Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Mert kellenek a női szuperhősök is! Kritika a Supergirl első évadáról

Mert kellenek a női szuperhősök is! Kritika a Supergirl első évadáról

2
Oszd meg!

Vannak olyan sorozatok, ahol már a berendelés hírénél tudja az ember, hogy imádni fogja. Mert maga a történet, a színészek és a készítők csapata garancia a minőségre. Szerencsére a Supergirl is ilyen, és az első évada simán hozta a tavaly látott pilot minőségét.

supergirl-03

Tele vagyunk képregénysorozatokkal, így adta magát a kérdés: tényleg szükség van Supergirlre? A válasz egyértelmű: igen! Olyan világban élünk, ahol még mindig nincs női egyenjogúság, ahol egy női szuperhős maximum egy férfi árnyékában, vagy partnereként mentheti meg a világot. Iszonyúan kellett ide Supergirl, hogy bebizonyítsa, egy nő is lehet ugyanolyan menő szuperhős, mint a srácok.

A sorozat nagy örömömre sokat foglalkozott a női egyenjogúság kérdésével, és ez igencsak sokrétűen jelent meg. Nagyon hiteles volt például az, hogy mennyire nehezen tudta Kara magát elfogadtatni az emberekkel, akik egyszerűen nem hittek benne, mert nő, és emiatt ő is nehezen hitt magában. Igen, néhol elég didaktikusan jelent meg a probléma, sokszor a szánkba rágták a tanulságot és az üzenetet is, de hiszem, hogy ez kellett. Vannak helyzetek, amikor nagyon egyértelműnek kell lenni.

Livewire

A Supergirlt természetesen Kara vitte el a hátán, avagy, Melissa Benoist. Már a Glee-ben látszódott, hogy mennyire tehetséges és karizmatikus a leányzó, naná, hogy képes egy egész sorozatot élvezhetővé tenni. Imádom a humorát, a gyengeségeit és az erősségeit egyaránt. Rajta kívül a Calista Flockhart által alakított Cat Grant volt a kedvencem. Rendkívül okos, kissé beképzelt, sokrétű karakter volt, akinek minden egyes beszólása aranyat ért. Akit még ki kell emelnem, az Kara nővére, Alex, aki úgy úgy bizonyította, hogy mennyire badass tud lenni egy hölgy, hogy nem kapott szuper erőt. A Grace Klinika után ki nem néztem volna ilyen alakítást Cheryl Leigh-ből.

Persze ha nagy nehezen leveszem a rózsaszín szemüveget, akkor azért látni, hogy a Supergirl nem mindig hozta a megfelelő színvonalat. A szerelmi huzavonák, a háromszögek például néha röhejesen csapódtak le, egy-egy ellenség is bőven hagyott kivetnivalót maga után. Legjobban a folytonos Supermanezés zavart, mindig belengették, üzent, telefonált, de sosem jelent meg, és emiatt inkább csak felhúzott, mintsem kíváncsivá tett volna. Akadt ráadásul jó pár WTF szituáció, mint az évadzáróban Alex és az űrhajó, azt egyszerűen nem akartam elhinni

supergirl-02

És mégis, a hibák dacára minden részét élveztem az első szezonnak. Annyira kis bájos tud lenni a sorozat, a részek végén pedig nagyon szemét cliffhangereket ejt el, ami miatt sokszor nem bírtam ki, hogy ne nézzem meg az új részt. Volt jó pár érdekes ellenség, szerettem Kara nagynénjét, a harcjeleneteket, azt, ahogyan a közhangulatot formálták az események. Leginkább persze Supergirlt csípem, aki tényleg egy esendő, még véletlenül sem tökéletes karakter.

Amit külön ki kell emelnem, az a The Flash vendégszereplős epizód volt. Kara és Flash együtt iszonyú cukik voltak, a rész végén pedig majdnem elbőgtem magam, annyira megható dolgok történtek. Szerettem Italia Ricci vendégszerepléseit és persze a karakterét is, és amikor kiderült a Marsi-téma, külön ujjongtam örömömben. Amiről pedig nem tudom mit gondoljak, az a Cat előtti titkolózás, de a nő évadvégi viselkedéséből gyanítom, hogy tudja ő, csak tartja a száját.

supergirl-01

Értékelés: 8/10

Hihetetlenül cuki és szerethető, sok ponton elgondolkodtató, és a hibái dacára is a végletekig élvezhető sorozat a Supergirl. Egy kissé más, mondhatni jobb élményt is nyújt, mint az átlagos képregénysorozatok, ez pedig mindenképpen a javára írandó.

Nagyon örülök, hogy a The Cw megmentette a sorozatot, aminek ma debütál a második évada. Bízom benne, hogy magas nézettsége lesz, és még jó pár évig élvezhetem majd a showt.

1855 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

2 Hozzászólások

 1. Még egy pár hónapja elég nehezen rágtam át magam az első néhány részen, de aztán a Viasaton folytattam, gondoltam könnyebb lesz haladni vele, ha egy konkrét időpontban van, de sajnos így is kimaradt néhány rész, nem mindig bírtam a késő esti fennmaradást hétköznap. :) Pedig az első néhány “bemelegítő” rész után tényleg pozitívan csalódtam benne, szóval most komolyan tervezem, hogy elkezdem előről és bepótolom a hiányosságokat. Amúgy meg Melissa tényleg nagyon tehetséges és szimpatikus, de nekem az abszolut kedvencem Cat Grant volt. A Flash epizódot már korábban megnéztem, mert arra nagyon kíváncsi voltam és egyáltalán nem csalódtam benne, bár eleinte aggódtam, hogyan fog összeilleni a két világ.
  Ami a női szuperhősöket illeti, én nem bántam azt sem, amikor csak férfiak voltak, de tény, hogy egy női szuperhősnek fontosabb üzenete is van, mint csak egy sima főszerepnek.

  • Szerintem érdemes pótolni, csupa jó rész volt az eleje, és a Flash-rész között.
   A DC univerzumban pedig a párhuzamos dimenziók szuper ötlet, így bármilyen jó sztorit bemutathatnak anélkül, hogy kötné őket az adott világ szabályzata :)
   Cat Granttel pedig nagyon egyetértünk! :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here