#OscarIsSoWhite – Íme, a véleményem az Oscar díj körüli rasszista botrányról

  15
  Oszd meg!

  Az utóbbi hetekben a sajtó és az internet az #OscarIsSoWhite (Az Oscar túl fehér) miatt hőbörög. Régóta írni akartam már a témáról, de most jutottam el oda, hogy sikerült alaposabban utána járnom, és megfogalmazni a véleményem. Gyanítom nem leszek ezzel a poszttal túl népszerű, de vállalom.

  Hattie McDaniel
  Az Elfújta a szél cseléd szerepéért kapott Oscart Hattie McDaniel

  Az idei a második esztendő, hogy egy színes bőrű színészt sem jelöltek Oscar díjra. Ehhez akár nyugodtan hozzávehetjük azt is, hogy az elmúlt 87 évben, mióta a díj létezik, mindössze 15 színes bőrű színész kapott elismerést. Az első 1939-ben Hattie McDaniel volt az Elfújta a szél mellékszerepéért, majd őt követte 1963-ban Sidney Poitier a Nézzétek a mező liliomait filmért. Legutóbb 2013-ban a 12 év rabszolgaságért kapott Oscar díjat színes bőrű színésznő, Lupita Nyong’o. Azért ez nem túl szép arány, ugye?

  Az Oscar idei műsorvezetője, Chris Rock
  Az Oscar idei műsorvezetője, Chris Rock

  A hír hallatán hamar elterjedt az #OscarIsSoWhite hashtag, a műsorvezető, Chris Rock egy vicces tweetben a fehérek BET díjátadójának nevezte az Oscart. A BET díjátadó egy, a színes bőrűek számára létrehozott díjátadó, de korántsincs akkora presztizse, mint az Oscarnak, és vélhetően nem is lesz. Napjainkban, amikor Amerika arról szónokol, hogy náluk mekkora demokrácia és jogegyenlőség van minden téren, elég famaruci helyzet ez. Nem is véletlen, hogy többen bojkottálták már az Oscar díjátadót, mint Will Smith, és becses neje Jada-Pinkett Smith, utóbbi amúgy az elsők között szólalt fel a helyzet ellen.

  smith-jada-pinkett-smith
  Korábban azért elmentek a díjátadóra. Sőt, Willt már jelölték is.

  A legtöbben az Oscar díjátadót hibáztatják. A 6.000 főt számláló Akadémia tagjai osztják a jelöléseket. A társaság jelenleg 93 százalékban fehér, és 76 százalékban férfiak alkotják, akinek a nagy része 60 év feletti. A tagság jelenleg örökre szól, így sok az olyan tag is, akik akár már évtizedek óta nem dolgoznak a filmiparban, mert nyugdíjba mentek. Mondhatjuk, hogy egy ilyen társaság nehezen mondana igent a színes bőrű színészekre, és tény, hogy fel kellene higítani az Akadémiát, amire a próbálkozások idén megindultak, de sok idő lesz, mire ebből konkrét változás lesz.

  A Warm Bodies könyvben Analeigh Tipton karaktere fekete volt...
  A Warm Bodies könyvben Analeigh Tipton karaktere fekete volt…

  És akkor itt jön az a botrány azon része, amiről keveset beszélünk, pedig úgy hiszem, ez a kulcsa az egésznek. Nézzünk csak szét a filmek között. Tessék csak mondani, hány olyan filmet látunk, ahol színes bőrű színészek főszerepben, vagy emlékezetes mellékszerepben tündökölnek? Azt a világot éljük, amikor még azokat a karaktereket is kifehérítik, akiket színes bőrűeknek írtak meg. A Washington Post eme cikke kereken 100 ilyet említ, de ennél sokkal eset van. Arra viszont igencsak ritkán kerül sor, hogy egy olyan karaktert, amit fehérnek írtak, egy kisebbség alakítson. Pedig a díjszezon egyik legelismertebb filmje, A szoba ugyanúgy működött volna színes bőrű színésszel is, mint Brie Larsonnal…

  Rabszolgákat bármikor alakíthatnak feketék. Éljen?
  Rabszolgákat bármikor alakíthatnak feketék. Éljen?

  A színes bőrű színészek az esetek többségében csak akkor kerülnek rivalda fénybe, ha nagy ritkán olyan filmek készülnek, amik csak velük működnének. A 12 év rabszolgaság furcsa lett volna a feketére festett Leonardo DiCaprióval, ugye? Sajnos egyre kevesebb olyan nagy nevű sztár van Hollywoodban, akik nem fehér bőrűek. Akiket pedig hirtelen felkap a sajtó, még ők sem igazán kapnak nekik való munkát. Viola Davis az öt évvel ezelőtti A segítség óta nem szerepelt kiemelkedő filmben, Lupita Nyong’o a három éve megkapott Oscar díja után a Non-stop filmben kapott mellékszerepet, az új Star Warsban és A dzsungel könyvében pedig csak hangilag van jelen. Az új tehetségek közül egyedül Michael B. Jordan karrierje halad felfelé, és a kritikusok egyöntetű véleménye alapján az új Rocky film, a Creed főszerepéért Oscar jelölést érdemelt volna.

  Lupita Nyong'o a gyémánt, akit nem hagynak ragyogni
  Lupita Nyong’o a gyémánt, akit nem hagynak ragyogni

  No de miért is van ez? Miért ignorálják a színes bőrű karaktereket a filmekből? Egyszerű. Egy 2011-es kimutatás szerint a moziba járók nagy része fehér, 2011-ben 19.1 millióan voltak, a feketék 3.5 millióan, a latínók 8.4 millióan. Mármint, Amerikában, a nemzetközi porondon pedig ennél még kisebb az arány. (A második legnagyobb piacnak számító Kínában pedig kevés amerikai filmet engednek át a cenzorok). Egyszerűen azzal magyarázza Hollywood mindezt, hogy azok a filmet, ahol színes bőrű színészek a főszereplők, nem érdeklik a mozinézőket. Egyszerű ennyivel elintézni ugye?

  Kerry Washington és Viola Davis a kisképernyő sztárjai lettek
  Kerry Washington és Viola Davis a kisképernyő sztárjai lettek

  Nézzünk szét egy pillanatra a tévében. Mit látunk ott? Hát az Aranykort! Egyre több olyan sorozat van, ahol főszerepben kisebbséget láthatunk. Mint a Scandal és a How To Get Away with Murder, előbbiben ráadásul egy fekete – fehér párt is összehoztak (odakint ez még mindig nagy szó a filmgyártásban). Az Emmy és Golden Globe tévés mezőnyében gyakran feltűnnek jelöltként színes bőrű színészek, és napjaink második legsikeresebb sorozata, az Empire is csupa feketét alkalmaz, és aratnak minden téren. A tévében napjainkra sikerült megoldani, hogy minden rassz képviseltesse magát. Persze, még mindig lehetne javítani a helyzetet, de már megtették a szükséges lépéseket, és a tendencia évről-évre javul.

  A televíziózás második legsikeresebb sorozatában feketék a főhősök
  A televíziózás második legsikeresebb sorozatában feketék a főhősök

  Mit tesz eközben Hollywood a filmek terén? Kimondhatom az igazat? Látszólag semmit. A tehetséggondozó program maximum Michael B. Jordannél működik, de Lupita Nyong’o az élő példa arra, hogy a már felfedezett, és befuttatott gyémántokkal sem tudnak mit kezdeni. Pedig az egésznek az lenne a kulcsa, hogy kitermeljen Hollywood olyan sztárokat, mint Jennifer L. Lawrence vagy Leonardo DiCaprio. Ha teszem azt, uram bocsá’ egy közös filmben szerelmespárt alakítva Lawrence és egy színes bőrű színész, és a már jól ismert fehér színészek filmjeiben kúszna a csúcsra, még a végén történne valami, ugye? Azt meg azért nehogymár.

  Michael B. Jordannek talán még összejöhet
  Michael B. Jordannek talán még összejöhet

  Mi lesz ennek az egésznek a vége? Lesz egy ciki Oscar díjátadó, jövőre pedig a gálákon mindent elkövetnek majd, hogy legalább egy színes bőrű jelölt legyen, hogy ne érje szó a ház elejét. A szokásos díjátadó szezonos Vanity Fair címlapra például már gyorsan rátették Viola Davist is, nehogy gond legyen. Látszat intézkedésekkel elérhetik, hogy úgy tűnjön, Hollywoodban minden rendben van. Hogy egyenlőség van. Pedig sajnos nincs, és az igazság az, hogy egy színes bőrű színésznek sokkal nehezebb feltörnie a csúcsra, mint egy Jennifer Lawrence-nek. Avagy, mondhatni egyre lehetetlenebb. És hogy ez baj-e? Döntsön mindenki a saját lelkiismerete szerint.

  Viola Davis gyorsan a címlapra került, nehogy rasszizmus vádja érje a magazint
  Viola Davis gyorsan a címlapra került, nehogy rasszizmus vádja érje a magazint

  Az én véleményem az, hogy az egész helyzet undorító. Elszomorít, hogy alig kapnak esélyt az Álomgyárban a kisebbségek, hogy 87 év alatt hiába fordult meg a világ, a világ legfontosabb díjátadóján nem változott semmi. És sajnos a filmgyártásban sem, mert a helyzetért Hollywood a hibás, az Akadémia a meglévő filmekből tud csak válogatni. Mindez leginkább azért kár, mert a tehetségnek utat kéne törnie, és elszomorít, hogy a bőrszín még 2016-ban is ennyire meghatározó tényező. Szomorú, hogy 2016-ban egy ilyen posztot kellett írnom…

  Ui.: A hozzászólások között fel lehet még hozni példákat, említeni olyan filmeket, amikben márpedig szerepelnek színes bőrűek, de a számok makacsak, és sajnos azt bizonyítják, hogy nagyon alul vannak reprezentálva. Még az amerikai lakosság összetételéhez képest is.

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here