Főoldal Kritika és Értékelés Tévéműsorok Eurovíziós Dalfesztivál 2016: Az első elődöntő – ÉLŐ BLOG

Eurovíziós Dalfesztivál 2016: Az első elődöntő – ÉLŐ BLOG

33
Oszd meg!

freddie

Megannyi várakozás után végre eljött a mi napunk! :) Kezdetét veszi az Eurovíziós Dalfesztivál, ráadásul Freddie is színpadra lép és eldől az este végére az is, hogy bejutunk-e a szombati döntőbe. Az előrejelzések alapján jók az esélyeink, de azért ne bízzuk el magunkat.

Ma este végig jelen leszek, kommentálom a dalokat, és persze minden mást is :) Bízom benne, hogy együtt izgulhatjuk végig az első elődöntőt!

– 21:00: Múltidézéssel kezdünk, a színpadon a tavalyi győztes, a svéd macsó, aki a Heroest énekli, de a Melodefesten előadott új variációban, az animáció helyett élő kisgyerekekkel közreműködve. Még mindig zseniális ez a feldolgozás, pedig az animált alakok is nagyon ütősek voltak tavaly.

– 21:05: Most kapunk egy kisfilmet is, még nézni is maga a gyönyörűség.  Ó, és helló Gundi, hiányoztál!

– 21:07: Az este egyik házigazdagája nem más, mint Mans, a tavalyi győztes. Conchita anno jó volt ebben a szerepkörben, kíváncsi vagyok hogy bizonyít majd Mans. A női műsorvezető, Petra már most üvöltözik, szegényke, van mikrofonod, ne félj, ne üvölts!

– 21:10: Csodás eszményeket mondtak el a műsorvezetők, a ma este a barátságról szól, és nem a különbözőségekről. Hm, most két érdekes poént is eltoltak a műsorvezetők, az Europe-dalos vicc nekem bejött. Ma 18 ország előadója lép fel (hosszú esténk lesz :)), ezekből 10 jut majd tovább. Freddie negyedikként lép színpadra.

– 21:12 – Finnország: Máris belecsapunk, a finn induló elég szimpatikus, a kisfilmje nagyon menő.  Nem igazán értek a divathoz, de ez a kék “kezes lábas” a csajon elég hülyén fest szerintem. Énekhangilag jó a nő, tetszik, ahogy szó szerint él a színpadon. A dal elég semmilyen, nem kúszik a fülembe.

– 21:16 – Görögország: Hm, náluk nincs válogató, az állam felkérésére jöttek, hip-hop, folklór elemek? Na lássuk.

Az autentikus hangszerek és a folklór megjelenése mindenképpen pozitívum. Szeretem, ha egy ország bemutatja a saját zenei kultúrájának egy szeletét. Más pozitívumot sajnos nem mondhatok. Az énekes rész teljesen átlagos, semmi extra, még hangilag sem. A rap gyenge és erőtlen, de ami a legrosszabb, nem érzem a kettő között az összhangot és az átfedést. Mintha két különböző dal lenne, amit megpróbáltak összemosni az Eurovízió kedvéért. Kár érte.

– 21:21 – Moldova: Szimpatikus ez a lány, és gyönyörű a kisfilmben látott ország. Az pedig kifejezetten szimpatikus, hogy többször megpróbált már kijutni, és most sikerült: éljenek a “sosem adom fel az álmaimat” sztorik.

Hű, a csaj kicsit színházban képzeli magát, ezek a teátrális kézmozdulatok és a teljesen felesleges mimika és pofa vágások a kamerának olyan izék. A hangja ütős, a dallamvezetés tetszene, ha nem lenne tüc-tüc az alap. Ráadásul a tüc-tüc itt-ott még a hangját is elrontja. Az űrhajós csókát különösen nem tudom mire vélni, de legalább elkezdett vetkőzni és táncolni a pasi, így történik is valami a színpadon. Akárhogyis, eddig 3 előadóból 1 se tetszett, de most jön Freddie!

– 21:25 – Magyarország: Végre, megjöttünk! Éljen! Freddie kisfilmje valami zseniális, csodás látni a hazai tájakat. Na nézzük Freddie, hogy boldogulsz? :)

 Szerintem minden elfogultság nélkül kijelenthető, hogy Freddie kurva jó volt. Hangilag aratott, a dal még mindig isteni. Oké, a mimika és a kézmozdulatok itt-ott nála is soknak tűntek. Amit ki kell emelnem még, az a csodás vokál, a Fool Moon tagjai rengeteget hozzáadtak a produkcióhoz. A színpadi kép, a dobbantásra repedő föld látványilag is rengeteg pluszt jelent, a táncosról és a dobról nem is beszélve. A végén pedig Freddie kitartott magas hangja egyszerűen, hű! Na most komolyan, ha ezzel a szuper produkcióval nem jutunk be a döntőbe, akkor csalás az egész!

– 21:28 – Horvátország: Ó, ez a csaj nagyon szimpatikus, az a hozzáállás pedig, hogy a sok próba miatt elveszhet a dal varázsa, hát, van benne valami. Tetszik, hogy ezt így van, aki kimondja.

Hű, először is, ez a ruha valami zseniális. Istenien néz ki, végre valami egyediség. A csaj hangja is ütős, és eleve a dalt is szeretem. Rögtön bekúszik az ember fejébe, slágergyanús. Sokszor fogom még ezt hallgatni. Na, megérkezett Freddie első igazi ellenfele!

– 21:32: Hohó, na végre, sikerült vicces monológokat írni. Petra és Mans között jó az összhang, ez a “hívj a pop királyának cucc” vicces, és ez a taxisofőrös anyag is odacsapott.

 – 21:35 – Hollandia: Na végre, Freddie után még valaki, aki kreatívan kihasználja a színpad és a kivetítések adta lehetőségeket. A látványvilág így nem csak azért zseniális, mert helyes a srác. Tetszik a dal, egy jobb-féle countryt juttat az eszembe, amit részemről szuper dolognak tartok. Ez a produkció úgy ahogy van rendben van, egyedül a dal közbeni leállás nem tetszik különösebben. Mindenesetre remélem bejut a döntőbe.

– 21:38 – Örményország: Wow, saját maga írta a dalt? Menő, ezt mindenképpen értékelem. És igen, ezt kábé mindig leírom, de ezt a kisfilmet is nagyon szerettem.

Oké, most már értem miért mondják, hogy nagyon erős a mezőny. Az örmény dal vérprofi, az énekesnő zseniális, és a füst is igazán imádnivalóvá varázsolja a színpadi képet. A hologramos megoldás pedig csillagos ötös, ilyet még nem is nagyon láttam. Ez ahogy van király! Az se lepne meg, ha ez a csaj megnyerné az Eurovíziót. Azt hiszem, nem is panaszkodnék, ha így lenne.

– 21:42 – San Marino: A mennyből a mélybe? Ez a produkció véleményem szerint elég kínos, fel nem fogom, hogy mit keres a pasi az Eurovízió színpadán. Miért küldtek egy olyan énekest, aki Győzike vagy Bikicsunáj szintjén énekel a színpadon. A pasinak pedig adhatott volna valaki angol nyelvleckét, a kiejtése rettenetes. A vokál nem ment meg mindent. Ez így kritikán aluli banyek.

– 21:47 – Oroszország: Na, erről a produkcióról mondják előzetesen, hogy megnyerheti az Eurovíziót. Az oroszok mindig erősek, szóval… A pasi hangja nagyon jó, és igen, a dalt is szeretem, sokszor meghallgattam már. Popsláger, de a jobb fajtából való. A színpadi kép egy cseppet tényleg hasonlít a tavalyi győzteséhez, de nem bánom, mert nagyon profin néz ki, isteni megoldásokat eszeltek ki.

– 21:51 – Csehország: Napokon keresztül ezzel a dallal volt tele a Facebook falam. Nagyon aktív volt a fizetett hirdetés. De hatott, előzetesen megszerettem, most pedig örömmel hallgatom régi ismerősként. Az énekesnő hangja isteni, a dal igazi sláger, és amit a legjobban szeretek benne, ahogy építkezik, hogy a végére eljöjjön a nagy extázis. Igen, tipikus Eurovíziós-dal, de annak nagyon jó. A pinkes háttértől viszont kisül a szemem.

– 21:54 – Ciprus: Ó, basszus ez az! Hallottam már párszor Youtube-on, de nem tudtam hová tenni, fogalmam sem volt róla, hogy melyik országhoz tartozik. Ezt én egyszerűen imádom, annak dacára is, hogy a rockosabb dalok ritkán találnak el a szívemhez. Ez viszont annyira ütős. Egyedül a színpadi kép, ami gyenge, de egy zenekari produkciónál azt hiszem ez nem is számít, az élő zene illúziója eladja az egészet. Jajj Freddie, erős a mai mezőny.

– 21:59 – Ausztria: Oda és vissza vagyok a francia nyelvű daloktól, így az osztrákok egyértelmű előnnyel indultak nálam. A csodás nyelv viszont önmagában nem elég, a dal lassan építkezik, valami hiányzik belőle, hogy igazán elvarázsoljon, az énekesnő sem olyan magával ragadó, csodás hangú egyéniség. A giccses látványvilág pedig mehh… Az osztrákok úgy tűnik nem tudnak Conchita után életképes versenyzőt az Eurovízióra küldeni.

– 22:03 – Észtország: LOL, a pucér segges vízbe ugrás szerintem Eurovízió-történelmi pillanat volt :D Gundi kisfilmje alapján ez a srác hazája egyik legkedveltebb, legegyedibb előadója. Így kell fokozni a várakozásokat.

A pasi kétségkívül tisztában van a külső adottságaival és a vonzerejével, saccperkábé elcsábítja a kamerát – és így a nézőket is. Ez az erőszakos “nyomulás” viszont valahogy nem hat, a dal már annál inkább. Tetszik a dallamvezetés, jó némi egyedit is hallani az amerikanizálódott popslágerek tengerében, különösen a srác mély hangszínén. Csak ez az “elcsábítalak, dögös vagyok, ugorj az ágyamba te prosti” attitüdöt hagyná el…

– 22:06: A green roomban vagyunk Petrával, éppen a San Marinói “diszkókirályt” faggatja. A holland pasi viszont egy tünemény.

– 22:09 – Azerbajdzsán: Éljen, még egy “valóra váltottam az álmaim” történet egy lányról, aki nem adta fel, képezte magát és tört előre, hogy itt lehessen. Szeretem az ilyen sztorikat.

Ismét kaptunk egy amerikanizálódott popslágert, ami se nem jobb, se nem rosszabb, mint az eddigiek. A csaj viszont nagyon jól énekel, a refrén pedig igazán erős, ezerrel megfogja és nem ereszti az embert.

– 22:14 – Montenegro: Hű, hát ez részemről nagyon nem. A ciprusi zúzós zene bejött, de ez nagyon túl van a tűréshatáromon. Se az énekes hangja, se a hangszerek összjátéka nem tetszik. Nem lehetne áttekerni?

– 22.18 – Izland: Ez tetszik. Az énekesnő hangja üt, a dal tök jól van felépítve, és különösen tetszik, hogy részben egy popsláger illúzióját kelti, máskor viszont friss szellőként felüti a fejét benne némi egyediség. A színpadi kép meseszép, ahogy a kivetítővel játszottak, mindenképpen dícsérendő.

Hm, Mans után szabadon? Idén a kivetítővel való játék lesz a trend?

– 22:22 – Bosznia & Hercegovina: Imádom, ha egy ország az anyanyelvén énekel, még akkor is, ha egy szavát sem értem. Egy jó dalnak nem is kell értenie a dalszövegét, az érzések és a gondolatok akkor is átjönnek. És itt jön keményen. A dal hangulata nagyon erős, a szögesdrót igencsak erős kifejező eszköz. Az énekesek hangja csodásan szól együtt, és amikor a vonós hangszer is megszólal, akkor válik igazán egyedivé és kifejezővé a dal. A rap betét viszont durván lerontja az összképet, a fene belé, hogy azt is oda kellett erőltetni.

– 22:26 – Málta: Na itt már a dal kezdése is elég egyedi ahhoz, hogy felfigyeljek rá. A folytatás viszont sajnos egy tipikus popdal, amivel mondjuk nincs baj, mert önmagában ez jó, és sokszor fogom még hallgatni. Az énekesnő jól énekel, a refrén igazán betalál, a táncost pedig üdvözlöm a háttérben.

– 22:30: Na, máris lementek a dalok, a szavazás el is kezdődött. Most ismétlik a dalokat, egy telefonszámról 20 sms küldhető, de a magyarok a magyar dalra értelemszerűen nem szavazhatnak.

– 22:32: Akinek drukkolok a top10-be jutáshoz: Magyarország (naná), Horvátország, Hollandia, Örményország, Oroszország, Csehország, Ciprus, Azerbajdzsán, Izland valamint Szerbia & Hercegovina. Nagyon erős a mai mezőny basszus, kíváncsi vagyok mi lesz a végeredmény. Izgulok egy cseppet Freddieért.

– 22:37: Ó, ismét kaptunk egy szuper kisfilmet, ezúttal Svédország Eurovíziós történelmét mutatják be. Nagyon jól működik most a humor az Eurovízión.

– 22:44: Na lezárták a szavazást. Hű, izgulok! Nemsokára eldől, hogy Freddie bejut-e a döntőbe.

– 22:46: No fene, ez most meglepett. A migránskérdés fontos dolog, és igen, alapjaiban változtatja majd meg az emberáradat Európa életét a következő év(tized)ekben, de… Az Eurovíziós Dalfesztivál egy szórakoztató műsor, ahol eddig nem kapott helyet a politika. Tényleg kellett most ez ide? Tényleg az Eurovízió a legjobb terep a politikai üzenetekhez? Igen, ez emberjogi kérdés is, de lássuk be, a migránsválságnak van politikai üzenete is. Nem tetszik, hogy ez itt most bekerült a programba.

– 22:54: Idén van némi változás. Az automatikusan döntős 5 nagy ország előadója, és a tavalyi győztes dalaiból eddig videoklip részleteket mutattak, most viszont a színpadi produkcióból láthatunk 55 másodpercet. Ami szuper dolog, mert így érződik, hogy az egyik fő esélyesnek kikiáltott francia énekes nem tud élőben énekelni, mert elég hamiskás. A spanyol csaj és a dala viszont élőben is odacsap. És mi a helyzet a svédekkel? Hát az egyértelműen a lassú méreg. Mert amikor először hallottam a dalt nem varázsolt el, most pedig, hogy már vagy hússzor hallottam, kifejezetten szeretem.

– 22:58: Úristen, kezdődik! Random módon sorolják az országokat, nem továbbjutási sorrendben. Izgulás ezerrel! A továbbjutók: Azerbajdzsán, Oroszország, Hollandia, Hungary (Ezaz! Éljen!), Horvátország, Ausztria, Örményország, Horvátország, Ciprus valamint Málta. A kieső Bosznia és Hercegovinát nagyon sajnálom.

– 23:03: Hű, igazán boldogan zárult ez az este! Magyarország bejutott a szombati döntőbe, ennél jobb dolog nem is történhetett volna velünk. Naná, hogy szombat este lesz Élő Blog, csütörtökön viszont megpihenek. Szeretettel várok mindenkit szombaton – drukkoljunk együtt Freddienek!

33 Hozzászólások

 1. Éééés sose rosszabb kezdést :)
  Imádom a tavaly győztes fickót és szuper jó ez a kisgyerekes koreográfiája a dalának. Aminek ezt a lassabb verzióját a múltkori bejegyzésed óta sem kedveltem meg!

 2. Ez valami frenetikus volt, még tv-n keresztül is, hát akkor milyen lehetett élőben! Nem is beszélve arról, hogy az első ember aki tisztán énekelt! Jó döntés volt Magyarország! :)

 3. Ahh, szavaiddal élve tényleg kurva jó volt Freddie! Ahh, elképesztően jó volt. Sztem az eddigi évek legjobb előadása volt!! REmélem bejutunk!!

 4. Hello! Jajjj nagyon tetszett Freddie borzasztoan izgultam az elejen hogy milyen lesz, de amikor lattam a magabiztos eloadast, teljesen megnyugodtam, abszolut a legjobb volt eddig a ma estén

 5. Freddie szuper volt minden elfogultság nélkül!
  A Horvátok is szuperek voltak, de az a ruhának csúfolt izé:)
  A többiek felejthetőek voltak.
  Finn csajszinak a hangja jó volt, de a ruhájuk hagy némi kivetnivalót meg a színpadkép.
  Görögöknél egyedül a hangszerelés volt jó és a csajok hacukája.
  Moldovának a ruhája tetszett csaj.

 6. Összekeveredik a bejegyzésem…
  Szóval a ruhájuk hagy némi kivetnivalót maga után.
  Moldovai csajnak a ruhája tetszett csak.

 7. Az oroszok látványvilága szuper volt. A pasi sem rossz. De a dal nekem nem túl egyedi.
  A következő csajszi hangja ott van, De valami hiányzott hozzá, hogy átütőre sikeredjen.

 8. Az osztrák lányka habos-babos, könnyed, kicsit giccses. De legalább jó volt a hangja, kiejtése.
  Utána a srác túljátszott és a hangja is pocsék.

 9. Azerbajdzsáni hölgy hangja izgalmas volt, a ruhája szintén(pasiknak).

  Az utána lévő dal majdnem jó, de néhol összemixelt valaminek tűnik.
  A szemem meg megfájdult a sok villódzástól.

  Izland nagy kedvencem, kíváncsi leszek élőben…

  Én meg jól teleírom a falad közben. Ezer bocsi:)

 10. Izland jó volt, ahogy vártam. A madarak jók voltak. De a kezes rész nekem hajaz csak egy magyar tehetségkutatósra nagyon?

  Bosznia&Hercegovina dalát is szerettem, viszont reménykedtem hogy a rap betétet kihagyják. Sajna nem. De azért jó volt.

  Málta: Ez a nő gyönyörű és nem csak azért, mert várandós.
  De szegényt nem irigyeltem a cipője miatt.
  A dalt meg néhol nagyon szerettem, néhol meg nem.

  • Horányi Julira gondolsz? Ő csinált hasonlót a kezével, de azt Siától csórta el szerintem.

   Örülök, hogy a rap betét nem csak engem idegelt fel :/

   • Nem Júlinál volt ez a háttér kezes, hanem valami árnyékjátékosoktól a Csillag születikben rémlik. De előkeresem.

 11. Hűűű, nagyon pörgős volt, nem tudnám azt mondani, hogy volt valaki, aki így kiemelkedett. Pláne, mert aki kicsit is jó volt, abban rögtön Freddie vetélytársát láttam és máris nem tudtam megkedvelni :D
  De Szergej (az orosz fiú) veszélyes, meg vannak még azért.

  No, egyelőre jussunk be.

   • Ilyen szempontból az orosz fickó veszélyes, az észt, meg tán a holland is. Mind ilyen szóló jó fickók, ahol lehet, nem is annyira a dal számít.
    Na, kiderül.

    • Szerencsére ebből a szempontból mi is szerencsések vagyunk, mármint, külsőre Freddie simán felveszi velük a versenyt. És hangban még jobb is náluk :D

 12. Az én listám így néz ki:
  Freddie
  Horvátország
  Izland
  Azerbajdzsán
  Bosznia&Hercegovina
  Örmény
  Moldova
  Ausztria
  Orosz
  Málta
  Cseh

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here