Főoldal A Kiemelt cikkek Itt a véleményem az Eurovíziós Dalfesztivál körüli botrányokról!

Itt a véleményem az Eurovíziós Dalfesztivál körüli botrányokról!

11
Oszd meg!

Amióta lement az Eurovíziós Dalfesztivál eredményhirdetése, irdatlan indulatokkal találom magam szemben a közösségi médiában. Az emberek dühösek és csalódottak, méghozzá több minden miatt. Íme, a saját véleményem a haragot kiváltó okokról. A hozzászólások között szívesen látom a ti meglátásaitokat is!

Freddie jobb helyezést érdemelt!

eurovizios-botrany

Igen, tökéletesen megértem a dühöt, Freddie tényleg megérdemelte volna, hogy bekerüljön a top10-be. Jó volt a dala, jó az énekhang, a színpadi kép is ütött. Sajnálatos, hogy nem jött össze a top10.

Az énekes amint hazaért, telepanaszkodta a médiát, olyanokat nyilatkozott, hogy csak a politika számított, és megalázónak érzi a 19. helyet. Véleményem szerint ez nem túl jó hozzáállás.

Igen, rossz helyen végzett, igen, nehéz lehet elfogadni, de azzal, ha az Eurovíziót, vagy akár a többi résztvevőt szidjuk, nem hiszem, hogy szimpatikusabbnak leszünk. Nem lehetne méltósággal “veszíteni?” (Ne feledjük, az is eredmény, hogy a döntőbe bejutottunk)

Ha sportoló az ember, ha nem, ha csalódott, ha nem, ha dühös, ha nem… Elment, megtette a tőle telhető legjobbat, ami most erre volt elég. Elég amatőr dolognak tartom, hogy így nekiment Freddie az Eurovíziónak.

Politikai győzelem született?

eurovision-winner-jamala

Több fórumon is olvastam, és igen, Freddie is ezt nyilatkozta, hogy a politika számított az Eurovízión. Ezt eltúlzott kijelentésnek érzem.

Nézzük csak a tavalyi Eurovíziót, akkor Boggie is a háború ellen dalolt, sőt, a francia Lisa Angell a “N’oubliez pas” dala is a háború borzalmairól szólt – és a 25. helyen végzett.

Mi ebből a tanulság? Nem a téma miatt fog győzni egy dal, az még önmagában nagyon kevés. Az ukrán Jamala tehetséges, a dala jól össze van rakva, és a krími részek egyediséget csempésznek bele.

No de biztos azért szavaztak rá, mert sajnálták… Aha, és akkor az oroszokra pedig azért ment a voks, mert őket szeretik? Tényleg?

Szar az ukrán dal, nem tetszik!

Ízlések és pofonok, azt hiszem, erről kár is lenne vitatkozni. Mindenkinek joga van eldönteni, hogy tetszik-e vagy sem.

Csupán egy dolgot emelnék ki. Az Eurovíziós döntő közönségszavazásán a magyaroktól Ukrajna kapta a legtöbb, azaz 12pontot. Tehát a magyar (szavazó) közönség is Ukrajna mellett tette le a voksát.

Csalás az új rendszer, le a zsűrivel!

Még petíciók is indultak azért, hogy a következő Eurovízióknál már csak a közönség szavazatai számítsanak, és a szakmai zsűrié nem, vagy ha mégis, akkor kevésbé hangsúlyosan, ne 50-50%-ban.

Érdekes dilemma. Tényleg kell a szakmai zsűri hitelessége?

Részemről azt mondom oké, túlélném, ha csak a nézői szavazatok számítanának, és a zsűri nem, a Dalfesztivál mégiscsak nekünk szól.

A szabályok viszont most adottak: összefésülték a zsűri és a közönség pontjait. A közönségnél az orosz, míg a zsűrinél az ausztrál induló nyert, mindkét helyen második lett Ukrajna, így összesítettben ők győztek. Puszta matematika az egész, nem csalás, nem ámítás.

És ami azt illeti, ezzel az új rendszerrel meglehetősen izgalmas volt az eredményhirdetés, végre, az utolsó másodpercig izgulhattunk, hogy ki nyeri majd a versenyt.

Ezek után biztos nem nézem az Eurovíziót!

eurovision

Lelked rajta. Ha képes vagy lemondani az élményről csak azért, mert más nyert, mint akit vártál, vagy a magyarok nem arattak.

Ami engem illet, jövőre is itt leszek, mert az Eurovízió nem arról szól, hogy ki győz, vagy hányadik helyen végez. Az Eurovízió lényege, hogy egy rakat ország megmutatja a kiválasztott dalát, adnak egy szuper bulit és szórakoztatják a nézőt.

Persze, én is boldogabb voltam, amikor Kállay az ötödik helyen végzett, nem bántam volna, ha idén is jó helyen zárjuk az Eurovíziót. De hát, ez van. Talán el kéne fogadni, hogy ami nekünk tetszett, az nem jött be mindenkinek.

+1 megjegyzés: Bárki nyert volna, sokan lennének dühösek

sergey-lazarev-sexy-02

Naiv gondolat lenne azt hinni, hogy lenne a top3-ból olyan énekes, akinél ne akadtak volna ki az emberek, ha megnyeri a versenyt. Ha Ausztrália győz, az lett volna a vita tárgya, hogy nem is Európa része. Az orosz indulóról kiderült, hogy kemény pornózott, amit hiába próbált eltitkolni az orosz KGB.

És ha valami csoda folytán Freddie nyeri meg a versenyt, akkor azon lenne a háborgás, hogy miből rendez Magyarország Eurovíziót, amikor nem állunk gazdaságilag rózsásan. Bár egy biztos, stadionunk van bőven…

2463 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

11 Hozzászólások

 1. Hű, általában mindig egyetértek veled, de most nem tudok! :D Szerintem teljesen normális Freddie reakciója! Ha eddig nem volt szimpi Magyarország senkinek, akkor ez után a kis háborgás után sem fog az lenni! Meg kell érteni, hogy ebben a versenyében Magyarország csak egy “kis” mellék résztvevő! Szerintem esélyünk sincs (I’m a little bit naive, sorry!) Annak ellenére, hogy Freddie eszméletlenül odrakta magát és valóban az egyik legjobb dal az övé volt, elfogultság nélkül! Habár érdekes, hogy tavaly előtt Kállay milyen szép helyezést ért el!
  A politikáról annyit, hogy azért Ukrajna politikai mindanivalója erősebb volt (negatív értelemben erősebb, az alapján amiket olvastam, hogy mi is a mindanivalója ennek a dalnak, khmmm…), mint Boggié és a többi hasonló témájú dalé!
  A szavazás meg úgy kamu ahogy van! Én sehogy nem tudom elhinni, hogy a mai világba halál igazságos ez a rendszer! Ezt ne mondja senki!
  No, mindegy ez is lezajlott! Az biztos hogy jövőre nem olyan szájízzel fogom nézni a dalfesztivált! Remélem a kövi vendégrésztvevő Amerika vagy Afrika lesz! :D Imádnám! :D

 2. Én személy szerint a politika győzött dolgon azt értem, hogy sokan azért nem szavaztak Freddie-re, mert magyar induló volt és ha fejre állt volna, se kapott volna pontot, akármilyen jó is.
  Jamala viszont szerintem is jó volt, nem politika vagy sajnálat miatt győzött. Jobban örültem neki, mint Ausztráliának vagy a Svéd, esetleg Orosz dal győzelmének.

  • Kállay is magyar volt, ő pedig sok pontot kapott, az 5. helyet érte el, ami szuper eredmény. És ByeAlex is a 10. lett magyarként. Tehát az, hogy azért nem kapott pontokat, mert magyar, talán nem annyira állja meg a helyét :(

 3. Úgy egészében mondanám el a véleményemet, nem pontonként ha nem baj. :) Én megértem Freddie-t, hiszen elég nagy csalódás lehetett ez neki is, a közönség sem arra kíváncsi, hogy diplomatikusan lenyomjon egy sablonszöveget. Ő is hús -vér ember és rosszul esett neki, amit joga van elmondani. Amúgy meg senki sem vak és látják, hogy egy ilyen jó produkcióval mégis hátul végeztünk. Biztosan nem véletlen…
  Jamala tényleg nem volt rossz, van hangulata a dalnak az biztos, de talán az üzenet sem volt utolsó. Ezt nem tudhatjuk. Amúgy meg az orosz győzelme is kiverte volna a biztosítékot, ha a produkciót nézzük akkor ugyanazzal akart befutni mint a tavalyi győztes, vagyis a háttérvetítéssel. Ausztráliának én sem örültem volna, nemcsak az ország miatt, de a dal is csak az énekhang miatt végzett ennyire az elején szerintem.
  A szavazásnál nekem is szemet szúrt hogy pl a zsűrinél volt, aki többször is maxot kapott, máshol be sem kerüt a pontozottak közé. Azért ennyire nem lehetne eltérő a szakma véleménye…
  Én mindenesetre nézni fogom bárhogy is alakulnak a dolgaink, a műsor nagyon jó volt, a két műsorvezető eredeti volt és szimpatikus. Svédország kitett magáért a rendezéssel és most megint lett néhány tök jó szám, amit hetekig hallgathatok. :)

 4. Tibi, “minden szavad aranyat ér” :)
  Az összes pontban tökéletesen egyezik a véleményünk.
  Freddie siránkozását én is szánalmasnak, és gusztustalannak tartom.
  Valóban jő dal volt, ez most ennyire volt elég, el kell fogadni.Azt sosem értem, hogy csak 19 (vagy tavaly csak 20 ), majdnem a végén!.Könyörgöm, a 26-ból valóban csak, de 42 ország indult, 42-ből 19. pedig annyira már nem gáz.
  Gondoljatok bele, hogy az eddigi legsikeresebb Írország már 3 éve sorozatban nem tud döntőzni, vagy a szintén többszörös győztes dánok 2 éve nem jutottak be, mi pedig 6 éve mindig ott vagyunk!!!!!

  A politika és a szomszédság valóban játszik, ez nem kétséges, de csak hasonló erősségű dalok között, ha valami kiemelkedik, azért az mindig érvényesül.
  Nincs olyan győzelem, amivel mindenki egyetértene, aminek mindenki örülne.
  Az ukrán dal nekem is tetszett, igazán egyedi, különleges dal volt, DE….
  Szerintem egy győztes dalnak olyannak kellene lennie, amit mindenki dúdol, naponta 2-3x szívesen meghallgatod a rádióban, előadók feldolgozzák, a tehetségkutatók fő attrakciója lesz.
  Ezt meghallgatod, és csettintesz, hogy igen, ez nem semmi, de nem lesz sláger.
  Másrészt jövőre szinte biztos, hogy jövőre nélkülözhetjük Oroszországot a versenyről.

  Az biztos, hogy nem egy szokványos verseny volt.

  • Én is egyetértek ám a szavaiddal :) Tényleg ott vagyunk a döntőben már mióta, és legalább nem az utolsók állandóan, mint a németek vagy az angolok :D

 5. Most én sem tudok egyetérteni veled, szerintem jogos volt Freddie reakcioja, nem siránkozás,ha valaki elmondja a véleményét. Arrol nem is beszélve hogy szerintem a magyarok nagy része ugyanigy gondolja

 6. Freddie reakcióját én is megértem szerintem jogosan akadt ki. Most már ő is elfogadta a helyzetet. Jamala dala igazán különleges. Én a vége felé a lengyeleknek is szurkoltam mert zsűritől kevés pontot kapott de nagy meglepetés lett volna ha mondjuk az első 5-be bekerül. Én is biztosan fogom jövőre nézni a versenyt. Remélem ha jövőre indul San Marino akkor Valentinát küldik vagy olyat aki tud rendesen énekelni. Spanyolország dala jó volt de én viszont jobban szeretem ha spanyolul énekel a versenyzőjük. Nagy Britanniának az utóbbi évekbe sose jön össze egy jó helyezés remélem majd találnak egyszer egy olyan előadót és dalt aki nem az utolsó helyek egyikén végez de tudom hogy ez nem csak tőlük függ.

 7. Én van, amiben egyetértek, van, amiben nem.

  1. Végtelenül csalódott vagyok Freddie helyezése miatt. Én később láttam, hogy egy videóban a 10 győzelemesélyes dal között említik, így aztán a 19. hely tényleg csalódás. Amiatt is, mert a hazai zsűri az egekig magasztalta a dalt, Freddie egy jó pasi (és a ha tavaly Mans hatott ránk/rám, akkor idén Freddie miért is ne). Lehet, nem voltak túl jó effektjei, de a helyezése – számomra – érthetetlen.

  2. Freddie valóban nem nyilatkozott szimpatikusan, bár én csak interjúrészleteket olvastam arról, hogy azt mondta, inkább effektfesztivál volt ez, nem a dalok számítottak és nem tudom, a bulvársajtó mennyire forgatta ki Freddie dalait. De igazad van: most érdemes lenne csöndben lenni, visszafogottan (bár ettől lehet csalódott az ember) nyilatkozni és emelt fővel továbblépni.

  3. Szar az ukrán dal. És az ausztrál is. Bocsi, nem tetszik és nem értem, másnak mi tetszik rajta. De ez tényleg ízlés kérdése.

  4. Nem gondolom, hogy az új rendszer csalás (bár ahogy itt fentebb már írták, ezek a telefonos szavazások rendre kérdésesek ugye), de én sem tartom jónak, hogy a szakmai zsűriknek ekkora befolyása van. Ezt lehet, hogy valóban másképp kellene súlyozni, ezzel én is egyetértek.
  De Freddie dala a szakmai zsűritől és a közönségtől is kb. ugyanannyi pontot kapott. Szóval nem ezen múlt. Ott volt a lengyel dal, amely a zsűritől szinte semmit nem kapott, a közönség viszont nagyon felhúzta. Szóval lehetett elérni eredményt azzal is, ha csak egyik fronton volt eredményes egy dal/előadó.

  5. Nem mondom, hogy nem fogom nézni az Eurovíziót, de mire számítsak a jövőben, ha ez is kevés volt??? :(

  • “mire számítsak a jövőben, ha ez is kevés volt??? :(” -> Na ez jó kérdés. Magam sem tudom mi lehetne az,ami odakint is tetszik, ha ere beintettek :/

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here