Filmkritika: Swing (2014)

  1
  Oszd meg!

  Fazekas Csaba filmje egyáltalán nem váltja meg a világot, nem az a típus, amiből kultfilm lenne évek múlva. És ez nem is baj.  Vannak olyan filmek, amiknek nem ez a célja. Szerencsére! A Swing ugyanis csak szórakoztatni akart: kikapcsolni az agyam, megnevettetni, megszerettetni a karaktereit és elérni, hogy élvezzem a zenéit. A célját elérte, és néha ennyi is nagyon jól tud esni.

  swing-film-01

  A történet már első blikkre felkeltette az érdeklődésem. Adott három különböző korú nő, akiket egymás mellé sodor az élet egy esős éjszaka, hogy aztán Swing Angels néven haknizenekart alakítsanak, és végigjárják a Balatont és zenélhessenek. Persze semmi sem megy egyszerűen, de hé, nem is lenne film, ha minden tökéletes lenne, ugye? Kaptunk egy álmait kergető negyvenest, egy úrinőt, aki kilép a házasságából és egy fiatal lányt, aki előtt ott az élet, csak a szülei nem hagyják, hogy éljen. Ezt a három szálat kapcsolta össze remekül a film, volt itt szerelem, intrika, romantika, jó zenék és még személyiségfejlődés is.

  swing-film-02

  A film főszerepében Ónodi Eszter parádézott. Az ő karakterét csíptem a legjobban: egyedülálló anyukát játszott, aki bár szerette a gyerekét, de a nevelés nem tartozott az erősségei közé. Régen egy tehetségkutatóban tűnt fel, ahonnan hamar kiesett, és azóta is a régi sztárságot hajszolja. Nagyon jó volt a karakterizálás, ahogyan az anyaság és a tinis vágyálmok keveredtek benne, és igazán átéreztem mennyire nehéz volt meghoznia bizonyos döntéseket. A karakterfejlődését kifejezetten szerettem, jó íve volt az egész filmben.

  swing-film-03

  Rita és Angéla karaktere már kevésbé álltak közel hozzám, de alapvetően érdekesek voltak. Rita, mint a házasságából kilépő úrinő szimpatikus volt, Csákányi Eszter is remek alakítást nyújtott. Törőcsik Franciskát most először láttam filmben. Nem tett rám olyan mély benyomást, de elismerem, hogy szimpatikus jelenség, csak Angéla nem volt elég jól megírva ahhoz, hogy igazán üssön. Ellenben a transzvesztitát alakító Kulka János parádézott a rá osztott szerepben! Üdítő volt a jelenléte, remek poénokat hozott, de mégsem éreztem kifigurázásnak. Így kell ezt megoldani kérem szépen!

  swing-film-05

  Oké-oké, a film eleve előnnyel indult nálam, hiszen imádom a zenés filmeket. A swingért viszont nem rajongok, de itt olyan jó feldolgozásokat csináltak, hogy öröm volt hallgatni őket. Egyedül a film végét sajnálom: rossz üzenetnek érzem. Úgy tűnt, mintha szerintük csak a fiataloknak kellene megadni az esélyt az életük megváltoztatására, holott a teljes film éppen az ellenkezőjét sugallta. Kár érte. A dalok és Kati karaktere viszont mindenért kárpótoltak.

  swing-film-04

  Értékelés: 9/10

  Szórakoztató és üde magyar film, tele jó zenékkel, érdekes és szerethető karakterekkel. Nem több egy szombat délutáni matinénál, de hé, egy fárasztó hét után nem is kell több, mint kiereszteni a fáradt gőzt és elmerülni egy arra érdemes filmben. A Swing a célját tehát tökéletesen teljesítette, és tegyük hozzá, a magyar filmek között kifejezetten igényesnek számít. Ajánlom megtekintésre :)

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here