Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Filmkritika: Naomi and Ely’s No Kiss List (2015)

Filmkritika: Naomi and Ely’s No Kiss List (2015)

0
Oszd meg!

Ez is pont az a film volt, amiről pontosan tudtam, hogy meg kell néznem, és sejtettem is, hogy imádni fogom. A film alapját Rachel Cohn és David Levithan közös regénye, a Naomi and Ely’s No Kiss List adta, a történetébe pedig nagyon hamar bele lehet szeretni. És igen, a regényt is szívesen elolvasnám.

no-koss-lists-01

A főszereplő két legjobb barát, Naomi és Ely. Szinte elválaszthatatlanok, mindent együtt csinálnak. Naomi ráadásul enyhén szólva is szerelmes Elyba, aki viszont meleg, amit nem is titkol… Ráadásul felállítanak egy “vele nem smárolhatsz” listát, hogy megóvják a barátságukat, de naná, hogy ezt is megszegik, ami vitákhoz és csalódásokhoz vezet.

A film számomra azt mutatta be, hogy egy barátság szó szerint csodát is tehet az emberrel, de ha nem vigyázunk, akkor mérgezővé válik, amiben mindkét fél csak szenved. Megmutatta azt is, hogy ismerni kell a határokat, és nem szabad azokat átlépni, a legjobb mód pedig a konfliktusok kezelésére a kommunikáció, még úgy is, ha pár perc erejéig kínos lesz…

no-koss-lists-02

Nagyon együtt lehetett érezni Naomival, különösen mert ő volt a narrátor, így nála azért több minden átjött, de Ely karaktere is nagyon érthető volt. Oké, néha a tini feelinget annyira erősre vették, és olyan körítést és beszólásokat adtak szájukba az írók, ami totál hiteltelen volt, de a tetteik, szavaik mögött, és a családi életük megismertetésével minden érthetővé vált.

Nem tagadom, az LMBT téma mellett elsősorban a színészek miatt csaptam le a filmre. Victoria Justice régi kedvenc, itt is imádtam. A Shadowhunters-ből ismert Matthew Daddario karaktere itt inkább csak egy jópofa álompasi volt, akinek elfelejtettek átütő személyiséget írni, de… oké, leírom: Matt látványa mindenért kárpótolt. Pierson Fodét itt láttam először, tetszett, ahogy Elyt eljátszotta, remélem kiszáll a szappanopera bizniszből a sorozatok és filmek kedvéért. Á, és jó volt újra látni a High School Musicalből ismert Monique Colemant.

És akkor most átmegyek spoileresbe, mert a film végét egyszerűen ki kell tárgyalni. Szóval, a kép alatt spoileresen folytatom!

no-koss-lists-03

Van egy hatalmas csattanónk a film közepén: Ely és Naomi kapcsolata addig torzul, hogy robban a bomba és összevesznek. És mi történik? Naomi végre levedli a gyerekes létet, munkát és felelősséget vállal, halad előre az életben, a párkapcsolata is rendben van, és emellett látjuk, hogy Ely is jól van. Oké, hiányzik egymásnak a másik, de elvannak.

Szemmel láthatóan jobban működik a két karakter élete, ha külön vannak egymástól. Kissé erőltetett írói húzásnak éreztem, hogy gyorsan összehozta őket a végére, és ismét barátok. Néha szerintem el kell fogadni, ha egy barátság véget ér, ha már több a rossz, mint a jó. Szerintem előbb-utóbb ugyanúgy előjönnek majd a problémák Ely és Naomi között, hiába a giccses hollywoodi vég. Amit sajnáltam. A spoileres rész véget ért.

no-koss-lists-04

Értékelés: 8/10

Minden hibája és giccses jelenete dacára nagyon szerettem ezt a filmet. A fő célját elérte: lekapcsolta az agyamat és szórakoztatott, ráadásként pedig átadott némi tanulságot is, amit megvallom, nem is vártam tőle. Szerettem, ahogy a barátságot kezelte, és bemutatta a jó és a rossz oldalát is. A romantika is édes volt, Matthew Daddario szerepléséért pedig hálás köszönet!

Kinek ajánlom megtekintésre? A színészek rajongóinak mindenféleképpen, és azoknak is, akik egy jópofa tinifilmre vágynak, ami mosolyt csal az arcukra.

2441 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here