Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Kritika a Reign harmadik évadáról

Kritika a Reign harmadik évadáról

0
Oszd meg!

Pár nap alatt lazán bedaráltam a Reign harmadik évadát. Egyszerűen vitt magával a lendület, a sorozat még mindig úgy van megalkotva, hogy az ember kíváncsi legyen, mi történik a következő epizódban. Ebben rengeteget segítenek a rész végi apróbb cliffhangerek, bevallom, engem is azok vittek előre. Spoilerekkel tarkítva folytatom.

reign-04

Történeti szempontból elég felemás volt ez a harmadik évad. Azt nem mondom, hogy nem élveztem, de határozottan lehetett volna jobb is. Érdekes volt az alapfelvetés, miszerint ezentúl a három királynőre koncentráljanak, és részletesen bemutassák, mi történt Angliában, Franciaországban és az évad vége felé Skóciában, csak sajnos nem tudták mindenütt jól megoldani.

A legnagyobb szívfájdalmam Elizabeth karaktere volt. Sokat vártam az angol királynőtől, de valahogy keveset kaptam. A személyiségét sem sikerült rendesen árnyalni, pedig az egész évad arra ment ki, hogy bemutassák azt, ami már a második részben nyilvánvaló volt. Elizabeth nem gonosz, hanem a körülmények áldozata, aki biztosítani akarja a hatalmát egy férfiak irányította világban.

reign-03

Minden, ami az évadban történt vele, tulajdonképpen felesleges volt, élén a Dudley-féle romantikus szállal, aminél már az első perctől érezni lehetett, hogy halott. Egyedül a Lolával történő barátság, és a kivégzés maradt meg bennem értelmes szálként, illetve a dánok látogatása, mert ott akadt egy csomó vicces jelenet, de mindezért kár volt kvázi főszereplővé tenni őt.

Szerencsére Franciaországban továbbra is bonyolódtak a dolgok, Catherine annyira erős, és olyan jól megírt karakter, hogy egy pillanatra sem tudtam csalódni benne. Félelmetes egy nő, aki pontosan tudja mit akar, és a céljaiért szó szerint bármire képes. Legjobban a Christophe szálat szerettem nála, mert végre előtört a jól eltemetett lelkiismerete. Érezhető volt, hogy már saját magától is undorodik, hiszen a titkai miatt nem csak védelmezett egy sorozatgyilkost, hanem korábban még a szeretőjévé is fogadta.

reign-01

Volt egy rakat izgalmas megmozdulása Catherine-nek, leginkább a Narcisse-szal való politikai csatározása volt izgalmas, de a Vörös lovagok problematika is meglepően jól lett bevezetve. Az pedig, hogy a végére mennyire összebarátkozott Maryvel, és milyen jó párost alkottak ők ketten, az mindent vitt. A két (gyászoló) királynő együtt verhetetlen volt. A fondorlataik, a beszélgetéseik, és eleve, ahogy egymást segítve haladtak előre. Külön jó volt, hogy a dráma mellett megjelent a humor is: amikor ketten játszottak a spanyol herceggel “Szürke ötven árnyalatát“, na az egyszerűen haláli volt. Komolyan, sírva röhögős.

A történelemórákról ugyebár tudtuk, hogy mi lesz Francis sorsa, de én mégis reménykedtem, hogy átírják a sorozat kedvéért. Nos, ez nem történt meg, de azt hiszem, ez így volt jó. (Arra viszont gondolni sem akarok mi lesz Maryvel, mert nem sok jó vár rá ezek után, nézzetek csak rá a wikipédia adatlapjára.) Érzelmileg legjobban Mary és Francis utolsó tánca mozgatott meg, ott konkrétan a könnyeim morzsolgattam, és nem csak a zene miatt, hanem mert egyértelmű volt, hogy ez az utolsó alkalom. Tényleg kár értük, jó páros voltak, Francis halálával együtt pedig az én szívem is megszakadt, nemcsak Maryé. Apropó, zenei aláfestés. Brutálisan jól oldják meg a sorozatban.

reign-02

Amúgy, nekem egyértelműen Mary a kedvenc karakterem. Imádom a karakterfejlődését, ahogy a naiv kislányból eljutottunk odáig, aki fondorlattal, és  saját kezűleg, katonai segítség nélkül megöli az ellenségét, és bosszút áll Francis haláláért. Mary méltó ellenfele lehet bárkinek, érezni, hogy Cathrine-től tanult, és ez nagyon jól áll neki. Az mondjuk kevésbé, hogy olyan gyorsan szerelmes lett Francis halála után, de nem tudom miért lepődöm meg, hiszen az első két évadban is, míg halálosan szerelmes volt Francisba, belezúgott Bashbe és Conde hercegbe is, szóval…

Most, hogy Mary megérkezett Skóciába, nem tudom mit gondoljak. Az, hogy megismerhetünk egy új udvart egész jó gondolat, a bevezett új szereplőkben is van ráció, különösen Knox és James karakterében, de… Egyelőre nem varázsolt el a skót udvar, nagy érződik, hogy Mary ott egy idegen, és ez megnehezíti a jó jelenetek írását is. A katolikus pap felakasztása, és a beszéd utána nagyon menő volt, szóval azért van még remény. Egy dologban bízom: hogy a druida szál nem hal el.

reign-05

Ami a mellékszereplőket illeti, továbbra is csípem a legtöbbet. Greer még mindig egy remek karakter, imádom az erejét és a bátorságát. Remélem elmegy majd Skóciába Mary után. Lady Lola halálát iszonyúan sajnáltam, pláne mert ő egy olyan szereplő, akire bőven szükség volt az angol udvar izgalmassá tételéhez. Sokat kupálódott ő is, jó hatással volt rá az elmúlt három évad, szerettem volna látni, miként veszi az akadályokat a negyedikben. Azt viszont kíváncsian várom, hogy áll majd Narcisse bosszút, mert ahogy Elizabethre nézett, na az nem sok jót sejtet… Claude hercegnőt is csípem ám, amikor leverte a nemest, és beszólt, hogy ő hercegnő, és vele így nem lehet bánni, az volt a harmadik évad egyik fénypontja.

Értékelés: 7/10

A sorozat továbbra is nagyon addiktív, amit minden hibája ellenére csak szeretni tudok. Igen, nem tökéletes, itt-ott lehetne jobb, hitelesebb, vagy átgondoltabb, de… Nem számít. Érzelmileg megmozgat, erős női karaktereket mutat be, és egyszerűen jó nézni. Szomorú is vagyok, hogy már csak egy évad van, de remélem minőségi lezárásra számíthatunk, mert ez a sorozat megérdemelne egy nagy és grandiózus finálét. Az írók jó előre tudták, hogy ez lesz az utolsó szezon, úgyhogy tényleg minden adott arra, hogy ne rontsák el. Csak amiatt szomorkodom, hogy mi vár majd Maryre… Mert ha hűek maradnak a történelemhez, nem lesz happy end…

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here