Főoldal Érdekességek Érdekességek Játék az egész filmvilág!

Játék az egész filmvilág!

0
Oszd meg!

A filmek remek lehetőséget adnak arra, hogy nézőként beleélhessük magunkat egy karakter bőrébe, az igazán jó filmek pedig éppen attól jók, hogy képesek beszívni a közönséget. Azonban ma már a filmek világa megfertőzte a játékokat is, így már nemcsak a fotelből nézve élhetjük bele magunkat a filmbe, de annak hangulatát játékos formában is megkaphatják a rajongók.

Nem újdonság, hogy a filmek begyűrűznek az élet más területeire, a legnagyobb közönségsikerre szert tett alkotások már évtizedekkel ezelőtt kinőtték a mozikat. Hollywood minden alkalmat megragad, hogy termékeivel még jobban egy márkanévhez láncolja a rajongókat, ám a plüssállatok és a hősöket utánzó játékfigurák csak a kezdetek voltak. Ma már a játékboltok polcain a legismertebb filmek szereplői köszönnek vissza, és természetesen minden korosztály megkaphatja kedvenc filmes élményét.

Például a Csillagok háborújának népes és fanatikus rajongótábora szépen el van látva. A tavaly hetedik filmmel megajándékozott megszállottak a kártyajátékoktól kezdve puzzle-okon át a memóriajátékokon keresztül a legextrémebb társasjátékokig választhatnak a palettáról, utóbbiak variánsai pedig végtelenek. Amellett, hogy játszhatunk Star Wars-os Monopolyt, Rizikót, már adtak ki 3D-s SW-társast, Ki nevet a végén utánzatot, sőt, még magyar változatot is. Az 1983-ban a magyar boltokba kerülő példányokat gyorsan elkapkodták, és azóta is nagy értéket képviselnek a gyűjtők számára.

Star-Wars-Tarsasjatek-1986-HUNGARY

Azonban, ha nem szeretnénk a szobában maradni a filmnézés után, bőven akadnak filmes kirándulóhelyszínek is. Az egyik legegzotikusabb talán ellátogatni Új-Zélandra, ahol mind a mai napig látogathatóak a Gyűrűk ura-trilógia helyszínei. De természetesen sokkal közelebb is találhatunk filmes helyszíneket, Máltán varázslatos az 1980-ban készült Popeye falu, amely hátteréül szolgált a Robin Williams főszereplésével forgatott amerikai filmnek, és mind a mai napig egész napos szórakozást jelent a családok számára, mindenféle játékos feladat, vízi kirándulás, speciális étterem várja az érdeklődőket. Tunézia igazi filmes paradicsom, rengeteg filmet forgattak az észak-afrikai országban, többek között még manapság is megtalálhatóak a Brian élete, a Gladiátor vagy éppen a Csillagok Háborúja díszletei.

Emellett már rengeteg filmes kalandpark van Európa szerte, talán a leghíresebb a párizsi Disney park, amely Indiana Jonestól az Armageddonon át a Star Warsig rengeteg híres filmet idéz meg játékaival. Emellett figyelemre méltó a Warner vállalat madridi élményparkja, ahol hullámvasutak mellett többek között külön szekciója van Supermannek. Németországban a Movie Worldben pedig idén indul útjára a Walking Dead Breakout, amely az ígéretek szerint páratlan félelmetes élményt kínál, ráadásul valószínűleg tényleg félelmetes lesz az élmény, a 700 négyzetméteren tartandó bemutatón csak 16 éven felüliek borzonghatnak a zombik között.

A horrorok és a thrillerek kedvelői számára azonban már Magyarországon is jut bőven kaland azután is, hogy felálltak a filmvászon elől. A különböző paráztatós és nem para szabadulós játékok immár évek óta a rendelkezésre állnak, sőt, a fővárosban már nagynak mondható a választék, de több vidéki városban is megvalósították már a gyakran filmek által ihletett szabadulós játékokat. Ilyen például az egyik klasszikus horror, a Fűrész által alkotott szoba, amely a filmhez hasonlóan egy feladathoz köti a kiszabadulást, bár, tény, hogy az elbukással jóval kevesebbet kockáztatunk, mint a filmben. Ám a témák sora végtelen, már nálunk is van például a Da Vinci-kód című mozi által ihlette szabadulós játék, amely a film témájának megfelelően a szabadkőművesekre és a templomos lovagokra fókuszál, és játék közben bizony rengeteg ismeretre is szert lehet tenni.

Aki a krimiket szereti, az pillanatok alatt Hercules Poirot bőrébe bújhat, Budapesten már több nyomozós játék is komoly népszerűségre tett szert. Többek között meghívót kaphatunk egy különleges vacsorára is, amely során nemcsak az ételekre érdemes figyelni, de azokra is, ugyanis sokszor a játék szerves részét képezik, hanem mindenre, amely a helyszínen van, ugyanis bármiről kiderülhet, hogy nyom egy éppen körülöttünk lezajlott gyilkossági ügyben. Aki szemfüles, rájöhet, hogy az ismeretlenekkel, néhol színházi elemekkel színesített estén ki a gyilkos. Európa szerte már rengeteg helyen lehet hasonló játékokat kipróbálni, és természetesen van olyan, amely például kifejezetten a hitchcocki hangulat megteremtésére törekedtek, így a pszicho filmes királyának több történetét is végigizgulhatjuk szereplőként.

A Pókerarcok című mozi népszerűségével sokakhoz juttatta el a kártyajátékokat, de a film hatására mi magunk is rendezhetünk egy pókeres estét. Nem is kell ehhez sok, talán egy pókerszett és valami rágcsálnivaló. Viszont a szabályok megismerése elengedhetetlen ahhoz, hogy követni tudjuk Matt Damon kalandjait az asztalnál, ám erre bőséggel kapunk lehetőséget az interneten. És ha már túlvagyunk a kezek erősségének a rangsorán, könnyedén kerülhetünk olyan szorult játékhelyzetbe, mint főhősünk a moziban. Aztán már csak rajtunk áll, hogy észrevesszük-e a szétszedett oreo titkát.

Hasonlóan városi játék a kincskeresés, amely szintén nagyon közkedvelt hazánkban. Immár több tematika alapján is lehet városnézős-keresős kalandjátékot játszani, akár filmes tematikában is. A geocaching elnevezésű játékfajta arra ad lehetőséget, hogy egy kis városnéző túrát egybe kössünk egy kis játékkal, és az okostelefonunkra telepített alkalmazás segítségével kincsre vadásszunk. A játék nem titkoltan nemzetközileg is filmes ihletésű, és első példái Európa szerte is a Nemzet aranya, illetve a Titkok könyvtára című filmekre hajazva lettek megálmodva.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here