Főoldal Kritika és Értékelés Tévéműsorok Miért kell a tévében kínozni a tehetséges gyerekeket?

Miért kell a tévében kínozni a tehetséges gyerekeket?

2
Oszd meg!

Komolyan nem értem. De tényleg nem: miért kell ezt csinálniuk a kereskedelmi tévéknek? Ennyire kifogytunk már a tehetséges emberekből, és a műsorötletekből, hogy gyerekekkel kell “Csillag születiket” játszani, és kitenni őket a traumáknak?

kicsi-oriasok

Oké, nem vagyok hülye. Se Andy Vajna, se Kolosi Péter nem forgolódik álmatlanul az ágyában arra gondolva, hogy mennyire rettegtek és sírtak szegény gyerekek az adás végi kiesős résznél. Őszinte leszek, én sem fogok emiatt szarul aludni, de azokban a percekben, ahogy ment a szomorú zene, és bömböltek a gyerekek a kiesésnél, hát elmorzsoltam pár könnycseppet.

Egy dologban pedig biztos vagyok: akik idejekorán kiestek, azok a szegény gyerekek nem csak ott sírtak, és nem csak egy este nem alszanak, hanem akár évekre szóló trauma is lehet számukra a nagy verseny.

Persze, most beszélhetnénk arról, hogy ki a hibás.

olivia_kisorodogok

Hülye-e a szülő, amiért benevezi a gyereket, és nem mondja neki azt, hogy “még kicsi vagy, elviszlek ének tanárhoz, beíratlak zeneiskolába, dolgozunk rajta angyalom, de akkor se engedlek a tévébe“. Elég akaratos tud lenni egy gyerek, hogy azt mondja “muter, ha nem nevezel, én kiírom a Facebookra, hogy szar anya vagy, és látja majd a főnököd is“. Oké, ezek elnagyzolt példák, de a lényeg szerintem átjön. Nem mindig a szülő hülye, van, amikor a gyerek akaratos, de azért nem egy olyan eset van, hogy a szülő így éli meg az álmait – és tömi meg a pénztárcáját.

Hülye-e a gyerek, amiért nem látja át, hogy mibe mászik bele. Egy tízéves sem ostoba, láthatja, hogy mire mond igent, mit akar annyira, és ők már teljesen más generáció, mint amilyenek mi voltunk.

kicsi-oriasok-oliver-viki

Hülye-e a tévé vezetősége, amiért rábólint egy ilyen műsorra. Mert persze, takaróznak azzal, hogy sokat segítenek a gyerekeken, fejlesztik a tudásukat, rengetegen mellettük állnak, énektanárok, tánctanárok, a zsűri, a stáb, és persze a pszichológusok hada. Ők mindent megtesznek, de…

Hülye-e a néző, amiért egyáltalán nézi. (Bár, a Kismenőkkel ellentétben a Kicsi óriások legalább hatalmas bukás.)

Sok mindenről beszélhetünk ez esetben, de a téma akkor is adott: miért kell a tévében kínozni a tehetséges gyerekeket? Miért kellett a Kismenőkben, és most a Kicsi óriásokban elviselniük a hatalmas stresszt és a kieséstől való rettegést.

Egyáltalán, miért várjuk el a gyerekektől, hogy egy felnőttekre kitalált műsorban parádézzanak?

Az enek iskolaja - Kurcz Szandi

A tv2 már bebizonyította, hogy képes ezt jól csinálni. Az ének iskolája tényleg egy tehetséggondozó műsor volt, ahol senki nem esett ki, és az adások végén max annyi trauma érte a gyerekeket, hogy nem énekelhettek duettet a tanárukkal. Na bumm, majd megoldják próba közben a tanteremben, és felveszik a telefonjukkal.

Az ének iskolája tényleg egy olyan műsor volt, amit hatalmas boldogsággal néztem, mert úgy éreztem, itt tényleg az a lényeg, hogy a gyerekek tanuljanak és jól érezzék magukat, és eközben ne legyenek hatalmas stressznek kitéve. És ami azt illeti, egy Ének iskoláját kétszer, háromszor annyian néztek, mint most a Kicsi óriásokat. Azért ez jelent valamit, ugye?

kismenok

A Kismenők után az RTL Klub is beleszaladt a pofonba, a Kicsi óriások is ugyanúgy kínozza a gyerekeket, de eközben van pofája tehetséggondozónak titulálnia magát, mert a gyerekekkel foglalkoznak. Ha már annyira fontosak számukra, kötelező a heti kiesés? Nem lenne élvezetesebb heteken át végig élni, mennyit fejlődik az összes gyerek az Akadémián? A pontgyűjtés így is megmaradhatna, és az ikszedik adás végén ennek alapján lehetne győztest hirdetni…

Szomorúvá tesz a szituáció, de szerencsére a nézettségi adatok bizonyítják, hogy erre így nincs kereslet. Remélem, ha megint gyerekekkel akarnak produkciót gyártani, akkor Az ének iskolája színvonalán teszik majd.  Mert a gyerekek megérdemlik – akárki is legyen a hülye.

Fotó kredit: RTL Sajtóklub és Tv2 Sajtószoba

1879 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

2 Hozzászólások

  1. Szia Tibi! Először is nagyon örülök hogy visszatértél nagyon szeretem a kritikáidat olvasni . Nem vagyok túl aktív kommentelő de minden cikkedet elolvasom,főleg a tévéműsorokról szóló kritikáidat szeretem. Ezzel cikkel 120%-san egyet értek,annak idején az ének iskoláját én is azért szerettem mert nem estek ki a gyerekek, és tényleg a tehetségondózással foglalkozott a műsor. Nem tudom hogy mennyire nézetél bele de én a star academyról ami egyben szerintem Magyarország legrosszabb tehetségkutatója,nagyon kíváncsi lennék a véleményedre.

    • Köszönöm szépen, én is örülök, hogy itt vagyok, ahogy annak is, hogy tetszett a cikk :)
      A Star Academyből láttam 25 percet, nagyon felejthető, de egyszer kíváncsiságból megnézek egy teljes adást, aztán majd írok róla :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here