Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Revenge: Kritika a negyedik és egyben utolsó évadról

Revenge: Kritika a negyedik és egyben utolsó évadról

3
Oszd meg!

Sosem felejtem el, hogy milyen intenzív érzéseket váltott ki belőlem a Revenge első része. A pilotkritikámban sem tudtam rendesen megfogalmazni, milyen hamar beleszerettem a sorozatba, és mennyire szimpatizáltam a kezdetektől kezdve Emilyvel. A Revenge első része a valaha készült legjobb pilotok egyike, legalábbis szerintem, mert hamar berántja a nézőt, érzelmeket ad át és felkelti a kíváncsiságot. Az enyémet olyannyira felkeltette, hogy még a botrányosan szar utolsó évadot is megnéztem. Igaz, csak áttekerve.

EMILY VANCAMP

Borzasztóan haragszom az írókra. A sorozat első évada parádés volt, a második már kevésbé, a harmadik viszont egyértelműen tíz per tizes. Maga volt a tökély, itt áradoztam is róla. Az utolsó szezon viszont minden kétséget kizáróan a sorozat mélypontja. Leamortizálták a karaktereket, a dramaturgia viccesen nevetséges volt, az írók pedig kínkeserves de felesleges harcot vívtak, hogy valami nézhetőt vigyenek képernyőre. Bár nem szokásom, de itt konkrétan nem tudtam végignézni a részeket, hanem az utolsó kettőig tekertem: tíz perc / rész üzemmóddal működtem. Ennyire rossz volt. spoileresen folytatom!

MADELEINE STOWE, JAMES TUPPER

A sorozat alaptézise a következő: adott egy mindenre elszánt fiatal nő, akinek az ölésen kívül tulajdonképpen semmi és senki sem szent. Pozitív karakter, de szörnyű dolgokat tesz valami nagyobb jó érdekében. Besározták az apját, elvették az életét és az ő gyerekkorát is. Ez bosszúért kiált, Emily (és Nolan) pedig nem restek mindezt megadni. Ezt a gyönyörű alapsztorit tették tönkre David feltámasztásával, és az ebből fakadó gyermeteg, béna és a végletekig szar megoldásokkal. És igazából mindennek mi értelme volt? Hiszen a végén David meghalt. Persze, adódott pár gyönyörű jelenet Emily és David között, amiket szép volt látni, de megásták a sorozat sírják David feltámasztásával. Annál is inkább, mert Emily nem egy szent emberért követte el a jogosnak hitt bosszút, hanem egy gyilkosért.

revenge-season4-margaux

A negyedik évadra már okafogyottá vált a bosszú, de az írók nagyon élelmesnek hitték magukat, és fordítottak a koncepción. Daniel tragikus halála után már Victoria és Margaux támadtak. Alapvetően az ötlet jó, még a motivációban is volt ráció, és a kivitelezés sem volt mindig rossz. Mégis, szétesett az egész, mert nem volt rendesen megalapozva a dolog, ráadásul itt hiányzott az, ami Emilynél megvolt. Victoria egy gyilkos, a velejéig romlott nő, akinek nem lehetett már drukkolni, annyira antagonista karakter. Ráadásul Margaux és Victoria hol bosszút akart állni, hol nem. Ez is teljesen kiherélte az amúgy jó ötletet. Pedig mindkét színésznő jól játszott, kár volt az íróknak eltolniuk.

revenge-season4-louise

Most még a szappanos szál sem működött. Konkrétan a Ben és Emily páros szörnyű volt, de még Nolan és a gyermekjólétis pasija sem jött be. Kaptunk egy új főszereplőt (miután a régiek leléptek a süllyed hajóról). Louise túlságosan sok szerepet kapott, és amikor már kezdtem volna megkedvelni, egy ostoba lépéssel idegesítővé tették. Pedig a családi háttérsztorija jó volt, az öccsét imádtam és úgy örültem volna, ha összejön Nolannel. De nem, csak őrült Louise-t kaptunk, túl nagy szereppel, egy kevésbé tehetséges, de legalább szép színésznő tolmácsolásában. Ben sem működött rendesen, és David karakterének az árnyalása sem volt normális, ahogy az is nagyon erőszakosnak tűnt, amint az évad végére megpróbálták megint szentté tenni. (Hogy aztán egy lövéssel mindent elrontson).

revenge-season4-emily-nolan

Két dolog tette úgy-ahogy nézhetővé az évadot. A régi szép idők emléke és a Nolan & Emily páros. Bár gyanítom, a kettő összefügg. Az ármánykodásaik, a beszélgetéseik, a közös jeleneteik még mindig ütnek, annyira jó páros, hogy még a béna írói húzások sem tudták elbaszni azt a szuper kémiát, ami köztük van. Ráadásul még mindig isteni karakterek, Emily VanCamp játéka pedig továbbra is pazar. Igazán megérdemelt volna legalább egy rangos jelölést a karakter eljátszásáért. Az egyetlen, ami hiányozni fog a sorozatból így, a kasza után, az Emily és Nolan kettőse.

revenge-season-4

Értékelés: 3/10

A teljes évad szörnyű volt, de talán elmondható, hogy az utolsó két rész, a grandiózus lezárás némileg javított az összképen. Kár volt amúgy erőltetni, már tavaly el kellett volna kaszálni, hiszen a harmadik évad utolsó része sorozatzáróként is funkcionál. Nagyon sajnálom, hogy idáig süllyedt ez a zseniális sorozat. Sokkal többet érdemelt volna, különösen az utolsó évadára. Mindennek ellenére továbbra is szép emlékeim lesznek a Revenge-ről, és nagyon bízom benne, hogy Gabriel Mann és Emily VanCamp mielőbb felbukkan egy újabb nívós sorozatban. Lehetőleg közösen :)

Ui.: Az utolsó percekben elhangzott csattanót, miszerint Victoria szíve dobog Emily testében, szó szerint kikérem magamnak. Annyira gáz, hogy arra szavak sincsenek.

3 Hozzászólások

  1. én azt hittem hogy emily végig daniel-lel marad sajna azt már tudom hogy nem meg láttam youtube-on hogy daniel se húzta sokáig nem akarok spoilert írni hátha valaki még végig szeretné nézni
    csak egy dolgot mondj el nekem hogy az ö párosuk végül is miért nem maradt együtt és hogy daniel karaktere mennyire változott az első évad óta ? a választ előre is köszönöm

    • Elképezlhető, hogy a válaszom nem a legpontosabb. Olyan szappanos ez a sorozat, nehéz mindenre emlékezni :)
      A harmadik évadban Daniel megtudta, hogy Emily kihasználja őt, ezért lelőtte, ekkor romlott meg a viszonyuk. Miután megtudta D., hogy E=Amanda, volt jó pár nagyon hangulatos beszélgetésük a 4.évadban, de sajna nem lett folytatása. És D. karaktere rengeteget változott, a jófiú imázsnak hamar annyi lett.

  2. Az írói kreativitás hiánya valóban meglátszott az utolsó évadon. Bár számomra is voltak unalmas részek/jelenetek, azért teljes mértékben végignéztem, és a kritikámban is próbáltam a jó dolgokat kiemelni, mint például a csodálatos színészi játékot. Az utolsó két rész pedig valamilyen szinten kárpótol minden rosszért, bár azért nagyon haragszom, hogy Nolan nem kapott rendes lezárást. Én azért kíváncsi lettem volna, hogy mit is találtak ki az ötödik évadra, mindent összevetve azonban talán jobb is, hogy véget ért, és nem húzzák tovább az egészet. Azért hiányozni fog a sorozat…

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here