Főoldal Érdekességek Érdekességek #OscarIsSoWhite – Íme, a véleményem az Oscar díj körüli rasszista botrányról

#OscarIsSoWhite – Íme, a véleményem az Oscar díj körüli rasszista botrányról

15
Oszd meg!

Az utóbbi hetekben a sajtó és az internet az #OscarIsSoWhite (Az Oscar túl fehér) miatt hőbörög. Régóta írni akartam már a témáról, de most jutottam el oda, hogy sikerült alaposabban utána járnom, és megfogalmazni a véleményem. Gyanítom nem leszek ezzel a poszttal túl népszerű, de vállalom.

Hattie McDaniel
Az Elfújta a szél cseléd szerepéért kapott Oscart Hattie McDaniel

Az idei a második esztendő, hogy egy színes bőrű színészt sem jelöltek Oscar díjra. Ehhez akár nyugodtan hozzávehetjük azt is, hogy az elmúlt 87 évben, mióta a díj létezik, mindössze 15 színes bőrű színész kapott elismerést. Az első 1939-ben Hattie McDaniel volt az Elfújta a szél mellékszerepéért, majd őt követte 1963-ban Sidney Poitier a Nézzétek a mező liliomait filmért. Legutóbb 2013-ban a 12 év rabszolgaságért kapott Oscar díjat színes bőrű színésznő, Lupita Nyong’o. Azért ez nem túl szép arány, ugye?

Az Oscar idei műsorvezetője, Chris Rock
Az Oscar idei műsorvezetője, Chris Rock

A hír hallatán hamar elterjedt az #OscarIsSoWhite hashtag, a műsorvezető, Chris Rock egy vicces tweetben a fehérek BET díjátadójának nevezte az Oscart. A BET díjátadó egy, a színes bőrűek számára létrehozott díjátadó, de korántsincs akkora presztizse, mint az Oscarnak, és vélhetően nem is lesz. Napjainkban, amikor Amerika arról szónokol, hogy náluk mekkora demokrácia és jogegyenlőség van minden téren, elég famaruci helyzet ez. Nem is véletlen, hogy többen bojkottálták már az Oscar díjátadót, mint Will Smith, és becses neje Jada-Pinkett Smith, utóbbi amúgy az elsők között szólalt fel a helyzet ellen.

smith-jada-pinkett-smith
Korábban azért elmentek a díjátadóra. Sőt, Willt már jelölték is.

A legtöbben az Oscar díjátadót hibáztatják. A 6.000 főt számláló Akadémia tagjai osztják a jelöléseket. A társaság jelenleg 93 százalékban fehér, és 76 százalékban férfiak alkotják, akinek a nagy része 60 év feletti. A tagság jelenleg örökre szól, így sok az olyan tag is, akik akár már évtizedek óta nem dolgoznak a filmiparban, mert nyugdíjba mentek. Mondhatjuk, hogy egy ilyen társaság nehezen mondana igent a színes bőrű színészekre, és tény, hogy fel kellene higítani az Akadémiát, amire a próbálkozások idén megindultak, de sok idő lesz, mire ebből konkrét változás lesz.

A Warm Bodies könyvben Analeigh Tipton karaktere fekete volt...
A Warm Bodies könyvben Analeigh Tipton karaktere fekete volt…

És akkor itt jön az a botrány azon része, amiről keveset beszélünk, pedig úgy hiszem, ez a kulcsa az egésznek. Nézzünk csak szét a filmek között. Tessék csak mondani, hány olyan filmet látunk, ahol színes bőrű színészek főszerepben, vagy emlékezetes mellékszerepben tündökölnek? Azt a világot éljük, amikor még azokat a karaktereket is kifehérítik, akiket színes bőrűeknek írtak meg. A Washington Post eme cikke kereken 100 ilyet említ, de ennél sokkal eset van. Arra viszont igencsak ritkán kerül sor, hogy egy olyan karaktert, amit fehérnek írtak, egy kisebbség alakítson. Pedig a díjszezon egyik legelismertebb filmje, A szoba ugyanúgy működött volna színes bőrű színésszel is, mint Brie Larsonnal…

Rabszolgákat bármikor alakíthatnak feketék. Éljen?
Rabszolgákat bármikor alakíthatnak feketék. Éljen?

A színes bőrű színészek az esetek többségében csak akkor kerülnek rivalda fénybe, ha nagy ritkán olyan filmek készülnek, amik csak velük működnének. A 12 év rabszolgaság furcsa lett volna a feketére festett Leonardo DiCaprióval, ugye? Sajnos egyre kevesebb olyan nagy nevű sztár van Hollywoodban, akik nem fehér bőrűek. Akiket pedig hirtelen felkap a sajtó, még ők sem igazán kapnak nekik való munkát. Viola Davis az öt évvel ezelőtti A segítség óta nem szerepelt kiemelkedő filmben, Lupita Nyong’o a három éve megkapott Oscar díja után a Non-stop filmben kapott mellékszerepet, az új Star Warsban és A dzsungel könyvében pedig csak hangilag van jelen. Az új tehetségek közül egyedül Michael B. Jordan karrierje halad felfelé, és a kritikusok egyöntetű véleménye alapján az új Rocky film, a Creed főszerepéért Oscar jelölést érdemelt volna.

Lupita Nyong'o a gyémánt, akit nem hagynak ragyogni
Lupita Nyong’o a gyémánt, akit nem hagynak ragyogni

No de miért is van ez? Miért ignorálják a színes bőrű karaktereket a filmekből? Egyszerű. Egy 2011-es kimutatás szerint a moziba járók nagy része fehér, 2011-ben 19.1 millióan voltak, a feketék 3.5 millióan, a latínók 8.4 millióan. Mármint, Amerikában, a nemzetközi porondon pedig ennél még kisebb az arány. (A második legnagyobb piacnak számító Kínában pedig kevés amerikai filmet engednek át a cenzorok). Egyszerűen azzal magyarázza Hollywood mindezt, hogy azok a filmet, ahol színes bőrű színészek a főszereplők, nem érdeklik a mozinézőket. Egyszerű ennyivel elintézni ugye?

Kerry Washington és Viola Davis a kisképernyő sztárjai lettek
Kerry Washington és Viola Davis a kisképernyő sztárjai lettek

Nézzünk szét egy pillanatra a tévében. Mit látunk ott? Hát az Aranykort! Egyre több olyan sorozat van, ahol főszerepben kisebbséget láthatunk. Mint a Scandal és a How To Get Away with Murder, előbbiben ráadásul egy fekete – fehér párt is összehoztak (odakint ez még mindig nagy szó a filmgyártásban). Az Emmy és Golden Globe tévés mezőnyében gyakran feltűnnek jelöltként színes bőrű színészek, és napjaink második legsikeresebb sorozata, az Empire is csupa feketét alkalmaz, és aratnak minden téren. A tévében napjainkra sikerült megoldani, hogy minden rassz képviseltesse magát. Persze, még mindig lehetne javítani a helyzetet, de már megtették a szükséges lépéseket, és a tendencia évről-évre javul.

A televíziózás második legsikeresebb sorozatában feketék a főhősök
A televíziózás második legsikeresebb sorozatában feketék a főhősök

Mit tesz eközben Hollywood a filmek terén? Kimondhatom az igazat? Látszólag semmit. A tehetséggondozó program maximum Michael B. Jordannél működik, de Lupita Nyong’o az élő példa arra, hogy a már felfedezett, és befuttatott gyémántokkal sem tudnak mit kezdeni. Pedig az egésznek az lenne a kulcsa, hogy kitermeljen Hollywood olyan sztárokat, mint Jennifer L. Lawrence vagy Leonardo DiCaprio. Ha teszem azt, uram bocsá’ egy közös filmben szerelmespárt alakítva Lawrence és egy színes bőrű színész, és a már jól ismert fehér színészek filmjeiben kúszna a csúcsra, még a végén történne valami, ugye? Azt meg azért nehogymár.

Michael B. Jordannek talán még összejöhet
Michael B. Jordannek talán még összejöhet

Mi lesz ennek az egésznek a vége? Lesz egy ciki Oscar díjátadó, jövőre pedig a gálákon mindent elkövetnek majd, hogy legalább egy színes bőrű jelölt legyen, hogy ne érje szó a ház elejét. A szokásos díjátadó szezonos Vanity Fair címlapra például már gyorsan rátették Viola Davist is, nehogy gond legyen. Látszat intézkedésekkel elérhetik, hogy úgy tűnjön, Hollywoodban minden rendben van. Hogy egyenlőség van. Pedig sajnos nincs, és az igazság az, hogy egy színes bőrű színésznek sokkal nehezebb feltörnie a csúcsra, mint egy Jennifer Lawrence-nek. Avagy, mondhatni egyre lehetetlenebb. És hogy ez baj-e? Döntsön mindenki a saját lelkiismerete szerint.

Viola Davis gyorsan a címlapra került, nehogy rasszizmus vádja érje a magazint
Viola Davis gyorsan a címlapra került, nehogy rasszizmus vádja érje a magazint

Az én véleményem az, hogy az egész helyzet undorító. Elszomorít, hogy alig kapnak esélyt az Álomgyárban a kisebbségek, hogy 87 év alatt hiába fordult meg a világ, a világ legfontosabb díjátadóján nem változott semmi. És sajnos a filmgyártásban sem, mert a helyzetért Hollywood a hibás, az Akadémia a meglévő filmekből tud csak válogatni. Mindez leginkább azért kár, mert a tehetségnek utat kéne törnie, és elszomorít, hogy a bőrszín még 2016-ban is ennyire meghatározó tényező. Szomorú, hogy 2016-ban egy ilyen posztot kellett írnom…

Ui.: A hozzászólások között fel lehet még hozni példákat, említeni olyan filmeket, amikben márpedig szerepelnek színes bőrűek, de a számok makacsak, és sajnos azt bizonyítják, hogy nagyon alul vannak reprezentálva. Még az amerikai lakosság összetételéhez képest is.

2276 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

15 Hozzászólások

 1. Oké. Éhezők Viadala.
  Kifejezett botrány volt belőle, hogy Rutát Amandla Stenberg, sötét bőrű fiatal színésznő alakította. Mivel a könyvben Katniss a szőke és kék szemű Primhez hasonlítja húgával egykorú kislányt, hatalmas felháborodás volt belőle, hogy színes bőrű karakter alakította. Amúgy ugyanígy a vele azonos körzetből származó Thresh-t, bár ő nem alakít akkora főszerepet.
  //Amúgy, ha már Amandla Stenberg, akkor jelzem, hogy a jelenleg 17 éves csaj nemrégiben coming out-olt, hogy biszexuális. Tudom, nem olyan nagy színésznő ő, de Rutaként nagyon ügyes volt és ezeket az LMBT-híreket Te követni szoktad.//

  Sötét bőrű a sorozatban még Boggs, Katniss közvetlen védelmezője, aki katonai vezető és Paylor, aki az egyik körzet parancsnoka, a történet végén pedig ő lesz Panem elnöke.

  Persze természetesen nem egy Oscar-jelölt filmről beszélünk, viszont mint Young Adult, esetleg remekül nevel az elfogadásra.

 2. Will Smith-nek nincs Oscar-díja, csak kétszer jelölték rá. A képe alatti szobor említés így téves.

 3. Annyira felesleges cirkusz ám ez. Most ha egyszerűen egy színes bőrű színész sem alkotott olyan hű de kiemelkedőt, akkor miért lenne gáz az, hogy nem jelölték őket? Ha nem tetszik a játékuk, vagy valami, az nem azért van, mert színesbőrű lenne, ez már csak a továbbgondolás és feltételezés. A rosszmájúság. Nem azt mondom, hogy ez így jó, mert nyilván nem, de ha nem gondoltak senkit sem érdemesnek rá idén, akkor nem gondoltak, ennyi. Előtte meg voltak évek, hogy többen is voltak jelölve, Jamie Foxx ugye a Django miatt, Lupita, vagy tavaly például a Selma c. film is jelölve volt, a legjobb film kategóriában. A filmben Oprah mellett több színesbőrű színész és színésznő is szerepel. Vagy ha már itt tartunk, tavaly a legjobb rendezőnek járó szobrot Alejandro González Iñárritu vitte haza, aki mexikói származású, bőre szintén nem az “átlagos fehér”.
  A Grand Budapest Hotel hányszor lett jelölve? És abban Tony Revolori játszott, neki milyen színű is a bőre?
  Tavaly a legjobb betétdalt a Glory c. dal nyerte a már említett Selma c. filmből. Ezt a dalt Common és John Legend közösen éneklik. Mindketten színesbőrű művészek.
  És akkor csak egy-kettőt említettem, nem néztem át a teljes tavalyi listát. Az ideit sem kutattam át, hogy milyen jelöltek vannak. Azonban kijelenteni, hogy az Oscar bőrszín alapján diszkriminál, elég erős dolog, és az igazságtartalma a fentiek fényében igencsak kopottas. Lehet, hogy eddig csak tizenöten nyertek legjobb alakításért szobrot. Azonban meg kell nézni az összes jelölést, és nem csak a legjobb színész/színésznő (meg mellékszereplő) kategóriák az érdekesek, hanem a többi is, melyekben viszont bőven találunk feketéket is. Ahogyan például szoktak díjazni legjobb sminkest, vizuális effektet, animációs filmet. Ezen díjazottak között is vannak ám színesbőrű emberek.
  Egyébként pedig szociológiai háttere is van a dolognak. Ha jobban belegondolsz, Magyarországon a kisebbség milyen arányban került be a médiába? Hát nem igazán. Igen. Amerikában a színesbőrű lakosság egy része még mindig gettósabb részeken él, még mindig olyan az életük, mint ahogy a filmekben látjuk. Szegényebbek. Nyilván ez társadalmi probléma, ezt nem tagadom, viszont ez azért megmagyarázza, hogy miért kisebb a részvételi arányuk a médiában is, így az Oscarra szánt Hollywoodi filmekben is. Ezek után vitatkozni lehet róla, hogy baj-e, hogy kevesebben kerülnek be a médiába, a filmvilágba, viszont ha belegondolsz abba, hogy nagyon sokan odakint úgy tekintenek rájuk, mint itthon a társadalom nagyja a cigányokra, akkor nincs ebben semmi csodálkoznivaló. Az itthoni példát látva gondolhatod, hogy rohadt nehéz lehet az ilyen előítéleteket kiirtani, és ha ilyen szempontból nézzük, Hollywood még mindig egészen ügyesen csinálja.
  A kisebbségek és a tehetségek utat nyernek maguknak. Az engem is elszomorít, hogy 2016-ban ilyen posztot írtál, mert ez semmi másról nem árulkodik, csak a tájékozatlanságodról és cseppnyi elvakultságról.

  • Számítottam ilyen hozzászólásra, mert igazából ez az általános reakció.
   Amikor az ember felvet egy problémát, naná, hogy lesz olyan, aki mond öt esetet, hogy úgy tűnjön, minden rendben van, és csak felesleges hiszti az egész. Na meg “rosszmájúság”.

   Tényleg csak azt tudom javasolni, hogy nézd meg a filmeket. És számolj az ujjaidon hány olyat találsz, ahol kisebbségekre főszerepet, vagy kiemelt mellékszerepet osztottak. Nagyon meg fogsz lepődni. És igen, találsz majd még X példát. De nézd majd meg a többit is. Arányosíts.

   Ahogy a cikkben is próbáltam utalni rá, ez nem feltétlenül az Oscar “hibája”. Egyszerűen Hollywood működik úgy, hogy a kisebbségekre nem írnak, avagy osztanak szerepeket. Oscar esélyes, nagy kaliberű filmek is akkor jönnek elő, ha Django van, vagy 12 év rabszolgaság, amik sajna nem mennének Leonardo Dicaprióval. Hülyén nézne ki feketére kormolva.

   (Ó, és ha már említetted Lupitát: nézd meg szegényt hol tart az Oscar díjával. Kapott 2 szinkronszerepet meg pár percnyi mellékszerepet egy filmben. Szegény, agyon dolgoztatja Hollywood. )

   Ami a technikai díjakat illeti, ott az idei 44 jelöltből 2 kisebbség. Hű. Ez igen!

   Magyarországon a helyzet még rosszabb. Még elkeserítőbb. Ez a cikk viszont nem erről szólt. Arra majd talán kitérek máskor :)

 4. Nem értem miért kell ekkora dolgot csinálni belőle, ez olyan, mintha, mintha Magyarországon egy cigány lenne pl. az X-Faktor műsorvezetője. Szerintem az értelmiség és a fehér többség szívesen nézi Istenes Bencét, Lilut, ördög Nórát. Ez így van külföldön is. Amerika fehér többségű ország, szívesebben nézik azokat a filmeket, ahol fehérek a főszereplők és szerintem ezzel nincs is gond. Nem értelek, miért csinálsz a bolhából elefántot. Elhiszem, hogy a feketéket érdekli ez, de csak őket, másokat nem zavar, hanem így jó nekik. A vécésnéni is biztos álmodozik róla, hogy bankigazgató legyen, de ez csak álom. A feketék is szeretnének főszerepeket, de az is csak álom. Mert, ahogy a vécésnéninek nem alkalmas bankigazgatónak, úgy a feketék sem alkalmasak főszerepekre. Egy ilyen főszereplő sokszor az “álompasi”/”álomnő” a nézők számára és mivel a nézők többsége fehér, ezért a filmek megbuknának, de mindenképpen csökkennének nézettségükben és bevételükben. Nem vagyok rasszista, sem fajgyűl9lő és semmi más, ezek tények, ez a világ, ez 2016, ebben élünk.

  • A bolhából nem én csinálom az elefántot, nézz csak szét, ezzel van tele a net.

   Ha a vécésnéni fogná magát, letenné az érettségit, a nyelvvizsgát, felvételizne az egyetemre, jó eredménnyel végezne, gyakornok lenne, majd menetelne felfelé a ranglétrán, lehetne belőle bankigazgató. Kivéve ha szerencsétlen vécésnéni kisebbségnek születik. Mert akkor ugye dugja a fejét a vécébe, és ne merjen álmodozni, de ha kitartó, talán lehet belőle banki alkalmazott. Hiába vannak olyan kvalitásai, mintha fehér lenne a bőre színe, bankigazgató valóban nem lesz. —>> Ez a színészek helyzete Amerikában.

   A kommented alapján fajgyűlölő nem vagy, de ennyiből nem úgy tűnik, mintha nem lennél rasszista. Legalábbis szerintem.

 5. Tarantino Veszedelmes nyolcaiban Samuel L. Jackson fantasztikus volt! Nem értem miért nem jelölték, pedig MR, Jackson a Djangoban is óriási volt, le játszotta Dicapriot, akinek az új filmje olyan rossz, de tényleg, hogy nem éri meg a mozijegyárát! De ha már Tarantino, és a nyolcak, Jennifer Jason Leightnek(aki fehér) meg sem kellett szólani, hogy a néző, mint én azt mondja: “Ez a nő zseniális!” Azok a nézések!

  A cikkről eszembe jutott, a 2011-es Boldogság ára, amiben Monique gyűlöletes, karaktere megkapta azt az értékes szobrot, sajnos Gabourey Sidibe játékát nem díjazták, és ha már Lawrence a napos oldal ritka rossz film olyan alakítással, amit a moziból kilépve elfelejt az ember! És nekem a divat film nézők ne jártassák a szájukat tessék megnézni a Boldogság árát és a Napos oldalt, akkor talán megértik miről beszéltem! Idén sok jó fekete alakítás volt M.B.J. kivételével. Nem keverném ide a bőrszínt, az Oscar már csak ilyen, sok jó, de még több rossz film és színész parádéja. Persze ez csak az én véleményem. Ne, feledjem! Idris Elbaval is mostohán bántak az idén, ahogy Tom Hardyval is. Az egyik fekete a másik fehér.

 6. Én azt az időt várom már, amikor egy ilyen eseményből nem lesz botrány. Amikor teljesen mindegy lesz, hogy csak fehéreket jelöltek Oscarra, esetleg csak feketéket, vagy épp csak indiánokat. Mert teljesen egyértelműnek kellene lennie, hogy nem a bőrszínük a lényeg, hanem a tehetségük. Mikor jön már el végre egy olyan világ, ahol nem kell külön odafigyelni arra, hogy minden ilyen eseményen legyenek színesbőrűek, mert minden tekintetben egyenértékű emberek lesznek?

 7. Jó cikk lett és megértem az álláspontod, plusz ez alá is van támasztva számokkal. Ettől függetlenül ezzel az #OscarSoWhite megmozdulással nagyon nem értek egyet, mert díjazzák őket, meg azért Spike Lee, aki amúgy színes bőrű, ő például kap egy életműdíjat, ő szólalt fel leghangosabban, lehet, hogy emögött leginkább az eddigi díjazatlansága és a népszerűség vesztése állt. Mondjuk jót röhögtem, hogy az Oscar közelében valószínűleg soha nem kerülő Jada Pinkett Smith is megszólalt, olyan aki amúgy nem egy jó színész. Az Oscaron mindig vannak csúnya kihagyások bőrszíntől függetlenül pl. sokan mondják, hogy Idris Elba-nak ott kéne lennie a legjobb mellékszereplők között, ő meg is kapta a kritikusok díját. Sajnos az Oscar szegénységi bizonyítványa, hogy néha szuper alakításokat kihagy. Vegyük csak tavaly Jake Gyllenhaal kimaradt a legjobb férfi főszereplő kategóriából, amit neki kellett volna megnyernie, ehelyett Eddie Redmayne vitte haza a díjat. A többi kisebbség miért nem háborog? Ennyi erővel az ázsiaiak is írhattak volna, mert ők meg egyáltalán nincsenek jelölve semmilyen formában szinte soha, pedig lehet, hogy náluk is vannak olyanok, akik megérdemelnének, pl. Kína a filmgyártás számára az egyik legnagyobb piac vagy a latin-amerikaiak, akik szintén nagy számban vannak jelen az USA-ban, ők is sírhatnának, hogy Inarritun kívül egy színész sincs jelölve. Az messze igaz, hogy az Akadémiára messze ráférne egy tagcsere, erre szerencsére megkezdődtek a változtatások, hiszen a többség hatvan év feletti fehér férfi. Mindenképpen fiatalítani és színesíteni kell az egészet.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here