Főoldal Érdekességek Érdekességek 10 tipp fiatal íróknak Joss Stirlingtől, a Lélektársak-sorozat szerzőjétől!

10 tipp fiatal íróknak Joss Stirlingtől, a Lélektársak-sorozat szerzőjétől!

0
Oszd meg!

Joss Stirling a Lélektársak sorozat szerzője a weboldalára írt egy cikket, amiben fiatal íróknak ad tippeket, és elárul pár trükköt is, hogy mi segített neki az alkotás során. Íme Sterling tippjei és tanácsai!

joss-stirling

1. Írjuk végig a kéziratot, és ne aggódjunk, bármikor visszatérhetünk kijavítani a hibáinkat!

2. Mindig tartsunk a kezünk ügyében jegyzettömböt, mert soha nem tudhatjuk, hogy milyen jó ötlet ugrik be a fejünkbe, vagy valami érdekeset szeretnénk feljegyezni.

3. Az írást önmagát élvezzük, és ne a publikálás legyen a végső cél.

4. Széles körben olvassunk. Soha nem tudhatjuk, hogy egy inspiráló ötlet honnan származhat.

5. Lépjünk ki a komfortzónánkból és mindig próbáljuk ki magunkat valami új stílusban.

6. Legyünk eredetiek, ez a kitörés egyetlen útja, ha az író megtalálja a saját hangját.

7. Az írásunkat olvassuk fel hangosan is!

8. Kíméletlenül vagdossunk! Ha kételkedünk abban, hogy egy szakasz jó-e, akkor annak mennie kell.

9. Jelentkezzünk mindenféle versenyre, és talán nyerhetünk is. De emellett a gyakorlás, a fejlődés a legfőbb cél!

10. Élvezzük az írást. Ez az, ami igazán számít. Stirling szerint nem lehet elégszer elmondani!

Meg kell mondjam, a legtöbb ponttal nagyon egyetértek, különösen a hetessel, hiszen ha az írásunkat hangosan felolvassuk, jobban kiütköznek a stilisztikai hibák, a szóismétlések, az elírások. És szerintem is az a legfontosabb, hogy élvezzük az írást, minden más csak utána jön.

Ha kíváncsi vagy miként alkot Stirling érdemes benevezni a könyveire. Itthon a Lélektársak sorozat négy kötete mellett egy fantasztikus nyomozós regénye is megjelent, a Storm és Stone-ról itt írtam kritikát. Íme az öt regény fülszövege és a borító!

skyLélektársak – Sky

Sky egy kicsit zárkózott, szorongó tizenhat éves lány, aki túlságosan jól tudja, milyen érzés kívülállónak, idegennek lenni valahol. Mikor Londonból Coloradóba költözik kissé különc nevelőszüleivel, megtapasztalja milyen egy tipikus amerikai középiskola, és milyen egy nem tipikus fiú. Zed Benedict jóképű, tehetséges, minden lány álma, csak épp sötét titkok veszik körül.

Aztán Sky egy hangot hall a fejében… Az Ő hangját. És Zed is érti a lány még ki sem mondott válaszait. Mi ez az egész? Kik a savantok, és létezik olyan, hogy lélektárs? Sky hiszi is, nem is, amíg mélyen belül fel nem éled benne egy képesség, amitől már rég meg akart szabadulni. Valami, amitől egész életében félt… Természetfeletti képességek, szövevényes összeesküvés és két kamasz szerelme – a trilógia első része, a világsiker után, végre magyarul is!

phoenixLélektársak – Phoenix

A tizenhét éves Phoenix egy bűnözőkből álló savant banda tagja Londonban. Phoenix különleges adottsága, hogy képes mások agyát blokkolni, az időt ,,lefagyasztani”. Ezt a képességét zsebtolvajként kamatoztatja, amíg nem találkozik Yves Benedicttel. A fiúról azonban hamar kiderül, hogy nem csupán egy célpont …

Ő a lélektársa, de az egymásra találás ezúttal sem egyszerű, mert a Közösség a hatalmában tartja Phoenix múltját, és a jövőjét is magának követeli. Vajon ők az erősebbek vagy a fiatalok közti kapocs?

crystalLélektársak – Crystal

Crystal Brook a család fekete bárányának számított; senki sem vette észre, hogy neki is savant képességei vannak. Eddig… Mikor nővérével,Diamonddal Denverbe utaznak, egy véletlen folytán megismerkednek a nagyon dögös és lehengerlő Benedict testvérekkel. Diamond egy pillanat alatt fülig szerelmes lesz, és hamarosan jegygyűrű csillog az ujján. Crystalt azonban nemcsak, hogy nem hatja meg a fiúk sármja, de úgy érzi, Xav Benedictnél idegesítőbb fickóval nem találkozott még életben. Diamond esküvőjét Olaszországban, Velencében tartják; itt gyűlik össze a két család. Közös ellenségük végre elérkezettnek látja az időt a támadásra. Crystalnak és Xavnek össze kell fognia, ha meg akarják védeni szeretteiket és megfejteni egy rég elfeledett titkot. Még több kaland, még több szerelem – a Lélektársak-trilógia befejező része végre magyarul is!

mistyMisty – A kendőzetlen igazság

Misty egy egyszemélyes katasztrófa sújtotta övezet. Savant képességének ,,hála” egyszerűen képtelen hazudni, kényszeres igazmondása miatt viszont folyton zűrös helyzetekbe keveredik, bármerre is jár. Így amikor a jóképű, magabiztos, és hihetetlenül vonzó Alexszel hozza össze a sors, Misty rögtön megfogadja, hogy inkább a közelébe sem megy. Hiszen hogy is lehetne az övé valaki, aki ilyen tökéletes?
Ám a savant közösség mindennapjaira sötét árnyék vetül – egy sorozatgyilkos leselkedik a különleges képességű fiatalokra. Közülük egy pedig hamarosan élet-halál peremére kerül majd… vagy azon is túlra.
A nagysikerű Lélektársak-sorozatból megismert savantok az eddigieknél is izgalmasabb kalandokba keverednek Joss Stirling izgalmas, humorral átszőtt regényében.

storm-es-stoneStorm és Stone

Az előkelő bentlakásos iskola borostyánnal borított falai között korrupció, botrány és egy összeesküvés baljós hálózata rejtőzik. Az Amerikából jött Raven Stone-nak feltűnik, hogy valami nagyon nem stimmel. Először is ott vannak a titokzatos eltűnések. Aztán a tanárok hazugságai. És most pedig a halálos fenyegetések…

A nyugtalanító történéseket csak tovább bonyolítja a rejtélyes Kieran Storm feltűnése, akinek nemcsak az agya penge, de a teste is döglesztő. Raven érzi, hogy beleszeret a fiúba, de megbízhat olyasvalakiben, akiről szinte semmit sem tud?

JOSS STIRLING – MISTY – BLOGTURNÉ

[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false”] [restab title=”A blogturnéról” active=”active”]

misty-blogturne

A Manó könyvek jóvoltából újra a savantok különleges világába látogathatunk el, ezúttal Misty történetét ismerhetjük meg Joss Stirling tolmácsolásában.
2015. november 11-től háromnaponta egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve néhány, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nemcsak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és a szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

[/restab] [restab title=”Nyereményjáték“]

A regény egy része Dél-Afrikában játszódik, így úgy döntöttünk, hogy a játékunk is ehhez fog kapcsolódni.
Mindegyik blogon egy-egy afrikaans mondatot mutatunk és a feladatotok, hogy a rafflecopter megfelelő mezőjébe beleírjátok a magyar fordítását. Persze nincs szükség felsőfokú afrikaans nyelvtudásra, mert a mondatok magyar megfelelőjének betűít elrejtettük.

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

Az eredeti nyelvű mondat: Ek verstaan nie

ITT VANNAK AZ ELREJTETT BETŰK:

A, Á, B, C, Cs, D, Dz, Dzs, E, É, F, G, Gy, H, I, Í, J, K, L, Ly, M, N, Ny, O, Ó, Ö, Ő, P, Q, R, S, Sz, T, Ty, U, Ú, Ü, Ű, V, W, X, Y, Z, Zs A, Á, B, C, Cs, D, Dz, Dzs, E, É, F, G, Gy, H, I, Í, J, K, L, Ly, M, N, Ny, O, Ó, Ö, Ő, P, Q, R, S, Sz, T, Ty, U, Ú, Ü, Ű, V, W, X, Y, Z, Zs  A, Á, B, C, Cs, D, Dz, Dzs, E, É, F, G, Gy, H, I, Í, J, K, L, Ly, M, N, Ny, O, Ó, Ö, Ő, P, Q, R, S, Sz, T, Ty, U, Ú, Ü, Ű, V, W, X, Y, Z, Zs A, Á, B, C, Cs, D, Dz, Dzs, E, É, F, G, Gy, H, I, Í, J, K, L, Ly, M

a Rafflecopter giveaway

[/restab] [restab title=”További állomások“]

  • November 11 – Kelly Lupi olvas
  • November 14 – Media Addict
  • November 17 – Dreamworld

[/restab][/restabs]

3214 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here