Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Filmkritika: Jenny esküvője (2015) – Katherine Heigl és Alexis Bledel közös filmje!

Filmkritika: Jenny esküvője (2015) – Katherine Heigl és Alexis Bledel közös filmje!

0
Oszd meg!

Ha egy LMBT filmre gondolunk, akkor rögtön eszünkbe jutnak a klisék. Titkolózó karakterek, coming out, szerelem, családi balhék. No, a Jenny esküvője is kábé pont ezekről szól. A kérdés már csak annyi, hogy jól használta-e fel a kliséket? Sikerült-e valami újat is mutatnia a szokásoson túl? Azt hiszem igen. De még így is gyenge eresztés volt, és kihagyott lehetőségekkel teli.

jenny-eskuvoje

A film hozott némi újítást: nagyszerűen bemutatta, hogy egy gyerek coming outja milyen hatással van az egész családra. Mert azt már ismerjük, hogy a meleg szereplőnek mennyire nehéz megnyílnia, ahogy azt is láttuk, hogy ezt a szülők nehezen fogadják el. De utóbbi miértjét eddig ritkán mutatták meg a filmekben, pedig ez is fontos ám.

Adott egy kisváros, ahol mindenki ismer mindenkit. Ahol vannak olyan maradi emberek, akik szerint ha a lányod leszbikus, akkor azt hiszik, joguk van mindenfélét mondania róla, netán azzal nyugtatni álszenten, hogy “nem a te hibád, nem te nevelted rosszul”. És mind tudjuk, mi van a szavak mögött. No kérem, a Jenny esküvője pont ezt a helyzetet mutatta be. A szülők részéről jó volt látni az okokat, hogy hiába szeretik mindennél jobban a lányukat, és hiába akarják elfogadni, ha a barátaik, a szomszédaik ítéletével is szembe kell nézniük.

jenny-eskuvoje2

A coming out – pláne egy LMBT esküvő – az egész család életére hatással van, és kábé a szeretet lehet az egyetlen, ami képes elég erőssé tenni ahhoz minden felet, hogy boldogan élhessenek tovább. A Jenny esküvője ezt mutatta be nagyon jól. Életszerű és átélhető volt a film, ami hiába operált klisékkel, mégis, átjött az üzenet, a lényeg és így a nehézségek is.

Sajnos azonban nem csak jókat lehet mondani a filmről. Tulajdonképpen a színészi alakítások nagyon gyengék voltak (valószínűleg a rendező volt rossz, Heigl tud ennél jobbat is). Iszonyúan menő, ha egy Alexis Bledel és Katherine Heigl kaliberű színésznő elvállal egy leszbikus szerepet, de könyörgöm, legyen már kémia a karakterek között! Azt várná a néző, hogy a film bemutassa, ők ketten igazán, de tényleg, annyira szerelmesek egymásba, amiért megéri harcolni, és nézőként drukkolni. Itt ebből semmi nem volt, és hiába csattant el egy aprócska puszika, a kémia hiánya feltűnően gáz volt. Ahogy a többi színész sem erőltette meg magát, és hát, üvöltött az amatőrizmus az egész film szakmai hátteréről. (Még a lakások belső tere is teljesen hiteltelen volt).

jenny-eskuvoje3

Értékelés: 6/10

Az üzenetet remekül közvetítette a film, ki lehetett hámozni a lényeget, de sajnos didaktikus volt, és sok helyen pedig meglehetősen unalmas. Az alapvetően jó forgatókönyvet sikerült gyenge rendezéssel, amatőr fényképezéssel és a kelleténél sokkal gyengébb színészi alakítással éppen nézhetővé varázsolni. A Jenny esküvője tartalmát és mondanivalóját tekintve simán lehetne egy olyan kultuszfilm, mint a Túl a barátságon, de ha még azt sem hiszem el a két hősnőnek, hogy szerelmesek egymásba, mégis, mit várjak?

Kinek ajánlom megtekintésre? Alexis és Heigl rajongóinak mindenképpen, ahogy azoknak is, akik szeretik az LMBT témájú filmeket, sorozatokat. Nem olyan rossz film ám ez, csak a kihagyott lehetőségek bökdösik az orromat.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here