Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Új Sailor Moon sorozat készült. Kár volt fáradni vele…

Új Sailor Moon sorozat készült. Kár volt fáradni vele…

12
Oszd meg!

Gyerekkorom egyik legmeghatározóbb sorozata volt a Mila a szupersztár mellett a Sailor Moon, magyar keresztségben Varázslatos álmok. Egyszerűen imádtam, minden nap rohantam haza a suliból, hogy 16.00-kor megnézzem az RTL Klubon, a nyári szünidőben pedig a reggeli ismétlést és a délutáni premiert részt sem hagyhattam ki. Ahogy a német RTL II-n sem a további évadokat – és nem izgatott, hogy egy szót sem értek belőle. Igen, ennyire szerettem a Sailor Moont.

sailor-moon-crystal-01

 Tavaly úgy döntöttek, felélesztik Hold Tündért. Örültem, mint majom a farkának, de aztán megjöttek a Sailor Moon Crystal első képei. Fintorogva, mosolyt erőltetve az arcomra próbált tovább örülni. Hiszen ez mégiscsak a Sailor Moon, nem baszhatják el. Attól, hogy a lányok megtartották a mangás alakjukat és inkább tűnnek ufónak, mint embernek, még lehet élvezhető és szerethető lehet a sorozat. Hát, ez sajnos nem jött össze. Tényleg kár volt fáradni a sorozattal, nekem meg kár volt végignéznem.

sailor-moon-crystal-02

Most a manga útvonalán haladtak az alkotók. Ezt úgy értésétek, hogy a régi mesében az első évad 52 részét itt lezavarták 12-ben – gondolhatjátok, mennyire rohant előre a cselekmény. A sztori ezt a nagy rohanást nagyon megsínylette. Teljesen elmaradt a karakterizáció, a főszereplő lányok jellemtelen, a levegőben lebegő valakik lettek, Usagin kívül kábé senkinek sem volt idő kifejteni a személyiségét. Kaptak némi alapozást, de mélységet, na azt semmit. A magánéleti szálakból is alig volt, még Mamoru és Usagi szerelme is olyan légből kapott és megalapozatlan lett. A főgonoszok motivációi meg aztán pláne.

sailor-moon-crystal-033

A cselekmény pedig olyan pofátlanul gyorsan pörgött, hogy minden részben megöltek kábé egy főbb gonoszt, a jó öreg heti szörnyes tematika pedig elmaradt. A régi sorozatban ezt időhúzásnak is hihettük, de tényleg szerepe volt. Megismerhettük a karaktereket, a jellemeiket és éppen ezért ütött minket jobban szíven a haláluk (még ha tudtuk, feltámadnak majd). Láthattam őket átlagos lányként, akik próbálnak boldogulni a hétköznapi életben, így jobban átjött, miért olyan nehéz harcosként az életüket kockáztatni. A Sailor Moon Crystalban ez is elmaradt. Egyszerűen nem tudtam “kapcsolatot kialakítani” a lányokkal.

sailor-moon-crystal-06

A ’90-es évekhez képest hatalmasat fejlődött a technika, és ezt érzékeltették is az alkotók. Mégse mondanám, hogy szebb lenne az új sorozat. Ráadásul fájó pont, hogy a nagyon vicces “felfújódik Usagi feje a dühtől” elemek többségét “szépen” ki is szedték, és a humor fator kábé a nullára csökkent. Nem maradt más, csak szépen megkoreografált akció, sok harcjelenet, részenként fejlődő képességek, kidolgozatlan főgonoszok és tündérek és erőszakos dramaturgiával működő show, ami a régi és méltán szerethető sorozat rajongóit próbálja megszólítani.

sailor-moon-crystal-05

Azért egyetlen előnye van a Sailor Moon Crystalnak. Usagi harcostársai most jóval nagyobb erővel és hatalommal bírtak, így komolyabban is tudtak szembeszállni a szörnyekkel. Viszont sajnos több ponton behódoltak a Sailor Moon imádatnak, hiszen a mangában Metáliát Sailor Venus öli meg, míg a Sailor Moon Crystalban természetesen Sailor Moon. Mivel többször kijelentették, a manga alapján dolgoznak, sajnálom, hogy elvették Vénusztól a dicsőséget, de azt mindenképpen az új verzió javára írom, hogy a lányok erősebbek itt.

sailor-moon-crystal-04

Persze, tudom, hogy a régi sorozat sem volt tökéletes. Annak is megvoltak a maga hibái, de összehasonlítva ezzel az újjal sokkal jobbnak tűnik a normálisan kinéző Hold Tündér, hiába volt kevesebb és kevésbé látványos a harc annak idején. Kaptunk helyette vicceket, hétköznapi életet, karakterábrázolást és sok romantikus pillanatot. Nem is tudom ajánljam-e régi fanoknak a Sailor Moon Crystalt. Egy próbát azért megér, hátha nektek jobban fog tetszeni. Ami engem illet, inkább maradok a régi sorozatnál.

12 Hozzászólások

 1. Csak néhány részt láttam az új sorozatból (talán, ha ötöt mondok, akkor túlzok), de annyi bőven elég is volt ahhoz, hogy eldöntsem, inkább maradok én is a régi sorozatnál. Hozzád hasonlóan anno a német RTLII-n néztem végig… a lényeg átjött, nem érdekelt, hogy egy kukkot nem értek a párbeszédekből. :D

  • Nem is feltétlenül kellett érteni, annyira átjött a feeling :D És resperct, hogy abba tudtad hagyni az új részek nézését :D

 2. A sailor moonban én a heti esteket, az iskolai életet, meg holdtündér otthoni életét és macskával az interakcióit élveztem a legjobban. Kár ,hogy pont az vették ki belőle. MEg milyen jó volt szurkolni a Holdtündérnek és az álarcos srácnak. Szerintem is ezvolt a lelke a sorozatnak.

 3. Az író lehetett volna igényesebb a fogalmazásra. Azt hiszem nem olvasta el miután megírta. Aki nem tart ennyi igényességet sem a blogjával szemben, milyen módon kíván meg másoktól minőségi munkát? ^^”

 4. Először is, nekem tetszett a Crystal, talán picivel jobban is, mint anno a régi változat. Manga-fan vagyok, így az új verzió közelebb áll hozzám, bár anno természetesen a régit is végignéztem. Akkor még tetszett is, de ma már nem biztos, hogy végignézném.

  Szerintem a grafika szép, kivéve a CGI-os átváltozást, ami tényleg ronda lett. A történet meg legalább nincs tele fillerrel, mint a régi. Ennek ellenére szerintem nem szabad összehasonlítani a kettőt, mert nagyjából közük nincs egymáshoz. Mindkettőben van hiba. Én mondjuk kifejezetten örültem, hogy a karakterekből nem csináltak egy rakás infantilis hülyegyereket mint anno. Pl. amit Rei és Minako esetében véghezvittek a régi verzióban, az merénylet volt a karakterek ellen. Nekem tetszett, hogy a lányok itt sokkal komolyabbak, megfontoltabbak és Usagi sem egy bőgőmasina.

  Egyébként nálunk magyarul (úristen, az a borzalmas magyar szinkron a mai napig nem megy ki a fejemből!) csak az utolsó évadot nem adták, amiben Seiya-ék megjelennek. Az indok az volt, hogy a nemváltozás a fiúk esetében (mivel a mangával ellentétben az animében Seiya-ék civilben fiúk) torzítaná a gyerekek lelkivilágát. Meg hogy az utolsó részben Usagi totál meztelen.

  Aha, mert amikor a franciák Uranusból civilben szintén fiút csináltak, az emészthető volt, igaz? És ugye így ment le nálunk is, ahol Harukából Frederik lett. Aztán lestünk, hogy akkor ő most fiú, vagy lány? És miért van három szinkronhangja, amiből az egyik fiú? Jó, voltak egyéb változtatások is nemek és kapcsolatok terén, de nem akarok belemenni. Csak annyit mondok, hogy Zoicite és Kunzite. Ebből mindenki érti, miről van szó.

  A bejegyzésről szólva, már a címből tudtam, hogy megint egy lehúzó, fanyalgó “kritikát” fogok olvasni, és ez már ki tudja, hányadik. Talán a tizedik, de nem is számolom. A fogalmazás amúgy tényleg nem túl igényes, már megbocsáss. Nem kötekedni akarok, ez az én véleményem, és nemcsak én látom így, ahogy nézem.

  • Azt hiszem erre mondják, hogy ízlések és pofonok. Mindenkinek más tetszik, nekem személy szerint az új verzió nem jött be. Azzal viszont egyetértek, hogy a régi szinkron nem lett a legjobb :/

  • Ugyan régi a bejegyzés, de valamit hozzátennék. A magyarokhoz a francia változat került, a franciáknál pedig alapvetően nem volt meg az 5. történetszál. Így a magyaroknak nem is volt lehetőségük ugyanolyan formában átvenni. Tehát semmiféle légből kapott indokok nem játszottak közre, egyszerűen nem fértek hozzá és igazából 1 vetítés után már nem is érdekelte az RTL-t. Jó szokása ez a hozzáállás.

 5. Attól még, hogy neked nem tetszik az új sorozat, ne gondold azt, hogy kár volt fáradni vele. A crystal-ban is vannak poénok, de mégsem csináltak a szereplőkből gyerekes majmokat. Felesleges szállakat raktak a régi Sailor Moon-ba, ami nem vitte előre a cselekményt. De számomra ennél is idegesítőbbnek a francia neveket találtam. Rosszul fordítottak, amit akkor vettem észre, mikor megnéztem néhány eredeti nyelvű videót. Az első évad végén Luna a tetőn ülve arra kéri Usagit (Bunny), hogy ne nyúljon az ezüst kristályhoz. Persze ennek semmi köze az eredetihez, mert ott Luna Serenity királynőhöz beszél. Én a manga összes részét elolvastam és szeretem, ahogy a Sailor Moon Crystal-t is.

 6. Jo volt olvasni a soraidat, már ami a gyerekkorra vonatkozott. Mintha magamat láttam volna. Ès mág a nèmet reklámbéka szövegère is emlèkszem :-) a nèmet főcim jobban tetszett.
  Mindig azt hittem, csak èn lehetek ilyen zaza :-p
  Jo tudni hogy nem :-)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here