Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Filmkritika: Joy (2015) – Jennifer Lawrence egyik legjobb filmje!

Filmkritika: Joy (2015) – Jennifer Lawrence egyik legjobb filmje!

2
Oszd meg!

Imádom az ilyen filmeket, mint a Joy, mert ezek a filmek egyet jelentenek a reménnyel. A nehéz hétköznapokban pedig amit átélünk, egyre fontosabb, hogy legyen olyan, ami reménnyel tölti el az embert.

joy-01

A Joy egy igaz történet alapján készült, a középpontban pedig egy szegény családba született okos és tehetséges nő, Joy, aki már gyerekkora óta feltalál dolgokat. Amikor feltalálja a levehető nyelű felmosófát (amit ma is használunk), úgy dönt, hogy ezt az álmát nem hagyja veszni. Mindent elkövet, hogy a terméke sikeres legyen, és kihúzza saját magát, a családját, és a gyermekeit a szegénységből.

A film egyértelmű üzenetet közvetített: bármennyi nehézséggel is kerülj szembe, akárhányszor úgy érzed, hogy az élet már nem adhat számodra semmit, soha ne add fel. Csak menj, küzdj, légy erős, légy talpraesett, és ami a legfontosabb: higgy magadban. Na ugye, hogy kellenek az ilyen filmek, mint a Joy?

JOY

Persze azért történetileg így sem volt minden tökéletes. Engem például nagyon zavart, hogy Joy sokszor nem önerőből, hanem segítségből boldogul. Volt, amikor ez jól sült el, mint amikor a tévéadásba betelefonált a barátnője és átlendítette a holtponton, az zseniális megoldás volt. De előtte, hogy a pasija, vagy épp az apja hozta a segítő embereket, az már kicsit kevésbé tetszett. Rontotta az üzenet mivoltát, mert elhintette, hogy egyedül talán nem fog menni. (Oké, azért azt tegyük hozzá, az életben sok minden nem megy egyedül).

A kisebb hibáktól eltekintve a film egyszerűen zseniális volt, és ez leginkább a színészeknek köszönhető. Jennifer Lawrence megérdemelten kapott Oscar jelölést a szerepéért, mert nagyon átütő erejű volt a képernyőn, a karaktert is teljesen jól hozta. Virginia Madsen a kissé zakkant anyaként, Isabella Rossellini pedig a fennhájézó milliomosként volt meglepően ügyes. De Niro hozta a szokásosat, Edgar Ramirezt pedig lehetetlen lenne kidobni bármely házból.

JOY

Értékelés: 9/10

Pont olyan csodálatos szórakozás volt a Joy, mint amit reméltem. Időnként akadt egy-egy jó poénja, a drámai rész fenségesen lett kivitelezve, az üzenet átadásában sem vallott kudarcot. Amit pedig még ki kell emelni, hogy tökéletesen visszahozta a régi idők hangulatát, miközben elhitette, hogy akár ma is játszódhatna a film. És pont ettől volt még zseniálisabb.

Kinek ajánlom megtekintésre? Azoknak, akik szeretik, ha egy film miatt mosoly szalad az arcukra, és még több reményre van szükségük az életben. Meg úgy mindenkinek, aki jól akar szórakozni, miközben minőségi produktumot néz. Jennifer Lawrence rajongóinak pedig egyenesen kötelező.

2 Hozzászólások

  1. Beleírtad, hogy igaz történet alapján készült, és pont azt kritizálod benne, ami megmutatja, hogy nem tértek el a sztoritól a készítők. Vagyis, hogy Joy segítséggel boldogul. Oké, volt egy üzenet, amit közvetíteni akartak, de nem az volt az elsődleges, és nyilván csak azért nem is változtatták meg a történetet. Szóval kétlem, hogy ezt hibaként kéne felróni a filmnek. Egyébként pedig ez a realitás. Mégis kit kéne ámítani? Teljesen egyedül a semmiből szinte lehetetlen feljutni.

    • Nem egy olyan igaz történet alapján készült film van, ahol valamelyest eltértek az alapoktól. A baráti segítség az, amit a csaj csinált, mikor betelefonált a műsorba. Az, hogy tálcán kínálják a műsor lehetőségét, vagy éppen a pénzt az alapokhoz, szerintem már a túl sok kategória :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here