Pilotkritika: Riverdale – A The CW újonca

  6
  Oszd meg!

  Vannak olyan sorozatok, amiknek már az első részébe beleszeret az ember. Nálam a Riverdale is ilyen volt. Egyszerűen elkapott a hangulata, tényleg olyan, mintha a Dawson és a haverokat, a Gossip Girlt és a Veronica Mars-ot ötvöznék. Mivel mindhármat külön-külön is szeretem, így egyben naná, hogy még ütősebb volt az élmény.

  riverdale-01

  A Riverdale egy kisvárosban játszódik, a főhőseink most tizedikes gimisek, tehát még három évünk van, mielőtt egyetemre mennek és elrontják az egész sorozatot. Van itt minden, amit el lehet képzelni: csaj aki belezúgott a dögös legjobb barátja, meleg srác aki harsány és vicces, írópalánta, gazdasgságról lecsúszott Blair Waldorf 2.0. (még külsőre is), gonosz (és kábé elmebeteg) pompomlány és persze az elképesztően dögös focista, aki amúgy énekelni akar és még tehetséges is benne. Az egészben pedig egy osztálytárs halála a csavar, ami mindent megváltoztathat.

  Ahogy látjátok, a sorozat tényleg sablon karakterekre épít, és ami ennél is bántóbb, hogy a karakterek legtöbb megmozdulása sablonos. De mondok egy rosszabbat: a dialógusok gyermetegek és bénák. Komolyan, az emberek nem beszélnek így, és ezt leginkább Blair Waldorf 2.0.-ra értem. Az írók mintha nem tudnák hogyan beszélnek igazából a fiatalok/tinik/emberek, és csak próbálkoznának, hogy mi is a menő manapság. A színészek mindent megtesznek, hogy a rossz dialógusokat átadják, de azért csodára senki sem képes.

  riverdale-03

  Ha már szóba kerültek a színészek, kifejezetten tetszik a casting, és nem csak K.J. Apára gondolok, akibe tuti millióan zúgtak bele. Egyszerűen jó a csapat, érezni rajtuk, hogy szeretik és élvezik a sorozatot, és sokat jelent nekik, hogy benne lehetnek. Ez a bájos lelkesedés pedig átüt a képernyőn, hiába kapnak annyi sablon karaktert. A Veronicát alakító Camila Mendes külön jó pont, nagy potenciált látok a lányban. Az egyetlen, aki kicsit talán kilóg, az Cole Sprouse, de lehet, hogy csak azért, mert a karaktere is olyan béna.

  Van ám évadrejtélyünk is, meggyilkolták az egyk srácot, ráadásul Archie hallott egy lövést, amikor a tanárnőjével szexelt az erdőben (látom, hogy ráncoltad a homlokod :D), plusz az idegbeteg csaj ikertesója az, tehát alapvetően érdekesnek kéne lennie. Jól megalapozták, már most érezni, hogy a legtöbb főszereplő kapcsolatban áll vele, de valahogy nem ragadott magával egyelőre a rejtély. Ezen felül viszont bőven van benne annyi, hogy folytatni akarjam. És fogom is, amint lemegy a szezon bedarálom.

  riverdale-02

  Értékelés: 8/10

  Minden negatívuma dacára a Riverdale pilotja olyan, ami már az első perctől behúzza az embert. Egyszerűen jó a hangulata, jól van összerakva. A sablonok miatt leginkább úgy tudnám leírni a sorozatot, mintha az egyszerű törött burgonya, rántott hús és uborkasaláta kombót nem magad készíted el, hanem hívsz egy michelin csillagos mesterszakácsot, hogy csinálja meg neked. Rá sem fogsz ismerni a hétköznapi ételre, mert olyan egyedi lesz egyben az egész. Nem csak kinézetre, hanem ízre is. Számomra ez volt a Riverdale első része.

  Ui.: Még amin agyalok, az Sprouse karaktere és a narráció. Csaknem az történik, amit a creepy srác leír a laptopján regény címszóval? Na erre nagyon kíváncsi leszek.

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here