Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Filmkritika: Starving Games – Az Éhezők viadala paródia

Filmkritika: Starving Games – Az Éhezők viadala paródia

2
Oszd meg!

Régen nagyon szerettem a paródia filmeket, a Horrora akadva első három részét igazi kultikusként tartom számon. Azóta is születtek jobb próbálkozás, a Katasztrófafilmet nem csak azért néztem meg kétszer, mert Matt Lanter a főszereplője. Az utóbbi évek során viszont akadt nem egy gyengén sikerült próbálkozás, ami azért szomorú, mert napjainkban is vannak olyan filmek, sorozatok vagy popkultúrális jelenségek, amiket remekül lehetne parodizálni.

starving_games_04

Amikor megtudtam, hogy Az Éhezők viadala kap egy saját paródiafilmet, elég vegyes érzésekkel viseltettem a projekt iránt. Suzanne Collins története annyira komoly, és olyan sok tabu témát említ, amit egyszerűen nem tartottam illdomosnak kiparodizálni. Az Éhezők viadala mégiscsak arról szól, hogy gyerekeket kényszerítenek az arénába, és aztán meg kell ölniük egymást. Ebben pedig semmi, de semmi vicces nincs. Kíváncsi voltam miként állnak az alapanyaghoz.

starving_games_02

A végeredményt elég felemásnak ítélem meg. Tagadnám, ha azt mondanám, hogy nem röhögtem fel jó pár helyen, viszont végig bennem volt az a rossz érzés, hogy ne viccelődjünk már egy ilyen komoly témán. És amikor a Starving games-béli Ruta meghalt, és azt elpoénkodták, végképp nem tudtam, hogy mitévő legyek. Egyrészt dühített, amiért így bánnak ezzel a kulcsfontosságú jelenettel, másrészt tényleg vicces volt. Ez a furcsa kettősség jellemzett végig, miközben néztem a filmet. Annyira szeretem Az Éhezők viadalát, és olyan fontosnak tartom a könyveket/filmeket, hogy egyszerűen bűnnek érzem, amiért így kiparodizálják azt, amiben alapvetően nincs poén.

starving_games_03

Tudom, furcsa hozzáállással néztem meg a filmet, de gyanítom nem voltam vele egyedül. Biztos vagyok benne, hogy nem csak én éreztem felemásnak az egészet, hanem más is. Itt és most pedig érdemes elgondolkodni azon, meddig lehet viccelődni valamin. Hol van a határ, amit már nem illdomos átlépni, és hozzá lehet-e paródia szintjén nyúlni egy olyan filmhez, ami ennyire komoly témákat feszeget. Mindenesetre a pluszban beleépített elemek, mint a Bosszúállók halála, a Honey Boo Boo jelenet vagy az Avataros rész okkal mosolyogtatott meg. És azok nem is zavartak. De amikor tényleg viccelődtek a gyerekek halálán és lassított felvételben mutatták azt meg, enyhén szólva is kiakadtam.

starving_games_01

Kis költségvetésű filmről van szó, így a CGI elemek nem ütöttek nagyot, a látványvilág sem volt teljesen rendben, én legalábbis nem dobtam hátast tőle. A színészi alakítások is olyanok voltak, amilyenek, de a főszerepekre legalább olyan színészeket válogattak ki, akiket kedvelek. Katnisst Maira Walsh (Született feleségek), Gale-t Brant Daugherty (Pretty Little Liars), Peetát pedig Cody Christian (Teen Wolf) alakította. Viszonylag jól, teszem hozzá. De persze más volt a nevük – Kantmiss, Dale és Peter.

Értékelés: ??/10

Ismét nem tudom számosítani a véleményem. Az Éhezők viadala tényleg nem egy olyan film, amit parodizálni illik, és úgy érzem nem is jó dolog, hogy elmentek ebbe az irányba. Másrészről akadtak vicces pillanatai, és láttam már ennél gagyibb paródiafilmet is. Szóval, nem is tudom hirtelen kinek ajánljam…

6061 <- Az összes oldalletöltés 3 <- A mai adatok

2 Hozzászólások

  1. Sokat fordítottam a filmről és nyomon követtem elkészültét, de az általad is írtak miatt végül én inkább nem néztem meg. Kösz a kritikát, mondjuk kedvet nem kaptam tőle :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here