Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Kritika a Shameless – Szégyentelenek második évadáról

Kritika a Shameless – Szégyentelenek második évadáról

4
Oszd meg!

Hihetetlen, de igaz: a sorozat tökéletesen tartotta a színvonalat, sőt: a Shameless második évada még bevállalósabb, drámaibb és szerethetőbb volt, mint az első felvonás. Az írók gyógyszere láthatóan elgurult, mindegyik karakterrel hihetetlen dolgok történtek, sokszor telenovellákba illő eseményszálakkal operáltak, de mindemellett annyira erős volt a Shamelessre jellemző őszinte, realista és polgárpukkasztó hangulat, hogy egy pillanatra sem zavart a dolog. Egyszerűen csak elengedtem magam és élveztem. Volt is mit! Spoileresen folytatom.

shameless-season2-01

Ian és Mickey szálára voltam a leginkább kíváncsi, vajon mi lesz velük? Az évadban meglepően kevés képernyő időt kapott Ian, amit eléggé sajnáltam. Viszont! Az, ahogy Mickey rettegett attól, hogy lebuknak, és szó szerint képes lett volna megölni Franket a titok megtartásáért, döbbenetesen jó volt. Azok a bunkózások Iannel, és az ezek mögött megbúvó érzelmek és félelmek gyönyörűen tükröződtek a srác(ok) arcán, a közös jeleneteik iszonyú erősek. Most is csak azt tudom írni, mint a múltkor: alig várom, hogy Mickey kijöjjön a javítóból. Emellett tetszett az Ian és Lip közti konfliktus, ahogy az idősebb, új szerető is izgi faktor lehet.

shameless-season2-03

Sosem hittem volna, hogy én valaha nem fogom nagyon utálni Frank Gallaghert. Oké, erre most sem került sor, de annyira megsajnáltam a pasit. Az anyja egy állat volt, a felesége, Monica pedig egy igazi káosz, aki csak szenvedést és gyötrelmet hoz mindenkire, aki valaha közel engedi magához őt. Frank tragédiája, hogy ez a két nő totálisan elrontotta, és mindez szegény gyerekeken csapódik le. Továbbra sem mondom, hogy kedvelném Franket, de valahogy most már jobban értem őt. Ez a karakterizálás nagyon kellett, sokkal jobban átláthatóak már a karakter tettei. Monica pedig remélem soha nem tér vissza.

shameless-season2-05

Fiona szerelmi része most valahogy nem nyűgözött le, a Steve-szál is csak olyan mellékes volt, én legalábbis annak éreztem. Most érződött leginkább, hogy mennyi áldozatot hoz a lány a családjáért, és milyen nehéz dolga van a balfasz szülei miatt. Amikor Monica visszatért, és elhitette, most minden más lehet, és Fiona foglalkozhat önmagával, az egyszerűen csodásan lett kivitelezve. Ahogy felépítették Fiona reményeit, az álmait, ahogy a lány nekiállt harcolni végre önmagáért, mesés volt. És innen lett igazán nagy a zuhanás. A jelenet, amikor a lábát a mosógépbe verte, mert rájött, hogy nem mehet főiskolára, nem lehet jó állása, nem lehet saját magának ő az első, döbbenetes volt. A végén pedig a zokogás Monica öngyilkossági kísérlete miatt, és eleve az elcseszett hálaadás… Hű. Minden elismerésem az íróknak és Emmy Rossumnak. Pofátlanul tehetséges az a nő.

shameless-season2-04

Lipet nem nagyon értettem ebben a szezonban, és megvallom, sokszor idegesített is. Oké, szerelmes a ribanc Karenbe, azt hitte, gyereke lesz, és ez kikészítette, de mégsem éreztem elég karakterhűnek, hogy átmenjen őrültbe, otthagyja a sulit és eldobjon magától minden lehetőséget. Lip okos, tudnia kell, hogy hosszútávon nem ez a megoldás. Szóval ebből a szempontból fura volt, de a költözés, a vita Fiónával remekül lett kivitelezve, ahogy az elcseszett Karen – Lip szál is. Sajnáltam a srácot, de Karent valahogy nem tudtam. Nem sok szerethető maradt mostanra a lányban, és hiába keresem a kifogásokat, a tettei és a viselkedése átlépte a tolerálható határt részemről.

shameless-season2-06

Veronica és Kevin feltűnéseit is most szerettem a legjobban. Konkrétan az Ethel-szál nyűgözött le leginkább. Sajnáltam, hogy megszökött a lány, pláne mert olyan jó kis szarkasztikus humora volt, és sokszor szégyelltem is magam, hogy nevetek egy-egy megnyilvánulásán, mert basszus, egy tizenhárom évest játszott, aki szektában nőtt fel, és már van egy kisgyereke.. Az eltűnése után nagyon formálódott Veronica és Kevin kapcsolata, jó veszekedések voltak, és még szívhez szólóbb kibékülések és párbeszédek. Ó és meg kell jegyezni, Fiona és Veronica közös jelenetei aranyat érnek, pláne amikor egymást húzzák, vagy a nyomorukról beszélnek.

shameless-season2-02

Értékelés: 10/10

A második évad simán hozta az első színvonalát. Még mindig nagyon profi a sorozat, tulajdonképpen egy rossz szavam se lehet rá. Imádom a profizmust, ami körbelengi, hogy nem spórolnak a helyszínekkel, a díszletekkel, és imádnivaló a sorozat polgárpukkasztó mivolta is. Az erős színészi játékról nem is beszélve. Ütős anyag, totál rákattantam, naná, hogy jöhet a harmadik évad!

4 Hozzászólások

 1. A 2. évad volt a sorozat aranykora. Nagy kedvencem volt Monica visszatérése és hogy mennyire képes rövid idő alatt teljesen felforgatni a család életét.

  Karent sokan védik, amit valahol értek is, de sosem szerettem, ahogy Lippel bánt, még akkor is, ha Lip én nem a favoritom. Fiona viszont annál inkább, nem tudsz nem szorítani neki.

  Sajnos Ian valóban keveset volt képernyőn, ezt mindig nagyon sajnálom, de ez az évad szerintem nagyon klassz volt a fiúk számára, talán a legkiemelkedőbb, szeretem őket úgy emlegetni, mint “best friends & boyfriends”, amikor erre az időszakra gondolok :) Egyébként a széria egyik legbrutálisabb jelenetét hozták ők itt nekem, a “you’re nothing but a warm mouth to me” rövidsége ellenére annyira kegyetlenül fájó és mind Cameron, mind Noel hihetetlenül jók benne.

  Kíváncsian várom mit mondasz a 3. évadról :)

  • Folyamatosan haladok a darálással, most már az 5. évadnál járok, és tökéletesen megértem miért mondod, hogy a 2. évad volt az aranykor (bár nekem még a harmadik is nagyon tetszett). Sajnos az ötödik évad érezhetően gyengébb :/

   Az a mondat a srácoknál bennem is ott ragadt, nagyon durva volt hallani, Iannek pedig még nehezebb lehetett átélni. Szerettem azt a jelenetet, még ha fájdalmas is volt.

   Karen védelmét nem igazán értem. Az első szezonban még jó fej volt, de itt már semmi szerethető nem maradt benne, a harmadik évadban meg aztán pláne :/ Örülök, hogy megszabadultak a karaktertől.

   • Egyetértek, a 3. évaddal sem volt bajom, sőt, és ha csak a fiúk történetét nézem, akkor a 4. évad (értelemszerűen inkább a második fele) is szuper, tele iszonyatosan monumentális pillanatokkal. Az 5. évadról inkább nem kommentelek, csak majd ha már azzal is végeztél :)

    Karent sokan azért védik, mert nem volt könnyű élete a családjában, se az apja, se az anyja miatt. Valahol is megértem, de azt már kevésbé, ahogy ezt másokon, főleg Lipen levezette. Szóval aláírom, hogy nem volt egyszerű dolga, de azért mindennek van egy határa, és akárki akármit mond, én se bántam, amikor kikerült a képből…

    • Ó igen, a negyedik évad tele volt gyönyörű pillanatokkal, imádtam ott, ahogy a srácok végre összejöttek :)

     Karennél szerintem nem érv a nehéz múlt. Mármint, ebben a sorozatban mindenkinek szar élete volt, de kevesen viselkedtek annyira gázul, mint Karen. És itt nem csak Lip a lényeg, hanem az is, ahogy a terhessége idején önmagával bánt, majd a babával, ahogy képes volt elszakítani őt Sheilától. Leginkább azért fájdalmas számomra Karen szála, mert az első évadban nagyon szerettem, jópofa, belevaló csaj volt, aztán bumm.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here