Főoldal Hírek Miért tiltott regény a könyvtárakban a Harry Potter, az Alaska nyomában vagy...

Miért tiltott regény a könyvtárakban a Harry Potter, az Alaska nyomában vagy Az éhezők viadala?

7
Oszd meg!

Az amerikai szülők úgy tűnik nagyon ráérnek, ugyanis minden évben levelekkel bombázzák az iskolai és a városi könyvtárakat, hogy bizonyos könyveket tiltsanak ki a könyvtárakból. Mindezt meg is indokolják pár szóban, vagy akár hosszú levelekben, a könyvtárak pedig sajnos sokszor engednek a nyomásnak

x-titott-konyvek

A korábbi években több olyan könyv is felkerült a korábbi években, amiket itthon is kiadtak, mint az Egy különc srác feljegyzései (drog/alkohol/cigizés, homoszexualitás, szex, sőt, még maszturbálnak is benne), Az éhezők viadala (vallásos nézőpont WTF), Tizenhárom okom volt (Drog, alkohol, cigizés, szexualitás), Ne bántsátok a fekete rigót (durva nyelvezet, rasszizmus), Alkonyat (vallásos nézőpont, erőszak), Zabhegyező (durva nyelvezet, szexualitás), Gossip Girl (homoszexualitás, szexualitás, durva nyelvezet) vagy a Harry Potter sorozat a sátánizmus és okkultizmus vádjával.

A 2015-ös évben az alábbi tíz könyvet érte a legtöbb támadás:

1. John Green – Alaska nyomában
Az ok: Durva nyelvezet, szexuális tartalom. (Olvastam a könyvet, tény, hogy van benne némi szókimondóság, de könyörgöm, 16 éves simán elolvashatja.)

2. E.L. James – A szürke ötven árnyalata
Az ok: Jó, ezt ne is taglaljuk, mind tudjuk miről szól. A szülők amúgy attól félnek, hogy a tinik ki akarják majd próbálni, amit ott láttak.

3. Jessica Herthel és Jazz Jennings: I Am Jazz
Az ok: Pontatlanság, meleg karakterek, szexualitás, vallási szempontok

4. Susan Kuklin: Beyond Magenta: Transgender Teens Speak Out
Az ok: Családellenes, durva nyelvezet, LMBT karakterek, szexualitás, vallási szempontból alkalmatlan. (Miért nem mondják ki nyíltan? Az vele a bajuk, hogy a téma a transzneműség.)

5. Mark Haddon – The Curious Incident of the Dog in the Night-Time
Az ok: durva nyelvezet, vallásos nézőpont, profán és ateista

biblia

6. Isten (vagy aki leírta): A Biblia
Az ok: vallás. (WTF. Fogadjuk el, van aki vallásos, van, aki nem. Ezért ne tiltsunk már ki könyvet!)

7. Allison Bechdel – Fun Home
Az ok: erőszak és bizonyos képek

8. Craig Thompson – Haibi
Az ok: meztelenség, szexualitás

9. Jeanette Winter – Nasreen’s Secret School: A True Story from Afghanistan
Az ok: vallásos nézőpont, erőszak

levithan

10. David Levithan – Two Boys Kissing
Az ok: homoszexualitás, és egyéb tragédia, például a társadalom nem támadja a srácokat a szexuális irányultságuk miatt (Szörnyű, ugye?)

A tíz könyvből itthon csupán három jelent meg, de hát láthatjuk, hogy milyen okok vezettek leginkább a tiltakozáshullámokhoz. Ne legyen a könyvekben LMBT karakter, mert az ugye bűn (szerintük), a vallást se nagyon birizgálja senki, és légyszi, ne szexeljen már egy karakter sem, nehogy utánozni akarja őket a tini. (Magától persze eszébe se jutna senkinek, hogy izéljen. Ugya nmár! Ki akarna szexelni tizenévesen…)

John Green videóban akadt ki a top tizes lista ellen, az összes gondolata teljesen jogos. Hiszen az Alaska nyomában kábé egy orális jelenet van, az sem prűd, a nyelvezete kissé talán durva, de könyörgöm, semmi olyan nincs a könyvben, amit ne olvashatna egy 16 éves. Green hozott egy tök jó példát: A Beavatottban azt látják a tinik, hogy mozgó vonatra ugranak fel a bátrak. Most akkor félni kéne, hogy majd megpróbálják utánozni őket? Több tisztelet a fiatal korosztálynak! Csak mert valaki tini, még nem hülye.

Oké, aláírom, a tízes listából van olyan, aminek én se látom helyét egy gimnáziumi könyvtárban, és itt A szürke ötven árnyalatára gondolok, azon a könyvön okkal van tizennyolcas karika. De könyörgöm, A bibliát miért kell kitiltani? Hiába vagyok ateista, még szerintem is nagyon WTF a döntés. És akkor mit gondolhat mindenről az, aki vallásos.

Az egészben pedig az a legszomorúbb, hogy sok iskolai vagy városi könyvtár végül enged a szülők követeléseinek, és nem csak ezt a tíz könyvet, hanem jóval többet tiltanak ki a nyomás miatt a könyvtárakból. Annyira debil viselkedés ez szerintem a tiltakozók részéről. Nem lenne egyszerűbb, ha pl. 18 év felett senki se kölcsönözhetné ki A szürke ötven árnyalatát? Remélem nálunk, a hazai könyvtárakban nincs ilyen tiltó lista…

7 Hozzászólások

 1. Nem érzik egyébként ellentmondásnak, h az egyik könyv azért van kitiltva mert ateista, a másik meg azért meg vallásos? o_O Meg azért is furcsa a Biblia kitiltása, mert Amerikában a lakosság kb. 70%-a keresztény.
  A 13 okom volt mondjuk egy érdekes könyv, pár éve olvastam, és még akkor is nagyon megrázott és elgondolkodtatott, és tény, hogy nem adnám akárki kezébe, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen ki kéne tiltani a könyvtárakból.
  A Twilightot igaz, hogy rég olvastam, de hol van abban vallásos nézőpont???

  • Twilight:
   Úgy tudom, a házasság előtti szex és az abortusz kérdése kapcsán szokták felhozni, hogy Meyer azzal, ahogy ezeket a témákat kezelik a szereplői, a mormon tanításokat propagálja a könyveiben.
   (Plusz pl. a Hollywood Hírügynökség-féle New Moon kritika von párhuzamot Jacob farkassága és a homoszexualitás, valamint a mormonok utóbbiról vallott nézetei között.)

  • Bizony, ez tipikusan a van kalap – nincs kalap kategória :/ Nem nagyon lehet tudni, hogy most éppen mi a kínjuk.
   A Twilightban tényleg adott a vallásos dolog, elég ha csak azt nézzük, hogy Edward az esküvőig nem hajlandó rámászni Bellára, bármennyire is akarja a csaj :D

 2. Szerintem nagyon nagyon nagyon rossz döntés ez az egész tiltogatósdi. A szürke 50-nel mindenki tudja, mi a probléma, de legfőképp az intellektusa miatt “ártalmas”, mintsem a szexualitásért…
  Az igazat megvallva nekem rettentően elegem van abból, hogy mindent uniformizálni akarnak. Mindenki legyen heteró, fehér, katolikus, de azért ne túlzottan, beszéljen szépen, választékosan, mindenki viselkedjen a saját nemének megfelelően. Csak pont az a probléma, hogy a világ nem ilyen :) Rettentő sok diák küzd bármiféle mássága miatt kisebbségi érzettel, sőt, depresszióval, mert egyedül érzik magukat. Nagyon sok diák nincs beiratkozva könyvtárakba, maximum az iskolaiba, ami ingyenes. És akkor pont ott ne legyenek ezek a könyvek, amelyek megmutatják nekik, hogy nincsenek egyedül, LÉTEZNEK UGYANOLYAN EMBEREK, MINT ŐK? Akik vallásosak, ateisták, másképp tekintenek a politikára, transzneműek vagy melegek.
  Ha egy ilyen ember betéved az iskolai könyvtárba és leül, levesz valamit a polcról, mert mondjuk több órát kell várnia a buszra, lehet, hogy segít neki a jellemfejlődésben, sőt, hosszútávú kínszenvedéstől menti meg őket. Na és persze azokról se feledkezzünk meg, akik heterók, fehérek, visszafogottan katolikusak, de egyszerűen szeretnek ilyeneket olvasni. Mellesleg ha a gyerek nem kapja meg a szexuális felvilágosítást se otthon, se az iskolában, még mindig könyvből tanuljon, mint az utcáról :)
  Önkényeskedés az egész. Cenzúra. Megfosztják a könyveket attól, amiért íródnak: hogy különböző, igazi sorsokat mutasson be. Ez a huszonegyedik század, emberek, ideje lenne végre túllépni a tizenkilencediken…

 3. Az I Am Jazz írójának életéről TLC sorozat fut (vagy futott), gondolom ezt Amerikában is adták. Most akkor a kedves szülők futottak a TLC-hez is, hogy ugyan már nehogy véletlenül a gyerekük megtudja milyen egy transznemű élete? Én nem igazán ismerem az USA-t, de azért az elég egyértelmű hogy az ott élő iskolások döntő többsége nem tud túl sokat a másságról. Szerintem például pont ezért szükség lenne arra, hogy a gyerekek elolvassák az említett könyvet, mert így megismerhetik egy hozzájuk hasonló korú transznemű gyerek életét. Én személy szerint jónak találom, hogy Jazz megírta a könyvét és ezzel több emberhez is eljuttatta a történetét, megismertette egy transznemű gyerek küzdelmét a mássága miatt. Fontos lenne, hogy a gyerekek nyitottabbak legyenek az elfogadásra és szerintem ez és az ehhez hasonló könyvek igenis jótékonyan hatnának a gyerekekre.

 4. Csacskaság és műbalhé. Kíváncsi lennék, a leginkább tiltakozó szülők közül mennyien ellenőrzik, hogy milyen internetes tartalmakat olvas/néz a gyermekük. Az okostelefonok korában szerintem követhetetlen. Egyébként pedig a tiltott gyümölcs okán én csakazértis elolvasnám. Ha ma lennék gyerek, és nem kapnám meg a könyvtárban, letölteném elektronikus formában ezeket a könyveket. Ennyire egyszerű. Oké, a Szürke-könyveket ne olvassák. A 16 éves fiamnak azt én se adnám a kezébe még. Ám a többit miért is ne? Minden osztálytársa olvasta azokat. Minek ez a sznobság? Nem hiszem, hogy a mai tizenévesek csupán Dosztojevszkijre és Jókaira vannak kalibrálva. A szépirodalom mellé simán oda kell férnie a szórakoztató irodalomnak is. A felsorolt könyvek közül -pedig nem az én korosztályomat célozzák- nagyon sokat olvastam. Szórakoztattak, némelyik elgondolkodtatott. A kamasz gyerekeimet úgyszintén.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here