és Chloe Grace Moretz & Selena Gomez kettőse. Szóval, megnéztem, és azt hiszem, képben is vagyok, az utalások miatt talán nem is baj, hogy lemradtam az első részről.

A sztori röviden annyi, hogy egy házaspár végre el tudja adni a házát, de harminc nap letéti időt kapnak, ez idő alatt a vevő elállhat az üzlettől. Pechjükre három tinilány a szomszédukban indít egy lány diákszövetséget, hogy kedvükre bulizhassanak és drogozhassanak.

rossz-szomszedsag-02

Ez a film egy tipikus mai komédia: tele van trágársággal, ostoba szituációkkal és a logika teljes hiányával. De mégis működik a dolog, szórakoztató volt a film, és felmutatott még némi értéket, és fontos gondolatot is.

Zac Efron karaktere például nagyon mai és fontos témát prezentált. A srác a főiskolán az álmai életét élte, most viszont ennek vége, és meg kell találnia a helyét a felnőtt világban úgy, hogy még agyilag bőven gyerek, ráadásul a barátai már továbbléptek a sulin, és felnőttnek tekinthetőek. Ezzel aztán nagyon könnyen tudtam magam is azonosulni.

Érdekes volt a szülőpár helyzete is, akik egyszerűen csak megpróbáltak jó szülők lenni, miközben valahol pontosan tudták, hogy nem azok. Ha a lányuknak egy műpénisz a kedvenc játéka, amit királylány ruhába öltöztet, azért az elég beszédes, ugye?

rossz-szomszedsag-04

A feminizmusról is szólt valahol a film. A három fősulis csaj ugyanis szembe akart menni a gázos főiskolai rendszerrel, ahol mindent a férfiak irányítanak, ahol csak srácok rendezhetnek bulit. Egyszerűen élni akarták az életüket és azonos jogokat kapni, ami teljesen érthető, és fontos dolog. Egyszerűen a lányoknak ki kell állniuk magukért.

Most a fentiekből arra következtethettek, hogy ez egy olyan gondolkodós, elmélkedős film. Hát nem, ez csak a háttérben van, ami itt előtérbe került, a vicces(nek szánt) helyzetek sokasága, és az olyan dilis jelenetek, mint a fű ellopása, az őrült partik, vagy az, hogy önmagunkat összetörve hogy lehet kijutni egy lezárt garázsból.

Szeretem ám azt, ha a komikus elemek mögé nézve találunk valami üzenetet, mondanivalót, abban itt abszolút nem volt hiány. Logikában viszont annál inkább: egy lakóövezetben volt a lányközösség, tele szomszédokkal. Nem igaz, hogy mást nem zavart a folytonos bulizás. Nem igaz, hogy nem hívhattak rendőrt, nem tehettek semmit, hogy legálisan megakadályozzák. Basszus, nem hiszem el, hogy Amerikában nincs csendháborítás törvény.

rossz-szomszedsag-03

Ami azért még sokat hozzáadott a filmhez, a szereplőgárda. Bár Zac Efron külsejének szerintem nem tett jót ez a rohadt sok gyúrás, de a srác egyre zseniálisabb színész, és Teddy karakterét is jól hozta. Csíptem Chloe Grace Moretzet is, Dave Franco pedig nagyon édes volt, pláne az LMBT szállal. Seth Rogen sosem lesz a kedvencem, de itt kedveltem.

Ó, még valami, mielőtt zárom a soraim. Miért kötelező minden egyes komédia egy duci srác, vagy lány, akinek őrült és eszement poénokat írnak? Mert az itteni csaj is rém idegesítő volt.

Értékelés: 8/10

Délutáni matinénak pont megfelelő a Rossz szomszédság, bár biztos nem fizettem volna azért, hogy moziban lássam. Kellően vicces, néhol kicsit túl sok, de alapvetően egy szerethető film, ami legalább jól reflektál a mai fiatalok élethelyzetére, legyenek a fiatalság bármely pontján: diákként, az iskolai rendszerből kirepült fiatalként, netán elsőgyerekes szülőként. És legalább emiatt jó volt, hogy elkészült.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here