Kritika a Devious Maids – Született szobalányok harmadik évadáról

  0
  Oszd meg!

  Tudom, jó pár évvel lemaradtam, de a közelgő Tv2-es magyar premier eszembe jutatta, hogy ideje végre ledarálni a hiányzó két évadot. Az első két felvonást imádtam Marc Cherry sorozatából, így naná, hogy kíváncsian vártam, milyen is lesz a harmadik. Nos… kicsit csalódtam, egyáltalán nem hozta a megszokott színvonalat, de azért olyan rossznak sem nevezném. A kép alatt spoileresen folytatom.

  devious-maids

  Kezdjük azzal, ami zavart. Valahogy nem éreztem teljesnek ezt a szezont, darabos volt a legtöbb szereplő magánéleti szála is. Gondolok itt a például Powellékre, ahol az évad első felében volt az a mérhetetlenül rossz szál Adrian szado-mazo mániájával, hogy aztán jöjjön a felüdülés, a kisfiú befogadása, akit aztán kegyetlenül elvettek. Egyszerűen nem volt íve az egésznek (és értelme sem sok).

  Az évad felépítése egyszerűen rossz volt. Mintha az írók nem 13 részt terveztek volna meg, hanem mindig csak kettőt-hármat előre, éppen ezért nem működött (az amúgy jó) évadrejtély sem, és pont ezért akadozott a szereplők magánéleti szála. Van olyan sorozat, ahol a működik a “mindig csak keveset látok előre” elv, de ez nem az a sorozat. Itt jó lett volna, ha normálisan haladunk előre, és van egy meghatározott íve a sorozatnak. Nem csak azért, mert a rejtély-szál miatt így izgalmasabb, hanem mert így tud működni a karakterfejlődés is.

  devious-maids-carmen

  A karakterfejlődés elmaradására a legjobb példa Carmen esete. Mintha ők sem tudták volna, hogy mit akarnak kezdeni a nővel. Először csak partvonalon tartották az Adrien domina szállal (ami amúgy méltatlan volt a színésznő tehetségéhez). Jött az énekes szál, aminek a megszakadása ugyanúgy csalódás volt számomra, ahogy például Evelynnél a gyerek elvétele. Nem baj az, ha a karakterek valóra váltják az álmaikat. Nem csak az út az izgalmas, amíg eljutunk oda, hanem az is, mi lesz utána: miként boldogulnak az álomban, és kiderül-e, hogy mégsem olyan jó, mint várták.

  No de visszatérve Carmen karakterfejlődésére, az egyszerűen nem volt. Össze-vissza dobálták a karaktert, váltogatták a jellemét, mintha az írók sem tudnák eldönteni, hogy mit akarnak kezdeni a karakterrel. Carmen sokkal több, egy “néha jókat beszólok” csajnál, remélem ezt az írók is észreveszik az új évadra.

  devious-maids-genevieve

  Sajnos Marisol szála is bőven unalmas volt. Az első évadot hurrikánként uralta, most viszont, annyira semmilyen volt. Persze, nyomozott, kapott gyorsan egy pasit is, de semmiből nem lett kihozva a maximum. Hiába integrálták be a Stappord szálba, még úgy se lett Marisol érdekesebb. Zoilánál is ez a “barátság-cselédség-jajj” dolog Genevieve-vel valahogy a visszájára sült el, mert néhány imádnivaló Genevieve beszóláson túl nem hozott túl sok érdekeset, sem érzelmileg, sem történeti szempontból.

  Az évadrejtély amúgy önmagában érdekes lett volna, egész jól megalapozták, jó volt beépíteni Rositát és az Ernesto-szálat is, de itt még a rejtélynél is a daraboltságot éreztem. Konkrétan vagy tíz részig nem haladt semmi, aztán az utolsó három, de inkább két részben zavarták le az egészet… Oké, korábban volt az Olíviás szál, de valahogy az sem vitte annyira előre a dolgokat.

  devious-maids-ernesto

  Értékelés: 6/10

  Kicsit kiábrándító volt ez a szezon, nagyon lusta írói munkának érződött. Mintha nem lett volna senki, aki egyben tartsa az egészet. A karakterek kifordultak önmagukból, nem haladt előre a történet, és sokszor még érdekes sem volt, ami éppen történt.

  Ami az évadzárót illető, azt sikerült izgalmasan megoldani, ütős a cliffhanger, mindenképpen bedarálom a záró évadot, de azért nem bántam volna, ha kevesebb klisét vetnek be. Amikor Rosie elment Spence-hez, már ott előre gondoltam, “na ebből amnézia lesz“. A liftes jelenetnél “itt tuti elfolyik a magzatvíz“. És naná, hogy így lett.

  Kevesebb klisét és nagyobb odafigyelést kérek a negyedik, és egyben utolsó évadra. Remélem nem kell majd nagyot csalódnom a dara során.

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here