A Dal 2016: Exkluzív interjú a Mushu zenekarral

  0
  Oszd meg!

  A közönség jóvoltából a Mushu zenekar bejutott A Dal 2016 döntős mezőnyébe, így nekik is lehetőségük nyílik rá, hogy képviselhessék hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon.

  A Mushuval többek között a zeneszerzésről, a dalszöveg és az üzenet fontosságáról valamint a jövőre vonatkozó tervekről is beszélgettünk. Íme az interjú.

  mushu

  – Egy csapatban nagyon fontos az összhang, és nálatok ez adott volt, annak ellenére, hogy alig pár hónapos zenekar vagytok. Hogy sikerült ilyen hamar összecsiszolódni? Ismertétek egymást korábbról?

  Jelentős Ismeretség hármunk közt nem volt a közös munka előtt; Egykét beszélgetés maximum meg néhány közös barát. Szerintem a titka az együttműködésnek szimplán maga a zene lehet. Baromi jól egészítjük ki egymást, kreativitásban, hangzásban, stb, és a sűrű próbarend mellett kialakult köztünk az a hangulat meg az a kommunikáció ami szükséges, vagy legalább előnyös egy zenekarban.

  mushu4

  -Miért érzitek fontosnak, hogy A Dal-ban olyan dallal mérkőzzetek meg, amit ti szereztetek? Ha más írna nektek dalokat, azt is magatokénak tudnátok érezni?

  A Zenénk nagyon konkrét keretek közt jön létre. A Zenekar azt a célt is szolgálja elsősorban hogy a saját Szerzői tendenciáinkat tudjuk bemutatni a megfelelő közönségnek, Az üzenet is nagyon fontos nálunk, Az Uncle Tommal is azért neveztünk mert volt egy erős mondandója a mai gazdasági helyzetről, és ezt éreztük fontosnak megosztani, nem rajongunk az önfeledt ‘Popzenéért’, nem kockáztatnánk azzal hogy akárkire rábízzuk azt amit közvetítünk. Szoktunk koncerteken feldolgozásokat is játszani, bár abból is viszonylag keveset és mindet valamilyen szinten megreformáljuk mielőtt színpadra kerül.

  -Mushu Izrael bár rutinos, de élő adásban zsűri előtt állni akkor sem kellemes. Hogy éltétek meg a kritikákat?

  Remekül. Nyilván nem játszunk régóta ebben a formációban, van még sok tanulni valónk így szinte bármilyen kritikát örömmel fogadunk, átértékelünk. Viszont a műsorban néhány szigorú szó mellett puszta dícséretek értek minket és mind örültünk annak hogy ilyen jól fogadta a zsűri a munkánkat.

  – Ha netán A Dal-t nem ti nyernétek, melyik az a produkció, amit szívesen látnátok Svédországban?

  Szerintem mind örülnénk annak ha a Fehérvári Freddie Barátunk vinné a zászlót a nemzetközi mérkőzésre.

  mushu2

  – Mik a terveitek a közeljövőre nézve? Bemutatkozó album? Videoklip?

  Nekünk az első számú szerelem szerintem az Élőzene. Emiatt is igyekezünk minél több helyen és többféleképpen koncertet szervezni. Már nagyon sok dal meg van írva amit játszunk a bulikon, illetve felvételre várnak, és klippre is van több ötlet. Csak még nem dőlt el hogy mi lesz a helyes lépés. Egyelőre szerintem EP-ket, azaz kislemezeket kiadni célszerű lesz felőlünk, Albumot még én személy szerint nem kockáztatnék, úgy érzem ahhoz egy nagyon erős összekötő vonal kell a számok közt, hogy ne csak egy véletlen egyveleg szülessen meg hanem egy kerek élmény.

  mushu3

  – Milyen témákat szeretnétek feldolgozni a jövőben a saját dalaitokban?

  Fúha. Mint említettem, a dalaink eléggé különbözőek. Mind próbál friss szemszögből megközelíteni az adott témát. ‘Amy’ Például (egy dal amit a PetőfiLIVE-ban adtunk elő) egy szép kis country/folk nóta amit lehetne szerelmes dalnak mondani, valóban egy leendő szerelemnek énekelek benne, mondván hogy tudom hogy meg fogom egynap bántani, és elhagy.

  – Egy laikus miként képzelje el a dal megszületését? Hogy zajlik nálatok a munkafolyamat?

  Általában nálam (Mushu-nál) szoktak létrejönni valamilyen személyes benyomásból, sugallatból a dalok alapjai (Dallam-Szöveg), majd néha kész basszusgitárszólammal, néha pusztán a hangokkal nekiállunk a próbateremben kikupálni szinte soronként hogy ezt hogyan fogjuk eljátszani, és pár hét veszekedés után ki szokott alakulni a végsőt megközelítő hangzás. Beletartozik sok gondolkodás, szünetek hogy ne fásuljunk bele, meg ugye a véletlen, ami inkább koncerten szokott előfordulni, hogy belejátszunk valami újat ami annyira beleillik hogy azontúl megőrizzük a hangszerelésében.

  – Köszönöm a beszélgetést.

  A zenekart Facebookon is megtalálod, kövesd őket itt!

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here