Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Filmkritika: Legendás állatok és megfigyelésük – A Harry Potter spin-off

Filmkritika: Legendás állatok és megfigyelésük – A Harry Potter spin-off

7
Oszd meg!

Ó, hogy én mennyire szkeptikus voltam a Legendás állatok és megfigyelésük film kapcsán! Igazából még az sem nyugtatott meg, hogy a forgatókönyvet J. K. Rowling írta. Valahogy nehezen tudtam elképzelni, hogy abból a vékonyka könyvből tényleg lehet egy jó filmet kreálni. És igazából most sem vagyok meggyőzve arról, hogy ez jó volt. Azt viszont készséggel elismerem, hogy volt értelme megcsinálni, sőt!

legendas-allatok-01

Iszonyú vegyesek az érzéseim. Egyrészt Harry Potter rajongóként imádtam a fanservice-t, és a forgatókönyvön nagyon látszott, hogy Rowling milyen alaposan kidolgozta bizonyos pontjait. Olyan szuper apróságokat rejtett el, amik előreviszik a történetet, és nekünk, HP-rajongóknak is sokat ad. Másfelől viszont kissé lassúnak éreztem a filmet, és néhol unalmasnak. Szóval, tetszett is, meg nem is…

A sztori szerint Göthe Salmander, a mágikus állatok védője Amerikába érkezik, hogy ott segítsen egy legendás lénynek, de belekeveredik az új-salemiek boszorkányüldözésébe. Találkozik amcsi boszorkánynőkkel, megismeri az ottani Mágiaügyi Minisztériumot, b-szálon pedig fut a rettegés, a hírhedt Grindenwald ugyanis Amerikában van, és talán hozzá köthetőek a különös balesetek, amik a mágikus világ leleplezésével járhatnak.

legendas-allatok-02

A filmben leginkább azt nem szerettem, hogy két szálon pörgött. Az előtérben egy édes, “szabadítsuk ki Willyt” típusú mentsük meg az állatokat szál húzódott, míg a háttérben a sokkalta izgalmasabb, “lebukik a varázsvilág, itt a gonosz varázsló” cucc pörgött. A Harry Potter is így volt felépítve, de ott ez valamiért nem zavart, itt viszont annál inkább. Göthe szálát néhol untam, de nagyon. Azokat a jeleneteket pedig, amikor felbukkantak a legendás lények, eléggé rühelltem. Gyönyörű volt a grafika, az effektek, itt-ott poénokat is elhelyezett Rowling, de mégis…

A probléma talán az volt, hogy a háttérszál túl izgalmasra sikeredett. Nem is feltétlenül a Grindenwald fenyegetés, mert az nem kapott még nagy teret. Az Obskurus (asszem jól írom), és a mágia leleplezése, a boszorkányüldözések sokkal jobban lenyűgöztek. Egyszerűen ezekre voltam kíváncsibb, és annyira sajnáltam, hogy ezek tényleg a háttérbe lettek szorítva, leginkább a film első felében.

legendas-allatok-03

A Rowlingra jellemző apróságok miatt viszont csak mosolyogni tudok. Imádtam például Dumbledore említését, zseniális volt megismerkedni az amerikai varázsvilággal, hogy ott mennyire másként működik minden. Az még mindig egyértelműen látszik, hogy Rowling képzelőereje páratlan, és sikerült úgy megújítania a világot, hogy emelnem kell a kalapomat. Kíváncsian várom, hogy elkerülve Amerikából a folytatás milyen más országok varázsközösségével ismertet meg minket. Mert ez így zseniális volt.

Egy dolgot viszont nagyon sajnáltam: mi az, hogy átmentünk Star Warsba? Nem hangzottak már el a varázszavak, szinte a gondolatukkal küldték a varázslatokat a harcok során. Ezt nem szerettem, és nem, totál nem érdekel, hogy Rowling a Pottermore-ra kiírt egy sztorit, ami kvázi bemagyarázza a varázsszavak elhagyásának az okát. Nekem ez akkor is hiányzott.

legendas-allatok-04

És mi a helyzet a színészekkel? Eddie Redmayne egyszerűen fenomenális, imádom a pasi minden egyes rezdülését. Annyira lehetett látni, hogy szereti és élvezi a karakterét, ez jót tett az alakításának is. Az Ezra Miller által alakított Credence (de hülye név) olyan creepy volt, de pont ez kellett a sztorinak. Csíptem Colin Farrell karakterét is, ahogy a belebegtetett LMBT szál is tetszett, olyan nagyon finoman jelent meg, bravó! Amikor viszont a film végén felbukkant Johnny Depp, okádhatnékom támadt. Nem csak a színész miatt, hanem mert annyira túljátszotta a szerepét, hogy az már igazán kínos lett.

Egy dolog zavart ám a szereposztásban, ami miatt J.K. Rowling ismét sokat zuhant a szememben. Mi ez kérem 2016-ban, hogy a főszereplők közül egy színesbőrű sincs? Diverzitás terén a Legendás állatok nagyon, de nagyon lejáratta magát. És igen, volt egy cseléd-varázsló, aki fekete volt, meg az amerikai mágikus elnök is fekete ráadásul még nő is, de ők akkor sem főszereplők. Szégyellje magát Rowling, és David Yates rendező is. Depp castingja is éppen elég botrányos, de ez aztán pláne. A ’20-as évek Amerikájába nem igaz, hogy nem tudtak egy jól működő színes bőrű szereplőt integrálni.

legendas-allatok-05

Értékelés: 7/10

Kezdésnek nem volt olyan rossz, Eddie Redmayne, a Rowlingi apróságok, és az izgalmas háttérszál végülis eladta a sztorit, és kíváncsian várom a folytatást is. Azt nem mondanám, hogy a Legendás állatok már felérne a Harry Potter színvonalához, de kétségkívül volt értelme megcsnálni, és hát, várom, hogy mi lesz még. Annak mindenesetre örülnék, ha Deppet likvidálnák, és diverzitásban is fel tudna valamit mutatni a következő rész.

Kinek ajánlom megtekintésre? Szerintem ezt a filmet leginkább a HP rajongói tudják értékelni, és igazából kétlem, hogy előismeret nélkül is elég élvezhető. Mindenesetre érdemes próbát tenni vele. A hozzám hasonló Johnny Depp utálóknak kitartás, tényleg csak pár szörnyű percet kell elviselni.

2303 <- Az összes oldalletöltés 2 <- A mai adatok

7 Hozzászólások

 1. 1. Gindelwald a neve.
  2. Potter rajongóként tudhatnád, hogy a könyvekben is volt szó szavak nélküli varázslásról. Nonverbális varázslás a neve.
  3. Most nagyon megy ez a fekete színészesdi, nem értem miért kell kopóként figyelni, hogy hol van és hol nincs a főszereplők között fekete, vagy egyáltalán színes bőrű szereplő. Szerintem ez abszolút nem volt itt tudatos, úgyhogy butaságnak tartom a kifakadásod.

  • Ó, köszi, átírom a nevet.
   Még ha fel is merült a könyvekben a nonverbális varázslás, képernyőn akkor is teljesen más, engem, nézőként igencsak zavart.
   Igen, én nagyon örülök, hogy megy a téma, bízom benne, hogy ez így marad, részemről továbbra is kopó maradok, aztán hátha egyszer arra virradok, hogy nem szükséged diverzitásról kérdésről beszélni. Itt viszont kell, de nagyon. Ha ez számodra butaság, azt sajnálom,

   • Grindelwald, az r-t kihagytam közben énis. :D
    A könyvekben nagyon sokszor benne volt, és már a HP filmekben is sokszor varázsoltak szavak nélkül. Nézd vissza a párbajokat pl. a gyorsabb jelenetekben.
    Nem a téma a butaság, hanem az, hogy minden filmben kötelező érvénnyel elvárjátok, hogy legyenek színesbőrű főszereplők.

    • És egyébként Rowling ki is állt a néger Hermione mellett, mikor az elátkozott gyermek színpadi verziójára castingolták. Szóval kétlem, hogy pont őt kéne megszólnod, ráadásul a HP legfőbb mondanivalója volt az elfogadás. Kétlem, hogy szándékos diszkriminációt kéne belelátnod ebbe a castingba most, mert szerintem ez most részedről erőltetett lenne és átgondolatlan.
     Az is elég nagy dolog szerintem, hogy a mágustársadalmat egy fekete nő irányítja a 20-as években, tekintve, hogy a muglitársadalomban ez 2016-ig még sosem valósulhatott meg.

 2. Egyetértek nagyjából a véleményeddel, de már sokadjára érzem úgy az írásaid után, legyen az film, sorozat, vagy könyvértékelés, hogy lenézed a heteroszexuális fehér embereket. Értemén, hogy érzékenyen érint ez a téma és erősen támogatod a fekete és LMBT embereket, de miért kell mindenhol ott lenniük? A való életben sincsenek mindig mindenhol ott..

  • Nagyon sajnálom, hogy így érzed :( Abszolút nem ítélném el őket, például itt is nagyon kiemeltem Eddie játékát, még erőssel is kiemeltem, és ő heteroszexuális, fehér ember. Ami Deppet illeti, őt színészként eddig sem kedveltem, és ha csak a gyanúja is felmerül, hogy bárki megüt egy nőt, az részemről vörös posztó. Nőket soha, semmilyen körülmények között nem bántunk.

   Azzal nem értek viszont egyet, hogy a való életben ne lennének ott a kisebbségek. Mert ott vannak mindenütt, csak maximum nem tudod, hogy XY a saját neméhez (is) vonzódik. Ha csak Amerika és Anglia népesség elosztását nézzük, akkor is jelentős a kisebbségek aránya, ami a filmekben és a sorozatokban nem jelenik meg elég markánsan. Nekem ez nem igazán tetszik, ezért is szólalok fel ellene.

  • “de miért kell mindenhol ott lenniük?”

   Egyrészt, mert biztos lehetsz benne, hogy vannak színes bőrű vagy LMBT nézői az adott filmnek/sorozatnak. Az életben eleve hátrányból induló kisebbségek tagjainak talán fontos lehet az, hogy ha látnak velük hasonló kinézetű/viselkedésű embereket a tévében. A baj pedig az, hogy még ha ott is vannak, akkor is általában cseléd szerepében (ld. Fantastic Beasts) vagy vicc tárgyaként. Szóval itt – hogy megnyugodjon minden heteró fehér ember – nem az ő lenézésükről van szó, hanem arról, hogy mondjuk nem ártana végre LMBT és színesbőrű embereknek is normális szerepeket adni.

   Másrészt a filmek/sorozatok eleve nem adnak valós képet az USA tényleges etnikai összetételéről még most sem. (Akármennyire is úgy tűnik, hogy “erőltetik” a dolgot.) A szórakoztatóipar pedig az USA egyik legnagyobb exportja, az ott gyártott sorozatokat/filmeket szinte a világ minden országában (ahol nem feltétlenül fehér emberek élnek) meg lehet tekinteni valamilyen formában.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here