Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Filmkritika: Gabby Douglas – Egy tornászlány története (2014)

Filmkritika: Gabby Douglas – Egy tornászlány története (2014)

0
Oszd meg!

Szeretem azokat a filmeket, amik igaz történeteket mutatnak be, pláne, ha sport tematikájú és pozitív a vége. Egyszerűen öröm látni, hogy egy szegény, de tehetséges ember előtt ott a lehetőség a kitörésre és az álmok teljesítésére. “Csak” elég erősnek és kitartónak kell lennie. Ez pedig remek üzenet: a kitartó munkával elérhető a cél.

The Gabby Douglas Story 02

Gabby Douglasről szerintem már sokan hallottunk: az amerikai tornászlány a 2012-es londoni Olimpia sztárja volt, két aranyérmet is nyert. (A legutóbbi Olimpián sajnos nem sikerült a bravúr egyéniben.) Ez a film pedig Gabby életét mutatja be, a gyerekkorától kezdve, amikor felismerik a tehetségét, egészen 2012-ig, mire annyit fejlődik a tanárainak hála, hogy kvalifikálják az Olimpiára.

Mivel amerikai film, ezért tömény giccset kaptunk mindenhonnan: az anyát, aki képes bármit feláldozni a gyermekéért, az idegent, aki befogadja Gabbyt az otthonába, az edzőt, aki mindig kiáll a lány mellett, és persze a hősnőt, aki elé az élet hiába gördít akadályt, átszaltóz felette. És bár mindezt jó nézni, de ott motoszkál az ember fejében a kisördög: ez tényleg így volt?

The Gabby Douglas Story 01

Egyszerűen nehéz elhinnem, hogy egy tornászlány élete ennyire drámamentes legyen. Példának okáért, hogy a testvérei teljesen elnézték, és még véletlenül sem hőzöngtek azon, hogy az anyjuk minden pénzt és időt Gabbyra áldoz. Vagy azt is nehéz elképzelni, hogy Gabby ennyire magabiztosan, és félelmet nem ismerve haladt végig az úton, miközben egyszer sem torpant meg, vagy ütközött komolyabb akadályba.

Az egész egy propaganda filmre hasonlított, ami arra hivatott, hogy Douglast, a családját, és persze az edzőit a lehető legjobb színben tüntesse fel, és persze hirdesse, Amerika még mindig az álmok földje, itt bármit elérhetsz, bárki is legyél. Mindez pedig szép és jó, maga a film sem volt rossz, csak kevésbé éreztem hitelesnek az egészet, ezt pedig sajnálom. Mert tényleg érdemes lett volna legalább a valóság egy szeletét bemutatni, hogy mennyi nehézség van a színfalak mögött, de mindent megérnek az álmok.

The Gabby Douglas Story

Felidézte viszont a kellemes emlékeim az egykori kedvenc sorozatom, a Make It Or Break It kapcsán, ahol szintén tornászlányok álltak a középpontban (és ott aztán volt dráma bőven). Ezért tehát mindenképpen jár a köszönet.

Értékelés: 6/10

Ez egy abszolút nézhető és szerethető film egy olyan lányról, aki a tehetsége és kitartása révén okkal lehet ezrek példaképe. Jól szórakoztam, jó volt drukkolni a lánynak, időnként pedig meg is mosolyogtatott. Csak egyszerűen ott suttogott egy aprócska hang, ami azt dalolászta, hogy ez túl szép, hogy igaz legyen. Persze, az is lehet, hogy én vagyok túlságosan negatív.

1515 <- Az összes oldalletöltés 2 <- A mai adatok

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here