Főoldal Kritika és Értékelés Pilot Pilotkritika: Shadowhunters – A Végzet ereklyéi könyvadaptáció

Pilotkritika: Shadowhunters – A Végzet ereklyéi könyvadaptáció

10
Oszd meg!

A végzet ereklyéi az egyik kedvenc guilty pleasure könyv sorozatom. Pontosan tudom, hogy nem nevezhető “hű de minőséginek“, de mégis odavagyok érte, különösen a Magnus – Alec párosért. Kíváncsian vártam a tévésorozatot, hogy vajon miként sikerül adaptálni Cassandra Clare történetét. Nagy meglepetés nem ért, a tévésorozat is pont olyan szerethető guilty pleasure-nek, azaz bűnös élvezetnek ígérkezik, mint a könyvek. És félreértés ne essék, ezzel nincs semmi gond. Néha jó csak úgy kikapcsolni az agyam.

shadowhunters-00

A történetben mindenesetre sok lehetőség rejlik, ezt Cassandra Clare már bizonyította. A középpontban Clary áll, aki betöltve a tizennyolcat felfedezi, hogy árnyvadász, azaz félig ember és félig angyal, akinek az a feladata, hogy megvédje az embereket a természetfeletti lényektől, mint a vámpírok vagy a démonok. Clary anyját elrabolta a helyi Voldemort, hogy leigázza a világot. Clary az új barátai segítségével próbálja megmenteni az anyját, és persze jön a dráma, dráma és a dráma.

shadowhunters-02

Mivel ismerem a könyveket, eleve könnyített helyzetben voltam. Viszont sajnos kétlem, hogy a könyveket nem ismerők mennyire értették a szituációt, a kifejezéseket, vagy az olyan kifejezéseket, mint amikor a második rész végén Izzie kijelentette, az egyezmény tilt ezt meg azt. Attól tartok nem igazán sikerült bevonni az “ismeretlen” nézőket. Persze idővel tisztázhatnak mindent az írók, van még rá tizenegy részük. A könyvek rajongói sem lehettek száz százalékig elégedettek. Olvasva a kommenteket és a véleményeket, sokan kritizálták például a színész választásokat.

shadowhunters-05

Ami engem illet, egy kivételével tökéletesen elégedett vagyok a színészekkel, és még annak is örülök, hogy az öregember Hodge-ot egy cuki Jon Corra cserélték. Eddig csak képeken és promo videókon láttam a színészeket, de akcióban is bizonyították: jók a szerepükre. Dominic Sherwood isteni Jace, Matthew Daddario Alecjét imádom, és már alig várom a Harry Shum Jr.-al lévő közös jeleneteit. Egyedül a Claryt alakító Katherine McNamara a sötét ló a szememben: Clary nem egy barbi baba, a színésznő hangja is irritál, és nem érzem a színésznőben azt az erőt, hogy elvinné a hátán az egész sorozatot. Hiányzik belőle Maia Mitchell (The Fosters) vagy akár Lucy Hale (Pretty Little Liars) kisugárzása és személyes bája.

shadowhunters-04

Persze ez egy ABC Family – pardon, már Freeform – sorozat, szóval ne várjunk hatalmas színészi alakításokat. Nem is jöttek, de gyanítom idővel még bizonyíthatnak, a Simont alakító Alberto Rosendében például látni rációt. Az első két rész látványvilága nagyon rendben volt, a vizuális effektek tetszettek, és remélem, hogy ez nem csak a “beetetés” volt, hogy aztán majd később jöjjenek a gyengébb minőségű részek. A felbukkanó dalokat imádtam, és a legtöbb helyszínen nagyon szépen volt fényképezve a sorozat. Itt is érezni, hogy a háttérmunkások apait-anyait beleadtak, hogy Cassandra Clare képzeletvilága méltóan jelenhessen meg a kisképernyőn.

shadowhunters-07

Ami a folytatást illeti, naná, hogy kíváncsi vagyok, és örömmel nézem tovább a sorozatot. Könyvismerőként sok meglepetést gyanítom nem okoz, de kíváncsi vagyok, milyen eltérések lesznek, miként formálják a saját képükre a történetet és a karaktereket a forgatókönyvírók. Az előkészületek szemmel láthatólag elkezdődtek, Luke könyvesboltos volt, nem pedig rendőr a könyvekben, úgyhogy gyanítom nagy kaliberű változásokra számíthatunk, aminek én kifejezetten örülök, feltéve, ha jól csinálják meg. Drukkolok nekik, és egy biztos, a tizenhárom részes első évad során végig jelen leszek!

shadowhunters-03

Értékelés: 8/10

Az első két rész bizonyítja, a Shadowhunters egy szerethető guilty pleasure sorozat lehet, aminek csak időt kell adni, hátha valami többé, valami jobbá válik. A szuper karakterek és a Cassandra Clare által megálmodott, részletes és jól felépített világ adott. Nyitott vagyok az új utakra, várom a friss részeket.

Kinek ajánlom megtekintésre? Tulajdonképpen bárkinek, aki szereti az ifjúsági tévésorozatokat. Cassandra Clare olvasói kellő nyitottsággal kezeljék a sorozatot, mert sok eltérés van, ami lehet, hogy nem fog tetszeni.

10 Hozzászólások

 1. A Magnus-Alec párosért. A Bane az Magnus vezetékneve. Egyébként pedig nem hinném, hogy ne lehetne “hű de minőséginek” nevezni. Persze, viszonyítás kérdése, de szerintem egy egészen jó könyvsorozatról lehet beszélni, nem véletlen van hatalmas rajongótábora.
  Jace kifejezetten jó választás volt, eleinte kételkedtem Alecben, de azóta már megszerettem, és nagyon jó. Nekem Magnus kicsit fura, Valentine haja azért hiányzik (kellene az összefüggés Jace-szel), és az, hogy hogy került Csernobilba, azt nem értem. :D Mármint hogy miért kellett belerángatni egy ilyen valós történelmi helyszínt, pláne, ami ilyen súllyal bír.
  A sok változtatás valóban kicsit zavaró. Elsietettnek találtam, hogy már a második részben kiderült, hogy Valentine Clary apja, szerintem bőven elég lett volna, ha Magnus nevét olvassák ki, mint a könyvben, tudom, hogy a boszorkánymesterek elmenekültek, így ez kicsit megnehezíti a dolgot, de akkor is ne már! Miért kellett kihagyni Magnus házibuliját, ahol találkoznak a vámpírokkal, és ahonnan elviszik Simont? :D Azt vártam a legjobban.
  Összességében még a CGI-vel vagyok kicsit elégedetlen, sokszor kicsit gagyira sikeredett, remélem a sok rajongó nézi, jön a bevétel, és a későbbiekben többet tudnak majd rá költeni. Én ki fogok tartani, már csak azért is, mert nagyon kíváncsi vagyok Alicantéra, illetve majd Sebastian is érdekelni fog, meg az a soook sok minden, ami még jön a következőkben. :3 Remélem nem fogják kaszálni. (Ha a Galavant maradhatott, akkor nehogy már ez ne maradhasson meg! :o)

  • Hű, szerintem annyira mindegy, hogy Alec – Bane, vagy Alec – Magnus van írva :D A lényeg, hogy tudjátok kire gondolok :)
   Bane bulijának a kihagyását én is sajnáltam, az egyik kedvenc jelenetem volt a filmben és a könyvben is. Hátha később visszahozzák, végül is nem történt még meg az első találkozás :)
   A Galavant az első évadában nagyon jó nézettséget hozott. A Shadowhunters már a második részre elvesztette a pilot nézőinek nagy hányadát. Mindenesetre a Netflixes szerződés miatt bizakodó vagyok a második évadot illetően.

 2. Tényleg nem volt rossz, azért akadtak benne bosszantó dolgok is: pl. Clary minden öt percben elmondja legalább kétszer, hogy az anyját elrabolták, és hogy meg kell találni. Kicsit olyan ez, mint a Vámpírnaplók Elenája. Aki ezzel a sorozattal kezd, annak lehet nem ennyire bosszantó az állandó siránkozás, de azért sok szerencsétlen sorsú fiatal lány van sorozatok középpontjában. És a haja! Természetellenesen vörösnek tűnik, és nem valóságos, ahogy mindig tökéletesen hullámos és fésült. :-D A többiek rendben voltak, Simon idegesítő, ahogy a könyvben, a többiek meg hozzák a formájukat. :-D

 3. Úristen. Kevés olyan pocsék színésznőt láttam életemben mint a Claryt alakító lány. Jesszus. Nem vagyok gonosz, de komolyan…. Nagyon nagyon rossz.
  Egyébként a változások nekem néhol kifejezetten tetszenek. pl Dot, Maureen, sőt még Luke is, ha kihoznak egy kis nyomozást a sztorijából. Legalább nem ugyanaz az elcsépelt sztori, amit már végig szenvedtünk a filmben (bocs). Van benne potenciál.
  Bár Csernobil nevetséges. És a Men in Black ügynököknek öltözött Kör tagok is…..:)

 4. Kedves kritika író.
  Borzalmasan sokat kell még tanulnod, hogy hogyan is kell megírni egy kritikát mert ez az írás fröcsög az elfogultságtól( és a picsogástól). Javaslom néz meg pár minőségi filmet, mi alapján talán sikerül képben lenned, hogy milyen is egy jó színészi játék, vagy a jó ” helyszín fényképezés” Akinek elég, hogy berakjanak egy sorozatba pár jó pasit rohadtul ne foglalkozzon “kritika” írással. Ez egy zs kategóriás sorozat és azon belül is középszintű. pont
  Mellesleg ennél sokkal jobb sorozatokat kaszáltak el egy évad után, nagy valószínűséggel ennek is az lesz a sorsa. Bár kétségtelen nagy hypot kapott, a kérdés az, hogy ez mire lesz elég…

 5. Alapvetően annyira nem vártam a sorozatot. A könyveket és a filmet is szerettem, tudom, hogy sokan nem értékelték túl jóra, de sajnáltam, hogy nem lett második része. Így, már két szeretett verzióval a fejemben nem tudtam úgy leülni a sorozat elé, hogy ne hasonlítgassak. Végeredményben nem lett rossz, nézi fogom ezután is, mert még várom, hogy beszippantson, de azért vannak olyan dolgok, amik mellett nem tudok elmenni szó nélkül. Katherine McNamara nem Clary.
  Annyira erőltetett a csaj, egyáltalán nem érzem benne a színésznőt, aki majd elviszi a sorozatot. Még csak nem is szimpatikus valamiért. Talán valamivel esendőbbnek kellene lennie, vagy nem tudom… mert amit csinál kiborulás címén, inkább idegesítő, mint sajálatra méltó. Tényleg zavaróan sokat emlegeti az anyját… de ez csak néhány dolog, amit nem igazán tudtam megkedvelni benne.
  Dominiccel nincs problémám, ami van, az meg nem az ő hibája, inkább az íróké. Eddig nagyon hiányolom benne azt a stílust, ami megvolt a könyvben és a filmben is. Amitől tényleg egy arrogáns alak volt egész idő alatt. A többiek úgy, ahogy elmennek. Van például olyan, aki nagyon tetszik, pl. Alan Van Sprang má bebizonyította, hogy nagyon ért az őrültség eljátszásához, most sem okoz neki gondot, Harry pedig remek Magnus lesz. Neki kifejezetten örülök a Glee miatt.
  Egy szó, mint száz, nekem a változtatásokkal nincs bajom, inkább a színészekkel, de még lehet, hogy megváltozik a véleményem. Eddig erős közepes, nem több.

 6. Szia!
  Én éppen most olvasom a könyveket, nekem nagyon tetszenek eddig. A sorozatba még nem mert belefogni, mert a film egy rakás…. volt, s félek, hogy ez is az lesz, viszont Dom Sherwoodot imádom, szóval… megvárom a kritikád és döntök :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here