Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Filmkritika: Édesek és mostohák

Filmkritika: Édesek és mostohák

2
Oszd meg!

Amikor gyerekként láttam ezt a filmet csak tetszett, és úgy-ahogy elgondolkodtatott, de nem igazán értettem. Nem jött át úgy az üzenete mint most, felnőttként nézve. Mert konkrétan most a könnyeimet törölgettem a film utolsó harmadánál. Annyira megható, szerethető és a végletelig tökéletes ez a film. Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni róla!

edesek-es-mostohak-01

A történet kezdetben egy “átlagos” filmnek indul: a Luke, a férj elvált, összejött egy fiatalabb Isabellel, a fiatalabb nővel, akit nem túlzottan kedvel sem az Jackie, ex-feleség, de még a gyerekek, Anna és Ben sem. Az új ara pedig próbál beilleszkedni, több-kevesebb sikerrel. A film akkor vált át igazán eredeti és megható produktummá, amikor Jackie rádöbben, hogy rákos, és hamarosan meg fog halni. A gyerekei anya nélkül maradnak, és Isabel lesz a legfontosabb nő az életükben. Ami pedig innentől következett, az színtiszta művészet.

edesek-1

Páratlan élmény volt végig élni, ahogy ez a két erős, bátor nő rálép a változás útjára, ahogy a gyerekek érdekében összebarátkoznak, és minden egyes tettük azt mozdítja elő, hogy szebb lehessen a jövő. Egy-egy beszélgetés köztük annyira igazivá és meghatóvá sikeredett, annál a résznél, amikor Jackie elmondta, hogy övé a gyerekek múltja, míg Isabelé a jövőjük, konkrétan a záporoztak a könnyeim. Meg annál a résznél is, amikor a félelmeikről beszélgetett a két nő. Semmi olyat nem mondtak ki, amit a film ne adott volna át korábban, de mindez “szavasítva” döbbenetes volt.

edesek-es-mostohak-02

Még belegondolni is rossz, hogy mit élhet át egy anya, aki mindig a tökéletességre törekedett, és most tudja, itt kell hagynia a szeretett gyerekeit, és mindeközben micsoda nyomás nehezedik a fiatal nőre, aki sosem akart anya lenni, de azzá vált, mert megszerette a gyerekeket. Nagyon jól átjött a dráma, és ami a legjobb, hogy a gyerekek részéről is. Egyszerűen érezni lehetett végig a feszültséget, de mindemellett nem volt depis a film, akadt nem egy vidám, boldog pillanat.

edesek2

Színészi alakítás terén Susan Sarandon és Julia Roberts félelmetesen jók voltak. Mindketten igazi nagypályások és szuper színésznők, de talán ebben a filmben tetszett a legjobban amit tőlük láttam. Ami meglepő, hogy a gyerekszínészek is hozták a maximumot, a kisfiú olyan édes volt, hát meg kellett zabálni. És itt még a szinkron is annyira profira sikeredett, zene volt a füleimnek.

edesek-es-mostohak-03

Értékelés: 10/10

Páratlan élmény, azt hiszem ezekkel a szavakkal lehetne leginkább jellemezni a filmet. Nagyon örülök, hogy újranéztem, mert úgy érzem sokkal szegényebb lennék lelkileg, ha nem tettem volna meg. Rengeteget lehet tanulni a filmből, remélem kamatoztatni is tudom majd az életem során.

Mindenképpen ajánlom megtekintésre a filmet, szerintem érdemes időt szánni rá, mert egy időt álló és csodás alkotásról van szó.

2 Hozzászólások

  1. Szia annyira örülök hogy megirtad erről a filmről is a véleményed ☺ Az egyik kedvenc filmem ☺

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here