Főoldal Kritika és Értékelés Tévéműsorok A Dal 2016: Az első elődöntő – ÉLŐ BLOG

A Dal 2016: Az első elődöntő – ÉLŐ BLOG

27
Oszd meg!

Ma végre újra szól A Dal, elkezdődik az Eurovíziós elő-válogató. A korábbiaktól eltérően most előre meghallgattam a mai tíz indulót, és őszintén szólva nem vagyok elájulva, attól tartok lagymatag esténk lesz, nem tűnik olyan jónak a felhozatal.

Nagyon drukkolok viszont Benjinek, mert úgy érzem az ő dala kimagaslik a mezőnyből, és alkalmasnak tartom az Eurovíziós képviseletre is. Kérdés viszont, hogy élőben is tud-e jól produkálni, és kitör-e rajta a stressz.

A Dal 2016: A zsűri
A Dal 2016: A zsűri

Az este másik közönségkedvenc előadója lehet a Freddieként nyomuló Fehérvári Gábor Alfréd, a Rising Star felfedezettje. A hangja páratlan, a külseje észbontó, a dala szódával elmegy, de hé, élőben hátha jobban eladja.

Mindent egybevéve kíváncsian várom az estét. Tartsatok velem, toljuk végig az Élő Blogot együtt! A mai fellépőket és a dalokat ide kattintva csekkolhatod.

a-dal2016-a-musorvezetok
A Dal 2016: Tatár Csilla és Harsányi Levente

– 19.40: Múltidézős kisfilmmel indítunk, az eddigi A Dal győztesek bukkannak fel, az ő legszebb pillanataikat elevenítik fel, miközben az énekesek szívhez szóló mondatokat narrálnak. “Felemelő érzés volt 200 millió embernek énekelni” – mondta például Boggie.

– 19:43: Új szimfónikus hangzásvilág, és valamelyest megújult látványkép van. Szép, szép, de semmi extra.

– 19:45: Újra szól a dal, az első produkcióban pedig táncosok táncosok táncolnak. Én is keresem a logikát, de nem találom.

– 19:47: Nagyon modern és fiatalos akar lenni az M1, de a falra másztam a nyitószám tuc-tuc hangzásvilágától. De legalább jót röhögök a Harsányi Levente mögött lévő táncoslányon, aki nagyon boldogan, “benne vagyok a tévében” attitüddel stírölte a kamerát :D

– 19:49: No most telepítem A Dal 2016 applikációt. Remélem az Élő Blog mellett lesz időm pontozni is :)

– 19:50: Bemutatkozik A Dal zsűrije. Zsédán és Pierotton kívül a másik két pasit nem ismerem (shame on me), szóval kíváncsian várom hogy produkálnak. Mindenesetre a Csiszár-mentes Dalért köszönet az MTVA-nak!

02-sor

A Dal 2016: Odett
A Dal 2016: Odett

– 19:50 – Odett – Stardust:Nem igazán szeretem az emberek gondolataiba sulykolni, hogy mit érezzenek, vagy halljanak ki a dalaimból. Számomra ez a dal a továbblépésről szól” – mondja Odett, aki 2013-ban már megpróbálta A Dalt. Elmondta még, hogy a dalai a gyermekei, és büszke rájuk.

– 19:54: Ha a rádióban hallanám, biztos nem kapnál fel a fejem, de talán elkezdeném dúdolni, mert az ember bőre alá kúszik, pedig még csak másodszor hallom. Mégsem mondanám, hogy annyira tetszik. Azt viszont becsülöm, hogy ő az egyik dalszerző.

Az applikáción 5 pontot adtam neki.

– 19:57:Borzasztó látványosan startolt el A Dal. Odett egy nagyon megnyerő jelenség. Egyszerre lakozik benne egy tudatos nő és egy szertelen kislány. Egy rádióslágert hallottunk, aminek van jó és rossz tulajdonsága. Fülbemászó, magával ragadó, repetitív, néha talán felszínes is” – mondta Pierrot. Éljen, hogy a tavalyi stílusát magával hozta.

Pontozás: Karesz – 6; Pierrot – 7; Zséda – 8; Miki – 8, Közönség – 5 -> összesen 34 pont, ebből neccesen lesz továbbjutás.

02-sor

a-dal2016-fatima

– 20:00 – Mohamed Fatima – Ott leszek:Ez a dal az én fejemben született meg, kicsit régebbi stílusban képzeltem el, de a mai trendre is gondoltunk. Számomra ez a verseny arról szól, hogy megmutatjuk a dalainkat, ezért is örülök, hogy itt lehetek” – mondta Fatima. Annyira szimpatikus ez a lány!

– 20:03: No kérem ez is egy tipikus Mohamed Fatima sláger. Semmi extra, de fülbemászó, és Fatima hangja simogatja a lelkemet. Mindemellett annyira kis vidám, jópofa, jókedvem lesz tőle, szóval ez bejön. És itt is látszik, mennyit számít az élő adás varázsa. Mert Fatimának nagyon jól áll a színpad.

Nyolc pontot adtam az applikáción, de gondoltam azon, hogy kilenc legyen-e.

– 20:05: Wow, Miklós nagyon jó kritikát fogalmazott meg, örülök, hogy szókimondó mer lenni más is Pierroton túl. “Ez a dal nem engedte megmutatni a kvalitásaid” – fűzte hozzá Pierrot.

A pontozás: Karesz – 6; Pierrot – 6; Zséda – 7; Miklós – 6; Közönség – 5 -> Összesen 30 pont. Hű, még kevésbé továbbjutó esélyes.

02-sor

a-dal2016-bytheway

– 20:07 – ByTheWay – Free Fo Fly:Nagyon boldogok vagyunk, mert a legjobb harmincba bekerülni eszméletlen! A dalunk arról szól, hogyan valósítsuk meg önmagunkat és miként lehetünk egyediek” – mondják a srácok, miközben a dalszöveget is dícsérik, és emellett bulis dalnak is mondják.

– 20:10: Még egy produkció, ahol az előadóké a dal. Becsülendő. Az viszont kevésbé, hogy az X-Faktor óta nem fejlődtek kábé semmit, és élőben továbbra is csak Bence tud szépen énekelni, míg a két srác egész hamis. Nem is lep meg, hogy Bencéé lett a legtöbb szóló… (Ó, és nekem Olivér is hiányzik a színpadról, de ez van). Mindent egybevéve ez most bizonyította, hogy élőben el lehet szúrni egy alapvetően vidám dalt is.

Részemről ez 6 pont, kíváncsian várom a zsűri véleményét. (Nahát, de gáz az applikáció, nem engedett szavazni, pedig még le sem telt a dal.)

– 20:13:Nem volt hiányérzetem, kerek egész volt a produkció. Friss, fiatalos és lendületes, ahogy egy fiúbandának lennie kell. A refrénnél kicsit ellaposodott, lehet, hogy ez a koreográfiának köszönhető” – mondja Zséda. Annyira bájos jelenség ez a nő. Karesz szereti a dalt, buli nótaként aposztrofálja, de az előadást, a koreográfiát kevesli.

A pontozás: Karesz – 7; Pierrot – 6; Zséda – 8; Miki – 5; Közönség – 5; Összesen: 31 pont. Hm, nem túl magas ma az este.

– 20:14: Na most a páholyban hülyéskedik Levente, ez nem szorul közvetítésre. (Banyek, elszoktam az Élő Blogtól, fáradok :D )

02-sor

a-dal2016-mushu

– 20:18 – Mushu – Uncle Tom:A dalunk felhívja az emberek figyelmét, hogy értékeljük magukat. Mi se tudjuk mi a műfaja, de jó” – állítja Izsák Palmer. Bizony, a Rising Staros csóka a zenekar frontembere.

– 20:21: Na kellett már valami gyors dal, ami felrázza ezt a lagymatag estét. Nem rossz dal ez az Uncle Tom, és Palmer Izsák továbbra is nagy arc, csak élőben énekelni még mindig nem az erőssége. Persze, aláírom, buli volt a színpadon, és nem esnék kétségbe, ha netán továbbjutnának. És van ebben a dalban valami, ami kiemeli a rádióslágerek tengeréből. Erre felkapnám a fejem.

Részemről ez 8 pont.

– 20:23:Srácok, elképesztően jó kisugárzásotok van! A dalszöveg kifejezetten jó! Megérintett, hogy egy húsz éves fiatalember így tudja kifejezni az érzelmeit.” – dícsér Miki, aki nagy potenciált lát a zenekarban. “Szíven szúrtatok engem, tökéletesen pozitív megítélésem van rólatok” – mondja Karesz. A zsűri csupa jót mondott, Izsák visszaszólásain jókat mosolyogtam.

Pontozás: Károly – 7; Pierrot – 7; Zséda – 8; Miklós – 8; Közönség: 6 -> Összesen: 36 pont, ezzel kétlem, hogy kiesnének. A sok dícséret után több pontot vártam…

02-sor

a-dal2016-torok-jazmin

– 20:27 – Török Jázmin – Power of Love:Az álmaimat és a vágyaimat írom meg, mert ha megírod, akkor előbb-utóbb az életed részévé válik” – vallja az underground énekesnő. Van valami a szavaiban.

– 20:30: Egy film betétdalaként még szeretném is, de érzésem szerint ez kevés az Eurovízió színpadára. Az énekesnő viszont kellemes, szimpatikus jelenség, és jól bánik a hangjával is, csak maga a dal nem elég erős. Sokadszori hallgatásra sem az sajnos. A virágeső jópofa.

Ezt a dalt 5 ponttal jutalmaztam az applikáción.

– 20:34:Ha Amerikában mennék a 66-os úton, non-stop ilyen zenék szólnának az autómban. Ez a minőségi country pop” – mondja Zséda, aki szerint Jázmin tele van zenével és kedvességgel.

Pontozás: Karesz – 7; Pierrot – 8; Zséda – 8; Miki – 7; Közönség: 5 -> Összesen 35 pont. És most már hivatalos, a Mushu az este első biztos továbbjutója.

02-sor

a-dal2016-benji

– 20:35 – Benji – Kötéltánc:Bármennyire is őrült ez a világ, sose adjuk fel az álmainkat. Sok megpróbáltatáson keresztül mentem idén, voltak kudarcaim, de felveszem a kesztyűt és megyek tovább” – állítja az X-Faktor felfedezettje.

– 20:38: Hű gyerekek, de izgultam Benjiért! Kijelenthetem, a Kötéltánc a kedvenc dalom a versenyen, és tartottam attól, hogy élőben nem sikerül úgy produkálnia Benjinek, mint a stúdióban. De élőben ebben talán még több erő és érzelem volt. Engem nagyon de nagyon elvarázsolt!

Naná, hogy tíz pontot adtam, félve várom a zsűri pontjait.

– 20:41:Olyan profin kezeled a hangodat, és ahogy énekeled a dalt, mintha tíz évvel idősebb lennél, és túl lennél két ezer koncerten. A szövegben vannak jó képek, de néha kicsit az egyik nem passzol a másik sorhoz” – mondta Karesz. Jópofa ez a pasi. Pierrot erősen javasolja a dal újrahangszerelését, ha tovább jut.

Pontozás: Karesz – 8; Pierrot – 7; Zséda – 9; Miki – 9; Közönség: 6 -> Összesen: 39 pont. Éljen! Benji is tovább jutott, neki van a legtöbb pontja!

– 20:44: Végre, reklám! Köszönöm!

02-sor

a-dal2016-egy-masik-zenekar

– 20:51 – Egy másik zenekar – Kéne egy közös kép:Ez egy szerelmes dal, de nem feltétlenül férfi és nő közötti szerelemről szól, hanem egy ilyen világba szerelmes dal. A mondanivalója, hogy a boldogság olyan, mint egy kép, egy pillanat, amit le is tudsz fényképezni, és az lesz a boldogság képe” – na ők se nagyon tudnak nyilatkozni.

– 20:55: Nahát, az énekesnőjük pont úgy néz ki, mint Péterfy “Odabaszom” Lili az X-Faktorból. Jé, tényleg ő az, rákerestem a gugliban. Meglepően sokat fejlődött az X-Faktor óta. A dal egyszerű, aranyos, a közepén az énekmentes hangszeres szóló után pedig még tetszett is.

A dalt 8 pontra akartam értékelni, de már megint nem engedte az applikáció, holott még javában énekeltek, mire odajutottam.

– 20:58: Zséda szerint ez egy popsanzon, és nagyon szerette, Cserhátihoz is hasonlította. “Az egyik legkerekebb dalszöveg a mai felhozatalban.” – dicsérte Miki.

A pontozás: Karesz – 7; Pierrot – 4 (Hehe, Lili de meglepődött); – Zséda – 10 (idegességében felpontozta); Miki – 7; Közönség – 6 -> Összesen: 36 pont. Na tessék, megint játszanak a pontokkal. Jobban bírnám, ha a zsűri is akkor pontozna, amikor a nézők.

02-sor

a-dal2016-veres-kovacs-petra

– 20:59 – Veres-Kovács Petra – Singing Peace:Külön öröm, hogy olyan új előadók is lehetőséget kapnak a műsorban, mint én. Egyik napról a másikra megfordult az egész életem. A dal üzenete, hogy akármilyen rossz dolgok is vannak körülöttünk, ha összefogunk, sikereket érhetünk el” – mondja az énekesnő. Szimpatikus jelenség. És könyvbarát is! :)

– 21:02: Hű, én erre nem szoktam külön figyelni, de ez az angol kiejtése annyira borzasztó! Ha valaki nem tud jól angolul, mi a fenéért nem énekel magyarul? Meh… Bár, ennek a lassú, gyenge melódiának úgyis mindegy.

Részemről 4 pont, és banyek, annyira álmos lettem, mindjárt lefejelem a billentyűzetet.

– 21:03:Egy pillanatig sem kételkedem abban, hogy tehetséges dalszerzőt és énekesnőt köszönthetünk. Az a nagy bajom, hogy ez a kedves kis dalocska nem engedte, hogy megcsillanjon a tehetség, és az őszinte üzenet is banálissá vált. A refrént is unásig ismételtnek érzem. Arra bátorítalak, hogy írj magadnak olyan dalokat, ami jobban felemel téged és megmutatja a kvalitásaidat” – hű, Pierrot már megint nagyon megmondja!

Pontozás: Karesz – 6; Pierrot – 5; Zséda – 7; Miki – 7; Közönség 7 – > Összesen: 32 pont. Háhá, Csilla máris bakizott, 39-et mondott. Még két előadó van, Benji, a Mushu és az Egy másik zenekar már biztos továbbjutók.

– 21:08: A ByTheWay tagja visszaszól a zsűrinek, nem ért egyet a fiúzenekar titulussal, a dalát is jobb helyre pozicionálta volna. Nagyon kínos Yaou beszéde.

– 21:10: A zsűri kioszt egy különdíjat, A Dal felfedezettjét. Van rá egy sanszom, hogy a Mushu a legnagyobb esélyes. Elviekben olyan produkció kapja a díjat, akiket A Dal tesz országosan ismertté.

02-sor

a-dal2016-freddie

– 21:13 – Freddie – Pioneer:Nagyon különleges érzés egy újabb műsorban részt venni. Ez a dal én vagyok, hitelesnek érzem, tudok benne közvetíteni. A dal arról szól, ha már valódinak születtünk, éljük is ezt meg” – mondja a Rising Staros Fehérvári Gábor Alfréd. Olyan fura ez az új név.

– 21:15: Ennek a srácnak minden adottsága megvan a sztársághoz. Nagyon egyedi a hangszíne, ezer közül is felismerné az ember. Jó őt hallgatni. A kinézete is, hű. Ráadásul még szimpatikus is. Maga a dal? Nos, most így, élőben meghallgatva a Heroest juttatta eszembe, a tavalyi svéd-győztes dalt.

Mivel élőben sokkal jobban tetszett, mint felvételen, ezért 9 pont helyett 10 pontot adtam az applikáción (ami most működik, éljen!).

– 21:17: Karesz nagyban dicséri Freddie hangját, és milyen jól teszi! “Kétségtelenül egy jelenség. Eléggé ütős koktél. Nem csoda, hogy a dalverseny nagy várományosának tekintenek, ehhez én is csatlakozni tudok. Ez egy korrekt munka. Csak furcsálltam, hogy nem tudtad lekötni végig a figyelmemet, és ez valószínűleg nem azért van, mert nem vagyok nőből” – LOL, Pierroton csak röhögni tudok.

Pontozás: Karesz – 9; Pierrot – 9; Zséda – 9; Miki – 7; Közönség – 8; -> Összesen: 42 pont. Az este legmagasabb pontszámával tuti továbbjutó. Annyira jópofa ez a srác.

02-sor

a-dal2016-tolvai-reni

– 21:23 – Tolvai Reni – Fire:Az én dalom kicsit más, mint a többi, nagyon dinamikus, nagyon mai” – továbbra sem vagy szimpatikus kedves Renáta.

– 21:25: Egy gyors dallal zárult az este. És bármennyire is nem szimpatikus a csaj, maga a dal jó, és tényleg van benne valami különleges, valami mai. Mondhatni egyedi hangzás, a keleti betétekkel tényleg jól működik a nyugati hangzásvilág. Renáta pedig még mindig nagyon tud énekelni.

Nem szívesen, de 9 pontot adtam. Ez egy jó dal, egy jó, de nem túl szimpatikus énekesnővel.

– 21:28:Szerencséd van velem, mert r’n’b fan vagyok, és te ebben a műfajban hiteles vagy, nőies, pimasz és szexi. Tetszik, hogy nem hallgatsz senkire. A szakállas, gladiátor táncosokat tartsuk meg” – fűzi hozzá somolyogva Zséda. “A műfajhoz való kapcsolatom egy kicsit megváltoztattad. Hiába egy ragyogó énekes és egy korszerű zenei alap, de ha kivennénk a látványelemeket, mint a popsirázogatás, akkor számomra döglött hal lenne a produkció. Pedig még a szexisséget is próbáltad beleadni a saját magad módján” – hát ez kész, Pierrot, annyira imádom!

Pontozás: Karesz – 7; Pierrot – 5; Zséda – 10 (már megint kompenzálta Pierrot pontját); Miki – 7; Nézők: 6 -> Összesen: 35 pont.

– 21:29: A biztos továbbjutók: Freddie, Benji, Egy másik zenekar és Mushu. Az ötödik helyen holtversenyben Tolvai Reni és Török Jázmin 35 ponttal.

– 21:30: A zsűri Tolvai Reni mellett döntött, Török Jázmin vigaszágra került. Most a nézők sms-ben szavazhatnak, egy produkció továbbjuthat. A vigaszágasok: ByTheWay, Odett, Török Jázmin, Veres-Kovács Petra és Mohamed Fatima. A szavazatom Fatima kapta.

a-dal2016-tovabbjutok

– 21:36 – Vendégelőadó – Király Viktor: Nagyon jó így látni egymás után Király Viktor sikereit. Remélem a magyarok után hamarosan jön az igazi nemzetközi karrier is. Mert hű, ez a pasi nagyon tud énekelni!

– 21:42: Hű, ez a Király Viktor élmény nagyon kellett. A szavazást mindjárt lezárják és kiderül, ki juthat tovább vigaszágon a középdöntőbe.

– 21:44: Na ezen szerintem senki se lepődött meg, a ByTheWay a nézők favoritja, a hatodik továbbjutó.

– 21:45: No véget ért ez az este. Nem volt egy nagy élmény, de egynek elment. Köszönöm, hogy itt voltatok. Még ma javítom, formázom és képekkel ellátom a szöveget. Jövőhéten találkozunk!

27 Hozzászólások

 1. Halihó!!!

  Én itt leszek :) Alig vártam már, hogy valamire végre vasalni lehessen (erre nem bírtam még mosni sem, de sebaj :). Arra sem volt időm mostanában, hogy végighallgassam a felhozatalt. Annyi, hogy épp a héten szaladtam bele FGA (újabban Freddie??) Neked nem kell című számába, abba bele is szerelmesedtem azzal a lendülettel, és szerintem a Pioneer a nyomába sem érhet :( Azért szurkolok a srácnak, a többit meg majd meglátjuk.

  • Szia! Örülök, hogy itt vagy :) Engem is meglepett, hogy FGA újabban Freddie. Lehet túl hosszú volt neki dedikálni a hosszú nevét :D És igen, egyetértek, a másik dala is jobb. Meg a Mary Joe is…

 2. (Viszont iszonyat lassú a szerver/ed/, nem tudom, nem fogja-e nyírni Neked az interaktivitást, vagy csak egyéni bénázás volt nálam…)

 3. Hey! Én is jelen leszek! Remélem, hogy Freddie nyer, nekem az ő dala tetszik a legjobban! Viszont ha nem ő, akkor Tolvai Reni száma jön még be nekem. :)

 4. Na, hát Odett száma nagyon semmilyen, Fatimáé meg nagyon langyos. :) Egyik unalmasabb, mint a másik.
  Ilyenkor mindig azon agyalok, hogy ha ezeket ideengedték, milyen lehetett a többi versenydal, ami már a 30-ba sem jutott??

 5. Ez a Musho nekem kifejezetten bejött (pedig nem vagyok elvakult Izsák rajongó), ahhoz képest nagyon nem hemzsegnek még a pontok. Oké, tartogassák Freddie-nek, de… Na, ez egy pörgős szám, végre éreztem egy kis életet a műsorban :)

 6. Eddig dolgoztam még, most kezdtem így vizuálisan is feldolgozni az élményt. A színpadkép végig ilyen igényes volt, mint ezé a Petráé vagy nem csak szerintem kiemelkedő?
  Amúgy nekem a szám is bejön, kis kellemes.

  Az a baj, hogy az Egy másik zenekarral kapcsolatban ambivalens érzéseim vannak, mert nagyon felbosszantott, hogy ilyen picsák voltak a bemutatkozáskor, de a daluk viszont fülbemászott.

  • “nagyon felbosszantott, hogy ilyen picsák voltak a bemutatkozáskor” -> hehe, ez nekem is szemet szúrt.

   Úgy vettem észre, hogy a többi előadónál is meglepően szép volt a színpadkép :)

 7. Tegnap este előre meghallgattam a mai fellépőket, és eddig Péterffy Lili és zenekara okozta a legnagyobb meglepetést, így élőben a daluk egész jó volt. :) Ettől függetlenül még mindig Benji a nagy favorit!

 8. Na jó, megvett ez a Freddie dal engem is. Maradhat. Vagy inkább mehet – az Eurovízióra :)
  Az a “baj” ezzel a csávóval, hogy ha megjelenik a képernyőn, visszamegyek kamaszlányba, épp csak a nyálam nem csorgatom. De azért ez is kell néha ;)

 9. Tatár Csilla: “Megmutatjuk, kire lehet még szavazni… De mielőtt ezt megtesszük, lezárjuk a szavazást.”
  Épp írni akartam, hogy stabilabb, mint tavaly, de úgy látom, nem teljesen :(

 10. Kedves Tibor!

  Azt gondolnám, hogy mint befutott író, rendelkezel némi ízléssel, de sajnos tévedtem. Banyek, te is csak a férfiak külsőjére buktál rá, és a minőség elbukott valahol deréktájon…

 11. A tegnap este számomra sok olyan pillanat volt amikor meglepődtem. Nem gondoltam volna hogy Benji ilyen jól énekel élőbe sokat fejlődött. Izsákék is kellemes csalódás volt kíváncsi lennék hogy a hangja hogy szól egy líraibb számnál. By the way nagyon jó volt örülök hogy végül ők is továbbjutottak. Freddie hangja nagyon jó volt örülök hogy ő nyerte az estét.Tolvai Reni és Odett ruhája és színpadképe nekem nem jött be. Két előadóról tudok akik jelentkeztek a Dalba de nem jutottak be: Szabó Leslie és Henderson Dávid.

 12. Az este elég lapos volt, a 10 dalból egyiket sem hallgattam meg előre, várta, hogy csak megfog majd valamelyik, de elég nagyot csalódtam a dalokban. Anno nagyon szerettem a Bythewayt, de Olivér kilépésével egyre jobban eltávolodtam tőlük, tegnap azon gondolkodtam, hogy az élő ilíen gáz vagy mi, de meghallgattam a stúdiós verziót, az is kb ugyanaz. Benji egész jó volt, neki örültem én is. Fehérvári Gábor Alfréd dala elsőre egész jónak tűnt, de aztán ma másoszori hallgatásnál fogott meg igazán. Azóta azt hallgatom és szerintem van benne potenciál. Persze még van 20 dal, amit nem ismerek, de neki innentől szurkolni fogok.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here