Főoldal Kritika és Értékelés Tévéműsorok Kritika A Dal 2017 második válogatójáról

Kritika A Dal 2017 második válogatójáról

5
Oszd meg!

Nagy várakozással ültem neki tegnap A Dalnak, ugyanis sok helyen olvastam, hogy mennyire erős a mezőny, és ezt erősítette meg a zsűri is az adás elején. Szóval, vártam, hogy jöjjön a robbanás, és tényleg azt érezzem, hogy innen akár több dalt is kiküldenék Kijevbe… És mi lett a végeredmény?

a-dal-2017-masodik-valogato-05

Hatalmas csalódás volt az este. A tízből konkrétan egy dal volt igazán jó, Kállay Saunderstől a 17, de még így is érezni, hogy az mintha a Running egy újragondolt, kevésbé fülbemászó variánsa lenne, amivel nehézkesen fog itthon győzni Kállay, hiába volt már megint profi a színpadon. (Ezt a raszta hajat újragondolhatná amúgy, nagyon nem áll jól neki).

Aki még tetszett, az Szabó Ádám, egész jó a Together, tetszik az üzenet, még ha egy kicsit erőltetett is. Azt viszont fel nem fogom, hogy miért nem harmonikázik már Ádám. A hangszeres tudása nem csak itthon, hanem világszerte is kuriózum, kihagyott ziccer, hogy most sem csendült fel. Gondoltam arra is, hogy talán nem megy együtt a harmonika és az éneklés, de kezdő korában a Csillag Születik egyik adásában megoldotta. Kár, hogy nem él most a saját tudása adta lehetőségekkel.

a-dal-2017-masodik-valogato-03

Akadtak olyan “szódával elmegy” előadások is. Ide sorolnám mondjuk Tóth Andit, akinek elhallgatom a dalát. A Mrs Columbóban Dorina tök jól énekelt, maga a dal sem volt rossz. Mujahid Zolié tipikus Eurovíziós dal, nem rossz, nem jó, olyan semmilyen. A Peet Projectnél leginkább a frontember zavar, de maga a dal nem volt rossz. A középmezőnyt nálam ők képviselték tegnap.

Rengeteg olyan előadás is volt, ami kifejezetten nem tetszett. A Jégvarázs rajongó AnnaElza feat Kása Juli formációnál becsülendő, hogy a népzenei hagyományokat fejlesztenék, de legközelebb kérjenek tippeket a Noxtól. Chase, mint jelenség túl sok, akárcsak a dala. A rockos Peter Kovary pedig annyira távol áll tőlem, hogy képtelen voltam élvezni a dalukat.

a-dal-2017-masodik-valogato-04

A legnagyobb kérdőjel bennem Kanizsa Gina. A zsűri körbenyalta, és rengeteg helyen láttam, hogy mennyire dicsérték. Többször újrahallgattam, most, miközben a bejegyzést írom ez pörög a háttérben. Próbálok rájönni mit szerettek benne annyira, mitől olyan közkedvelt, de nem tudok rájönni. Unalmas, gyenge, az ének hamis, és kábé olyan színvonalúnak érzem, mint egy Z-kategóriás film betétdalát, éppen hercegnők táncolnak rá. Szóval, fel nem fogom mit imádnak benne mások, és csak reménykedem benne, hogy nem fog nyerni.

Dalok tekintetében tehát csalódás volt ez az este is. A műsor technikai részletei legalább rendben voltak, most feszesebbnek is tűnt az adás, bár a falnak megyek a “felsorolom a nyereményeket” bla blától. Pacsi Tatár Csillának, hogy csak egyszer hibázott. A zsűri viszont kevésbé tűnt összeszedettnek, Zsédánál csak lestem, hogy plusz pontot adott Chase-nek csak azért, mert szerinte jól néz ki. Oké, hogy valaki nézőként megteszi, de egy zsűritag ne álljon már le így flörtölni élő adásban.

Nagyon remélem, hogy a jövő heti mezőny már ütősebb lesz, mert egyelőre nem igazán van olyan dal, amit nyugodt szívvel Kijevbe küldenék.

1557 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

5 Hozzászólások

 1. Nekem Szabó Ádám és Kanizsa Gina tetszett valamennyire, de a többség átlag alatti volt. Nagyon remélem, hogy a harmadik válogató színvonalasabb lesz, mert ez eddig elég gyenge.

 2. Kállay-Saunders band dalának egyes részletei nagyon hasonlítanak a Spoon 21 dalára. Tóth Andi dala jó volt de megint túlzásba vitték nála a sminket nem nézett ki jól. Kanizsa Gina nálam is kérdőjel egyenlőre nekem se jön be annyira a dala. Sajnáltam hogy Mujahid Zoli kiesett én őt juttattam volna tovább Chase vagy Kanizsa Gina helyett. Szabó Ádám dala nagyon jó volt a srác egyre jobban énekel. A következő válogatóból sok dal a kedvencem remélem jó adás lesz.

 3. Vááááá, Tibi, én most vettem észre, hogy újranyitottál, pedig nem tudod, hányszor gondoltam arra, milyen furcsa lesz, hogy nem lesznek Dal-kritikák, az élő Eurovíziózásról nem beszélve.
  Szóval welcome back még így nagyon utólag is, tökre megértelek ám !! Különösen, hogy a blogolás nem lehet kényszer, szerintem nekünk olvasóknak sem a mennyiség, hanem a minőség a fontos!

  De hogy a témához is hozzászóljak, nekem egyelőre hatalmas csalódás az idei Dal. Mondjuk a tavalyi után nem is gondolom, hogy ki tudunk vinni olyan dalt, ami esélyes, de ami még jobban zavar, hogy ha megnézem a dalszerzőket, közreműködőket, akkor azt látom, hogy nagyjából 2-3-4 kör jelenik meg többek mögött (Henderson Dávid és baráti köre, Szepesi Zsolt és Palmerék is több helyen ott vannak). Azt gondolom, hogy bármennyire is szűk legyen a magyar könnyűzenei paletta, ettől azért sokkal, de sokkal színesebb. Jó lenne egyszer kitalálni, miként lehetne megmozgatni minél többeket, hogy tényleg színvonalas dallal indulhassunk egyszer nem pedig tehetségkutatósok pörögjenek évről évre gagyi dalok tömegével, olykor hamisan is. :/
  Holnap nem a TV előtt ülök, úgyhogy várni fogom a kritikát. :)

  • Igen, kellett az a nyár, hogy mindent tisztázzak magamban :) Fura is lenne úgy nézni A Dalt, az Eurovíziót, hogy semmit nem írok róla :)

   A tegnapi adás nekem most tetszett, ott több esélyest is látok, akit kiküldenék. Azt hiszem, Pápai Joci lett a favoritom :)

   Érdekes amit mondasz, tényleg nagyon szűk a mezőny. Vajon miért lehet ez? A többi előadó nem produkál kiváló dalokat, vagy nem felelnek meg az MTVA elvárásainak? Nem vagyok politizálós, de itt azért annak is könnyedén lehet szerepe. Vagy a másik oldal, hogy sokan lenézik A Dalt, netán nem vállalják a kritizálást, ezért meg se próbálják.

   Az nekem is tetszene, ha lenne némi mozgolódás. Bár, bevallom, nekem nincs különösebb gondom a tehetségkutatósokkal. Sőt, ami azt illeti, ők legalább tudják milyen nagy színpadon, a kamerák kereszttüzében élőben énekelni úgy, hogy “”az életed múlik rajta””. És mindezt persze jól. Sok zenekarnak/előadónak ebben nincs gyakorlata.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here