Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Filmkritika: A dán lány

Filmkritika: A dán lány

3
Oszd meg!

A napokban debütált a mozikban A dán lány című film, ami egyszerűen kihagyhatatlan. Teljesen megérdemelt a körülötte kialakult hisztéria, és ami azt illeti, remélem Eddie Redmayne megkapja érte az Oscar-díjat, ha sírnak majd Leonardo DiCaprio fanjai, ha nem. Mert ezért a szerepért Eddie száz százalékig megérdemelné az elismerést.

a-dan-lany-03

A dán lány igaz történeten alapul. Az 1800-as évek végén élt Dániában egy sikeres művészházaspár, Einar és Gerda Wegener. Einar azonban rájött, hogy transzexuális, és a felesége támogatásával mindent elkövetett, hogy fizikailag is nővé válhasson. Einar nevéhez köthető az első nem-átalakító műtétek egyike, ám az akkor már Liliként élő nő 1931-ben meghalt a méhbetültető műtétje után. Ehhez a megrázó történethez nyúltak a film alkotói. Fontos megjegyezni, az I.P.C. kiadó gondozásában könyvként is olvasható a történet.

a-dan-lany-01

Sajnos még napjainkban is negatív a transzexuális emberek társadalmi megítélése, holott mostanra már pontosan tisztázott, hogy miről is van szó, tudhatjuk, milyen lelki folyamatok zajlanak le azon emberekben, akik rossz testbe születtek, és megpróbálnak tenni ellene. Einar Wegener azonban az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején élt, amikor mindezt még idegbetegségnek titulálták az orvosok, a társadalmi megvetés még borzasztóbb volt, mint napjainkban, és az orvostudomány sem állt azon a fejlettségi szinten, hogy igazán segíthessen az embereken.

a-dan-lany-02

Einar/Lili története még mai viszonyok közé vetítve is ütne, de talán pozitívabb végkifejlettel szolgálhatna. A film legnagyobb erőssége kétségkívül a színészi játékban rejlik. Eddie Redmayne tényleg nagyon jól hozta a karaktert, az átalakulása bámulatos volt, Lili pedig csodásan gyönyörű. A feleségét alakító Alicia Vikandert is okkal nevezik az év felfedezettjének. A játéka magával ragadó volt, az arca ezernyi érzelemről és ki nem mondott gondolatról árulkodott. Szintén imádtam a film látványvilágát, a mesés helyszíneket, a korhű ruhákat és azt a milliőt, amit a filmesek megteremtettek.

AppleMark

A dán lány nagyon jól bemutatta a főhőseit, ezerrel átjött a dráma. Az, ahogy Lili rátalált önmagára, és bármennyire is szerette Gerdát, nem akart tovább Einar maradni. Ahogy végig küzdött, azért, hogy végre önmaga lehessen, csodásan lett kivitelezve. Eközben Gerda, a szerelmes feleség, aki jobban szereti a férjét, mint saját magát, szintén hihetetlen jó karakter volt. Több ponton is nagyon sajnáltam szegény, de eközben csodáltam a bátorságát. Hihetetlenül erős nő volt, bizonyos pontokon úgy éreztem, hogy Lilinél is erősebb. Nagyon megszerettem a karakterét, a személyes dráma amit átélt, mélyen megérintett.

a-dan-lany-05

A filmmel csupán egy problémám volt, az pedig a didaktikusság. Mintha az alkotók nem tiszteltek volna engem, a nézőt, és egyszerűen hülyének néztek. Minden egyes pillanatban kihangsúlyozták, hogy szerintük mi a mondanivaló, avagy olyan egyértelmű utalásokat tettek szóban, vagy képileg, ami néhol már bántó volt. Gondolok itt például arra, amikor Gerda gyorsan megmagyarázta, hogy nőként férfiakat festeni milyen különleges dolog az adott korszakban, de ilyen volt a megerősődő zenei aláfestés is minden olyan jelenetnél, ahol Einar rátalált önmagára. Nehéz spoilerek nélkül beszélni erről, aki megnézi a filmet, valószínűleg hozzám hasonlóan tapasztalja majd.

a-dan-lany-06

Értékelés: 9/10

Mindent egybevéve ez egy remek film, örülök, hogy elkészült, mert csodálatos példa az elfogadás fontosságára, és mindemellett átad egy szuper történetet, két igazán erős karakterrel. Alicia Vikander és Eddie Redmayne színészi játékát pedig öröm volt nézni.

Kinek ajánlom megtekintésre? Nyitott szívűeknek, akiknek nem zavar, ha néha leül a cselekmény, és a látványvilágra, vagy a karakterekben dúló lelki viharok kezelésére kerül a hangsúly.

4579 <- Az összes oldalletöltés 2 <- A mai adatok

3 Hozzászólások

  1. Köszönöm ezt a kritikát a filmről ☺ Én már 2 hete tervezem megnézni moziban a filmet,de még nem jutottam el oda munka és egyéb kötelezettségek miatt. De remélem a héten már láthatóm a filmet 😊

  2. Én először a könyvet szeretném végig olvasni. Már a sorokban is megfogott a történet, Einar és Greta karaktere. Remélem, a filmben is viszontláthatom majd azt az érzelmi játékot, amit a könyvben megtaláltam.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here