Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Kritika a Vámpírnaplók fináléjáról

Kritika a Vámpírnaplók fináléjáról

9
Oszd meg!

Hát, véget ért ez is. Nyolc évvel ezelőtt, a pilot leadása után pár nappal már meg is néztem, sőt, írtam is róla értékelést (itt megnézhetitek). Szerettem ezt a sorozatot, hiába kaszáltam el a hatodik évad elején. Azért még mindig sok jó emlék fűz hozzá, ezért is akartam annyira egy normális finálét. Hát, nem mondhatnám, hogy megkaptam, és emiatt kissé morcos vagyok. Spoileresen folytatom.

A bejegyzésben lévő képek nem a fináléból származnak.

Az egész részt egy dologra húzták fel: Vicky Donovannek öt percenként meg kell kongatnia azt a hülye harangot, és van kábé fél órájuk evakuálni egy egész várost, mert jön a pokol tüze. Damon oda is rohant, próbálta megölni a csajt, de feltámadt, és ment is kongatni. Na és mit csinált erre Damon? Semmit bassza meg, fogta magát, és elfutott, Matt pedig nekiállt evakuálni egy egész várost fél óra alatt.

Ó te jó ég. Most komolyan, azt hittem engem már az utolsó részben nem fog felhúzni ez a mocsok sorozat, erre tessék. Na megnyugodtam, folytatom.

Egy normális ember mit tett volna Damonék helyében? Mondjuk én odakötöztem volna Vickyt egy székhez, próbáljon úgy kongatni. Ez a normális reakció basszus. Vagy ha van vámpír szupererőm, akkor megragadom, és elvonszolom őt a börtönbe, bezárom egy cellába, 0-24-ben odaállítok egy őrt, ahogy a harang őrzéséhez is. Most komolyan, azon kívül, hogy Vicky feltámad, ha megölik, nem volt szuper ereje. Nem csak az ölés lehet a megoldás…

De nem, ezek az idióták otthagyták a csajt, hadd kongasson vidáman, és harminc perc alatt egy egész várost evakuáltak. Mert ez csak úgy megy, értitek, harminc perc alatt mindenkit… Annyira nem volt hiteles, hogy az valami hihetetlen, és visszaidézte bennem azt is, hogy miért olyan bosszantó a sorozat. Arra meg már inkább nem is gondolok, hogy a rész elején Bonnie pár percre kábé meghalt, hogy aztán rögtön feltámadjon.

Ha eleve egy ennyire bullshit alapszituációt vázolnak a készítők, mégis, hogy lehessen teljes egészében élvezni a lezárást? Nagyon nem tették egyszerűvé, és most még finoman fogalmaztam.

Szerencsére visszahozták Katherine karakterét, aki azért okozott pár remek pillanatot, de ettől eltekintve nem tett sokat hozzá a kerek egészhez. Amúgy meg, kábé háromszor ölték meg a rész során, de mindig visszatért, és mindegyik alkalommal más ruhát viselt. A pokolban gyorsan beugrott a gardróbba átöltözni, vagy mi a fene?

Érzelmi szinten szerencsére működött a finálé, volt jó pár szép pillanat. Gondolok itt leginkább Elena feltámadására, jó volt újra látni őt. Isteni volt ahogy Damonnal találkozott, és a Stefan & Elena beszélgetést is imádtam. Caroline kapcsán tetszett az utalás, miszerint ő és Klaus között akár még lehet is valami. Nagyon nem bánnám, ha átvinnék őt a The Originalsba, túl jó karakter ő ahhoz, hogy csak úgy parlagon heverjen.

És akkor a tragikus halál: Stefan önfeláldozása valahol szívszorító volt, és tetszett az is, hogy reflektáltak az életcéljára: végre elérte, hogy Damon az az ember legyen, aki volt, mielőtt vámpírrá változtatta őt. Végül is, célt ért, még ha a szerelmét is kellett otthagynia miatta. Tényleg epikus lett, ahogy a készítők ígérték. Az pedig külön tetszett, hogy nem támasztották fel a srácot.

Az utolsó perceket még emésztenem kell, mert hiába néztem meg egymás után kétszer, nem értem teljesen. Arra akart vajon utalni, hogy miután a szereplők leélték az egész életüket, és meghaltak, átjutottak az akármilyen világba találkozni a szeretteikkel? Mert ha igen, elég hülyén lett így felvázolva. Jobban tetszett az, ahogy a karakterek mellett ott álltak a szeretteik, akiknek ez fel sem tűnt, mint Caroline mellett az anyja.

Mindent egybevéve nem tudom azt mondani, hogy mosollyal a számon zártam le a sorozatot. Ugyanaz jellemezte a finálét, mint a korábbi részeket: logikai bakik tömkelege. (Most komolyan, ha elpusztítják a poklot, hová kerülnek a gonoszok haláluk után?). Érzelmi szinten működött, jó volt legalább egy villanás erejéig újra látni a régi szereplőket (Jeremy <3), és alapvetően a történet lezárása sem volt rossz. Csak azok a hülye logikai bakik, a teljes élményt lerontották a szememben.

Örülök ám, hogy itt a vége. Mert a finálé, amire olyan sokat készültek a kreátorok – és mi, a nézők is – abszolút bebizonyította, hogy a Vámpírnaplók már nagyon régen elfáradt. Ideje volt, hogy lepihenjen, de végleg. Köszönöm a szép perceket, az első három-négy évad minőségét, a többit pedig szeretném elfelejteni…

6192 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

9 Hozzászólások

 1. A pokol kerdesre a valasz a semmi ezt Viky mondta, amugy Bonnie is letrehozott egy poklot amikor Enzo meghalt. Sok buktatoja volt a sorozatnak, de tobb ido volt mint fel ora szerintem. Kb ket orajuk volt az evakualasra. Az oltozkodesrol meg az elso szett az Elena ruhaja volt, mert Katherine az o borebe bujt, gondolom a ver miatt atoltozott, de utanna maradt ugyan az a ruha csak levedte a kabatjat szerintem azt kevered. Sajnos ahogy az elozo resz a mostani is nagyon osszecsapott volt, meg nekem az a fura, hogy Elenabol Bonnie vett egy fecskendo vert es beatta Stefannak majd Stefan szinten egy fecskendonyi vert vett magatol es beadta Damonnek mondvan, hogy ugy is meg fog oregedni es hamar meghal ezert aldozta fel magat, de elvileg az a rohadt gyogyir nem az egesz verebe van benne ami 5 liter? Na szerintem ez a legmagyobb logikai buktato… Matt magy banatomra tulelte. Azert Katherinet jo volt latni kicsit azert latszott, hogy az o larakterere epult a resz magy resze. Igaz nem ertem, hogy lett o az ordog meg az sem ertem, hogy Kad meghalt a szurastol Katherine meg magahoz tert, na mindegy. Az Elenas resz jo volt kulon tetszett, hogy a vegere a Nina rovid hajat is bele vettel a sorozatba, igy azert hihetobb volt. Nekem nem tetszik, hogy Caroline atmenjen a TOba mert mindig arra fog emlekezttni, hogy mennyit bogott a TVDben es a TVD rgy tini sorozat.

  • Hm, szerintem Caroline már nem néz ki tiniként, és hát, a gimiből elballagtak a 3. évadban, míg 8 évados volt a sorozat, így annyira nem lehet rásütni a tini jelzőt, de persze ízlések és pofonok, totál megértem, hogy te így érzed.

   Az infókat köszönöm, így picit több a ráció, de a két órával nem értek egyet. 12szer kell megkongatni a harangot, 5 percenként. Egy óra pedig 12 x 5 percből áll, és már kongott, mire odaértek, szóval legjobb esetben is 50 percük volt.

 2. Igen, az volt a vége, hogy az after life-ban is örökké mind együtt, miután Delena élete a szép, happy életét :D :D … még túlontúl happy lett :) Persze az elég szívás, hogy Caroline és Bonnie is elvesztette élete nagy szerelmét … de megmondom őszintén én Delena forever, úgyhogy féltem, mi lesz a vége, most megnyugodtam <3

 3. Hát rossz előérzetem volt és sajnos be is igazolódott Julie -elmeroggyant- Plec ismét és utoljára is elk##rta..annyira favorizálta mindig is Delenát,Damont és Iant hogy az már agyrém..meg is lett a böjtje. Sok dolog összecsapott volt.logikátlan… és nina visszatérése erre a pár jelenetre tök semmitmondó volt.csomo minden kimaradt lehetett volna sok dologra reagálni.pl hogy Damon megölte Tylert..persze elena ezt is elnézi Damonnek hogyne..of course Damon mindenek felett..talán én vagyok az egyetlen de mindig is utáltam Damont ..nagyon sok szarság miatta történt..az egyetlen értékelhetö rész az volt (lett volna) mikor megigézte Stefant hogy menjen el..mert ő a nagytestvér és megkell védenie…igen ezt kellett volna tennie.. ez a sztori róluk kellett volna hogy szóljon 2 testvér.eggyütt vállvetve..Stefan döntését is meg lehet valahol érteni mert igy megkapta a hőn áhitott megváltást amit régóta keresett..de milyen áron????? Neki is kijárt volna a boldogság… a vègén mikor ujra találkoztak Damonnel az szép volt..kb vègigbőgtem ettöl függetlenül de a csalódás keserű íze ottmaradt a levegőben….

 4. Nekem is nagyon vegyes erzeseim vannak a finaleval kapcsolatban. De sajnos nem igazán nyerte el a tetszesemet.Az egész inkább össze csapottnak tűnt el lett sietve az egész, ahogy vissza tértek a régebbi szereplők az tetszett oké volt,Katherin karakterenek nagyon örültem h elő hozzák meg ha csak egy rész erejéig is, de nem volt meg benne az a régi feeling amikor a képernyőn volt,pedig ő volt a sorozat színfoltja nagyon sokáig,ezt most nem éreztem. A vége. ..no comment….. (nem tudom h baki-e de a végén amikor Elena a családjával van miért nincs ott Jeremy ????) mindenki békére talált, Stefan Demonnal újra találkozott testvérével megint elhangzott a Hello brother na ez a pillanatt tetszett.Örülök h véget ért mégha ilyen véget lapot is de úgyis az első 3-4évadra fogok emlékezni mert amiatt szerettem meg a sorozatot.
  U.i.Egyett kérek Carolne NE jöjjön át az Originals -ba !!!

  • Talán Jeremy azért nincs ott, mert ő még él?
   Vagy mert természetfelettiként halt meg? Elvileg vámpírvadász (legalábbis az 5. évadban, ahol kaszáltam, még az volt). Bár, ennyi erővel Jennának se kellett volna ott lennie, mert ő meg vámpírként halt meg…

 5. A gonoszok nem kerülnek sehová, igazából én úgy értelmeztem, hogy csak meghalnak, és annyi. A végéről olvastam egy interjút, ahol ez volt a téma, és azt írták, hogy ezt nem kell teljesen szó szerint úgy venni, hogy meghaltak más, inkább ilyen előrevetítés, hogy végül majd megtalálják azt, amit elvesztettek.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here