Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Kritika a Shameless – Szégyentelenek harmadik évadáról

Kritika a Shameless – Szégyentelenek harmadik évadáról

4
Oszd meg!

Ez a sorozat továbbra is zseniális! Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, hogy a harmadik évad tetszett eddig a legjobban. Akadt több elborult történetszál, mint Kevin, Veronica és az anyós gyerekcsinálási jelenetei, tele volt érzelmes jelenetekkel, és a karakterek személyiségfejlődése is most csúcsosodott ki igazán. Egyszerűen nem lehet abbahagyni ezt a sorozatot, rég éltem már át ennyire intenzív darálási élményt: ha tehetném, minden szabadidőmben csak ezt nézném. Spoileresen folytatom a kép alatt.

shameless-01

A kedvenc részeim kétség kívül a család szétválasztósak voltak. Megszakadt a szívem értük, amikor elszakították egymástól a gyerekeket, és Fionának szó szerint meg kellett mentenie a testvéreit. Ritka érzelmes pillanatokat okoztak ezek a percek, de a sorozat hangulatához illően akadt belőle nem egy poénos helyzet is: mint amikor Debbie leragasztotta a nevelőnője szemét. Na azon sírva röhögtem. Iszonyú durva volt látni, hogy milyen nevelőszülők vannak, és mennyi szenvedésen kell átesnie annak az amúgy is szerencsétlen családnak. Viszont az, ahogy a testvérek összetartottak, egyszerűen példa értékű. Bravo!

shameless-03

Frank szereplése igazán hullámzó volt a szezonban. Totálisan megutáltatták velem, amint jelentette a családját a gyermekvédelmiseknél, és miatta kellett átélniük a szenvedést, de mindemellett egy csomó jó pontja is volt. Nem engedte, hogy Carl lebukjon (noha ő bujtotta fel a rablásra, de hagyjuk), Lippel is volt nem egy jó beszélgetése. Aztán meg amikor melegjogi szóvívő lett, sírva röhögtem. Mostanra eljutottam arra a pontra, nem utálom a pasit, nem is szeretem, és az esetek többségében sajnálom. Hihetetlenül kreatívan írják meg az írók Frank szálát, William H. Macy pedig zseniálissá teszi a karaktert. Minden elismerésem ezért az összetett, különös figuráért.

shameless-02

Fiona továbbra is wow. Egyre erősebb a karakter, minél jobban megismerem, annál inkább oda vagyok érte (és Emmy Rossumért, tegyük hozzá). A szerelmi szála nagyon pörgött most. A Jimmy-szál most tetszett. Amikor arról vitatkoztak, hogy nem kéne”kinek szarabb az élete” játékot játszani, tökre egyetértettem és egyben megértettem Jimmyt. A legtöbbször ott volt Fiónának és a családnak, most pedig nem nagyon kapott viszonzást. Már ott sejteni lehetett, hogy lékre fut a kapcsolat, és nem is bánom, hogy megtörtént. Egyszerűen nem egymáshoz valók, Fiónának más pasi kellene. (Még mindig Team Tony). Arra meg kíváncsi leszek, mi történet Jimmyvel, miután felszállt a hajóra…

shameless-04

Lip szerelmi háromszöge ebben a szezonban csúcsosodott ki igazán. Mandyt egyre jobban imádom, és ami azt illeti, nem is bánom, hogy elcsapta a r*banc Karent. A csaj pont azt kapta, amit érdemelt: értelmileg sérült lett. A korábbi énje kiröhögné a mostanit, én meg hülye leszek sajnálkozni. Tetszik, ahogy Mandyt felépítették az évadok során, és tényleg látni, mennyire (betegesen?) szereti Lipet. A srácnak azt hiszem, pont erre van szüksége. Kíváncsi leszek, hogy mit kezdenek a párossal a folytatásban, illetve arra is, hogy Lip mennyire becsüli meg a lehetőségeit. Amit még nagyon imádtam, a Lip és Fiona közti közös pillanatokat, ahogy kábé apa-anya üzemmódban próbáltak dönteni a gyerekek sorsáról.

shameless-05

Ian, ó te jó ég! Egyre jobb és jobb az Ian & Mickey páros, és megmondom őszintén, nem egy jelenetüket visszapörgettem. Baromi nagy a kémia kettejük között,  a párbeszédeiket pedig imádom, akárcsak a ki nem mondott dolgaikat. Azt, ahogyan Mickey képtelen a coming outra, de nem maga, hanem a családja miatt. A srácban rejlő harc valami döbbenetes. Az esküvői mizéria nagyon odacsapott, és a végén a jelenet, amikor Ian bejelentette, hogy távozik, az eddigi legjobb pillanat volt. Őszintén bízom benne, hogy Ian mielőbb hazatér, és helyreállhat köztük a kapcsolat. (Mekkora LOL már, hogy minden évad azzal zárult eddig, hogy valamelyikük elutazott, és én várom, hogy visszatérjen).

shameless-06

Debbie mostanra érett be igazán. A kiscsaj egyre szimpatikusabb, olyan húzásai vannak, hogy az beszarás. Amikor szappannal megverte Franket, azt háromszor tekertem vissza. Istenien volt kivitelezve, Fiona meglepett arca, Debbie hihetetlen dühe és az elmúlt évek összes keserűsége és csalódása, ahogy kipréselődött abból a kicsi lányból… A szívem szakadt meg. Máskor meg, hát csak lestem. Ahogy visszaszerezte a házat, mert azt hazudta, hogy az új tulaj szexuálisan molesztálja, sírva röhögős kategória volt. Nagyon erős Debbie karaktere is, kíváncsi vagyok miként viszik őt a továbbiakban előre.

Értékelés: 10/10

Még mindig teljesen oda és vissza vagyok a sorozattól, lehetetlen nem maximális pontszámmal értékelni. A Shameless maga a tömény zsenialitás, és külön öröm, hogy a harmadik évadra is megtartotta a minőségét. Mit is mondhatnék? Nézem tovább!

4 Hozzászólások

  1. Előre szólok, hogy a 4. évad lesz a legmélyebb, legsötétebb évada a Shamelessnek, de ennek ellenére az is üt nagyon. :)

    • Már a végére értem, és tényleg mély volt és sötét, nem voltam teljesen elragadtatva, de még így is jobban tetszett az ötödik felvonásnál. Azt hiszem kijelenthetem, a harmadik évad volt eddig a kedvencem. Vagy a második :D Nem tudok dönteni.

  2. minden évad egyre jobb lesz, és hozza az igazi drámai világot…csalódni nem fogsz, sírni, csapkodni…bizony elég sokat!

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here