Főoldal Kritika és Értékelés Tévéműsorok A Dal 2017 – A Döntő – ÉLŐ BLOG

A Dal 2017 – A Döntő – ÉLŐ BLOG

25
Oszd meg!

Bizony, Élő blog! Rég csináltam már ilyet, de őszintén, el se tudnék képzelni egy A Dal döntőt anélkül, hogy együtt néznénk meg. Úgyhogy, szeretettel várok mindenkit az Élő blogra, akár élőben, akár másnapi visszaolvasásra.

a-dal-top8

A döntőbe nyolc produkció jutott be, közülük a zsűri választja ki a top négyet, és majd a közönség választ közülük győztest. Itt már megírtam, hogy kiknek drukkolok, és miért. Az itteni szavazás alapján egyértelműen Tóth Gabi győzelmét várjátok, kíváncsi leszek, sikerül-e neki.

Lesz ám este két fellépő is, méghozzá Caramel, és a tavalyi Eurovíziós indulónk, Freddie. Nos, nemsokára csapatjuk, én pedig igyekszem nem olyan nagyon hangosan drukkolni Pápai Jocinak és a Zavodi & Berkes párosnak.

– 19:30: Két dolgot nem értek. Miért nyitunk minden adást tánci-táncival? Most komolyan, miért? És ha már táncolnak, legalább Eurovíziós dalokra tennék, de nem…

– 19:32:  Hűha, a bemutatkozásoknál Kanizsa Gina olyan rémülten nézett a kamerába. Nincs ám bajom a lánnyal, csak a dala és a hangja nem tetszik.

– 19:33: Ó, ne már. Tatár Csilla a színpadon! Úgy örültem volna, ha otthon marad (de persze egészségesen), és Kriszta vezetné a műsort Harsányival. Remélem jövőre már így lesz.

– 19:36: Hű, Zséda tényleg gyönyörű. “Elképesztően színes lett. Ez önmagában hordoz izgalmat, feszültséget.” – mondja Both a döntőről, míg Zséda arról mesél, hogy aludt egy hetet az adásra, és nála mindenki tiszta lappal indul. A nézőket arra kéri, hogy a ma estét egy külföldi szemével néznénk, mintha nem ismernénk senkit. Ez mondjuk nagyon jó tanács. “Örülök, hogy sok fiatal szerző, előadó indult el. Gratulálok azoknak, akik eljutottak idáig. Sok jó közül nehezebb lesz egy jót kiválasztanunk” – mondta Karesz. Caramel a múlt heti adásokra, és a maira is koncentrál majd, de leginkább a belső hangjára figyel majd. Hát, ezzel sem vagyunk beljebb.

– 19:38- Tóth Gabi:Életemben először első lettem valamiben, és ez nagyon jó, nagy visszaigazolás nekem” – mondta boldogan Gabi a kisfilmben, és azt is ígéri, ha kijut Kijevbe, még jobban magyarosítja majd a dalát. “Annyira szeretem a hazámat, hogy ezzel a szeretettel szeretnék kiállni a színpadra, és képviselni Magyarországot. Erre készülök 12 éve“. Ó, ez édes.

Na gyerekek, így kell ezt. A legfontosabb napon, a legfontosabb előadást elénekelni a lehető legjobban. Gabi tényleg mindent odatett a színpadra, és maga a színpadi kép is nagyon látványos. Ha nem lenne benne Lotfi Begi, annyira imádnám az egészet. Ó, és nekem tetszik az “Adjatok egy madarat, elrepítem magamat” változtatás az eredeti, “Adjatok egy kanalat, szíven szúrom magamat” helyett.

– 19:45:Gabi egy varázsló, bármilyen zenét kap, megtölti. Elképesztő ereje van a dolognak.” – dicsérte Both Miki, majd elmondta, hogy szerinte a magyar könnyűzene a trendek után lohol, ami nem jó. Hm, Both zenetörténelmi anekdotái néha kissé unalmasak. Na végre, mondott kritikát is, szerinte jobban el kéne mélyedni a magyar népzenében a dal sikeréhez.  “Nagyon boldog vagyok, hogy itt mutathattuk be ezt a dalt” – mondta Gabi, és vá, tök aranyos, hogy ennyire zavarban van. Zséda semmi érdekeset nem mondott, csak nyalt. “Gabi zsenialitása inkább viszi a dalt, mint a dal viszi a Gabit” – szólt Karesz, és ezzel végre megfogalmaztak egy izgalmas kritikát.

– 19:49 – Soulwave:Reménykedtünk benne, hogy eljuthatunk idáig. Hála istennek a közönség maximálisan mögénk állt. Szeretnénk képviselni Magyarországot Kijevben” – mondta a zenekar, hozzátéve, hogy nagyon megtisztelő lenne számukra odakint lenni.

Na, azért ez már jóval hatásosabb volt, mint amikor legelőször színpadra álltak. Kevésbé hamis az énekes, és kevésbé tűnik úgy az egész, mintha öt marcona legény valamiért idekeveredett volna. Fejlődőképesek a srácok, a dalt pedig még mindig imádom. Az tök pozitív, hogy a dal vége átcsapott örömzenélésbe. Így kell ezt! Mindenesetre attól tartok, ez így, jelenlegi állapotában még kissé kevés.

– 19:53:Remélem, hogy nem fog elveszni ez a dal a többi között. Nagyon emberközeli a dal, nagyon szerettem. Veletek énekeltem” – mondta Caramel. Nem adhatnának neki egy mikrofont? Mármint Caramelnek. Mert úgy sokkal jobb lenne a dal. Zséda eközben arról beszél, hogy mennyire megszívta a zenekar, mert olyan előadókkal mérkőznek, akik szerinte jobbak náluk. (Persze nem szó szerint mondta így).

– 19:56 – Radics Gigi:Nagyon örülök, hogy sikerült bejutnom ezzel a dallal, ami számomra nagyon fontos” – mondja Gigi, aki hisz a dalában. Ó, és állítása szerint lesznek pici kis változtatások, hát hajrá, mert kéne bele legalább egy ária-rész. “Szerintem a legfontosabb dolog az életben, hogy szeressük egymást, ez a dal pedig arról szól

Tök vicces, hogy állandóan váltogatja, hogy melyik kezében tartsa a mikrofont. Ezek a kézmozdulatok kissé gázak, de hát, ez van. A hangja betonbiztos, nagyon jó, csak sajnos a dal… Kíváncsi voltam milyen változások lesznek benne, nos, nem igazán tűnt fel. Ária-rész nélkül számomra még mindig halott. A legrosszabb amúgy az, hogy amikor a verséről áttér a refrénre, simán jöhetne a nagy éneklés, de direkt halk az átváltás. Annyira kár érte, mert nincs hol robbannia a dalnak. Ez nem tüzijáték, csak néhány fellőtt égi fény.

– 20:00:Bocsássatok meg, Gigit muszáj megölelnem, mert Gabit is megöleltem, és még a végén elfogultsággal vádolnak” – pofázott viccesen Csilla… No comment. Zséda szerint új ruha kéne Giginek, amiben nőiesebb, Caramel meg le van sokkolódva az énekléstől. “A dal nem tökéletes, de szerethető, belemászott a fülembe. Mindenképp benne kell lenned a legjobb négybe” – ki más mondta volna, mint Caramel.

– 20:05 – Kállay-Sanders András:Jól érezzük magukat a színpadon, de amikor vége, utána jön az izgulás. Juj, mit fognak mondani” – nahát, ennyi idő után is? Kállay érdekeset mondott: az embereknek jobban tetszik az új verzió, a zsűrinek meg a régi. “Most mit csináljunk” – tette szét a kezét. Hát… ezaz. A nézőket képviselik, ha nyernek, de a zsűri szavaz. “Mi szeretnénk megnyerni a nemzetközi versenyt, ezért vagyunk itt” – na ez az, ami nem szimpatikus Kállaytól. Először nyerje meg A Dalt (egy másik dallal), és aztán mondja ezt.

Hű, a megújult színpadi kép a fotókkal nagyon ötletes volt. Kállay hangját és a színpadi jelenlétét szeretem (kivéve a frizuráját). Nem rossz amúgy ez a dal, kétségkívül sodor, visz magával, de mégis, ez eddig a leggyengébb próbálkozása. Az a rap-szerű rész a közepén pedig jelentősen ront az élményből.

– 20:11: Karesz szerint András példakép lehet a fiataloknak. “Tényleg az vagy. A szorgalom, az alázat, a tehetség, amit beleraktok tényleg példaértékű. A rajongótok vagyok” – mondta Caramel.

– 20:12:Vera nagyon mellettem áll, anyira kampányol értem, még jobban összehozott minket emberként. Nagyon hálás vagyok emiatt is A Dalnak” – mesélt Gabi Leventének. Kiderült az is, hogy a kutyusát Gizellának hívják, és a nővére vigyáz most rá.

– 20:15 – Leander Kills:Nem versenyként tekintettünk erre az egészre, de innentől kezd izgalmas lenni. Ez a dal semmilyen trendet nem követ, ez egy egyszerű rock ballada, ez vagyunk mi. Úgy néz ki, ez a gondolat be is vált” – mondta az énekes.

Bocsássatok meg, én ezt nem bírom végighallgatni mégegyszer. Melegítek magamnak inkább egy bögre teát.

– 20:18: A fenébe, túl hamar értem vissza, hallottam a végét. Jajj, fáj. Ha ők nyernek, elsírom magam. “Minden zene, amit fiatalok csinálnak, az mai, az új. A rock zene is új, ti vagytok az új rockerek. Nagyon jó volt megint” – áradozik Karesz, most a gitárdallamról és az éneklésről is. “Ha metál, akkor ez brutál jó volt. Nem kell túlbonyolítani, kell egy erős szöveg és egy jó hang, aztán az erő viszi tovább az egészet” – hajjaj, Zséda is oda van. Még a végén top4-esek lesznek. Ne már! Komolyan, nem, nem, nem! Nem lehet!

– 20:23: Gigi szerint nincs balhé a színfalak mögött, nem ölne senki a győzelemért, és drukkolnak a másiknak. Igyekszem elhinni.

– 20:25: És reklámidő, azaz megint nézhetünk kormány propagandát, de legalább van honnan megtudni, hogy “Magyarország jobban teljesít“.

– 20:32 – Zavodi & Berkes Olivér: Ah, a kedvenceim! “Az volt a tervünk a vizuállal, hogy építkezzen a produkciónk ugyanúgy, mint a dal szerkezete” – sikerült, annyira sikerült! “A változtatások azért voltak számunkra fontosak, hogy még hitelesebbé, mint intimebbé tegyük a produkciót” – szerintem ez is sikerült. Ó, Olivér most mondta, hogy szerinte nagy felelősséggel jár az Eurovízió. Ma ő volt az első, aki ezt kimondta, és rohadtul igaza van benne.

Egész héten hallgattam, és iszonyat nehéz volt, hogy ne énekeljem együtt a srácokkal. Egyszerűen imádom az első másodpercétől az utolsóig. Brutál erős a dal, szeretem, ahogy építkezik, a refrén pedig totál beránt. A színpadi kép is wow, és engem még az égő zongora sem zavar. Jól néz ki a sötétben, hogy ég valami. Egek, annyira boldog lennék, ha ők győznének. Hajrá, hajrá, hajrá!

– 20:38: Wow, tizenhét éves a zeneszerző! A srác, aki zongorázott, a Zavodi. Wow! Both Miki szerint nagyon újszerű és különleges a dal, amivel totál egyetértek. “Azt hiszem a dalversenynek ti vagytok a perfekt résztvevői” – mondta Karesz, erre olyan boldogan vigyorogtak a srácok, hát még nézni is jó volt. “Ti vagytok a bizonyíték arra, hogy egy magyar szerző és magyar énekes is világszínvonalat tud képviselni” – mennyire igaza van Karesznek! “Ezt a produkciót felmerném tenni a világ bármely színpadára” – mondta Caramel. Tök jó, hogy ilyen jókat mondtak nekik. Győzzenek!

– 20:43 – Pápai Joci:Nagyon szerettük minden pillanatát. Nem hittem, hogy idáig eljutok, de nagyon örültem neki. Nekem nagyon fontos volt, hogy a hagyományainkat őrizzük, és olyan köntösbe burkoljuk, hogy a fiatalok számára is fogyasztható legyen” – meséli Pápai Joci.

Na kérem, ez a dal a másik kedvencem. Egyszerűen imádom az egészet, nagyon jól sikerült benne a magyar, a roma és a nemzetközi zeneiség vegyítése. Szeretem a dalszövegét, Joci éneklését, és az egész dal sodrását. A hegedűszó pedig külön gyönyör. Egyedül a rapbetéttel nem vagyok kibékülve, de ennyi tökéletesség mellett elfér egy kis tökéletlenség is.

– 20:50:Egész életünkben emlékeket gyűjtünk, pillanatokat raktározunk el. Ha A Dal 2017-ből emlékeket kéne palackpostába tenni, ezt a dalt tenném bele. A sorsod, a történeted van benne, köszönöm az élményt” – de édes ez a Zséda. Karesz szerint az a fontos, ha az Eurovízión olyat produkálnak, amire odafigyelnek az emberek, és Joci ez az ember. Szerintem is. Hajrá! Na, Both Mikinek végre tetszett a háttér, csak sikerült, hehe!

– 20:52 – Kanizsa Gina: Arról mesélt, hogy a második fordulóban már voltak elvárások szerinte, aminek meg akart felelni. Plusz örül a zsűri tíz pontjainak is. “Úgy tapasztaltam, hogy ez a dal egészen megosztó” – tényleg az. Szerinte nemzetközi viszonylatban pont emiatt figyelhetnének fel rá. “Nahát, hogy kilóg a mezőnyből, ez elég érdekes” – jobb, ha ezt nem kommentálom,

Nem sok újat tudok mondani. Továbbra is rémes az angol kiejtés, és még mindig nem értem, hogy a zsűri mit imád annyira ebben a dalban. Akárhányszor hallom, tényleg nem értem, mi olyan jó benne – szerintük. Remélem nem lesz top négyes.

– 20:56: Both Mikitől nem egyszerű idézni, az biztos. Most arról beszél, hogy  a dalok művészi oldalát keresi. “Az egyetlen negyven pontos produkció vagy a verseny során” – hát ez szomorú, de tényleg.

– 20:58: Na végre, pontoz a zsűri, kialakul a top4! Annyira imádnám, ha végig mutatná a kamera a zsűrit, amíg pontoznak. Mert így simán összebeszélhetnek. (Oké, akár az adás előtt is megtehették).

– 21:00: Csak a Leander Kills és Gina ne jusson be, könyörgöm!

– 21:01: Zséda – 4 pont Tóth Gabi – 6 pont Závodi – 8 pont Radics – 10 pont Pápai Joci. Both Miklós – 4 pont Tóth – 6 pont Závodi – 8 pont Pápai Joci – 10 pont Kanizsa Gina (grr). Caramel – 4 pont Tóth – 6 pont Radics – 8 pont Závodi 10 pont – Pápai. Karesz: 4 pont Kanizsa – 6 pont Pápai – 8 pont: Leander Kills – 10 pont: Závodi.

– 21:03: Megvan a végeredmény! A top4: Pápai Joci, Zavodi & Berkes, Radics Gigi és Kanizsa Gina. Komolyan, felfoghatatlan, hogy kiesett Tóth Gabi. Kállay pedig egy pontot sem kapott, hú, ciki. Mindenesetre ha nem Gina nyer, én már boldog leszek.

– 21:05: A szavazás elindult, hajrá Pápai és Zavodi & Berkes páros.

– 21:07: A Dal akkusztikus szavazás győztese Benji lett, éljen! Tényleg zseniális a Karcok akkusztikus feldolgozása.

– 21:09: No, szavaztam az applikáción. Nagy nehezen, de a szavazatom Zavodiékra ment, mert az ő daluk szerintem tökéletes, míg Pápainál zavar a rap betét. De igazából ha Gigi nyer, az se gond, ha Gina, hát az már eléggé az.

a-dal-top4

– 21:12: Most énekel a színpadon Freddie. Tök jó a dal, amit tol, és a hangját még mindig imádom. Nem is bántam volna, ha benevez ezzel a szerzeménnyel a műsorba.

– 21:15:Nagyon sok segítséget, pozitív visszajelzést kaptunk. Sokan írták, hogy ennek a dalnak a segítségével tudták feldolgozni a szakításunkat. Olyan boldog vagyok, hogy segíteni tudtunk az embereknek” – nahát, Zavodi nagyon aranyos, ahogy ott sírdogál a boldogságtól. Megérdemelnék a győzelmet. “Borzasztó nyugodtnak érzem magam, és örülök” – mondja Gina. “Köszönöm a jóistennek, hogy itt lehetünk, és a közönségnek is” – Gigi is hálálkodott.

– 21:18: Most sorolják mit nyerhetnek azok, akik szavaznak. Minden héten szavaztam, most már hadd nyerjek valamit! A 100 ezer forintos Westend vásárlási utalvány jó lesz, és tényleg minden tőlem telhetőt megtennék, hogy ne (csak) könyvekre költsem :)

– 21:22: Hű, Caramel valami egészen elképesztő a színpadon, imádom, ahogy énekel. Neki tényleg ott a helye, és nem igazán a zsűri asztalnál, ahol olyan sok érdekeset nem tud hozzátenni sajnos.

szavazam

– 21:25: No, közben szavazgatok is, így benne vagyok a 120 ezer szavazatban. Küldtem sms-t Pápai Jocira, és a Zavodi & Berkes párosra :) Remélem Ginára nem sokan szavaznak.

– 21:26:Már csak pár perc van a szavazásból” – mondja Csilla. Oké, még elküldök párat. A zsűrit most kérték meg, hogy mondjanak egy nevet, kit szeretnének Kijevben látni. Karesz: “Berkes Olivér és Zavodi. A Háttérzajból szeretném, ha előtér zenévé avanzsálnátok“. Pápai Joci: “Pápai Joci“. Zséda: “Mind a négy produkciót a szívembe zártam. Aki ma este egy pillanatra se bizonytalanított el, az Pápai Joci“. Both Miklós: “Több olyan ember volt, aki nyugodtan mehetett volna. Én nem fogok nevet mondani“.

– 21:28: Banyek, visszaszámlálás van. Mindjárt eldől!

– 21:30: 140 ezer szavazat érkezett. De ki kapta a legtöbbet? Közjegyző jelenlétében összesítik, ellenőrzik Csilla állítása szerint. Várjuk az eredményt. Hjajj, de izgulok!

– 21:32: És a győztes: Pápai Joci! Igen!!!!! Iszonyú boldog vagyok a végeredmény miatt. Hiszem, hogy odakint is szeretni fogják a dalt, és nagy sikert hozhat nekünk. Egek, hát én most ujjongok, szerintem megérdemelte a győzelmet. Íme újra, a győztes dal:

1775 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

25 Hozzászólások

 1. Na, de jó, hogy élő blogolsz, mert nincs kedvem megint végighallgatni a dalokat, annyira azért nem vagyok elájulva a választéktól, bár a végső 8-as egészen jó csapat lett. Szóval csak a pontozásra vagyok hajlandó TV elé ülni. (Bár, ha van stream, akkor azt akár kapcsolhatok is…)
  A végén csak telefonosan lehet szavazni SMS-ben vagy applikáción keresztül is?

 2. Csak én nem tudok szavazni az appon keresztül, azt írja a “szavazás” menünél,hogy: “következő adás:ma.” Frissítve van a progi. Válaszod várom, üdv: Enikő.

 3. Kár, hogy nem tudom elhinni ezeknek a Leanderéknek a Metált. Megjelenésük eleve nem jellegzetes, a szám pedig kellemes lenne hörgés nélkül.

 4. Hát nem tudom érdekes, de ahogy hétről-hétre hallgatom egyre jobban megszeretem a Zavodi & Berkes Olivér formációt is. A Leander még mindig imádom kategória, most meg jön az Origó… én egyszerűen sokkolt vagyok :D Végre olyan előadók akik LEMEZ minőségben adják elő a produkcióikat!

  • Örülök, hogy te is megszeretted Zavodiékat :) És igen, tényleg lemezminőség, amit nyomnak. (Szerintem Gabi és Gigi is az volt :))

 5. Both Miklós almamag hasonlatához csak annyit fűznék minden különösebb egyéb nélkül: az almamag ciánt tartalmaz.

 6. Kanizsa Gina egyszerűen nem értem mit keres ott :( Az előadás szörnyű volt a legkedvesebb megfogalmazásban! Tudtam hogy a Leander Kills nem jut tovább Kijevig, de hogy olyan produkció jusson tovább helyette, mint ez az “almamag” hát számomra elég szomorú…

  • Egyetértek :( Viszont eddig Gina kapta a legkevesebb pontot a nézőktől az eddigi két válogatón, szóval, reménykedjünk, hogy ez most is így lesz.

 7. Hát ezek közül már leginkább Pápai Joci… De Radics Gigit se bánnám, mondjuk ezzel a dallal nem lehet kinn eredményt elérni, lesz belőle 5-8 másik legalább.

 8. Mennyire béna, hogy a zsűri kiszűrte a kedvenceit, ezzel a közönségkedvencet (Gabit), nem jutatta be… Pedig ahogy figyeltem a közönség visszajelzéseit, simán nyerte volna. (Csak az Origó lett volna a vetélytársa… ). 95% biztos vagyok,hogy mostmár Joci nyer…

 9. A Freddie-produkció mindent vitt ezen az estén! Ha meglelem feltöltve ebből bizony egész estés repeat lesz.

 10. Bár Gabi mai produkcióját nem láttam, őszintén nem bánom, hogy nem nyert bár megérdemelte volna, hogy tovább jusson, mondjuk Gina helyett, mert baromi jó és erős dal volt a beharangozóban, de csak ott. Egyébként a színpadi kép csalódás volt, ahogyan az előadás is.

 11. Próbáltam követni az élő blogot szerencsére telefonról is működött de nagyját ma olvastam vissza. Soulwawe tegnap volt a legjobb nem éreztem bizonytalanságot náluk. Leander Kills számomra is hallgathatatlan volt. Berkes Olivérék most is nagyon jók voltak olyan aranyosak voltak ahogy a végén nyilatkoztak. Remélem még sok számot hallhatunk tőlük is. Kanizsa Gina helyett Gabit kellett volna betenni a top 4-be.Kanizsa Ginánál olyan erőltetett volt az a műmosoly nekem nem tűnt őszintének. Gratulálok Pápai Jocinak nagyon különleges dalt választottunk kint is biztos szeretni fogják mert más mint a többi dal.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here