Főoldal Oldal Blog Szivárványba borult a Facebook

Szivárványba borult a Facebook

6
Oszd meg!

Előre szólok, ez most egy picit személyesebb bejegyzés lesz :) Biztos vagyok benne, hogy nektek is feltűnt, szivárványba borult a Facebook annak örömére, hogy Amerika összes államában legálissá vált a melegek és leszbikusok számára, hogy összeházasodhassanak. A Facebook bármely felhasználója kifejezheti az örömét, eme egyszerű programmal szivárványosítani lehet a profilképet. Szerencsére sokan éltek már a lehetőséggel.

A Media Addict Facebook oldala is szivárványba váltott
A Media Addict Facebook oldala is szivárványba váltott

Hadd mondjam el, hogy meleg fiatalként milyen csodálatos látni, hogy hány támogatónk van, és milyen sokan voltak olyan bátrak, hogy szivárványos profilképpel jelezzék ki szolidaritásukat, örömüket. Ez tényleg rengeteget jelent, igazából el se hinné az ember, hogy milyen sokat. Ismerősök és ismeretlenek szivárványban tolják, felvállalják a véleményüket a világ előtt, és ha kell, elviselik a homofóbok beszólásait, sőt, még szembe is szállnak velük, nos, mindezt felbecsülhetetlen. Itt és most köszönöm mindenkinek, aki szivárványba váltott és így alkot véleményt. Szerintem tényleg nem hiszitek el, milyen sokat számít ez nekünk. Szavak se nagyon vannak, hogy rendesen kifejezzék.

Mark Zuckerberg a Facebook kreátora
Mark Zuckerberg a Facebook kreátora

Nem tagadom, az már kevésbé esik jól, hogy több vitának is szemtanúja voltam a Facebookon. Előmerészkedtek a homofóbok,akik a toleranciát hírből sem ismerik, vagy egyszerűen csak annyira másként látják a világot, mint mi, és ennek hangot is adnak. Persze, tudom, legtöbben csak a Facebookon hangosak, de akkor sem kellemes mindezzel szembesülni. A válaszreakciók viszont csodálatosak. De tényleg, amikor azt látom, hogy Farkas Lívia az Urban:Eve bloggere, vagy Kamper Gergely műfordító milyen jó érvekkel áll ki értünk, mellettünk, az nagyon feldobja a napomat. És már csak ezért megérte az egész.

Farkas Lívia, az Urban:Eve bloggere
Farkas Lívia, az Urban:Eve bloggere

Ha már szóba került a téma, és ennyire személyes a poszt, akkor valamiről még beszélnünk kell. Jövőhét szombaton lesz a Budapest Pride, a felvonulás. Tavaly már megírtam erről a véleményem. Azóta eltelt egy év, rengeteg emberrel beszélgettem, akik kint jártak a felvonuláson. Picit más szemmel látom már az egészet. Továbbra is nagyon fontosnak tartom a személyes példákat, de már nagyon is megértem a felvonulókat. Úgy döntöttem, hogy egyszer kint leszek én is. Idén valószínűleg nem fog összejönni, de legkésőbb jövőre már felvonulok, hogy lássam, átéljem, megtapasztaljam. Lehet, hogy azután is negatív véleményem lesz a Pride-ról, de legalább megpróbálom. Remélem még idén összejön.

Róbert Katalin, a Szívből, színből, igazán szerzője
Róbert Katalin, a Szívből, színből, igazán szerzője

Mindent egybevetve ez egy fantasztikus hétvége volt. A világ rálépett a fejlődés útjára, és ez csodálatos. Hiszem, hogy az amerikai döntés változásokat idéz majd elő, és remélem egyszer itthon is egyszerűbb, emberibb lesz a helyzetünk. Addig is örülök, amiért ismerősök és ismeretlenek, sztárok és cégek kiállnak az ügyért, ami mondhatni közös, hiszen az egyenlőség mindenkit megillet. Ez a szivárványos megoldás a Facebooktól remek ötlet volt, köszönet annak, aki ezt kitalálta és véghez vitte. És persze azoknak is, akik nem félve az ismerősök és a homofóbok haragjától szivárványba borulnak. Ahogy Deniz mondaná a Csoda című dalban: “Az igazi hős nem Superman vagy Batman, a csoda ott él benned és bennem.

Király Viktor énekes is kifejezte szolidaritását
Király Viktor énekes is kifejezte szolidaritását

6 Hozzászólások

  1. Nagyon örülök neki, hogy az USA-ban már ilyen intelligens emberek élnek, és ilyen döntéseket hoznak, de ettől az országtól nem várnék csodákat egyhamar (bocsi, nem akarom lehúzni a hangulatot, csak elolvastam pár kommentet a szivárványos képek alatt…)

  2. Jó ideje követem az oldalad, de most úgy gondolom, hogy itt az idő, hogy mint érintett kommentáljam is az aktuális posztot. Én például sokat gondolkoztam, hogy a saját profilképemet a szivárvány színeibe borítsam, de végül megtettem és 99%-ban pozitívan értékelték, az az 1%-ék akadékoskodó pedig elég kulturált volt. Egy ismerősöm viszont ennek kapcsán nemzeti színbe borította az avatarját és sem ő, sem pedig az ismerősei nem értették az alatta kialakult (és nekem köszönhetően) hosszas vitában, hogy ezzel mi a probléma, viszont temérdek értetlenség, butaság (pl. szövegértelmezési probléma) és utálat a felszínre került. Ez az eset pedig rávilágít arra szerintem, hogy akármennyire is fárasztóak az ilyen megnyilvánulások alatt a nézeteltérések, tényleg a szeretet, a tolerancia van túlsúlyban.
    És, hogy egy kis reklám is legyen (noha nem szívesen csinálok ilyet, csak ez is a témába vág): felvetődött, hogy az oldalunk is boruljon szivárványszínbe, de az óvatosság jegyében elvetettük ennek a lehetőségét (amit így utólag kicsit bánok), viszont egy korábbi írásom felfrissítésével mi is leróttuk valamilyen módon a tiszteletünket ez irányban. Akinek van pár szabad napja és hideg élelme, az itt elolvashatja: http://cinestar.hu/filmek-mas-szemmel/
    Ui: még egyszer bocsi a reklámért.:)

    • Szia! Én is követem ám a ti oldalatokat :) Örülök, hogy végül te is váltottál, és pozitívan sült el nálad :) A cikked nagyon jó lett, szívesen olvastam.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here