Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Kritika a Shameless – Szégyentelenek ötödik évadáról

Kritika a Shameless – Szégyentelenek ötödik évadáról

0
Oszd meg!

Szomorú látni, amikor egy olyan jó sorozatnál, mint a Shameless, ennyire képesek félremenni a dolgok. Az ötödik szezon nem csak hangulatában volt más, mint a korábbiak, hanem több karakter is szinte kifordult önmagából. Nem mondom, hogy nem élveztem a darát, mert nem volt rossz, de egek, a korábbi szezonokat jobban csíptem. Alább spoileresen kifejtem a véleményem az ötödik évadról.

shameless-01

Leginkább Fiónában csalódtam, ami nagyon meglepett, mert eddig imádtam a karaktert. A lány eddig szinte csak a családjának élt, emellett próbált boldog lenni, magánéletet kialakítani, de az első mindig is az volt, hogy a gyerekek rendben legyenek. Most viszont? Mintha nem is ő lett volna ezzel a szerelmi drámával, és a három perc alatt megköttetett, totálisan felesleges házassággal, egy béna pasival. És az igazat megvallva, az étteremtulaj főnöke sem szimpatikus. Hol van ilyenkor Tony? Az nem lehet, hogy csak én imádtam a rendőrt, ugye?

shameless-02

Amikor azt hittem Fiona szála már nem lehet gyengébb, visszahozták Jimmyt is, hadd kavarja meg még inkább a szart, de könyörgöm, a jelenlétének semmi értelme nem volt. A szezon elején megadták Fiónának a lehetőséget: kijött a sittről, újrakezdhette volna, jó melót kapott. De mi lett a vége? Hagyta széthullani és börtönbe kerülni a gyerekeket, férjhez ment, napokra elköltözött, és egyszerűen nem foglalkozott, csak magával. Igen, érthető, hogy egy huszonkét éves lány ezt szeretné, de Fionánál minden egyes cselekedet olyan karakteridegennek tűnt a számomra. Mintha nem is az a lány lenne, akit négy évadon át imádtam.

shameless-03

Debbie is totál káosz lett mostanra. Annyira nincs megalapozva ez a “veszítsem már el a szüzességem, legyen már pasim, könyörgöm, legyek terhes” vonal, hogy az valami hihetetlen. Vagy azt nevezzem alapozásnak, hogy az új pasija sógornőjével beszélgettek és elmondta neki a lány, hogy de jó volt beköltözni a családhoz? De már előtte is jelentkezett Debbienél ez a vonal. Érthetetlen, komolyan, eddig egy okos lánynak tűnt, mostanra meg teljesen zizi lett. Persze, ha akarom, belemagyarázhatom a hormonokat, a vágyat, hogy normális családba kerülhessen, hogy önálló, felnőtt életet élhessen, mert felnőttnek hiszi magát és hamar felnőtté nevelte az élet, de olyan jó lenne, ha nem erőszakosan kéne okokat találnom, hanem az írók láttatnák, de igazán.

shameless-04

Lip ebben a szezonban – eltekintve a szerelmi életét – nagyon bejött. Jó végre látni, hogy belátja, mekkora lehetőség számára a főiskola, és mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy bent maradhasson, és az eszével kitörhessen. Ahogy a szezon elején hadakozott benne az “ugyanaz vagyok, aki voltam” érzés, és a “megváltoztam, nem követek el hülyeségeket” gondolat, valami zseniálisan lett mutatva. Ahogy ott feküdt az ágyon, és a régi barátai hívásaira nem felelt, annyi mindent mesélt el egyetlen szó nélkül. Kár, hogy a felnövés a szerelmi életét nem érinti, és ismét belesétált egy gáz háromszögbe. A még gázabb, hogy a Karen – Mandy háromszöget tökéletesen lemásolták, és Lip már megint a ribancra hajt ahelyett, aki tényleg szereti, és mindent megtenne érte. Remélem a következő szezonban Lip érzelmileg is fejlődik majd.

shameless-006

Komolyan, a szívem szakadt most meg Ian miatt. Iszonyú érzés lehetett átélni, hogy ő is ugyanattól a betegségtől szenved, ami az anyját kínozta, ami miatt a nő pokollá tette a gyerekkorát. Ahogy a szezonban mindez végigszaladt Ianen, és elhatározta, hogy megpróbálja felvenni a kesztyűt a betegsége ellen, valami gyönyörű volt. Az Ian és Mickey szál is most bontakozott ki igazán, szerettem együtt látni őket. Annyi éven át küzdöttek ezért a szerelemért, igazi felüdülés, hogy most már végre együtt vannak, végre boldogok. Szar ügy, hogy nem tartott sokáig, de él bennem a remény, hogy a folytatásban is együtt maradhatnak. Mickey karakterfejlődése is valami zseniális, és az tetszik benne a legjobban, hogy bár nyitott lett, felvállalta önmagát és a szerelmét Ian iránt, és törődik vele, de eközben nem változott kifelé, ugyanúgy önmaga maradt. Éljen ez a szerethető realitás!

shameless-05

Frank, Carl, Veronica és Kevin szála részemről ebben az évadban nem volt semmi extra. Itt voltak, drámáztak, Carl végleg felnőtt (talán túl korán is), Frank mutatott némi karakterfejlődést, de nem éreztem akkora katarzist a karaktereiknél, mint korábban. Konkrétan mostanára V és Kev totál feleslegessé váltak, a karaktereik inkább csak lopják az időt a képernyőn. Frank pedig, hát, vannak jó húzásai, a nagy szerelem az évad végén so-so aranyos volt, de igazából semmi említésre méltó. Aki viszont döbbenetes volt, az Sammi. Amennyire szerettem a csajt, annyira megváltozott mostanra. Kitört belőle a Gallagher, az őrültsége döbbenetes volt, ahogy a csatározása is Frankkel. Komolyan, hiányozni fog ez az őrült. A jelenet meg, ahogy Chuckiet felkészítette a börtönre, és az ügyvéd előtt magyarázta, elégítse ki az őröket, az ügyvéd pedig elborzaszt, háromszor is visszatekerős, durván vicces pillanatokat okozott.

Értékelés: 7/10

Sajnos eddig ez volt a leggyengébb Shameless évad, de azért élveztem. A hatodik évadot majd tavasszal egyben ledarálom, már most hiányzik a sorozat!

3363 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here