Főoldal Kritika és Értékelés Tévéműsorok Eljárt az idő az X-Faktor felett – Kritika az első három élő...

Eljárt az idő az X-Faktor felett – Kritika az első három élő adásról

10
Oszd meg!

Az X-Faktor megöregedett. Ez a műsor, így, ebben a formában 2016 végén már nem való a tévébe. Messziről ordít róla, hogy több, mint tíz éve találták ki az akkori nézői szokásoknak, ami mostanra már teljesen megváltozott. És az unalmas formátumon az átlagon felüli énekesek sem segítenek… Most egy nagyon hosszú cikket olvashattok, amiben leírom a véleményem a műsorról, és a 12 döntőbe jutott énekesről is.

x-faktor-02

A FORMÁTUM

Bejön a műsorvezető, a mentorok, beszélgetnek, aztán kisfilm, énekel egy versenyző, pofáznak a mentorok, és ez így másfél-két órán keresztül. Aztán párbaj, aminek a mentorok miatt a fő kulcsjelenete, tehát a versenyző kiejtése meglehetősen gyermeteg. Ez az X-Faktor 2016-ban: unalmas és parasztvakító. No de miért is érzem így? Pontokba szedem.

– A mentoroknak tulajdonképpen nincs beleszólása a dolgokba. A nézőké a döntés szinte minden tekintetben, a mentorok csak pofáznak az előadás után, de tulajdonképpen a szavuknak nincs súlya. Csak vannak, hogy teljen az adásidő.

– Szintén problematikus, hogy a mentorok félnek igazán, keményen kritizálni. Ha néha elcsattan egy-egy durvább beszólás, a versenyző mentora máris visszaszól. Lehetne izgalmas, hogy ott veszekednek, de a háttérben megbújik az igazság…

x-faktor-01

Csúnyát mondasz a versenyzőmre? Én is csúnyát fogok majd a tiedre… És ez szinte minden adásban érzékelhető. A mentorok visszafogják magukat, a kritikus énjüket, és ha el is engedik, akkor sem igazán érzem, hogy súlya lehetne a mondandójuknak.

– Az adás végi fő attrakció ugye maga a párbaj lenne, de ebben sincs semmi dráma faktor, ha két mentor énekese verseng. Értelemszerűen a mindenki a sajátjára szavaz, a másik két mentor pedig nem tudja elég izgalmassá tenni a szituációt.

A RISING STAR MEGMUTATTA

Ebben a cikkemben már bővebben leírtam, hogy a Rising Star az utóbbi évek legizgalmasabb tehetségkutató műsora, ami leginkább passzol a 2016-ban elvártakhoz. Ott maga a fal volt a parasztvakítás és a felemelkedése, de ha attól eltekintünk, a műsor felépítése önmagáért beszélt.

x-faktor-03

A versenyzőnek el kellett érnie hetven százaléknyi “tetszés indexet”, amit a nézők, és a zsűri szavazott össze. A négy zsűritag egyenként hét százalékot dobhatott a közösbe. Ha a versenyzőnek megvolt a hetven százalék, akkor nyugi van, tovább jutott. Akinek nem volt meg, ők párbaj esélyesek voltak. A legkevesebb százalékot elért dönthetett, hogy kivel akar megmérkőzni, és a párbaj pedig úgy ment, hogy amelyikük magasabb adatot ért el, azt kellett legyűrni.

A Rising Star elérte azt, hogy az adás minden szegmensében izgalmas legyen, és ami talán fontosabb: itt súlya volt a zsűrinek, a szavaiknak, annak, hogy kivel miként viselkedtek. (Emlékezzünk csak szegény Kovács Gyopár esetére). Ezt nevezem mai és izgalmas formátumnak.

A KÖRÍTÉSSEL NEM SOKRA MÉSZ

x-faktor-05

Az X-Faktor részemről már unalmas, és pont azért, mert nem érzem az egész adásban, hogy tétje lenne az éneklésnek, a zsűrinek, és eleve a szituációnak. Pedig másrészről az RTL-en látszik, hogy sok mindent belepakolt. Egyrészt jók az énekesek, a színpadi technika zseniális, a háttértáncosok is ütősek. A kisfilmeket is szeretem, Istenes Bence humora zseniális, és csípem azt is, amikor Istenes és a mentorok ökörködnek.

Olyan szomorú belegondolni, hogy az X-Faktor csak a formátuma miatt rossz, holott tényleg minden adott ahhoz, hogy jó legyen. Ütős énekesek, alapvetően jó mentorok, zseniális műsorvezető, felkészült és jól dolgozó szakmai háttér. Kár, hogy olyan formátumot erőltetnek, ami ma már unalmas.

A nézettségi adatok bizonyítják leginkább, hogy a nézőket egyre kevésbé érdekli a műsor. Múlt héten alig 900 ezer nézőt produkált, ez X-Faktor mélypont, anno 2.5 millió nézőig is eljutottak. Ami még cikibb, hogy a Tv2 legnagyobb bukásaként aposztrofált Star Academy majdnem befogta az X-Faktort nézettségileg. Persze, most, hogy csak filmekkel szemben megy, vélhetően 1 millió fölé nő a nézettség, de…

Egy kicsit szót ejtek most az énekesekről, aztán a poszt végén levonom a tanulságot.

A KIESETT ÉNEKESEK

x-faktor-04

Eddig viszonylag elégedett vagyok a kiesőkkel. Egyedül Dánielfy Gergőnél éreztem, hogy neki nem kellett volna még mennie, a többieknél nem fájt a szívem. Gergőt nagyon tehetségesnek tartom, és minden alkalommal jó előadásokat produkált. Őt sajnálom.

Jáger Kinga is nagyon tehetséges, de kissé magának való, és sajnos olyan dalokat erőszakoltak rá, ami nem igazán illett hozzá, vagy csak a színpadon nem tudott ellazulni. Ide már a jó hang kevés, ennél több kell. Balogh Eszter a no comment kategória. Ónodi János hangszínét megszerettem, aranyos és szimpatikus srác, de nem tetszett mindig. Nála a dalválasztás a fontos tényező, a vidám, bulis számokkal mellémentek, de mindig nem énekelhetett szomorút. Ideje volt már a kiesésnek.

A zenekarok kiesése várható volt, abszolút nem lep meg, hogy már ketten távoztak. A Jaggers nem volt szimpatikus, leginkább a frontember, Szeleczki Dávid miatt. A Soulbreakers előadásait szerettem, látni rajtuk, hogy élvezik és szeretik a színpadot, de sokadjára már untam őket.

A BENT LÉVŐ ÉNEKESEK

x-faktor-06

Úgy érzem, hogy a top hatba tényleg az igazán jók jutottak be. Elégedett vagyok ezzel a mezőnnyel, és ami fontos, hogy egyikük sem okozott (még) olyan nagy csalódást.

Vince Alíz Liza az, akit sokan támadnak, de nekem szimpi a csaj, a hangját is szeretem, csak nehéz olyan dalokat adni neki, amivel igazán élni tud a színpadon. Azért drukkolok neki. Fejes Szandra is nagy kedvenc, ahogy eltolta a Fekete Vonat dalt tegnap, az valami zseniális volt, kétszer is vissza kellett hallgatnom.

Dimitrij érdekes versenyző: azt hittem róla, hogy végig sírós dalokat produkál majd, de szerencsére váltott, és a vidám oldal is jól áll a srácnak. Jó a hangja és szimpatikus, mint ember is, úgyhogy drukkolok nekik.

x-faktor-07

Mata Ricsi kiesésénél nagyon el voltam kenődve, mert iszonyú tehetséges a srác. Egy őserő van benne, ő a színpadra született. Így utólag viszont egyet kell értenem Puskás Petivel, hogy miért küldte haza. Mata Ricsi még nincs kész, nem tudja kezelni a csodálatos hangját. Az élő adásokban pontatlan, hamis, kissé idegenül hat a színpadon. Leginkább tegnap éreztem gyengének, és nem a dalszöveg bakizás miatt.

A zenekarok közül a Ham ko Ham volt a kedvencem. Szegényeknek mindig elég béna kisfilmeket csinálnak, de az előadásaik vérprofik. Szeretem, ahogy a dalokat a saját stílusukra formálják, és eddig még ezt nem tudtam megunni. Márkó is egyre jobban énekel, úgyhogy remélem a top3-ig eljutnak.

Ha csak egy okot kéne mondanom, hogy miért volt értelme elindítani a műsort, az Opitz Barbara. Szavak sincsenek rá, hogy mennyire tehetséges ez a lány. Minden műfajban tarol, egyszer nem hallottam még hamisnak. Ő tudja kezelni a hangjában lévő kincset, nem érzem nála a bizonytalanságot, ő nem tapogatózik a sötétben. Nagyon remélem, hogy a végén ő győz, mert ő érdemelné meg a leginkább.

x-faktor-08

MI LESZ VELED, X-FAKTOR?

Valamit tenni kell, ezt nyilván az RTL Klub is látja. Az X-Faktor formátumába nem igazán nyúlhatnak bele, szóval itt már nagy változásokra nem számíthatunk, az pedig biztos, hogy még a mai, amúgy egyre alacsonyabb nézettségeket elérő műsorok tekintetében is nagyon a várakozásokon alul teljesít az X-Faktor. Viszonyításként: hétköznap A Konyhafőnök is hozott 1 millió nézőt, ahogy az X-Faktor adások is. Szerintetek melyik az olcsóbb? Súgok: az, ahol főznek.

Véleményem szerint butaság lenne még egy X-Faktort indítani ezek után, de vajon mi lehetne helyette? A legutóbb bemutatott két tehetségkutató, a Hungary’s Got Talent és a Kicsi óriások külföldi formátumra épültek, és meg is buktak. Továbbá nem is igazán van olyan izgalmas tehetségkutató formátum, amit hirtelen megvehetnének. Netán kreálnak sajátot?

x-faktor-09

Kíváncsian várom, hogy mihez kezd az RTL Klub. Rossz helyzetben vannak, mert a Tv2 bármikor indíthat egy Sztárban sztárt, Nagy Duettet, Rising Start vagy újra előveheti a sikeres Az ének iskoláját, hogy hétvégi showműsort állítson elő, az RTL Klubnak viszont nem igazán vannak lehetőségei. A Szombat esti láz, a Hungary’s Got Talent és a Kicsi óriások is bukott, esetleg lehetne Csillag születik, de úgy az a formátum is ugyanolyan uncsi lenne 2016-ban, mint most az X-Faktor…

Bár az RTL szereti hangoztatni, hogy piacvezető, és nyerik a hétköznap estéket, de a hétvégi showműsoraikkal, a reggeli és kora délutáni műsorstruktúrájuk komoly bajban van. Persze ezzel kevésbé hencegnek…

3991 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

10 Hozzászólások

 1. Ha a TV2 nem lopta volna el 2 formatum jogat is amit az RTL vett meg eredetileg… nem nagyon lenne mit adniuk a hetvegi fomusoridobe. Csak hozzatennem mert nem tudok veled egyeterteni. Az RTL otleteibol elni es lenyulni konnyu. Ezert lesznek mindig masodikak.

  • Melyik kettőre gondolsz? Mert “csak” a Sztárban sztárt másolta le, a Nagy Duett meg saját kreálmány (jogilag mondjuk a Sztárban sztár is).
   Lopás terén mondjuk az RTL se szent, ugyanúgy elszedik a Tv2 műsorötleteit és celebjeit, ahogy a Tv2 az övékét.

 2. Én a zsűri reakcióit tartom visszataszítónak / főleg Tóth Gabit /, miközben saját versenyzőik produkcióit nézik.
  Az a megjátszott extázis, már-már egy orgazmussal felérő élvezet megjátszása, néha egészen gyenge előadás közben is, nem kis teljesítmény.

 3. Nagyon egyetértek a leírtakkal, viszont én még annyival kiegészíteném, hogy szerintem gyakran a hangmérnökök vagy hangosítók (nem tudom, hogy nevezik azokat a szakembereket, akik a mikrofonokat hangosítják, halkítják), sincsenek toppon. Főleg az első két adás közben éreztem ezt. A legutóbbival már nem volt különösebb bajom, de az első kettő adásban gyakran fület bántó volt a dolog!!!
  A másik dolog Mata Ricsi. Nekem sem tetszett, amikor Puskás Peti kiejtette, de a fiú az 1. adásban nekem túl sok volt, sőt már-már (kövezzetek meg), de arrogánsnak éreztem. Remélem, hogy ez csak a hirtelen jött örömnek volt betudható, hogy mégis bekerülhetett, mert azóta megkedveltem.
  Az X-faktor formátummal alapból nincs bajom, igazából csak az utóbbi 3 évadot követtem figyelemmel, hétről hétre, szóval szerintem nem unalmas, csak nagyon hosszú (sok a reklám+ a viccesnek szánt dumák), és néha túl van erőltetve a humor/dráma faktor.

  • Na erre odafigyelek legközelebb, mert a hanghibák nekem nem tűntek fel, de az elég kellemetlen, ha tényleg vannak benne ilyenek :/
   A reklám, meg a többi tényleg borzasztóan sok, ezért is szoktam az RTL Most-on visszanézni.

 4. Én a két versenyzős kiesést tartom furcsának simán kezdhették volna a műsort augusztusban mert régebben így volt. A másik furcsa pont számomra az extra produkciók jó zenekar a Margaret Island és a Kolin zenekar is elmegy de 5 széria volt a műsorból simán lehetne minden adásba extra fellépőként behívni régebbi versenyzőt pl: 1 adás Spoon. Ez működhetne annak ellenére is hogy sok egykori versenyző a tv2-nél van. A háttérműsort is elrontották elég amatőr hogy egy kézi kamerával megy az egész élőbe a háttérzajoktól alig lehet hallani valamit.

 5. Én nem igazán értek egyet ezzel. Az, hogy a rendszer maga számodra unalmas, az egy vélemény, de mondjuk a hatodik Rising Star után is ilyen jó véleménnyel lennél róla? Egy idő után persze, hogy minden sokkal kiszámíthatóbbá válik, mint az első néhány széria idején. A nagy váltogatásokból sem jön ki semmi jó, pl. a TV2-nél is indítottak Voice-ot és Star Academy-t is, de Rising Starból is csak egy volt. Az állandóan új formátumokat is meg lehet elégelni.
  Az X-faktort az eleje óta nézem és nagyon remélem, hogy nem idén fog befejeződni.

  • Nem hiszem, hogy egy hatodik Rising Starnál zavarna az ottani rendszer, mert az jól fel van építve, ez X-Faktor pedig érzésem szerint nagyon elfáradt és uncsi lett. De ez tényleg saját vélemény :)

 6. Hát nem azért, de kissé fura ízlésed van. Azt mondod, neked Mata Ricsi meg Liza csodálatos. Szerintem semmi csodálatos nincs bennük, az egyik még beszélni se tud, a másik pedig Zámbó Krisztiáni szinten nem találja a hangokat. Színpadi jelenlét is zéró.

  Nagy hiba volt a Jaggerst, a Soulbreakerst meg Kingát hazaküldeni, sokkal magasabb szinten voltak, mint a legtöbb ittlévő, függetlenül attól, hogy kinek voltak szimpatikusak, vagy izgalmasak.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here