Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Kritika a Shameless – Szégyentelen első évadáról

Kritika a Shameless – Szégyentelen első évadáról

6
Oszd meg!

A Shameless az a sorozat, amit már évek óta meg akarok nézni, de valamiért mindig halogattam. Hogy miért? Fogalmam sincs. Mindenesetre az első évadot három nap alatt bedaráltam, és már alig várom, hogy nekikezdjek a folytatásnak. Amit eddig láttam, az maga a tömény zsenialitás, ritkán látni ilyen minőségi cuccot a tévében.

shameless-01

A széria leginkább a régi nagy kedvencre, a Már megint Malcolmra emlékeztet, noha tudom, Malcolmék nagyon lájtosak voltak Gallagherékhez képest. A Shameless egy csóró családról szól, ahol az anya lelépett, az apa alkoholista és inkább elveszi a pénzt, mintsem hazaadná. Az öt gyerek nevelése a legidősebb lányra, Fiónára hárul. A sorozat ezt a diszfunkcionálisnak tűnő családot (és azok barátait, ismerőseit) mutatja be.

shameless-04

A sorozat legnagyobb ereje abban rejlik, hogy tökéletesen kimeríti a dramedy fogalmát. Az írók pontosan eltalálták, hol legyen vicces, és hol drámai a hangulat. Mindemellett hihetetlenül erős a színészi játék, még a gyerek szereplőktől is, amit nagy szónak érzek. A karakterek emellett szerethetőek és reálisak, egy pillanatig sem érzem, hogy papírmasék lennének, akiket a forgatókönyvírók irányítanak kényük-kedvük szerint. Apropó, karakterek, hadd meséljek róluk.

shameless-02

Frank Gallagher a tökéletes “szeretlek gyűlölni” szereplő. Akárhányszor bajba került, próbálták megütni, vagy megölni, drukkoltam, hogy “gyerünk, nyírjátok már ki“. Nála gusztustalanabb apát még nem láttam a képernyőn. Leszarja a gyerekeit, direkt balesetet szenved, csak hogy tovább pénzelje az állam és legyen pénze kocsmázni. Bármilyen undormány dolgot megtenne a pénzért. Ahogy a gyerekeivel bánik az a legszörnyűbb, egyszerűen utálatos a pasas. És ezt sikerült az első évadban tök jól árnyalni. Néha feltűnt a normális énje, akit még én is kedvelni tudtam.

shameless-03

Fiona Gallagher egyszerűen imádnivaló. Nem lep meg, hogy évek óta mindenki Emmy Rossumot dicséri. A színésznő és a karakter is zseniális. Fiona vezeti a háztartást, tartja el a testvéreit, már gyerekként felnőtté vált, de mindez nem törte meg. Imádom, ahogy a testvéreivel bánik, szeretem a beszólásait, azt a kemény, de nevelő szeretetet, amit alkalmaz. A szerelmi háromszög amibe keveredett szintén zseniális, és Steve karaktere is megér egy misét, de nem akarok spoilerekbe bocsátkozni. Mindenesetre részemről Team Tony!

shameless-06

Ian Gallagher a favoritom, de gondolom ez senkit nem lep meg. Sokat hallottam már a Mickey – Ian párosról, de banyek, nem hittem volna, hogy ennyire tombol a kémia a srácok között. Hú, mi lesz még itt később? Szerettem végig élni, ahogy Ian megnyílik a szexualitását illetően, imádtam ahogy a helyzetet kezeli, különösen amikor Lippel, a bátyjával, vagy Mandyvel, az ál-barátnőjével dumálták ki a helyzetet. A Kash-dráma valahogy nem hiányzott, nem is kedveltem meg a pasit, így részemről egyértelműen hajrá Mickey! Ajj, engedjék már ki a javítóból a srácot!

shameless-07

Lip Gallagher olyan volt, akár a lassú méreg. Részről-részre szerettem meg egyre jobban a srácot, a karakter hihetetlenül jól fel van építve. Imádom a párhuzamot Frankkel. Mert rengeteg köztük a hasonlóság, és ha nem vigyáz, bármennyire is eszes, Lip is úgy végzi, mint az apja. És az, hogy ezzel a srác is tisztában van, és mégis, rámegy a rossz útra, aztán emiatt dühös önmagára, valami zseniális. Kidolgozásban és színészi játékban egyaránt. Csak a Karen-féle száltól akadt ki a retinám, a csaj hisztijeit nem bírom, noha voltak Lip barátnőjének érdekes húzásai.

shameless-05

A két kisgyerek, Debbie és Carl Gallagher egyelőre nem sok vizet zavar, de aláírom, Debbie-nek volt pár ütős megnyilvánulása. A kislány egyszerűen zabálnivaló. A mellékszereplők közül egyértelműen Sheila viszi a prímet. Tökéletes karakterfejlődést mutat, ahogy megbirkózik a fóbiájával, és egyre közelebb kerül a céljaihoz. Joan Cusack tényleg hatalmas teljesítményt nyújt, nem is lep meg, hogy Emmy díjat kapott. Veronica és Kevin kettőse is szuper, a házassági mizérián, illetve Veronica testvérén sírva röhögtem. Azok a párbeszéde, te jó ég! A nevelt lányuk (és annak a gyereke :D ) pedig szintén telitalálat.

shameless-08

Értékelés: 10/10

Mindent egybevéve csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a Shameless első évadáról. Szuper a történet, izgalmasak, egyediek és reálisak a karakterek, a színészek játéka pedig csúcs. Ma neki is vágok a második szezonnak, és egyben reménykedem, hogy nem tapasztalok minőség csökkenést.

Kinek ajánlom megtekintésre a sorozatot? Mindenkinek! Szerintem nincs olyan ember, aki ne találna számára érdekes karaktert a sorozatban. Mindemellett annyira szerethető és elgondolkodtató a széria, hogy kár lenne kihagyni. A Szégyentelen már magyar szinkronnal is elérhető, a Viasat 3 öt évadot leadott. Mindenesetre szerintem érdemesebb felirattal megtekinteni.

7036 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

6 Hozzászólások

 1. Imádom! 6.évad megy és hozza a színvonalat még mindig. Annyira vicces és drámai. Kíváncsi vagyok a 4. évadtó, hogy tetszik majd, olyan mintha mindenki más személyiséget kapott volna. Abszolút favorit!

  • Éppen most tartok a negyedik évadnál, és tényleg más a hangulata, egyelőre nem tudom, miként álljak hozzá. De hamarosan arról is írni fogok :)

 2. Annyira boldog vagyok, hogy végre nekiálltál és még tetszik is! Remélem továbbra is ennyire fogod szeretni. Nekem az első rész óta egyszer sem okozott csalódást a sorozat. :)

  • Örülök ám, hogy örülsz, és bizony, itt volt már az ideje :D
   A sorozatot még mindig csípem, épp most tolom a negyedik szezont. Remélem később is jó lesz :)

 3. Bár én is egyet tudnék érteni az előttem szólókkal, de sajnos számomra a sorozat a 4. évad után lejtmenetre állt: az 5. évad még elment, de a 6. első része után kaszáltam. Nem spoilerezek semmit, de nekem, akinek Ian volt mindig is a legnagyobb kedvence és akiben sok minden kapcsán láttam saját magam, borzasztó nagy csalódást lett, ahogy az ő történetét kezelték/kezelik.

  • Igen, egyetértek, a 4. évadban én is csak lestem Ian történetszálán. Annyira nem vallott a srácra a dolog, de elkaptam a spoilert, hogy miért viselkedik úgy, ahogy, szóval picit jobban megértem a dolgot.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here