Filmkritika: Túlméretes szöszi (2007)

  0
  Oszd meg!

  Szeretem, ha egy film necces témához nyúl, mert az mindig felkelti az érdeklődésem. Így történt ez most is, amint megtudtam, hogy a Túlméretes szöszi létezik, azonnal el is kezdtem nézni. Meglepően jó lett a film, holott nem moziba készült, csupán egy tévéfilmről beszélünk. Jól körbejárták a problémát, megvoltak a szükséges karakterfejlődések és a drámák is, eközben pedig remekül szórakoztatott.

  tulmeretes-szoszi

  A történet a kövérségről szól. Ally lenézi az édesanyját, aki nem tud gátat szabni az étvágyának, annak ellenére sem, hogy mindet egészségügyi gondokhoz vezet. Ám amikor Ally elveszíti a lehetőségét a sportösztöndíjra új témát talál: kövér jelmezbe bújva végzi el a város másik gimijének a nyári kurzusát. Nem várt felfedezéseket tesz eközben, új barátokra is lel, és jobban megérti az édesanyját is. És átéli milyen, ha gúnyolódások célpontjává válik.

  Egy cseppet didaktikusan tálalták az írók a történetet, sokszor a képünkbe tolva a tanulságot, de jelen esetben azt hiszem ezzel nincs is baj. Ally karakterfejlődése tökéletesen rámutatott a témára. A film elején azt hitte, elég ha csak mosolyog és szimpatikus lesz, és ugyanolyan népszerű marad duci lányként is, mint sportolóként a saját gimijében. Aha… ahogy azt Móricka elképzeli. Persze akadt nem egy giccses része, mint a kibékülés a barátnővel, vagy az elmaradhatatlan nagy szónoklat, hogy felnyissa mások szemét is, de még ez is belefért.

  tulmeretes-szoszi2

  Jelen esetben színészi alakításokról nemigazán beszélhetünk, Kaley Cuoco is mintha csak keresgélte volna, hogy mi áll jól neki, és hogy is működik a színészet (a film kilenc éve készült), de tény, hogy hozta, amit kellett. Örömmel láttam újra a Sabrina a tiniboszorkányban megszeretett Caroline Rheát, de a többiek új arcok voltak. Ezzel mondjuk nincs is semmi gond, de a kisöcsit játszó gyerek azért irritáló volt :D

  Értékelés: 8/10

  Nehéz hosszan beszélni erről a filmről, mert úgy minden poént lelőnék. Inkább csak azt mondom, hogy szerintem érdemes megnézni, mert elgondolkodtató, jól kezeli a témát és a didaktikussága ellenére átjön a fő üzenete.

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here