Főoldal Kritika és Értékelés Tévéműsorok 4 gondolat a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjéről

4 gondolat a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjéről

6
Oszd meg!

Tegnap lement az Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntője, amit naná, hogy megnéztem, kényelmesen pihenve. Nem mondanám, hogy rossz volt a műsor, de azért némi kritikával élnem kell. Íme, 4 gondolat az első elődöntőről.

#1 – A látvány rendben van. Tekintve, hogy Ukrajnában nemrég még háború dúlt, és az ország nem a gazdagságáról híres, bennem is volt egy apróbb félelem: vajon rendesen meg tudják szervezni a versenyt? Szerencsére eddig úgy tűnik, hogy összejön. Az első adás látványvilága simán hozta a tavaly stockholmi színvonalat.

freddie

#2 – Hiányzik Gundi! Sejtettem, hogy nehéz lesz Gundit pótolni, de azt nem hittem, hogy ilyen tré lesz a helyettesítés. Rátonyi Kriszta és Freddie veszekedtek 3 órán keresztül, hogy ki szólaljon meg éppen, szerintem még strigulázták is, hogy ki győzött, kinek a hangját lehetett többször hallani. Az még hagyján, hogy egymás szavába vágva versenyeztek, de rém modorosak voltak. Ez a sokadszori “fogadják szeretettel“, “reméljük tetszeni fog” és társai kikergetett a világból. Először még elment, huszadjára sokk volt. Ó, és Freddie véleménnyilvánításai a dalokról iszonyatosak, a “kit érdekel?” kategória. Csaknem Tatár Csillától vett elfogultság órákat?

#3 – Tényleg ezek legjobb dalok? Általában egy Eurovíziós döntő után egész éjjel az ott elhangzott dalokat hallgatom. Na ez most elmaradt. Volt, ami tetszett, szó se róla, de valahogy egyiknél sem éreztem, hogy ez lehetne a győztes, mert annyira ütős. Még akinek előzetesen drukkoltam (Isaiah – Ausztrália), az is leszerepelt élőben a színpadon.

#4 – Csak angolul lehet énekelni? Eléggé elszomorított, hogy a 18 előadóból csak 2 énekelt az anyanyelvén, de az egyikük Ausztrália, akiknek angol az anyanyelvük. Tehát értsd: a 18 elhangzott dalból 17 szólt angolul. Csak nekem volt sok? Durván felül van reprezentálva az angol nyelv a versenyen. Ez pedig olyan szomorú, mert így azért kevésbé lehet bemutatni a saját kultúránk. Remélem mindez azért Joci malmára hajtja a vizet, aki ugye magyarul fog énekelni.

6 Hozzászólások

 1. A legdurvább számomra az volt, amikor a recap-videó alatt, amikor egyben felidézhetnénk a teljes mezőnyt, Freddie végig dumált.
  Ráadásul tök érdektelen, technikai dolgokról.
  Nagyon bizonyítani akartak, de borzasztóan zavaró volt.

 2. Szerintem Freddie-ék egyáltalán nem voltak annyira szörnyűek, sőt, nekem pozitív csalódás volt, mert számítottam rá, hogy Gundi nélkül sokkal kevésbé fogjuk élvezni a versenyt, viszont ehhez képest egész jó volt. Nekem is sokadszorra már feltűnt a “fogadják szeretettel” meg hasonlók, de nem éreztem azt, hogy versengenének a mikrofonért. Szinkronizálni nem lehet könnyű, főleg ilyen népszerű műsorban, és senkire sincs ráírva, hogy éppen mikor akar mondani valamit, így ha eszébe jut, akkor mondja. Nyilván próbáltak előtte, de élesben akkor is más.
  A színpadkép nekem is tetszik, viszont a műsorvezetők elég erőltetettek, ahogy próbálnak viccesek lenni, pedig egyáltalán nem olyan eredetiek.
  A dalok szerintem nem rosszak, nekem sosem szokott elsőre olyan sok megtetszeni, mert néhány kivételével mindet akkor hallom először. Ennek ellenére már most van néhány, ami szerintem több hallgatás után bekúszik majd a fülembe. A döntőn szokott a legjobb lenni, amikor már mindről vannak emlékeim, és egy kicsit szűrtebb a mezőny.
  A körítésnél nem tudom, hogy csak nekem jutott-e eszembe, de hiányoltam valamit a műsor struktúrájából. Úgy emlékszem, tavaly néhányszor beraktak videót vagy ilyesmit a dalok közé, hogy ne legyen annyira monoton. Amúgy eddig tetszett, holnap nagyon szurkolok majd Jocinak!

  • Persze, biztos nem lehet egyszerű a dolog, de éppen ezért kéne olyan emberre bízni, aki gyakorlott – Freddie nagyon nem az…
   Igen, tavaly szerintem is több videó volt, no remélem majd a döntőben jönnek azok is :)

 3. Én teljesen egyetértek veled mindenben, ugyanezek a gondolataim támadtak az első elődöntő után. Hiányzik Gundi nagyon előre féltem mi lesz nélküle és sajnos be is igazolódott a félelmem, senki nem tudja őt pótolni, az már biztos és csak remélni tudom, hogy a második elődöntőben már hallok valami ütős zenét, mert itt egyet se találtam amire azt mondanám ez akár nyerhet is.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here