Pilotkritika: Shadowhunters – A Végzet ereklyéi könyvadaptáció

  10
  Oszd meg!

  A végzet ereklyéi az egyik kedvenc guilty pleasure könyv sorozatom. Pontosan tudom, hogy nem nevezhető “hű de minőséginek“, de mégis odavagyok érte, különösen a Magnus – Alec párosért. Kíváncsian vártam a tévésorozatot, hogy vajon miként sikerül adaptálni Cassandra Clare történetét. Nagy meglepetés nem ért, a tévésorozat is pont olyan szerethető guilty pleasure-nek, azaz bűnös élvezetnek ígérkezik, mint a könyvek. És félreértés ne essék, ezzel nincs semmi gond. Néha jó csak úgy kikapcsolni az agyam.

  shadowhunters-00

  A történetben mindenesetre sok lehetőség rejlik, ezt Cassandra Clare már bizonyította. A középpontban Clary áll, aki betöltve a tizennyolcat felfedezi, hogy árnyvadász, azaz félig ember és félig angyal, akinek az a feladata, hogy megvédje az embereket a természetfeletti lényektől, mint a vámpírok vagy a démonok. Clary anyját elrabolta a helyi Voldemort, hogy leigázza a világot. Clary az új barátai segítségével próbálja megmenteni az anyját, és persze jön a dráma, dráma és a dráma.

  shadowhunters-02

  Mivel ismerem a könyveket, eleve könnyített helyzetben voltam. Viszont sajnos kétlem, hogy a könyveket nem ismerők mennyire értették a szituációt, a kifejezéseket, vagy az olyan kifejezéseket, mint amikor a második rész végén Izzie kijelentette, az egyezmény tilt ezt meg azt. Attól tartok nem igazán sikerült bevonni az “ismeretlen” nézőket. Persze idővel tisztázhatnak mindent az írók, van még rá tizenegy részük. A könyvek rajongói sem lehettek száz százalékig elégedettek. Olvasva a kommenteket és a véleményeket, sokan kritizálták például a színész választásokat.

  shadowhunters-05

  Ami engem illet, egy kivételével tökéletesen elégedett vagyok a színészekkel, és még annak is örülök, hogy az öregember Hodge-ot egy cuki Jon Corra cserélték. Eddig csak képeken és promo videókon láttam a színészeket, de akcióban is bizonyították: jók a szerepükre. Dominic Sherwood isteni Jace, Matthew Daddario Alecjét imádom, és már alig várom a Harry Shum Jr.-al lévő közös jeleneteit. Egyedül a Claryt alakító Katherine McNamara a sötét ló a szememben: Clary nem egy barbi baba, a színésznő hangja is irritál, és nem érzem a színésznőben azt az erőt, hogy elvinné a hátán az egész sorozatot. Hiányzik belőle Maia Mitchell (The Fosters) vagy akár Lucy Hale (Pretty Little Liars) kisugárzása és személyes bája.

  shadowhunters-04

  Persze ez egy ABC Family – pardon, már Freeform – sorozat, szóval ne várjunk hatalmas színészi alakításokat. Nem is jöttek, de gyanítom idővel még bizonyíthatnak, a Simont alakító Alberto Rosendében például látni rációt. Az első két rész látványvilága nagyon rendben volt, a vizuális effektek tetszettek, és remélem, hogy ez nem csak a “beetetés” volt, hogy aztán majd később jöjjenek a gyengébb minőségű részek. A felbukkanó dalokat imádtam, és a legtöbb helyszínen nagyon szépen volt fényképezve a sorozat. Itt is érezni, hogy a háttérmunkások apait-anyait beleadtak, hogy Cassandra Clare képzeletvilága méltóan jelenhessen meg a kisképernyőn.

  shadowhunters-07

  Ami a folytatást illeti, naná, hogy kíváncsi vagyok, és örömmel nézem tovább a sorozatot. Könyvismerőként sok meglepetést gyanítom nem okoz, de kíváncsi vagyok, milyen eltérések lesznek, miként formálják a saját képükre a történetet és a karaktereket a forgatókönyvírók. Az előkészületek szemmel láthatólag elkezdődtek, Luke könyvesboltos volt, nem pedig rendőr a könyvekben, úgyhogy gyanítom nagy kaliberű változásokra számíthatunk, aminek én kifejezetten örülök, feltéve, ha jól csinálják meg. Drukkolok nekik, és egy biztos, a tizenhárom részes első évad során végig jelen leszek!

  shadowhunters-03

  Értékelés: 8/10

  Az első két rész bizonyítja, a Shadowhunters egy szerethető guilty pleasure sorozat lehet, aminek csak időt kell adni, hátha valami többé, valami jobbá válik. A szuper karakterek és a Cassandra Clare által megálmodott, részletes és jól felépített világ adott. Nyitott vagyok az új utakra, várom a friss részeket.

  Kinek ajánlom megtekintésre? Tulajdonképpen bárkinek, aki szereti az ifjúsági tévésorozatokat. Cassandra Clare olvasói kellő nyitottsággal kezeljék a sorozatot, mert sok eltérés van, ami lehet, hogy nem fog tetszeni.

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here