Főoldal A Kiemelt cikkek Bűbájos boszorkák érdekességek és kulisszatitkok!

Bűbájos boszorkák érdekességek és kulisszatitkok!

3
Oszd meg!

Nemrég volt tíz éve, hogy Amerikában véget ért az azóta kultikussá lett Bűbájos boszorkák című sorozat.

A jeles esemény okán íme, egy rakat érdekesség, amiket Brad Kern, a sorozat készítője árul el. Szó esik többek között Shannen Doherty kilépéséről, egy spin-offról és arról is lehull a lepel, hogy a nyolcadik évadban miért nem voltak külsős jelenetek.

A szöveget Dorka fordította, hálás köszönet a segítségért és a gondos fordításért!

bubajos-boszorkak-01

A kezdetek

,,A sorozat első évében próbáltuk kitalálni, hogy milyen is lesz.” – emlékszik vissza a sorozat showrunnere, Brad Kern. „Minden héten lesz egy „hét démona”? Hogyan fogjuk a figyelmet a nővéreken tartani anélkül, hogy a varázslat beárnyékolja őket? Igazán elsöprő élmény volt, és ha nem lett volna ott Alyssa Milano, Shannen Doherty és Holly Marie Combs sztár hatalma, úgy hiszem a sorozat nem tartott volna olyan hosszan, hogy kitaláljuk az egészet.

Identitás krízis

Már nagyon hamar sikerült megoldanunk.” –  vallja be Kern arról, hogy a sorozat már az első évad során megtalálta önmagát. Kifejezetten rámutatva a ’Wedding from Hell /Esküvő a pokolból/” epizódra, ahol a Halliwell nővérek egy bosszúálló menyasszony ellen harcolnak: „Soha nem volt egy olyan jól elnevezett rész, mint az. Azon voltunk, hogy kitaláljuk milyen is a sorozat, s amikor megcsináltuk azt a részt, ránéztünk s azt mondtuk „Ez igazán kínos.”

„Na, ez a show”

Szerencsére nem telt sok időbe, hogy a sorozat megtalálja az örömét. A nagy „a-ha” pillanat a ’Dead Man Dating /Randizó halott ember/’ epizód alatt jött, ez volt az ötödik rész, aminek a producere volt Kern: – „Épp a nyers vágását néztük a résznek a vágószobában, amikor rájöttünk: „Na ez a show! Romantikus volt, természetfeletti, érzelmes, vicces, csípős nyelvű – igazán felnyitotta a szemünket. Attól a ponttól kezdve azt a hangulatot próbáltuk visszahozni újra, s újra.”

Vegyes üzenetek

Habár már megvolt a sorozatnak a fix identitása, mégis „állandóan” elferdítették, mondja Kern: „A vicc az volt, hogy mindig úgy promotálták a showt, hogy cicik és boszorkányok. De hé… mit csináltok? Nem a megfelelő dologra fókuszáltok. Tény, hogy a színészek szépek voltak, s a szexuális témák részei voltak a shownak, de nem erre kell fókuszálni, nem szabadna erre fókuszálni. A csatornák mindig azon vannak, hogy egy show kitűnjön, s a Buffy már kialakította magának a csípős nyelvű, szofisztikált show képét. A csatorna egyértelműen jobban kedvelte a Buffyt, jóllehet mi mégis tovább maradtunk adásban. Szerintem a csatorna sosem adta meg a sorozatnak azt az elismerést, amit megérdemelt.

bubajos-boszorkak-02

Phoebe Mr. Igazija

A Bűbájos boszorkányok a 3. évadban vált sorozatosabbá, köszönhetően Julian McMahon Cole Turnerjének érkezésének. – „A kihívás az volt, hogy találjunk a sorozatnak olyan erős férfi karaktereket, akik nem gyengítik el a mi sztárjainkat. Amikor egy sorozatot csinálsz, ami a női erősségre koncentrál, akkor általában erőtlen, nőies férfi karaktereket teszel a showba, ami szintén nem helyes. Julian éppen az volt, akit mi kerestünk. Eredetileg csak 7 részben szerepelt volna, de végül egy 2 éves munkává alakult az egész, mert annyira fantasztikus volt.”

Sajnos Cole és Phoebe végzete nem az volt, hogy együtt legyenek – habár a se veled, se nélküled kapcsolatuk majdnem 3 évadon keresztül átért. – „Az én fejemben az egy tragikus szerelem volt” – mondja Kern – „Cole bármennyire is meg akarta hódítani az ördögi oldalát, tudtuk, hogy az lenne igazán vicces, ha látjuk ahogy mindezt megpróbálja. Phoebe, a szerelmének az eredete, megpróbálta legyőzni az t az ördögöt, de egyszerűen benne volt Cole DNS-ében…. Végül Phoebenek túl kellett lépnie, Colenak pedig meg kellett halnia.

A fordulópont

Beszélve a tragikus végekről… a 3.évad végére, ami kb. 2001-ben volt, a színfalak mögötti nyomás a tetőfokára jutott, ami végül Doherty távozásához vezetett: – „Egy érzékeny idő volt sok ember számára. Voltak belső dolgok, amik problémásak voltak. Inkább nem teregetném ki a szennyest ennyi évvel később, de biztosan állíthatom, hogy voltak változások, amikről gondoskodnunk kellett.”

bubajos-boszorkak-03

A Kern által papírra vetett 3. évad fináléja, ami a három nővér halálos veszélybe sodrásával végződött. – „Mindenkinek megadta a lehetőséget arra, hogy mit is akar csinálni, s mit nem. Mint vezető producer az volt a feladatom, hogy egy impozáns finálét adjak az embereknek. Szóval a levegőben lógó vég, ami elvezet minket a 4. évadhoz valami olyan volt, amit így is úgy is megcsináltam volna. Ha a csatorna azt mondta volna, hogy „Megtartod a teljes stábodat” akkor szimplán csak úgy írtam volna a 4. évadot, hogy jó legyen.

Na és most mi legyen?

Amikor már tisztázva volt számunkra, hogy Shannen nem tér vissza, szenvedtünk” – ismeri el Kern. – „A Hármak ereje volt a sorozat alapköve, szóval a kérdés az volt: Hogyan ismételjük meg a Hármak erejét, mikor az egyik testvér meghalt?

Turning the Paige / Lapozva egyet, szójáték Paige nevével/

Kern ötlete miszerint mutassunk be egy negyedik nővért az általa „a dinamika változásának” nevezett elméletből származott. – „Prue volt a legidősebb testvért, szóval ha ő halott, Piper lesz a legidősebb testvér. Phoebe, aki mindig is az ábrándozó legfiatalabb testvér volt, neki fel kellett nőnie. Az volt a feladatom, hogy a sorozatot minél tovább tartsam műsoron, vagyis meg kellett találnom a módot arra, hogy ezek a karakterek felnőjenek.

bubajos-boszorkak-04

Rose érkezése

Rose McGowan volt az egyetlen egy ember, akit megnéztünk Paigenek. Nem hallgattunk meg senki mást.” – mondja Kern, aki elismeri, hogy olyan nevek, mint Jennifer Love Hewitt és Tiffani Thiessen fel voltak dobva. – „Shannen Dohertyt kellett helyettesítenünk, aki egy sztár volt, s voltak olyan szóbeszédek, hogy milyen is lesz a sorozat nélküle. Megvolt az ellenállás a színészekben, hogy meglépjék ezt a kockázatot.

A mi javunkra alakultak a dolgok, hiszen Rose egy teljesen különböző karaktert, fényt, bolondos megközelítést mutatott be – teljesen ellentettjét annak, amit Shannen adott a showhoz. Rose csípős nyelve, bolondos személyisége csak úgy sugárzott, s sok mindent adott nekünk, amivel dolgozhattunk.”

Egy kép értéke… ami látszólag igen sok

A rajongók mai napig nem fogadják el, hogy az összes kép Prueról eltűnt a halála után – de úgy látszik ennek jó oka volt: „Nagyon keményen próbáltam elérni azt, hogy benne legyen visszaemlékezésekben és hogy képek legyenek róla a falon – de azt mondta nekem a stúdió, hogy epizódonként kellene illetéket fizetnünk, amit nem engedhetünk meg magunknak, még akkor sem ha csak egy képet használunk róla. Legalábbis ezt mondták nekem.

bubajos-boszorkak-05

Baby Talk

Piper terhessége az 5. évadban erős aggályokat hozott fel mind a csatorna, mind a stúdió felől, emlékszik vissza Kern, de ő küzdött érte… és nyert. – „Úgy gondoltam, hogy a sorozat azon részén adnunk kell neki némi valóságos alapot. Az élet pillanatait annyira valósan akartuk megmutatni, amennyire csak lehet. A sorozatnak valósnak kellene, s kell lennie. Így szerezzük meg a varázslatot, hiszen a nővérek valósak.

A másik aggodalmat az okozta, hogy démonok jelentek meg minden héten. Hogyan örülhetnénk ennek, mikor egy terhes nő van a házban vagy egy baba van a házban? Az egyik megoldás, amivel végül tovább is mentünk, hogy megalkottuk a valaha élt legerősebb varázslényt /Wyatt/.

O, testvér, ki vagy te?

Miközben Wyattről beszélünk, ott van még egy pletyka, amit Kern tisztázni tud: Drew Fuller időutazó Chrissze mindig is Wyatt öccseként volt jelen. Néhány rajongó azt gondolja, hogy eredetileg ő csak Wyatt volt a jövőből, és csak identitás cserét kapott, amikor Combs valós terhességét beleírták a sorozat 6. évadába. Azt mondja Kern, hogy ez nem igaz.

"Charmed" Pictured: Drew Fuller as Chris Peterson Photo Credit: ©The WB/Brett Panelli

Iskola kábulat

A 6. évadban bemutatták a Varázsiskolát a sorozat univerzumában, habár Kern elismeri, hogy nem jött ellenkezés nélkül. – „A legnagyobb aggodalmunk az volt, hogy az emberek azt fogják hinni, hogy a Harry Pottert koppintjuk, aminek köszönhetően majdnem meg se csináltuk… nagyon sok megosztó gondolat volt az írói szobában közöttünk. Végül azt mondtam, hogy „Na jól van,a Harry Potter nem volt az első ami felhozta a varázsiskolát, na és ők kiről másolták?” Akkor hát mégis, Gyakorló Varázsiskolának kellett volna hívniuk, ha már ott vannak a való életbeli elemek.”

Ahogy a sorozat idősödik, paradoxon módon, kevesebb pénzed lesz, hogy leforgasd a részeket. Az egyik korlátozás az volt, hogy több napot forgassunk egy helyen; a Varázsiskola olyan hellyé vált, amit meg tudunk építeni és ahol tudunk forgatni, s már megvolt a tervünk, hogy hogyan is tudjuk majd beilleszteni azt a 6. évad után is a showba. Ráadásul a rosszfiúval, akit megalkottunk a 6. évadra, meg is nyitottuk ezt a világot.

Befejezetlen üzlet

A 7. évad végén, először a sorozat történetében egyáltalán nem volt garantálva az, hogy megújítják a showt egy következő évadra így Kernnek nem volt más választása, minthogy egy hibrid finálét csináljon, ami akár az évad végét is jelenthette, de akár a sorozat végét is. – „Végül egyikként sem szolgált jól… Frusztráló volt, hiszen voltak hűséges rajongóink, akik megérdemeltek egy igazi finálét, én pedig nem tudtam megírni azt.” (Hogy felelevenítsük az emlékeiteket, a 7. évad azzal végződött, hogy a nővérek legyőzték Zankout, s utána megjátszva saját halálukat új életet kezdtek.)

bubajos-boszorkak-07

Kössünk alkut

A Bűbájos boszorkányok végül kapott egy 8. évadot, aminek szó szerint ára volt: – „Több száz dollárral kevesebb jutott epizódonként.” – emlékszik vissza Kern a finálé költségvetésére. – „Nem mehettünk helyszínekre többet. A teljes utolsó évadot a Paramount stúdióban kellett forgatnunk. Vissza kellett fognunk a látványelemeken, a sztárokon és a vendégsztárokon.

Viszlát, Leo!

Habár a leglátványosabb spórolás Leo (időszakos) távozása volt. – „Nem engedhettük meg magunknak, hogy ott legyen mind a 22 epizódban. Szóval Brian karakterét lefagyasztották a 10. részben. A reménysugár bennem az volt, hogy rá tudom majd őt beszélni arra, hogy visszajöjjön a sorozat fináléjára. Semmiféle kötelezettsége nem volt rá. Arra a tényre támaszkodtam, hogy ő tényleg egy jó fiú, hűséges a nézőkhöz… s az is volt.

bubajos-boszorkak-08

Lépj be, Billie!

A 8. évad egy új állandó színészt is köszöntött, a korábbi 8 Simple Rules sztárját Kaley Cuocot, mint Billie Jenkinst, aki egy majdnem végzetes vetélkedést a Halliwell nővérekkel kialakító fiatal boszorkányt alakított.

A karakter azért lett megteremtve, magyarázza Kern, hogy – „Csökkentsük a nyomást, ami Alyssán, Hollyn és Rose-on volt. Szükségünk volt valakire, akire a munka egy részét átruházhattuk; hiszen a színészeink kutyafáradtak voltak 7 év után. Csak mint Roset azért hoztuk, hogy Prue halála után friss energiát töltsünk a showba, Kaley karaktere pedig azért született meg, hogy friss vért adjunk egy idősödő sorozathoz.

Volt egy olyan pletyka, miszerint Cuocot azért hoztuk be, mert lehetséges, hogy csinálunk számára egy spinoff sorozatot, ami nem volt igaz. Volt-e róla szó, hogy megtörténhet? Persze, de nem ezért hoztuk be őt a képbe.

Egy tisztességes búcsú

  1. május 21-én vetítették a sorozat helyénvaló fináléját, az epizódot, amiről Kern azt mondja, mindig is különleges helyet fog birtokolni a szívében.

Nem tudok a nézők nevében beszélni, de azzal az érzéssel akartam őket hagyni, hogy a varázslat folytatódni fog. A történetnek talán vége van, de a varázslat tovább él – azt hiszem elértem mindezt.

bubajos-boszorkak-09

Lekésett csatlakozás

Attól függetlenül, hogy Prue emléke áthatotta a sorozat fináléját, nem beszéltek arról, hogy visszahozzák őt fizikálisan.

Egyszerűen nem hittünk abban, hogy valaha megtörténhet – vagy hogy ő egyáltalán meg akarná tenni vagy a csatorna akarná tenni. Talán tévedtünk. Talán ugrott volna az alkalomra. De sok belső konfliktus volt, ami az ő távozásához vezetett… sok ember részéről. Úgy éreztem, hogy ez egyszerűen soha sem fog megtörténni. Ez volt az uralkodó vélemény akkoriban.”

Hogyan fejezzük be?

Habár Kern sajnálja, hogy nem volt lehetséges legalább egy képet Prueról belefoglalni a sorozat végső montázsába. – „Egyszerűen nem tudod befejezni a sorozatot anélkül, hogy megadd a tiszteletet Pruenak, de az erők tisztázták, hogy egyszerűen majdhogynem lehetetlen lenne elérni mindezt vagy rengeteg pénzbe kerülne nekünk. Döntenem kellett: Fizetek azért az egy fotóért, hogy utána ne tudjam visszahozni Pattyt, Grams vagy éppen Leot?

Bónusz pillanat!

Kern elmondta, hogy a fia, aki akkoriban 6 éves volt, feltűnt a sorozat fináléjában. Amikor Leo a Varázsiskolában tanít, a fia az, aki a kezébe keringeti a könyvet ott. Mókás!

Fordította: Dorka

3 Hozzászólások

  1. Ez volt az egyik első olyan sorozat, ami meghazározó volt számomra. Amikor én ráakadtam, már csak ismétlés ment szerintem, de annyi biztos, hogy az első pillanattól kezdve szerettem és vártam a következő részeket. Azóta már annyiszor visszanéztem a tévében, hogy meg sem tudom számolni és hiába fújom már kívülről a tartalmát, még mindig belenézek néha. Sajnos a végén már lehetett érezni, hogy elfogyott az ihlet, de az első hat évad szuper volt, mindig hozott olyan szálat, ami izgalmassá tette. Kár, hogy azóta nem tudtak összehozni egy ennyire komplex de mégis érthető és szerethető mitológiájú boszis sorozatot. Oda voltam mindenért, legfőképpen a lányok erejéért, de simán az emberi történetszálakért is. :)

  2. Shannen Doherty-t visszahívhatták volna a befejező epizódra. Félretehették volna az ellentéteket, bármik is voltak azok, mert mégiscsak vele indult a sorozat.

    • Ennek anyagi okai vannak: a sorozat nem engedhette meg magának anyagilag, hogy visszahívja őt, nem volt rá pénz. Dönteniük kellett,hogy most Shannen jöjjön, vagy a nagyi, Leó, és még jó páran.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here