Filmkritika: Nerve – Idegpálya (2017)

  6
  Oszd meg!

  Tekintve, hogy egy Young Adult könyvadaptációról van szó, eléggé figyelemmel követtem a film körüli eseményeket, és nagyon kíváncsi is voltam már rá. Miután végignéztem, magam is meglepődtem azon, hogy mennyire ütős és szerethető a végeredmény, de persze nem tökéletes.

  nerve-01

  A történet középpontjában egy felelsz vagy mersz típusú játék áll, ahol csak a mersz, vagy feladod opciót lehet választani. Miután a barátnője kiakasztja, az Emma Roberts által alakított Vee jelentkezik a játékra, ahol találkozik Iannel (Dave Franco), és közösen csinálják a játékot, ahol egyre veszélyesebb feladatok következnek.

  Maga a film iszonyatosan látványos, és ami jobb, pörgős volt. Egy pillanatra sem volt megállás, semmi üresjárat, mindegyik jelenet koherensen következett a másik után, nem éreztem azt, hogy húznák az időt, netán felesleges pillanatokkal pakolnák tele a filmet. Szeretem azt, ha egy film nem ül le, ha olyan izgalmas az egész, hogy még a hibáira sem figyelek annyira oda.

  nerve-02

  Akadt nem egy “na ne” típusú jelenet is, mint amikor két szemben lévő ház ablakaira egy létrát helyeznek, a szereplőknek pedig át kell “sétálniuk” rajta úgy, hogy több széz méter magasban vannak – mindeközben pedig kamerázd is saját magad. Emellett viszont volt “feeling good” jelenet is, például amikor Vee és Ian átmotoroztak a városon, az nagyon menő volt. De még egy rakat látványos jelenetet kiemelhetnék, mint az olyan apróságok, amikor a monitoron fordult a kocka, és a “monitoron át láthattuk”, mi történik.

  Viszont sajnos az alap, amire épült a történet egy hülyeség volt, pláne, miután kiderültek a részletek. Egyszerűen nehéz volt elhinnem, hogy ezt ők tényleg komolyan gondolják, és ennyi logikai bakit belevittek. Most nézzünk egy alap dolgot: miért akarna valaki úgy játszani, hogy ha egyszer nem tud teljesíteni egy feladatot, minden pénzét elveszíti?

  nerve-03

  Most spoileresen folytatom!

  A játékról ugyanis kiderült, hogy nincs egy irányítója, rendszergazdája, aki az egészet kézben tartaná, hanem a játékosoké az irányítás, kábé demokrácia van, és az ő döntésükön múlik, hogy ki él, és ki hal meg. Igenám, de akkor ki intézi az utalásokat? Ki írja ki a kérdéseket? Ki sorsol? Olyan nincs, hogy egy ilyen játéknak ne legyen központi irányítója. Értem én, hogy ezzel milyen üzenetet akartak átadni, és szépet, jót gondoltak, csak nem túl hiteleset.

  Spoileres bekezdés véget ért.

  nerve-04

  Azért a tanító szándékot érezni lehetett, mert a film jól bemutatta, hogy a telefon és álarc mögé rejtőzve az emberből mennyire ki tud törni az állat, és ez milyen rossz. Érdekes volt Sydney-n (a hősnő legjobb barátnője) végigélni, hogy a játék fanatikus megszállottja miként törik meg, és jön rá, hogy hiába nézi őt egy arctalan tömeg, nem éri meg miattuk kockáztatni az életét. És az, ha miközben egy rozoga létra tart több száz méterrel két ház között, és az emberek azon ujjonganak, hogy zuhanj le, vagy érj át, és alig akar valaki megállítani, az nagyon, de nagyon nem normális.

  Értékelés: 7/10

  Minden hibája ellenére ez egy izgalmas akciófilm volt, szerethető és értékelhető karakterekkel, egy alapvetően érdekes játékkal. A főhősök romantikus kapcsolata is érdekes volt, Emma Roberts és Dave Franco pedig annyira erős karizmával bírt, hogy az egész filmet sikerült feldobniuk vele. Nem mondom, hogy az Idegpálya tökéletes, nem is közelít hozzá, de egy kis délutáni matinénak tökéletes.

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here