Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Fény derült a Pretty Little Liars legnagyobb titkára: már tudjuk, ki “A”!

Fény derült a Pretty Little Liars legnagyobb titkára: már tudjuk, ki “A”!

7
Oszd meg!

A Pretty Little Liars készítői azt ígérték, hogy az idei lesz a válaszok nyara, és végre kiderül, kicsoda A és miért teszi azt, amit. Elég szkeptikus voltam, de a félévadzáró végül őket igazolta. Lehullt a maszk, elmondták az indítékokat, aztán még egy gyors cliffhangert is belengettek, nehogymár ne aggódjunk januárig. Aki már kaszálta a sorozatot nyugodtan nézze meg a 6×10-et, ha kíváncsi a válaszokra. Alább spoileresen folytatom.

pll-finale-01

Ennyi év elteltével olyan nehéz megnevezni egy nevet. Ugyanúgy, mint a Gossip Girl esetében, hiába tudtuk, hogy ki is ő, egy rakat részlet van, ami nem egyezik, és amit nem lehet hogy megmagyarázni. “A” esetében ugyanez történt. Kaptunk egy nevet, egy rakat indítékot, de lefogadom, hogy délre már tele lesz a net elméletekkel, hogy miért nem lehetett ő “A”, vagy miért hiteltelen a dolog. Részemről totál bekajáltam, és tetszik a megoldás, de nem is vagyok az a típusú rajongó, aki minden apró részletre emlékszik – az ördög meg ugye a részletekben rejlik.

pll-finale-02

Ő volt kábé az utolsó személy, akire gondoltam, lévén végig Charlesról beszéltek az évad során. Nagy meglepetés ért, és egy még csodásabb háttérsztori. Azt nem mondom, hogy teljesen hitelesen adták elő, az egész rész bűzlött az erőlködéstől, mert annyira be akartak darálni hat évnyi választ röpke harminc percbe – hogy még a körítésre is jusson idő. Már a múlt héten el kellett volna kezdeni az alapozást, és akkor több játékidő jutott volna mostanra. Ennyi év után megérdemeltük volna… De, legalább válaszoltak. A sorozat íróitól ez is csoda!

pll-finale-03

Szóval, a tények. Volt egyszer három testvér, Jason, Alison és Charles. Utóbbi mindig is különleges kisfiú volt, akit az apukája nem szeretett, mert már kisgyerekként lányruhákba bújt. Amikor Charles merő jószándékból meg akarta fürdetni a síró Alisont, az apja elhitette Jessicával, az anyával, hogy Charles veszélyes a gyerekekre nézve. Így bedugták őt a Radley-be, és ott nőtt fel. A transzexuális fiú folyton szenvedett a családja hiányától, de Jessica mellette állt még a nemátalakító műtétek során is. Így született meg Cece. A lány, akit láttunk már az előző évadokban. És igen, most már hivatalos. Cece = “A”! Bár, el tudom képzelni, hogy a rajongókat ez nem lepi meg, sok teória volt már róla, hogy ő lenne “A”.

pretty-little-liars-cece

De miért csinálta azt, amit? Kábé az egész életét a Radleyben töltötte, őrült volt a csaj egy cseppet. Alapvetően azt hitte, hogy ő ölte meg Alisont azon az estén, de igazából Bethanyt akarta kicsinálni, aki a hazugságaival még jobban tönkrevágta az életét. Nem sokkal később visszakerült a Radley-be, ahol megismerte Monát, kiszedte belőle az információkat és átvette a játékot és “A” szerepét, hiszen a lányok nem szenvedtek szerinte eléggé Ali halála miatt. Később aztán Cece rohadtul elkezdte élvezni, úgy érezte jó valamiben, és szeretett játszani az élő “barbi babáival”. Ez volt a tehát az indíték az elmúlt évek szörnyűségeire.

pretty-little-liars-cece2

Hitelesnek tartom a dolgot, és tényleg úgy érzem, hogy választ kaptam valamelyest a kérdéseimre, bár Sara szerepét továbbra sem értem, de ébredés után öt perccel néztem meg felirat nélkül. Majd hétvégén újranézem a részt. Szóval, “A” személyét hitelesnek tartom, és úgy-ahogy az indítékokat is, bár túl egyszerű az őrültségre fogni, és még mindig azt vallom, EzrA volt a legjobb “A”-jelölt, és az ő vázolt motivációi még mindig jobbak. (Nála emlékeim szerint azt lengették be, hogy felcsinálta Alit, és azért követi a lányokat, hogy megtudja, él-e még Ali, mert fosik, hogy leültetik. Én legalábbis így emlékszem).

ezra

Kicsit úgy érzem könnyű bevetni az “őrült” kártyát, de működött, leginkább mert megkaptam a háttértörténetet és úgy éreztem a helyére kerültek a kirakós darabkái a fejemben. Persze még így is vannak kérdéseim, de rutinos sorozatnézőként megtanultam, hogy ezekre nem fogok mindig választ kapni. A lányok reakcióit szerettem, különösen amikor megállították “A”-t az öngyilkosság során. Tényleg nagyon drámai háttérsztorit kerítettek neki, még én is megsajnáltam szegény Charliet, DiLaurentis apu pedig a homofób fejével húzzon a börtönbe.

pretty-little-liars-cece3

Azt viszont tényleg nagyon sajnálom, hogy ennyire összecsapták ezt a részt, a cliffhanger pedig egyenesen nevetséges. Azzal ért véget a rész, hogy eltelt öt év, Alison Roseweoodban maradt, férjhez ment valakihez és most tanárnő, de a lányok megjelentek az osztályteremben, hogy eljöttek megmenteni őt, mert egy férfi üldözi. Most ha tényleg arról fog szólni a folytatás, hogy eljött “B” ideje és kezdődik elölről, én komolyan eret vágok. Kíváncsi leszek mivel térnek vissza januárban. Egy tuti, most igazi válaszokat kaptunk, “A” személye is hiteles lett, és végre nem érzem magam becsapva egy Pretty Little Liars (fél)évadzáró után. Thanks, bitches!

12456 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

7 Hozzászólások

 1. Nekem is bejött ez a rész. Ez volt az a csavar, amire aztán tényleg nem számítottam.
  Az okokat is értem, bár én is azt gondolom, hogy EzrA hitelesebb A lett volna, na de már mindegy. Úgy érzem ,hogy végre én is fellélegezhetek egy kicsit. Mert már tudom az igazságot. :D
  Amúgy nagyon remélem, hogy nem vezetnek be egy B szálat, A helyére. De ezzel majd ráérünk januárban foglalkozni.

  SPOILER:
  Meglepett, hogy Sara volt Piros kabátos és a Fekete özvegy is, de tetszett a megoldás, tudtam, hogy sáros valamiben. Ja és, imádtam, amikor Emily bemosott egyet neki. Megérdemelte. :)

  • Sarah engem is nagyon meglepett, már csak azért is, mert nem értem az indítékot. Ha kiszabadult a pincéből mi az istennek nem menekült el -.-

 2. Köszi ezt a jó kis “összefoglalót”! :D Már az 5×12-nél kaszáltam, de bár a negyedik évadnál tettem volna…

  • Én sem tudom, hogy minek nézem még a sorozatot, mert egyre rosszabb. Az írók igazából önmagukat ismétlegetik, de azt is egyre bénábban. A karakterek visszafejlődtek, kivéve talán Hannát, meg a fiúkat. Annak mondjuk nagyon örülök, hogy Ezra valszeg nem szerepel többet, mert a pasik közül őt bírom a legkevésbé.

 3. Én csak azt nem értettem ki ölte meg mrs. d-t… az h Sarah Red coar az szerintem röhejes volt… miért ilyen szörnyű színésznőt castingoltak? Mikor próbált gonosznak tűnni olyan volt mint 1 értelmi fogyatékos

 4. Összecsapott rész lett. “A” kiléte meglepett, de az indokát egyszerűen nevetségesnek találtam. Az íróknak úgy tűnt, már régen elfogyott a fantáziájuk, így előhúzták a jó öreg “a lányok nem voltak elég sokáig szomorúak a barátnőjük halála után”, meg az ismerős “őrült transszexuális tesó” dolgot. Elcsépelt téma, és bénán is tálalták.

  Sarah személye sem lepett meg, valahogy sejteni lehetett, hogy sáros és összejátszik Cece-vel. Egyébként én Sarah-t egy annyira felesleges figurának éreztem, mintha csak azért rángatták volna elő, hogy Emilynek megint legyen párja. Aki megint elhagyja. Amúgy borzalmasan is játszott a színésznő, nem tudtam elhinni róla, hogy ő Red Coat.

  Nekem az egész rész csalódás volt, még Cece-t sem tudtam benne sajnálni. Egyszerűen nem is érdekelt, hogy mi lesz vele.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here