Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Filmkritika: Jongens – Boys (2014)

Filmkritika: Jongens – Boys (2014)

3
Oszd meg!

Ez az első holland film, amit láttam, és nagyon remélem, hogy nem az utolsó. Oké, nem tagadom, a fő vonzerő az volt, hogy ez egy sokszoros fesztiváldíjas LMBT film, amiről ódákat zengtek az ismerőseim. Most, hogy végignéztem, be kell látnom, igazuk volt. A Jongens – Boys különleges alkotás – és végre, egy LMBT film, ahol nincs Deppy End! Jót tesz ám az ember lelkének :)

boys-03

A történet főszerepében Siger, a tizenéves srác áll. Otthon elég zűrös az élete, a bátyja és az édesapja folyton veszekednek, anyukája pedig nincs. A futócsapatban lel menedéket, ahová legjobb barátjával kerül be. Ott ismerkedik meg Marckkal, aki különös vonzalmat ébreszt benne. Siegernek a film során el kell fogadnia önmagát, túllépni a családi gondokon és megtalálni a boldogságot, bármennyire is nehéz.

boys-01

A szereplők korából fakadóan ez egy coming out – elfogadás film volt, tehát a hangsúly Sieger döntésére került, de nem ez kapta a főszerepet. Gyönyörű íve volt az egésznek, remekül bemutatta az állomásokat, amin átmegy egy önmagát kereső tinisrác, aki rájön, hogy a fiúkhoz (is) vonzódik. A végletekig hitelesnek éreztem Sieger összes reakcióját, még a barátnő találós részt is. (Habár tény, hogy nagyon sajnáltam a lányt).

boys-04

Egy kicsit sem éreztem unalmasnak a filmet, még úgy sem, hogy nem volt eseménydús. A jelenetek gyönyörűen felépített dramaturgiai sorrendben váltakoztak, megvolt a folytonosság, de nem volt a film akciódús. Itt inkább a karakterizálásról volt szó, az apró pillanatokon, amikor jobban érthető vált a családi helyzet kuszasága, Sieger döntésének a nehézsége, vagy a boldogság apró morzsái, amikor Sieger és Marc együtt lehettek.

boys-05

A Jongens – Boys minden szempontból tökéletes volt. A fényképezést egyszerűen imádtam, gyönyörű képeket kaptam a film során. Sokszor használtak nagyon közeli felvételeket, egy fél arccal volt tele a monitor, ami első blikkre különös érzést keltett bennem, de aztán idővel egyre nagyobb ereje lett az ilyen momentumoknak. A zenei válogatás is zseniális volt, és gyönyörű helyszíneken forgattak, öröm volt (legalább így) látni Hollandiát.

boys-02

A színész választással is tökéletesen elégedett voltam. A Siegert alakító Gijs Blom őstehetség, nagy jövőt jósolok neki. A Marcot alakító Ko Zandvilet hozta a kötelezőt, de igazából a karakter sem engedte, hogy nagyon brillírozzon. Nem éreztem senkinél, hogy béna lenne, vagy kilógna a többiek közül.

Értékelés: 10/10

Nagyon szerethető, elgondolkodtató és tényleg hiteles LMBT film a Jongens – Boys egy srácról, aki keresi önmagát, és próbálja elfogadni azt, aki. Aki csak egy kicsit is elfogadónak vallja magát, nézze meg bátran a filmet. Szerintem tetszeni fog!

boys-06

2680 <- Az összes oldalletöltés 2 <- A mai adatok

3 Hozzászólások

  1. Néhány hónapja láttam a filmet, nekem is nagyon tetszett! Mindenképp ajánlom, hogy nézd meg a The Way He Looks (Hoje Eu Quero Voltar Sozinho) című filmet is, kedvenc LMBT filmem lett, gyönyörű az egész! :) Szerintem neked is tetszene. :)

    • Köszi a tippet, már azt a filmet is megnéztem, nagyon tetszett, csak a kritika írás maradt el. No de majd újranézem valamikor, és akkor írok is róla :)

  2. Aranyos film volt mind a kettő, a Jongensnél az utolsó képkockáig
    drukkoltam.:)
    A The Way He Looks-ból először csak a short filmet láttam, azután kerestem rá a filmre és nem csalódtam.:)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here