Főoldal Kritika és Értékelés Tévéműsorok Egyelőre gyermekkínzásnak tűnik a Kismenők: Kritika az első adásról

Egyelőre gyermekkínzásnak tűnik a Kismenők: Kritika az első adásról

3
Oszd meg!

A Tv2 új gyermek tehetségkutatót mutatott be a hétvégén, amit ők tehetséggondozónak neveznek, de a gyerekek nevében kikérem magamnak az elnevezést. Az Ének iskolájával ellentétben itt komoly tortúrának teszik ki a gyerekeket, a műsor minden eleme megegyezik a tehetségkutatókéval, és gyanítom olyan lelki traumákat fognak átélni szegény kicsik, ami tolerálhatatlan.

kismenok-01

Igen, dühös vagyok a műsorra, de igazából magamra is, mert a műsor készítői elérték a céljukat. Nekem is megvoltak a magam kedvencei, drukkoltam, hogy X vagy Y jusson tovább, teljesen működött a gépezet. Csak akkor eszméltem fel, miután megnéztem az adást, lement az izgalom, és átgondoltam a látottakat. Ezt semmiképpen sem nevezhetjük tehetséggondozó műsornak, legalábbis perpillanat ez a jelző nagyon nem illik rá. Kérdés mi lesz később, mert aláírom, amint elkezdődik az élő adás, és konkrétan foglalkozni fognak a gyerekekkel, lehet még ebből jó dolog is, de most nehéz mindezt elképzelni.

kismenok-02

Jelenleg az a tét, hogy melyik kis tehetség jut be Tilla vagy Ördög Nóra csapatába. Minden szegmensben két jelölt érkezik, kap egy kisfilmet, eljátsszák Az ének iskolájából ismert “megleplek a kamerával, elmondom, mész tovább, és légy cuki baszd meg, ne légy megilletődött, na, ne csináld te gyerek” jeleneteket. Utána a gyerek megérkezik, a műsorvezető a zsűritagokra koncentrál, mert miért ne, Hajós viszont többször meg is jegyezte, hogy ne velük foglalkozzanak, a gyerek a lényeg, jár respekt. Szóval, a gyerek teszi a dolgát, utána pontoznak: 4×25 pont a 4 zsűritagtól, és 4×25 pont jár a közönségtől (nagyszülők, anyukák, apukák, gyerekek). Ezután jön a második gyerek, de az ő pontozásánál már az előző gyerkőcöt is odaállítják, és elkezdődik a tortúra, hogy kinek lesz több pontja.

KSIMENOK1ADAS0056

Gondoljatok bele, mekkora kínzás már mindez egy hat éves gyereknek. Pontokban mérik a tehetségét, és mindezt a tévé nyilvánossága előtt. És ami a legszomorúbb: sokszor nem is a tehetség számít, hanem a cukiságfaktor, és az is nonszensz, amikor egy 5 éves küzd meg egy 10 évessel. És persze a kevesebb pontot gyűjtő gyereket éri némi kárpótlás, kap 100 ezer forintot és egy meglepetést, amire vágyott, pl. rózsaszín barbi kocsit vagy nyaralást Bécsbe, de könyörgöm, mégsem a tévé nyilvánossága előtt kéne tehetségkutatós formuláknak kitenni a gyerekeket. És legyen bármennyire is 6 éves Évike, ő is felfogja, hogy nem jutott tovább, hiába lesz egy rózsaszín barbis kocsija, amikor ő csak táncolni akart a színpadon.

kismenok-03

És igen, értem én, a sportban, vagy a tanulmányi versenyeken is fontos dolog, hogy megtanuljanak veszíteni, vagy rájönni, hogy az élet nem mindig kegyes, de nagyon nem mindegy, hogy a tévé – az ország nyilvánossága előtt történik mindez, és még fél évvel az adás után is ez lesz a téma a faluban (és dátumban még keveset is mondtam), vagy három nappal később lecseng, hogy elbukta a gyerek a töri versenyt, és már mással foglalkozik. És akkor ez még csak egy szempont, a tévé – és a nyilvánosság – durva dolog, rengeteg negatív hatása lehet a gyerekekre nézve, különösen ha az elején veszítenek. Emlékezzünk Az ének iskolája tavalyi diákjára, Horváth Alexandrára, aki elárulta, mennyire megviselte őt a Megasztár 5-béli kiesése tíz évesen…

kismenok-04

Ami magát az adást illeti, több olyan pontja is van, aminek nem örültem. A színpad és a díszlet például gigászi, elveszik benne a gyerek. Sajnos a zsűri és a műsorvezetők is indokolatlanul több jelenlétet és kiemelést kaptak, a gyerekekkel pedig keveset beszélgettek, pedig sok volt köztük a nagydumás, akiknél működhetett volna a Gyerkeszáj-faktor. Az is elég cuki, nem igaz? Persze el kell ismernem, Tilláék jók voltak, és a zsűri is elég szimpatikus. Hajós és Ábel Anita hozza a megszokottat, rutinosak. Lajtai Kati imádnivaló volt még abban az undorító ruhában is, az újonc Bence pedig haláli pasi, a tévére termett, könnyedén ő lehet a műsor felfedezettje a kereskedelmi tévék számára.

kismenok-06

A gyerekek amúgy tüneményesek, sok volt köztük az igazi tehetség. Például a táncos Évike kiesését sajnáltam, hihetetlenül jól rázta a kislány. A slammer Beninek is bent lett volna a helye, nagyon profi a srác, imádom a slamjeit. Az énekesek közül Fésűs Nelly lányát nagyon csíptem, de az “ellenfele”, Debbie sem volt rossz. Oké, aláírom, volt olyan produkció, ami számomra érdektelen volt, mint a hangszeresek és a tánccsapat, hát ez van, nem szerethet mindenki minden műfajt, de a gyerekek akkor is aranyosak voltak. Egy dolgot viszont nagyon kínosnak éltem meg: egy testvérpár, aki kézen fogva a lehető legszerelmesebb dalt énekli (Lucky), hát, nézőként feszengtem, hiába voltak szuper tehetségesek.

kismenok-05

Mindent egybevéve nézőként tetszett a műsor, és sajnos csak azután ismertem fel, hogy mennyire lélekromboló mindez a gyerekeknek, hogy már véget ért az adás. Azt hiszem, jobb lett volna, ha idén is Az ének iskolája startol el, mindenesetre nézem tovább a Kismenőket, remélem jobban bánnak majd a kicsikkel amint teljes lesz Tilla és Nóra csapata.

3081 <- Az összes oldalletöltés 3 <- A mai adatok

3 Hozzászólások

  1. Szombaton más programom volt, későn értem haza, és nem vagyok az a típus, aki utólag visszanézi a műsort. Ráadásul azok után, amit olvasok, látok, hogy mi zajlik a Tv2-n nehezen is ülök le elé. Ezzel a cikkel sem hoztad meg a kedvem, szóval köszi, marad szombat esténként három szabad órám. Esetleg vasalás erejéig belenézek, de ennyi. Nem biztos, hogy kell ezt követni.

  2. Én követem a műsort. Én sajnálom hogy a slammer Benji helyett Márk jutott tovább tehetséges gyerek de itt megsajnálták szerintem őt. Réka továbbjutásába szerintem az is kicsit szerepet játszott hogy a nővére az Ének iskolájában volt versenyző. A kiesett gyerekek közöl egy-egy versenyző visszatérhet a műsorba.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here