Főoldal Kritika és Értékelés Tévéműsorok Kritika A Dal 2017 előválogatójáról – Ahol minden jó, kivéve a dalok

Kritika A Dal 2017 előválogatójáról – Ahol minden jó, kivéve a dalok

2
Oszd meg!

Idén sok szempontból új volt számomra A Dal. Most először nem élő blogoltam, és a dalokat sem hallgattam meg előre. (Na jó, volt azért, ahol kivételt tettem). Látva az első adást, az egyik szemem sír, a másik nevet. Maga a műsor jó, csak a dalok rosszak. Konkrétan majd bealudtam a legtöbbön, és őszintén szólva, bármennyire is tetszett Benji előadása, ebből a tízesből egyiket sem szívesen küldeném Kijevbe.

a dal 2017

Szomorú ám, hogy ennyire semmilyen dalokat sikerült beválogatniuk. Ilyenkor tényleg hihetetlen, hogy több száz nevező van, és automatikusan megfordul az ember fejében a gondolat: ha ezek a legjobbak, milyenek a kiesők? Netán simán lehet, hogy potenciálisan jó dalok esnek ki, mert például az adott énekes nem MTVA-kompatibilis, vagy nem szimpi valakinek odafent? Akárhogyis, ez a tizes nagyon gyér kezdés volt.

Egyedül két dalban láttam úgy-ahogy a rációt. Benjitől a Karcok nagyon bejön, kellemes, jól hallgatható és jó a ritmusa is, ráadásul Benji hangja eszméletlen jó. Mégis, élőben előadva kicsit gyengus volt, látványvilágában pedig unalmas. Sokat vártam a Oláh Gergő csapatától is, és maga a dal és a hangzás nem lett volna rossz, de leginkább a kiforratlan jelzővel tudnám illetni a produktumot.

a-dal-2017-spoon

Voltak sajnos kritikán aluli előadások is. A Spoon 21 nem több, mint látvány, és ez elég szomorú. Gyönyörűek a srácok, de énekelni rohadtul nem tud az énekes, a dalszöveg egyenlő a nullával, és hát, a dallamvezetés sem fogott meg túlzottan. Pedig fiatalok, van bennük ráció. Nagyon ráférne a srácra egy énektanár, és nem ártana, ha olyan dalszövegeket írnának, aminek tényleg van értelme. Bízom benne, hogy legközelebb ügyesek lesznek, és tényleg kitörnek a “szépfiúk” kategóriából a “jó zenekar”-ba.

A műsor lelke a dalok, hiszen erről szól az egész. Szomorú, hogy ez nem működött, de a többi igen. Jók voltak a kisfilmek, a színpadon tényleg érezhetően fejlesztettek a technikai elemeken, és eleve az egész műsor minőségében bőven üti a tehetségkutatókat. Egyetlen dolgot sajnáltam, az pedig a kisfilm végén, amikor izzó sárgára vált a képernyő, a dal elkezdése előtt. Egy sötét szobában ez borzasztóan bántó a szemnek, remélem a következő adásban ez már nem lesz.

a dal 2017 musorvezetok

A műsorvezetőpáros most már összeszokott, és legalább sikerült komolyabb bakik nélkül levezényelni az adást. Tatár Csilla továbbra sem ismeri a sportszerűség fogalmát, ez gáz. Értem én, hogy neki vannak kedvencei, de ezt nem kell élő adásban benyögni, hiszen így a többi versenyzőt gyengíti, egy műsorvezetőtől pedig pártatlanságot vár az ember…

Tartottam ám a zsűritől is, hiszen az eddigi megmondó embert, Pierrot már nem a zsűri tagja. Erre tessék, nagy meglepetésemre a zsűri tökéletesen működött, és nem szűkölködtek a kritikával sem. Sikerült úgy becsomagolni a rosszat, hogy nem vált sértővé, legalábbis, külső füllel. (Henderson Dávid például nagyon besértődött). Szerettem, ahogy elkezdtek szakmázni az ítészek, és őszinte véleményt adtak az előadóknak. Elhiszem, hogy nem esik jól hallani, de ők álltak ki a “sarokra”.

a dal 2017 csondor kata

Az este legszomorúbb pillanata pedig egyértelműen Csondor Katához köthető. Imádom a színésznő hangját, a karácsonyos dalát, így roppant kiábrándító volt, ahogy a szavazatokért könyörgött. “Akinek nem tetszett a dal, de szerette a karácsonyos dalom, az szavazzon rám” – kábé így mondta, és ah, totál kiábrándító. Értem én, hogy élő adás, utólag biztos változtatott volna rajta, de ez így végtelenül szomorú, hogy egy művésznő így lemegy “”kutyába””, csak azért, hogy újra elénekelhessen egy nagyon rossz dalt.

Várom ám a következő adást, és az új dalokat. Remélem jövőhéten már jobb adagot kapunk. Az MTVA újabban úgy kommunikálja A Dalt, hogy az új magyar slágereket keresik, ami oké, de a tét mégiscsak az Eurovíziós Dalfesztivál, ami számomra szent. Szóval, kérek szépen jó dalokat is. Köszönöm.

2 Hozzászólások

  1. Én szeretem a Spoon21 dalát, nyilván bugyuta szövege van, de a dallam szerintem szuper lett. Nem mondom, hogy ki velük Kijevbe, de attól még nagyon sokat hallgatom. Az ének tényleg nem volt a legjobb, Marci ehhez képest az X faktorban is jobban énekelte a dalt, mikor pár hete extra fellépők voltak.
    A többiről nem tudok sok jót elmondani, számomra Benji dala is elég átlag, bár a srácnak tényleg jó hangja van. A többiekre konkrétan nem is emlékszem, talán még Oláh Gergőékre, ahol végig azon gondolkodtam, hogy az ott tényleg Trap kapitány, aki rappelt is?

    • De, ő volt az, a Tha Shudras csávó Oláh Gergőék mellett.
      Az X-Faktoros fellépés szerintem playback volt, a sztárfellépők ritkán énekelnek élőben, plána azután, hogy SP anno milyen gyalázatos volt a Megasztárban. Ezért is van az, hogy a sztárvendégekeket felvételről vágják be.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here